Utazás Európába

Az olasz város, ahol ősszel éled a romantika

2017. szeptember 26. 18:08 - Publikus Team

Nem mindegy, hogy mikor indulsz neki!

Veronában játszódik Shakespeare Rómeó és Júlia című tragédiája, aminek a helyszíneit is megkeressük. A történet két ősidők óta gyűlölködő családot mutat be, a Montaguekat és a Capuletéket. A Montague Rómeó és a tizennégy éves Capulet Júlia egymásba szeret, titkon összeházasodnak, ám a frigy halált hozó bonyodalmakba torkollik. Júliának akad egy másik kérője, Paris és Rómeónak is van egy másik szerelme, Rozália. A történettel bejárjuk a csodás Veronát, előtte beugrunk a nyugis Padovába, majd ránézünk az elragadó Sirmionéra és Vicenzára. Útra fel!

A CIAO ITALIA sorozatban (fenti fülben is megtalálod) kattints majd rá a további olasz hangulatokra is!

01_verona.JPG

Tovább
Szólj hozzá!

A középkori olasz New York?!

2017. augusztus 25. 06:00 - Publikus Team

Miért kell mindenből presztízskérdést csinálni?

Velünk szemben az olaszok imádtak a dombtetőre építkezni, érthetetlen módon mi a völgyeket néztük ki lakhelyül. Ehhez még hozzájön, hogy Toszkánában azért egy picit intenzívebb volt a középkori viszálykodás, nemcsak a szomszédos országokkal, hanem a városokkal is. Látogass el Toscana egyik legszebb terére, nézd meg a középkori felhőkarcolókat, levezetésképp pedig megnyugtatlak, rendbe hozták a világ leghíresebb építészeti hibáját!

CIAO ITALIA sorozatban (fenti fülben is megtalálod) kattints majd rá a korábbi olasz hangulatokra is!

01_siena_palazzo_publico.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Olasz Riviéra: Cinque Terre és Liguria is átverhet?

2017. augusztus 04. 06:00 - Publikus Team

Nem minden az, aminek látszik, de garantáltan nem fogsz csalódni!

Cinque Terre (Öt föld) a Ligur-tenger partvidéke és a meredeken magasodó hegyek közé ékelődő öt települést foglalja magába: Corniglia, Manarola, Monterosso al Mare, Riomaggiore és Vernazza. A XX. században még örültek, hogy az Unesco Világörökségi listájára kerültek, ma viszont már szinte úgy állnak, mint Dubrovnik, megfulladnak a turizmustól.

Liguria aranysárga, okker vagy vörös keskeny és magas házai a zöld palettákkal sokszor megtévesztőek, mivel imádják a Trompe-l’oeilt vagyis a félrevezető alkotásokat. Így sokszor abba a csapdába eshetünk, hogy egy ajtó helyett a falba ütközünk. A Riviérán nagyrészt viszont a Dolce Vita3 fogad és a legtöbb helyen a látványérték mellőzi a hömpölygő tömeget!

CIAO ITALIA sorozatban (fenti fülben is megtalálod) kattints majd rá a további olasz hangulatokra is!

01_liguria_portofino.jpg

Tovább
4 komment

A toszkán főváros egy kis vidéki kóstolóval

2017. július 28. 06:00 - Publikus Team

Szájtátós látnivalók után a végén elalélsz a nyugalomtól

A magyar turista is imádja a nagyot szóló látványosságokat, ilyen Toszkána „fővárosa” is, Firenze. Igazi olasz nagyváros a toszkán kultúra és a reneszánsz bölcsője. Ha viszont a vidéki Toscana hiányzik nekünk, ahhoz még délebbre kell autóznunk. Gondoljuk át nagyon, hogy melyik hónapban látogatjuk meg, mert a város éghajlatát tekintve az egyik legforróbbnak mondható a térségben. A látnivalók nagy része az egykori Medici családnak köszönhető. A 14. századtól uralkodtak Firenzében, akik alatt a tudomány és művészet igencsak felvirágzott. A Toszkánai Nagyhercegséget ők alapították a környező híres városok egyesítésével, ami eredeti formájában a kihalásukig, 1737-ig maradt fenn. Az Arnó folyó völgyében fekvő település történelmi belvárosa a Világörökség része. Végül majd a vidéki Toscanaba is belekóstolunk.

