Utazás Európába

Budapestről ezt nem is tudtad!

2017. június 23. 06:00 - Publikus Team

Shanghaiból Wang Úr viszont ezért utazott ide

1. rész: Buda 

Tudnál három mondatot most kapásból mesélni a Mátyás-templomról? Meg tudnád mondani, hogy miért pont a Sándor-palotában lakik a köztársasági elnök? Egyáltalán ismered a csodás fővárosunkat? Lehet, hogy érdemes végig olvasnod akkor a Budapestről szóló 2 részes cikkemet! Utazásaim során az Azori-szigeteken (katt rá és olvashatod) éreztem először, hogy a helyiek mennyire imádják a szülőföldjüket. Ezek után elgondolkodtam, hogy milyen viszonyom lehet nekem és sok honfitársamnak szeretett hazánkhoz. Vidéki szülöttként csak-csak jobban éreztem, hogy mennyire vagyok lokálpatrióta, de a városba költözve ez valahogy a szürke hétköznapokkal ellaposodott. Borzasztó, hogy mennyire megszokottá vált, hogy minden nap láthatom az Országházat vagy a talán legszebb Szabadság-hidat. Kérem szépen ezzel a viszonnyal is foglalkozni kell, mint egy párkapcsolattal! Budapest, szeretlek!

01_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_budai_var_matyas-templom_matthias_church.jpg

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Egészen visszanyúltam főiskolás élményeim egyikéhez és eldöntöttem, hogy BKV-val járom be az összes látnivalót. Lógni a trolin vagy a villamoson? Azon kaptam magam, hogy a zsebemben egy BKK havi bérlettel, halál nyugodtan süvítek a legújabb fekete-fehér pandával. Kifejezetten szeretem, ha egy régi forma visszatér modern változatban! Szuper lett, bár kívül a szememet megütötte az elváló, hézagkitöltő sziloplaszt, belül pedig akár a legújabb metró trend.

hun.jpg

Mindenkinek ajánlom a BKK bérletet, legalább olyan nyugtató a hatása, mint a valeriananak! Ha már a régiségekről van szó, akkor rátettem még egy lapáttal. Régóta ki akartam próbálni a BKV és a BKK által közösen üzemeltetett nosztalgiajárműveket: az egyik leglátványosabb hajójáratot, a több mint 100 éves villamosokat és a cabrio Ikarus 630-at. Nem is volt kérdés, hogy a Hófehérke nosztalgia hajóval kezdek neki az utamnak!

02_magyarorszag_hungary_ungarn_duna_danube_bkv_hofeherke_nosztalgia_hajo.jpg

1895-ben épült ez a gőzüzemű csavaros személyhajó, amit eredetileg Margitszigetnek neveztek el egy üveg pezsgő társaságában. A több mint 25m hosszú hajó törzset 1956-ban is átépítették, majd az évek során még többször, végül 2003-ban kapott egy korszerű motort. Ausztriában is szolgált, de megjárta a Balatont is. A fedélzetéről megpróbálom bemutatni a történelmi városnegyedünket. Ilyen pazar a látvány a Dunáról:

03_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_duna_danube_budai_var_matyas-templom_matthias_church.jpg

Széchenyi lánchíd

Hajóm a Jászai Mari térről indult és a Margit hídtól már csodás látványt nyújt Budapest első hídjának kecses sziluettje. A Lánchíd építését gróf Széchenyi István kezdeményezte, majd 1839-ben kezdődhetett el klasszicista stílusban az építése. Eleinte szinte csak ellenzői voltak a hídnak, mivel tartottak a híd alapjának kimosódásától, összeomlásától és a magyar mérnökök sem rendelkeztek ehhez kellő szaktudással. A kivitelezését a skót származású Adam Clark vezette, 1849-ben Haynau adta át a nagyérdeműnek a pompás hidat. Széchenyi nem igen élvezhette az előnyeit, mert a munkálatok alatt egyszer beleesett a Dunába, így ezek után többször már nem lépett rá. A II. világháború alatt a németek kivonulásuk jeléül felrobbantották maguk mögött. Legutóbb 1986-88 között újították fel.

