Utazás Európába

Szilveszter Český Krumlovban

2017. január 04. 21:38 - Publikus Team

Decemberben neki ugrani egy szilveszteri külföldi kiruccanásnak nem egy nagy profizmusra vall, de induljunk ki abból, hogy  semmi sem lehetetlen. Régóta bakancslistánkon szerepel Český Krumlov és környéke, a holiday-weather.com az év utolsó napjaira 5-6 fokot jósol napsütéssel, így nagy gond nem lehet, autó adott, szállást meg keres nekünk a booking.com. Ebből gyönyörűen minden kezd összeállni, csak a hotel nem akaródzik összejönni. A legolcsóbb városi panziót is háromszoros áron kínálják ebben az időszakban, sebaj! Hosszas keresgélés után találunk egy 9km-re lévő panziót egy erdő széli kis faluban, amiről később kiderült, hogy nem egy patika tisztaságú.

01_chlumec_csehorszag.jpg

bdd8f8d804e7ea5cbe712f1c368a6975.png 6ab08231a47ffae0f8b9c2899c01eeb1.png

Az utazás általában nagyon kellemetlenül indul, feszült idegek, otthon maradt fürdőnadrág, hűtőben hagyott szendvicsek… Ezek után azt hisszük, hogy egy madárrajba csak egy Boeing 737-es szokott belerepülni, de ezúttal nekünk is sikerült autónkkal az autópályán. Emelkedett hangulatunkban meg is érkezünk első úti célunk és egyben kompromisszumunk tárgyához, a parndorfi outlet áruházba. Az egyedi, osztrák hagyományos építészeti stílus mellett megjelennek itt is a jellegtelen, hanyagolható új megoldások is. Csalogató marketingje bravúrosan működik, viszont a távozás utáni csalódottság érzését csodák csodájára nem kezelik.

cz.jpg

Kompromisszumunk másik fele Linz előtt, Mauthausen KZ-Lagerben valósul meg. Az egész napos verőfényes napsütés után a hely hangulatát még fokozza a település előtt leszálló pára, naplementével egybekötve.

02_mauthausen_ausztria.jpg

Az emlékhely kapuját sem kellett átlépni és már hozta is a nyomasztó, felfoghatatlanul megrendítő érzést. Ezt a különböző nemzetiségek emlékművei még inkább alátámasztották. A téli időszámítás miatt a személyzet sajnos már csak az ajtóból engedett pár fotót ellőni.

03_mauthausen_ausztria.jpg

A középkori és egyben világörökségi városhoz már korán nekiálltunk. Napsütés, -8 fok, mi kellhet még egy jó téli városnézéshez, mondjuk egy megfelelő bakancs nem ártott volna. Leginkább a gótikus és reneszánsz épületek ragadtak magukkal, bár barokk stílus is fellelhető a kisvárosban. Azt hinné az ember, hogy ilyen időben a turisták is otthon maradnak, de itt is tömeget alkotva egy massza közepén találtuk magunkat.

04_cesky_krumlov_csehorszag.jpg

Az óvárosnak különös a hangulata és fekvése is, mivel egy völgyben fekszik és egy szigeten terül el, amit a fagyos Moldva fog közre. A környező magaslatokról kiváló fotó témákat csíphetünk el, de hogy a tetőkről hogyan ugrott be a Pumukli hangulata, azt a mai napig nem tudom.

05_cesky_krumlov_csehorszag.jpg

A reneszánsz stílusú várban is alkalmazták azt a tetszetős kazettás festési technikát az épületek falán, ami a század eleji pesti házakon eredetiben fellelhetünk 3D változatban. A kastély parkja nem volt nyitva, ennek ellenére megérte felmászni, a kilátás pazar volt.

06_cesky_krumlov_csehorszag.jpg

Turisták nyomása alatt működő éttermekbe betérni mindig veszélyes egy gasztronómiát kedvelőnek, de hát a remény az mindig bennem van. Sikerült ismét beleesni a csapdába, egy helyi gulyást és vadast tettünk próbára knédlivel és salátával. A salátánál megerősítette a pincér a káposzta kilétét, ámde elfogyasztása után is csak a rengeteg zellerszár íze maradt meg, káposzta nélkül. Az árak viszont egy középkategóriás vendéglő ellenére is barátságosabbak voltak magyar társaiknál.

Még aznap eldöntöttük, hogy a szilvesztert mindenféle felhajtás nélkül ünnepeljük meg České Budějovice főterén. Időben el is indultunk, hogy még egy rövid éjszakai városnézést tegyünk, de a forró puncs segítségével sem sikerült túlélni a mínuszokat, így a szálláshelyen pótoltuk az élményt az elképesztő kilátással és vagy tíz település tűzijátékával. Fekete torony, sóház és persze a főtéren az akasztás helyéül szolgáló emlékkövet semmiképp nem hagyhattuk ki.

07_ceske_budejovice_csehorszag.jpg

08_ceske_budejovice_csehorszag.jpg

Érdekes módon náluk nem divat az utcán szilveszterezni, nem volt különösebb felhajtás, zene, hangulat még a főtéren sem. Másnap azért még egyszer mindezeket körbejártuk kora reggel az utcasöprők társaságában. Nem volt egyszerű úgy fotózni, hogy kicselezzük őket. A cseh mesteremberek utcája is maradandó élményt nyújtott.

09_ceske_budejovice_csehorszag.jpg

Hazafelé tartó, szinte depressziós hangulatunkat Třeboň kisvárosával sikerült valamelyest enyhítenünk. Az ember szinte nem tudja eldönteni, hogy Parndorf valamelyest művi hangulata vagy ez a házsor adja vissza jobban a színes házak különös érzését.

Kövesd  és likeold  az Utazás Európába  vagy  oldalát!

10_trebon_csehorszag.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazaseuropaba.hu/api/trackback/id/tr8712097449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.