CIAO ITALIA sorozatban (fenti fülben is megtalálod) kattints majd rá a további olasz hangulatokra is!
2t6.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Toszkán táj: ilyen a mesében sincs!

2017. július 21. 06:00 - Publikus Team

Mindenki erre vágyik, most elcsípheted azt, amit mások simán kihagynak

Toscana. Még leírva is milyen szép. Mi jut róla eszedbe? Nekem, legalábbis ami először beugrik az a toszkán táj. Nincs sok hozzávalója: aranysárga búzaföld, hullámzó dombok, magasba törő tuja sorok a kőházakhoz vezető úton, oldalában pedig egy pínea fenyő. Kiegészítő lehet még egy-két leander bokor, kóbor macska, olajfa stb. A kultúrától megcsömörlöttek fellélegezhetnek, mert tradícióról, történelemről és a művészetekről csak későbbi cikkekben lesz szó.

Toszkána központja Firenze, azon belül a kormányzói palota, az 1298-ban épült Palazzo Vecchio. Érdekesség, hogy Emilia-Romagna tartományon belül is van egy kis külön területe, Badia Tedalda fölött. A szó az etruszkok lakta Etruriából alakult át: Tuscia, majd Toscana.

A CIAO ITALIA sorozatban (fenti fülben is megtalálod) kattints majd rá a további olasz hangulatokra is!

1t1_monticchiello.JPG

Tovább
Szólj hozzá!

Hiányos a tudásod Budapestről?

2017. június 30. 06:00 - Publikus Team

Pestiesen szólva nem semmi egy 5 perces gyorstalpaló

2. rész: Pest 

Ha elkezdted a cikket, akkor ezek szerint még mindig hiányosak az információid Budapestről. Jó hírem van, a megfelelő helyen jársz, itt könnyen megtalálod, amit keresel! Soha nem örültem annyira, mint az 1. rész megjelenése után. Elképedtem, hogy már az első pár órában hányan olvastátok el a cikket. Az még nagyobb boldogsággal töltene el, hogy ha megközelítőleg ennyien éreznék azt is, hogy valóban mennyire csodás a fővárosunk, Budapest. Adjátok át magatokat az érzésnek és a későbbiekben nyilvánítsátok ezt ki, mind hazánkban, mind külföldön! Vigyük hírét személyesen az országunknak, a városainknak. Ugye, hogy milyen valós, emberi és hihető egy székely embernek a hazaszeretete?! Van Tőlük mit tanulnunk, de hozzásegítek még az alábbi pesti érdekességekkel, hogy legyen mit mesélnünk a Duna másik oldaláról is.

2bp01.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Budapestről ezt nem is tudtad!

2017. június 23. 06:00 - Publikus Team

Shanghaiból Wang Úr viszont ezért utazott ide

1. rész: Buda 

Tudnál három mondatot most kapásból mesélni a Mátyás-templomról? Meg tudnád mondani, hogy miért pont a Sándor-palotában lakik a köztársasági elnök? Egyáltalán ismered a csodás fővárosunkat? Lehet, hogy érdemes végig olvasnod akkor a Budapestről szóló 2 részes cikkemet! Utazásaim során az Azori-szigeteken (katt rá és olvashatod) éreztem először, hogy a helyiek mennyire imádják a szülőföldjüket. Ezek után elgondolkodtam, hogy milyen viszonyom lehet nekem és sok honfitársamnak szeretett hazánkhoz. Vidéki szülöttként csak-csak jobban éreztem, hogy mennyire vagyok lokálpatrióta, de a városba költözve ez valahogy a szürke hétköznapokkal ellaposodott. Borzasztó, hogy mennyire megszokottá vált, hogy minden nap láthatom az Országházat vagy a talán legszebb Szabadság-hidat. Kérem szépen ezzel a viszonnyal is foglalkozni kell, mint egy párkapcsolattal! Budapest, szeretlek!

1bp01.jpg

Tovább
8 komment

Hihetetlen kellemes nyáron a hűs London

2017. június 03. 06:00 - Publikus Team

30 fok felett felejtsd el a mediterrán városokat!

II.rész 

Képzeljük el, ahogy London City Airporton landolunk, mekkora élmény lenne, ha onnét 10 perc alatt a központban lehetnénk?! A városban fekvő repülőtérre még nincs légi kapcsolat hazánkból, de több városnak kisebb gépekkel megadatott ez a luxus.

