Utazás Európába

Porto, indulás Portugáliába!

2017. március 01. 06:00 - Publikus Team

Kész az útiterv, csak csomagolnod kell

Portugália. Évekig egy sötét folt volt a számomra, nem igazán lehetett az országról bármit is hallani, autóval nagyon messze volt, portugál embert nagyon ritkán lehetett látni hazánkban. Területe és lakossága viszont szinte megegyezik hazánkéval. Nyelvüket azonban nagyságrendekkel többen beszélik, ha egykori gyarmataikat nézzük, mint pl. Angola, Bissau-Guinea, az indiai Goa, Macao, Mozambik vagy a Zöld-foki szigetek. Brazíliáról nem is beszélve, hogy ott mekkora népesség beszéli a portugál nyelvet. A külterületek közül mára már csak az Azori-szigetek és Madeira tartozik hozzá. Éghajlata északon óceáni, több csapadékkal, délebbre viszont mediterrán.

01_ponte_luis_i_porto_portugalia_portugal.jpg

Véleményem szerint rengeteget kell utazni ahhoz, hogy Portót igazán értékelni tudjuk. Végig kell járni a nagy európai látnivalókat (Róma, Párizs, Barcelona, stb.), hogy ne legyen óriási és világhírű látványosság iránti igényünk. Persze itt is van azért a kétszintes Ponte Luís I híd, amin azért fel lehet fedezni a tervezőjénél Gustave Eiffel hatását. Mindezek tudatában és egyetlen portugál szót, az Isaurát ismerve indultam neki a csodás gyarmati stílust viselő Portónak!

A Wizz Air nemrégiben indított ide közvetlen járatot, azóta benne motoszkált a fejemben, hogy el kellene repülni arrafelé. Másik nagy álom, ami azt hittem, hogy csak évek múlva fog megvalósulni, az egy azori-szigeteki kiruccanás volt. Így ajánlom mindenkinek, hogy egy utazás tervezésénél pl. ne csak a Wizz Air vagy más fapados Budapestről induló közvetlen járataival számoljunk, hanem merjük továbbgondolni a történetet pl. a momondo.de repjegy tervezővel.

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Téli utazásnál mindig fennáll a veszélye, hogy közbejöhet egy betegség vagy elég egy rossz közérzet. Elért engem is párszor ez a vészjósló hangulat és végül a szíciliai (kattints rá, olvasd el) út alakult úgy, ahogy… Eljött az idő a portói út előtt is, egyre rosszabbul éreztem magam valami vírus vagy influenza miatt. Ha fel tudunk kelni indulás napján az ágyból, ne hagyjuk magunkat, irány a kaland! Higgyétek el, az utazás gyógyít! Indulás napján elfelejtettem bevenni a gyógyszert és nap végére azt vettem észre, hogy semmi bajom sincs!

pt.jpg

Lényeg a lényeg, hajnal volt és a transzfer buszban ugyan olyan mínuszok fogadtak, mint ami kint volt. Ennek ellenére a repülőn már pólóban lehetett flangálni és ismét elcsodálkoztam, hogy a Wizz Air megint egy szinte vadiúj gépével fogok repülni. Mindig elképedem, hogy ezeknek az Airbusoknak a belseje mennyire modern és tiszta, sok fapadossal ellentétben. Közel 3 és fél óra utazáshoz hiába van izgalmas film, zene, könyv, nehezen telik el, ha nincs jó társaság. Most is megadatott, gyorsan elrepült az idő és azt vettem észre, hogy napsütés és afrikai hőségnek tűnő 20 fok fogadott.

A reptéren válogatni lehet, hogy busszal vagy „metróval” jutunk be a városba, ami magyar szemmel inkább villamos. A Metro E-t, majd a Metro D-t választottam, jegykiadó automatáknál már vártak a helyi BKV emberei, akik segítségével megvettem a feltölthető kártyát és a vonaljegyemet, ami 1 órán át felhasználható. Fél óra alatt már bent is voltam a vasútállomás előtti São Bento állomáson, ahonnét első körben a Rua das Flores sétálóutcát csodáltam végig, a Sevilla és Málaga – Európa téli oázisai (ha érdekel, kattints rá) cikkemből ismert azulejokat, de említésre méltóak az ablakok és a kovácsoltvas erkélyek is.