04_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_szechenyi_lanchid_chain_bridge.jpg

Budai Várnegyed

A Budai Várnegyed három fő része a Budavári Palota, a Szent György tér és a történelmi lakónegyed. Meg is érkezik a hajóm a vár lábához, ahonnét már csak fel kell valahogy jutni. Miért is ne tegyük ezt meg a Siklóval? Budavári Sikló 1987 óta az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. Clark Ádám teret köti össze a Szent György térrel. Eleinte gőzgépek vontatták fel a háromszintes kocsikat, de a II. világháború alatt szinte teljesen elpusztult, majd 1986-ban egy átfogó rekonstrukció után adták vissza a forgalomnak.

05_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_duna_danube_budavari_palota.jpg

Budavári Palota

Budai Várnegyed 1987 óta része Budapest világörökségi helyszíneinek. Már a középkorban is jellemző volt, hogy Magyarország nem kapott segítséget a hatalmas tatár sereg előretörése ellenére sem a pápától, sem a francia királytól, de a német-római császártól sem. IV. Bélának nem volt más hátra, minthogy Trogirba meneküljön. 1242-ben a király a tatárok kivonulása után kezdte a budai Várhegyen egy új és erősebb vár építését. Pár évvel később a pesti lakosságot telepítette át a vadonatúj épület együttesbe. Azt pontosan nem lehet tudni, hogy a királyi udvartartás mikor költözött ide Esztergomból, de 1255-ben át lett költöztetve a pénzverde és 1256-ban IV. Béla az esztergomi királyi várat átadta az érseknek véglegesen. Egyik legszebb kilátás a Budai királyfi és pesti királykisasszony kilátókő-szobortól nyílik a várra:

06_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_budai_var_budai_kiralyfi_es_pesti_kiralykisasszony_kilatoko.jpg

1541 és 1686 között a törökök meglehetősen leélték a Várnegyed épületeit és a Habsburg seregeknek is csak robbantásokkal sikerült visszaszerezni, így szinte teljesen megsemmisült. Az addig gótikus stílusú palotát inkább már barokk stílus jegyekkel húzták fel újra. 1715-ben bővítették egy kisebb barokk kastéllyal, majd a 19. sz. végén Ybl Miklós tervei alapján épült hozzá egy hátsó szárny. Utoljára Mária Terézia nyúlt a Duna felé néző homlokzathoz és építtette rá a barokk-neobarokk kupolát. A II. világháború során lebombázott részeket egészen 1963-ig állították helyre. Az átrendezések során kapott otthont a déli szárnyban a Budapesti Történeti Múzeum, nyugati felében az Országos Széchenyi Könyvtár, a Duna felé néző épületben pedig a Nemzeti Galéria. Nézzük is az egykori Vár legrégebbi részeit:

07_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_budai_var.jpg

A budavári nagy rondella kör alakú bástyája a budai Várhegy déli lejtőjét védte az egykori védműrendszer rekonstruált része, amit 1950-es években állítottak helyre. Hozzáépített kaputornyával (Lihegő kapu) és a szomszédos Buzogánytoronnyal együtt azóta a budai városképhez tartozik. A Buzogánytorony a Tabánból a Palota felé vezető Ferdinánd-kapu mellett áll. Dél-nyugati felében ékeskedik még a Fehérvári rondella (Kászim pasa bástyája) a Görgey szoborral.

08_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_budai_var_habsburg_kapu.jpg

A Palotából a barokk Habsburg kapun át jutunk a Szent György térre, ami a középkorban is fontos helyszín volt, egyrészt itt fejezték le Hunyadi Lászlót, de állítólag innét indult ki a Dózsa György-féle parasztfelkelés is. Híres épületei a Karmelita kolostor, a Sándor-palota és az egykori Honvéd Főparancsnokság.

Sándor-palota

Pontosan a Váralagút felett helyezkedik el, ami a korabeli Trencsén vármegyéből származó Sándor család tulajdona volt. Később a Metternich hercegi családdal is összeszűrték a levet. Pollack Mihály tervei alapján 1806-ban adták használatba ezt a fényűző kis családi házat. Szabadságharcunk után a kormány vásárolta meg a mindenkori miniszterelnök rezidenciájának, mivel igen reprezentatív épületnek számított. A II. világháborúban az ingatlan szinte teljesen megsemmisült, majd csak 2002-ben kaphatta vissza eredeti pompáját és 2003-tól lett a köztársasági elnök rezidenciája.

