Utazás Európába

Szilveszter Český Krumlovban

2017. január 04. 21:38 - Publikus Team

Decemberben neki ugrani egy szilveszteri külföldi kiruccanásnak nem egy nagy profizmusra vall, de induljunk ki abból, hogy  semmi sem lehetetlen. Régóta bakancslistánkon szerepel Český Krumlov és környéke, a holiday-weather.com az év utolsó napjaira 5-6 fokot jósol napsütéssel, így nagy gond nem lehet, autó adott, szállást meg keres nekünk a booking.com. Ebből gyönyörűen minden kezd összeállni, csak a hotel nem akaródzik összejönni. A legolcsóbb városi panziót is háromszoros áron kínálják ebben az időszakban, sebaj! Hosszas keresgélés után találunk egy 9km-re lévő panziót egy erdő széli kis faluban, amiről később kiderült, hogy nem egy patika tisztaságú.

01_chlumec_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

Az utazás általában nagyon kellemetlenül indul, feszült idegek, otthon maradt fürdőnadrág, hűtőben hagyott szendvicsek… Ezek után azt hisszük, hogy egy madárrajba csak egy Boeing 737-es szokott belerepülni, de ezúttal nekünk is sikerült autónkkal az autópályán. Emelkedett hangulatunkban meg is érkezünk első úti célunk és egyben kompromisszumunk tárgyához, a parndorfi outlet áruházba. Az egyedi, osztrák hagyományos építészeti stílus mellett megjelennek itt is a jellegtelen, hanyagolható új megoldások is. Csalogató marketingje bravúrosan működik, viszont a távozás utáni csalódottság érzését csodák csodájára nem kezelik.

at.jpg

Kompromisszumunk másik fele Linz előtt, Mauthausen KZ-Lagerben valósul meg. Az egész napos verőfényes napsütés után a hely hangulatát még fokozza a település előtt leszálló pára, naplementével egybekötve.

02_koncentracios_tabor_kz-gedenkst_tte_memorial_mauthausen_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.jpg

Az emlékhely kapuját sem kellett átlépni és már hozta is a nyomasztó, felfoghatatlanul megrendítő érzést. Ezt a különböző nemzetiségek emlékművei még inkább alátámasztották. A téli időszámítás miatt a személyzet sajnos már csak az ajtóból engedett pár fotót ellőni.

03_koncentracios_tabor_kz-gedenkst_tte_memorial_mauthausen_vilaghaboru_wwii_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.jpg

További II. világháborús látnivalókat és érdekességeket itt találsz:
17_lengyelorszag_poland_polska_gdansk_danzig_mwwii.jpg

Másnap a középkori és egyben világörökségi városhoz, Český Krumlovhoz már korán nekiálltunk. Napsütés, -8 fok, mi kellhet még egy jó téli városnézéshez, mondjuk egy megfelelő bakancs nem ártott volna. Leginkább a gótikus és reneszánsz épületek ragadtak magukkal, bár barokk stílus is fellelhető a kisvárosban. Azt hinné az ember, hogy ilyen időben a turisták is otthon maradnak, de itt is tömeget alkotva egy massza közepén találtuk magunkat.

04_cesky_krumlov_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

Az óvárosnak különös a hangulata és fekvése is, mivel egy völgyben fekszik és egy szigeten terül el, amit a fagyos Moldva fog közre. A környező magaslatokról kiváló fotó témákat csíphetünk el, de hogy a tetőkről hogyan ugrott be a Pumukli hangulata, azt a mai napig nem tudom.

05_cesky_krumlov_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

A reneszánsz stílusú várban is alkalmazták azt a tetszetős kazettás festési technikát az épületek falán, ami a század eleji pesti házakon eredetiben fellelhetünk 3D változatban. A kastély parkja nem volt nyitva, ennek ellenére megérte felmászni, a kilátás pazar volt.

06_cesky_krumlov_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

Turisták nyomása alatt működő éttermekbe betérni mindig veszélyes egy gasztronómiát kedvelőnek, de hát a remény az mindig bennem van. Sikerült ismét beleesni a csapdába, egy helyi gulyást és vadast tettünk próbára knédlivel és salátával. A salátánál megerősítette a pincér a káposzta kilétét, ámde elfogyasztása után is csak a rengeteg zellerszár íze maradt meg, káposzta nélkül. Az árak viszont egy középkategóriás vendéglő ellenére is barátságosabbak voltak magyar társaiknál.

cz.jpg

Még aznap eldöntöttük, hogy a szilvesztert mindenféle felhajtás nélkül ünnepeljük meg České Budějovice főterén. Időben el is indultunk, hogy még egy rövid éjszakai városnézést tegyünk, de a forró puncs segítségével sem sikerült túlélni a mínuszokat, így a szálláshelyen pótoltuk az élményt az elképesztő kilátással és vagy tíz település tűzijátékával. Fekete torony, sóház és persze a főtéren az akasztás helyéül szolgáló emlékkövet semmiképp nem hagyhattuk ki.

07_ceske_budejovice_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

08_ceske_budejovice_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

Érdekes módon náluk nem divat az utcán szilveszterezni, nem volt különösebb felhajtás, zene, hangulat még a főtéren sem. Másnap azért még egyszer mindezeket körbejártuk kora reggel az utcasöprők társaságában. Nem volt egyszerű úgy fotózni, hogy kicselezzük őket. A cseh mesteremberek utcája is maradandó élményt nyújtott.

09_ceske_budejovice_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

Hazafelé tartó, szinte depressziós hangulatunkat Třeboň kisvárosával sikerült valamelyest enyhítenünk. Az ember szinte nem tudja eldönteni, hogy Parndorf valamelyest művi hangulata vagy ez a házsor adja vissza jobban a színes házak különös érzését.

10_trebon_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

Ha megjött a kedved az utazáshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok (Bővebben az Utazásszervezőben) közül foglalj! Repülni max. Bécsbe tudnál, inkább busszal ugorj ki Linzbe, onnét pedig egy bérautóval bejárhatod a környéket:

booking2_gomb.jpg

momondo2_gomb.jpg

flixbus2_gomb.jpg

rentalcars2_gomb.jpg

Ha tetszett a cikk, klikkelj a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra vagy kövesd az Utazás Európába facebook és Instagram oldalát, ahol extra tartalmakat is találsz:

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

terkep_map.jpg