02_azulejo_porto_portugalia_portugal.jpg

Praça és Cais da Ribeira felé vettem az utam, ami a híd alatti parti sétány és a hozzá kapcsolódó tér. Itt is érdemes beülni egy reggeli kávéra vagy egy frissítőre, mert ugye a turista állandóan éhes és szomjas! Én inkább még az előző utcában betértem egy helyiek által látogatott pékségbe, ahol mindenki egy üvegpohárban felszolgált tejes kávét és vajas baguettet fogyasztott nagy étvággyal. Jó elnézelődni ilyen helyen, alkalmam is volt, mert a kávé legalább 150 foktól szenvedett.

03_pra_a_da_ribeira_porto_portugalia_portugal.JPG

04_cais_da_ribeira_porto_portugalia_portugal.JPG

Rio Douro folyó mentén színesebbnél színesebb házakban és hajókban gyönyörködhetünk, amivel a folyón szállították le a bort a termőterületekről. Tovább sétálva a híd másik oldalán Funicular dos Guindais sikló is csalogat egy pár eurós útra, de sokkal érdekesebb a híd túloldalán lévő „brazíliai” favela kontrasztja az előbbi gazdag negyedhez képest. Nem biztos, hogy itt is olyan kellemes élni, de az én szememben ennek a szépsége vetekedett a sétányéval!

05_favela_porto_portugalia_portugal.jpg

Szinte már éheztem a fő látványosságra, a hídra, hogy igazán jó képet készítsek róla. Google Maps-szel persze megint jól elterveztem, melyik utcából a legkülönlegesebb a látkép. Hát nem le volt zárva?! Nekem biztos nem… Egyszerűen őrületes a híd, alul az autók járnak, az emeleten pedig a Metro, ami az óváros felé haladva rögtön egy alagútba veszik el. Innét is készítettem pár képet nektek:

06_rio_douro_vinho_porto_portugalia_portugal.jpg

A Pelourinho do Porto emlékmű felé indultam, ami szép kilátással büszkélkedhet a Terreiro da Sé térről. A katedrális és a környező épületek stílusa valamennyire eltér a díszes portóitól, de a kilátás a folyóra és a vasútállomás felé is kihagyhatatlan. Ez is egy bravúr, mivel vasutat nem lát az ember Portóban, mivel azt is bevezették a hegyek alá.

07_s_o_bento_vasutallomas_porto_portugalia_portugal.JPG

Rövid volt az időm, mivel délután indult tovább a gépem, de a gyomrom is korgott már. Betértem hát egy pastelariába és vettem mindenféle finomságot. Pastel de Belém édesség mindenképp benne volt a tervben, itt ugyanúgy nézett ki csak Pastel da nata néven működött a leveles tésztából álló kosárka, benne a krémesünkhöz csak hasonló isteni vaníliás krémmel. Annyira finom volt, hogy vissza kellett menjek repetáért!

08_pastel_de_belem_porto_portugalia_portugal.JPG

Érdemes nyitott szemmel járni a várost, mert óhatatlanul belebotlunk szépségekbe, mint az Igreja do Carmo templomba, a díszes azulejo csempés külsejével.

09_igreja_do_carmo_porto_portugalia_portugal.JPG

Már észre sem vettem, hogy az igazi célomhoz, Clérigos negyedhez értem, ami megint csak keskeny kis színes házairól és nem utolsósorban főztjéről híres. De közben a téren feltűnt a híres 22-es villamos is, amit nem egyszerű, de kötelező volt megörökíteni, mivel mindenki ezzel akar fényképezkedni, mint egy sztárral.

10_22-es_villamos_porto_portugalia_portugal.jpg

11_clerigos_porto_portugalia_portugal.jpg

Aztán megint egy nem tervezett apróságra, a Praça de Carlos Alberto térre és patinás házaira bukkantam egy tulipánfa kíséretében. Az idővel jól álltam, el is időztem egy keveset itt a helyieket nézegetve. Ezekkel a táblákkal sajnos itt sem spórolnak…

12_pra_a_de_carlos_alberto_porto_portugalia_portugal.jpg

Szerencsére még így is maradt elég időm, hogy megnézzem a számomra legvonzóbb kis templomot, a Capela Das Almas igazi szép kék-fehér csempés templomát, a Rua de Santa Catarina sétáló utcában. Művészettörténet tanárom szavai még ma is csengnek a fülemben, hogy soha ne a hatalmasat és a legcsodásabb épületet keressük, mivel sokkal fontosabbak a szemnek az arányok. Ekkor megmutatott egy mező közepén álló kis kápolnát és a szemünkben tényleg kirajzolódott, hogy mennyire szépen megtervezett az épület. Hát ez is ilyen volt!