09_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_budai_var_sandor-palota.jpg

Elég vagány lenne tovább hajózni, de a Dísztéren sajnos nincs megfelelő merülő mélység. A Szent György tér felől, ha a Szentháromság tér felé andalgunk, akkor ott egy- és kétemeletes régi mézeskalács lakóházakba futhatunk. A Várban is, de a városban is olyannyira elterjedt a székely eredetű kürtőskalács, hogy a külföldiek már azt hihetik, hogy ez a legmagyarabb édesség! Különböző szóratokkal lehet megbolondítani, de itt is lehet már kapni az új őrületet, a fagyival töltött kürtőst.

Tárnok utca

A 14. szám középkori kereskedőházának sok részletét megőrizte az épület, amely ma vendéglátásra szolgál. Első látásra a Budán ritkaságnak számító, festett, mintás homlokzata tűnt fel, ami pl. cseh középkori városokban hétköznapinak számít. A 16. század elején készült mintákat a II. világháború ostroma után találták meg a vakolatrétegek alatt. Az épület földszintjén egykoron üzlethelyiségek kínálták a portékát, ezek egyik árukiadó ablaka maradt fenn. Az íves boltozatok és barokk ablakok a 18. század elején készültek. A 16. számban is üzletek funkcionáltak, amin szintén látszik, hogy nem egy modern vasbeton épület, hanem egy maradandó régiség. Az Anna utca felé néző homlokzatán láthatunk több középkori részletet.

Anna utca

A Tárnok utca sarkán található egy színes, egyemeletes lakóház, gótikus nyíláskeret részletekkel, a földszinti helyiségben pedig középkori falmaradványokkal. Az egykori Arany Sas Gyógyszertár Tárnok utcai bejárati ajtójának ma is látható keretezése 1780 körül készülhetett. A ház homlokzatát klasszicista stílusban építették át 1820 körül, viszont a barokk szoborfülkéje megmaradt.

10_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_budai_var_tarnok_utca_kurtoskalacs.jpg

Szentháromság tér

1694-ben határozták el egy Szentháromság-emlék felállítását, a lakosságot ekkoriban rendszeresen pusztító pestisjárványok elleni védekezés céljából, illetve az azok megszűnése miatti hála jeléül. A térről nyíló hasonló nevű utca 2. szám alatt áll az 1692-től épült, barokk Régi budai városháza, a látványos sarokerkélyével.

Mátyás-templom

A teret ékesíti az egész világon műremekként helytálló Nagyboldogasszony-templom. Itt koronázták meg Ferenc Józsefet és Sisit. Az egyházi hagyomány szerint a templomot Szent István király alapította 1015-ben, IV. Béla a tatárjárás után háromhajós bazilikává építtette. Nagy Lajos király a 14. században gótikus csarnoktemplommá alakíttatta. Hunyadi Mátyás alatt élte a fénykorát, mivel 1470-re megkapta az elegáns harangtornyát. Az egész veszendővé vált, amikor a törökök dzsámivá alakították, később tűzvész pusztította, végül villám sújtott le rá. A világháború erősen megviselte, az utolsó háborús seb 1984-ben tűnt el és 2015-re véglegesen elkészült a teljesen felújított templom. Egész báját a tetőn látható Zsolnay cserepek adják meg igazán! Ennek hangulatából már csak az 1994-ben a Halászbástya felőli részen történt robbantás vehetett el.

11_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_budai_var_szentharomsag_ter_matyas-templom_matthias_church.jpg

Halászbástya

1902-re készültek el a neoromán kilátóteraszok, csúcsos süvegű kőtornyai a hét magyar honfoglaló vezért szimbolizálják. A neve arra utal, hogy a középkorban a várfalnak ezt a részét a halászok céhe védte, azonban valószínűbb, hogy az alatta elterülő városrészről, a Halászvárosról kapta nevét. 1987 óta világörökségi helyszín.

12_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_budai_var_halaszbastya_fisherman_s_bastion.jpg

Hess András tér

Haladjunk is tovább a Bécsi kapu felé, a téren találjuk Budapest talán legrégebbi építményét, ami még ma is áll. Vörös Sün Ház a középkorban a Vár egyetlen fogadója volt, majd piros lámpás szolgáltatást is nyújtott, mai épülete az 1260 körül épített korai gótikus házak összeépítéséből alakult ki. A térről nyílik a Fortuna utca, a szépen felújított házaival, ami České Budějovice hangulatát idézte vissza, amiről a Szilveszter Český Krumlovban c. cikkben olvashatsz is.