Az előző részben bejártuk a modern és egyben ódon London izgalmas látnivalóit, érintettük a Wesminster-palota egy részét is, a Big Bent, ami a város egyik jelképe. Ha még nem olvastad az I. részt, itt megtalálod: Londonban lenne időd munkára? (kattints rá) c. cikkben.

lo10.jpg

Tovább
1 komment

Londonban lenne időd munkára?

2017. május 26. 06:00 - Publikus Team

Hány látnivaló kell, hogy elindulj? …mert annyi biztos van!

I. rész 

Az ódon London az Egyesült Királyság és azon belül Anglia fővárosa, a Temze (Thames) két partján terül el. Rendkívül sokféle a népessége, rengeteg kultúra és vallás találkozik itt egyrészt az egykori gyarmati mivoltából. Csak a várost közel annyian lakják, mint Magyarország lakossága, az agglomerációról nem is beszélve. Több világörökségi helyszín is található: a Tower of London, a Királyi Botanikus kert, a Westminster-palota, a Westminster-apátság és Greenwich. Budapestről autóval nincs igazán közel, viszont fapados járatok között bőven mazsolázhatunk és másfél óra alatt valamelyik repülőterén landolhatunk. Arra viszont nagyon figyeljünk, hogy melyiken, mert a központba a bejutás is eltarthat ennyi ideig, mert három repülőteret, Heathrow-t, Stanstedet és Gatwicket köti össze London belvárosával nagysebességű közvetlen vonat. Az időjárás első osztályú volt, talán csak egyszer esett, hazaérve viszont szinte két hétig szakadt az eső. Gyerünk, keressük meg London legfőbb látványosságát!

lo1.jpg

Tovább
4 komment

Megvan Európa legprofibb tengerpartja?

2017. május 19. 06:00 - Publikus Team

5 Tipp a tökéletes nyaraláshoz

…még mindig tervezitek a nyaralásotokat? Már megint hova menjünk? Az utolsó pillanatban már be kellene foglalni valamit, hogy le ne maradjatok?!

Segítségül szolgálhatott a tervezésnél a strandok tekintetében az 1. rész, a Monokini, forró homok és pálmafák? c. cikk értékelése. Néhány szempont alapján összeszedtünk pár helyszínt ABC szórendben, hogy könnyebb legyen Európa tengerpartjain tájékozódni. Pár profi hely biztosan kimarad és nem az összes szempont alapján rangsoroltunk, csak azok szerint, ami nekünk fontos az utazások során. 1-10-ig terjedő skálán minél nagyobb pontszámot ért el egy strand, annál pozitívabb volt a benyomás róla. Zsúfoltság tekintetében a 10p értelemszerűen 100m-en belül két szomszédot jelent, ami igen vonzó lehetne! Nézzétek végig ezeket az ámulatba ejtő helyeket a 2. részben:

2st1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Monokini, forró homok és pálmafák?

2017. május 12. 06:00 - Publikus Team

5 Tipp tengerpartokhoz, amikről oly sokan áradoznak

…tervezitek a nyaralásotokat? Már megint hova menjünk? Az utolsó pillanatban már be kellene foglalni valamit, hogy le ne maradjatok?!

Segítségül szolgálhat a tervezésnél a strandok tekintetében ez a 2 részes értékelés. Néhány szempont alapján összeszedtünk pár helyszínt ABC szórendben, hogy könnyebb legyen Európa tengerpartjain tájékozódni. Pár profi hely biztosan kimarad és nem az összes szempont alapján rangsoroltunk, csak azok szerint, ami nekünk fontos az utazások során. 1-10-ig terjedő skálán minél nagyobb pontszámot ért el egy strand, annál pozitívabb volt a benyomás róla. Zsúfoltság tekintetében a 10p értelemszerűen 100m-en belül két szomszédot jelent, ami igen vonzó lehetne! Nézzétek végig ezeket az ámulatba ejtő helyeket az 1. részben:

1st1_agios_ioannis.JPG

Tovább
Szólj hozzá!

Egy kávé kell, hogy feleszmélj?

2017. május 06. 06:00 - Publikus Team

Európában ez mind megterem!

…és nem egy távoli gyarmati országról van szó, ami egy másik földrészen fekszik, hanem az Eurázsiai-kőzetlemezen elterülő Azori-szigeteken van ez a csoda, ami minden szempont alapján Európához tartozik! Portugáliából vagy akár Londonból és Frankfurtból is könnyen elérhető a fő szigeten fekvő Ponta Delgada.