13_capela_das_almas_porto_portugalia_portugal.JPG

Itt egy időre meg is szakíthatnám a kis túránkat, mivel elröppentem pár napra São Miguel szigetére, ami köv. cikkem témája lesz. Na de ne akadjunk meg ilyen jelentéktelen kitérővel, haladjunk azért! Ha szüksége lenne valakinek az eddigi útiterve, innét letöltheted:

14_porto_portugalia_portugal.jpg

Visszatérve a városba egy rövid délutánom maradt a maradék kis tervem áttekintésére. Először is elfoglaltam a szállásomat, a B-Around Residenceben. Nagyon hangos a sétáló utca, buszos keresztforgalommal és ezt tetőzi az újonnan kicserélt padló, amit az egész házból lehet hallani, hogy ropog. Alvás nem volt… Aki imádja a tengert, annak nagyobb öröm nem is lehet, mint az óceán part! Ki is néztem magamnak, hogy az 500-as busszal leugrom a Pérgola da Foz óceánparti oszlopsorhoz (Av. do Brasil 686), ami a Praça da Liberdade térről indul. Meglepődtem, mert egy új emeletes busz viszi ezt a járatot, panoráma kilátással. Muszáj volt megörökítenem, ahogy a Rio Duoro beletorkollik az óceánba.

15_duero_porto_portugalia_portugal.jpg

Pont a naplementére értem az Atlanti-óceánhoz, így egy naplementét kaptam el és persze pihentem végre egyet a parton, elmélázva az óriási hullámokon.

16_atlanti-ocean_oceano_atlantic_portugalia_portugal.jpg

…és ha már Portóban vagyunk, ne hagyjuk ki a helyi kaják közül a Francesinhat. Étel fotózással ennyit még nem küszködtem, bocs, így sikerült telefonnal lekapni, fényképező ugyanis lemerült és még így sem néz ki túl jól, ám annál finomabb! Ez egy kihagyhatatlan portugál szendvics, ami a következőkből áll: kenyér, pácolt sonka, linguiça kolbász, steak vagy sült hús, hasábburgonya, mindez tükörtojással és olvasztott sajttal, valamint forró sűrű paradicsomos sörmártással nyakon öntve. Az összízhatás felejthetetlen!

17_francesinha_porto_portugalia_portugal.jpg

Ismét egy kis útiterv az óceánhoz:

18_porto_portugalia_portugal.jpg

Utolsó nap nem mondhatnám, hogy kipihenten ébredtem és nagyon korán is volt, mert tervek közt szerepelt a Mercado do Bolhão, a közeli piac bejárása. Hát kérem ezek fél 8-kor még mindig aludtak, egy-két árus csak akkor kezdett kipakolni. Indításként egy kis sárkánygyümölcs (+ sárga változatban is), maracuja, sárga maracuja, gránátalma és ki tudja milyen gyümölcsök. Sokszor az eladó sem tudta már követni, segítségül ki volt aggatva az Eurobanan (ha érdekel, kattints rá) gyümölcskínálata egy plakátra. Ezek után egy kis lazac vagy ki tudja milyen halak… Végül ki kér egy kis desszertet?

19_piac_mercado_do_bolh_o_porto_portugalia_portugal.jpg

Már csak két nevezetesség volt hátra. Az egyik az Igreja de Santo Ildefonso kék-fehér csempével kirakott templom (Praça da Batalha 130), bordó oldalsó falakkal. Ékes helyen áll, mivel egy domb tetején található és kaptatnak fölfelé az utcák.

20_igreja_de_santo_ildefonso_porto_portugalia_portugal.JPG

Portora egyik útifilm hívta fel a figyelmemet korábban, amiben az Estação de São Bento vasútállomás csempével díszített váróját mutatták be. Egyszerűen kihagyhatatlan, nem hiába tették be a Google Maps-be is.

21_s_o_bento_vasutallomas_porto_portugalia_portugal.jpg

Még maradtam volna pár napot Portóban, de reggel indult vissza a gépem, főleg a boroknak kellett volna áldozni néhány kellemes pillanatot. Na, de azért nem hagytam ki souvenierként egy üveg portóit! Ha tetszett a cikk, klikkelj a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra vagy kövesd az Utazás Európába facebook és Instagram oldalát, ahol extra tartalmakat is találsz:

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Ha megjött a kedved az utazáshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)! Végül letöltheted az utolsó napi térképet is:22_porto_portugalia_portugal.jpg