Ha egyszer eljutsz ide, feledhetetlenek lesznek számodra is a varázslatos zöld színek, a vulkáni kráterek tavaiban tükröződő paradicsomi táj, a gőzölgő természetes források, az utak mentén a kék hortenzia bokrok, a tájat megtörő tehéncsordák és nem utolsó sorban a helyi emberek vendégszeretete. Most egy gyors kattintással elutazhatsz ide az Azori szigetek illata vagy a Szörfözzünk a bálnák között São Miguelen (kattints rá és olvashatod) c. cikkekkel. Előtte viszont mindenképp kóstolj bele a felejthetetlen helyi ízekbe: ananász, tea és kávé!

3az1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Róma 2 kihagyhatatlan titka

2017. április 28. 06:00 - Publikus Team

Ne csak azt lásd, amit a legtöbb turista

Kezdő turistáknak tökéletes célpont lehet Róma, mivel itt minden arra késztet minket, hogy új és grandiózus látnivalókat keressünk fel később a nagyvilágban. Tapasztaltabb utazóknak is sokat nyújthat a város a főbb látványosságok mellet, mivel elképesztő, hogy mennyi részletet fedezhetünk fel, mennyi titokra találhatjuk meg a választ. Ma már bármely nap fel tudsz pattani egy Wizz Air gépre és 2 óra sem kell, hogy Fiumicino hatalmas repterén eszmélj fel, ahonnét egy rövid vonatozással a belvárosban szívhatod magadba a kézzel fogható történelmet!

Az egykori Római Birodalom központja milliós lakossággal büszkélkedhetett, mára viszont 2,6 millió polgár színesíti az egyhangúnak nem nevezhető utcákat. Találhatunk itt ókori, középkori és modern építészetet is, legkorábban Augustus császár változtatta meg az akkori Róma képét paloták, templomok, fórumok, vízvezeték és fürdők építésével. Néró uralkodása alatt inkább negatívan formálták a tűzvészek a városképet. Később a barokk és a reneszánsz is nem kevés nyomot hagyott az utókornak…

CIAO ROMA!

r1.JPG

Tovább
5 komment

Monte-Carlóval csak nyerni lehet

2017. április 20. 06:00 - Publikus Team

Ingyenes virtuális nyaralás luxus körülmények között

Jachtok, luxusautók, Formula-1, rally, szerencsejáték, ékszer- és divatüzletek, ez mind Monaco. A Francia Riviéra Monacói Hercegségének legfelkapottabb negyede, ahol a képzeletünkben élő látványosságokat élőben is megtalálhatjuk, az pedig Monte-Carlo. Vatikán után a második legkisebb ország, ami a milliomosokat leginkább az adóparadicsomi mivoltával vonzotta magához. A városállam teljes egészében be van építve, olyannyira, hogy az egyik negyedét, Fontvieillet már a tengerre húzták fel. A Földközi-tenger és az észak felől tornyosuló hegyek a már kellemes mediterrán éghajlaton belül is egy különleges mikroklímát alakítottak ki. Ha már Nizzában tengettük nem éppen unalmas napjainkat, átugrottunk ide is egy rövid városnézésre, de nézzük is a storyt, mert ruletten a pirosra felteszünk mindent!

m1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Nizzai gasztro parádé

2017. április 13. 06:00 - Publikus Team

Francia ízek, színek, hangulatok

A Francia Riviéra, a Côte d'Azur a pompa és a megfizethetetlen ragyogás?! Nem tudom, mi oka lehet, hogy beadták ezt a mázas elérhetetlenséget, de nem igaz! Persze nem egy nosztalgikus időutazás a ’90-es évek lengyel piacára, de a nyugat-európai átlagtól nem igazán térnek el az árak. Amitől viszont különleges, az az éghajlata! A Földközi-tenger és az észak felől tornyosuló hegyek nem engedik télen lehűlni a hőmérsékletet, így hasonló időt kaphatunk el, mint jóval délebbre Európában. Nyáron viszont a tenger klimatizálja a hőhullámokat. A Riviéra konkrétan Marseilletől Mentonig terjedő tengerparti szakasz, aminek a keleti végét jártuk végig a párommal, hogy magunkba szívjunk egy kis olasz-francia hangulatot és persze belekóstoljuk a messze földön híres francia ízekbe!

n1k.jpg

Tovább
Szólj hozzá!