13_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_budai_var_hess_andras_ter_voros_sun_haz.jpg

Várkert Bazár

A Vár egyik végéből a másikba a Tóth Árpád sétányon tettem egy kis kitérőt. Higgyétek el, megéri, mert nem csak a dunai látkép csodálatos a másik oldalon. Visszaértem a Budavári Palotához, amelynek keleti oldalán több lejáratot alakítottak ki a Bazár felé, a lustább turisták még mozgólépcsőn is közlekedhetnek. Én inkább a hangulatos szűk sikátorokon keresztül jutottam le. Ybl Miklós tervei alapján 1883-ra épült fel ez a neoreneszánsz remekmű, ami a Világörökség része. Egyes stíluselemeiben, de hangulatában mindenképp hasonlít a Plaza de Españához, amiről a Sevilla, ahol már télen tavaszodik! c. cikkben olvashatsz! 1961-től itt adott helyet a Budai Ifjúsági Park a híres koncertjeinek és rendezvényeinek, mindaddig, míg 1984-ben bezárták, mert életveszélyessé vált. Több éves felújítási munkálatok után 2014-ben többször is visszakaphatta a nagyközönség. Északi- vagy a déli Bazársor a neoreneszánsz kerttel, mind szájtátós látnivalók!

14_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_budai_var_varkert_bazar.jpg

Citadella

A Várból számos lehetőséggel átjuthatsz a Citadellára, most mindenki egy kis szabad kezet kap. A Gellért-hegyen álló fellegvárat a Habsburgok emelték az 1848-49-es szabadságharc leverése után a pesti lakosság megfélemlítésére. Hivatalos célja viszont, hogy egy erődöt építsenek, ami a külső ellenségtől védi meg a várost a 12-16 méter vastag falaival. Mára viszont Budapest egyik legszebb kilátójául szolgál, innét készülhetnek a legvagányabb szelfik.
15_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_duna_danube_gellert_hill_citadella.jpg

Erzsébet-kilátó

Másik legszebb kilátó viszont közkedvelt zöldövezeti kirándulóhely és egyben a főváros legmagasabb pontja, már az odajutás is felér egy kisebb túrával. Ha innét a Citadellától akarunk átjutni, ajánlom a nosztalgia járatok közül a Termál villamost, amivel eljuthattok a Városmajorig, onnét fogaskerekűvel a Széchenyi-hegyre, a Normafától pedig egy felújított úton sétálhatunk célunkig. Aki fokozni akarja az élvezeteket, az Zugligetből a Libegővel is feljuthat! 1910-ben adták át az elkészült neoromán kilátót, amit Sisiről neveztek el, aki 1882-ben járt is a hegyen.

16_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_erzsebet-kilato_termal_villamos.jpg

Tropicarium

Egy ilyen mértékű történelmi utazást mindig meg kell fejelni egy könnyedebb témával, ami nem kevésbé látványos, sőt! Így tettünk Monte-Carlóval csak nyerni lehet cikkünkben is, amikor meglátogattuk a Musée Océanographique-ot. A Camponában lévő fedett állatkert bemutatja az édesvizek és a tengerek halvilágát és a trópusok élővilágát is. A fikusz és a különböző pálmák megadják az alaphangulatot. A cápáknak is finom sós vizet itt helyben állítják elő több tonna sóból. Esőerdőben sétálhatunk aligátorok társaságában, megleshetjük egy alagútban alulról a cápákat, de akár rájákat is simogathatunk a medencéjükben.

17_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_campona_tropicarium.jpg

Most egy pillanatra megszakítjuk utunkat, nem árt kifújni magunkat, olvasd el majd a 2. részt (katt rá) is!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Ha tetszett a cikk, csatlakozz az Utazás Európába facebook oldalához, ahol egy utazó közösség vár Rád, hasonló szuper cikkeket olvashatsz elsőként és extra tartalmakat is találsz!

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://utazaseuropaba.hu/api/trackback/id/tr8512614439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · https://www.fotoskepzo.hu 2017.06.24. 10:13:11

Vagy 25 éve, Drezdában, egy dél-koreai házaspártól tudtam meg, hogy Budapest a világ legszebb városa. Bejárták már az egész világot, de ennél szebbet nem láttak. Aztán itthon megnéztem a várost egy külföldi szemével. Igazuk volt. És van most is.

Publikus Team 2017.06.24. 10:16:43

@bestpixel: vhogy saját magunkból, magától, természetesen nem jön az az érzés, hogy büszkék legyünk értékeinkre?

Fotósképző · https://www.fotoskepzo.hu 2017.06.24. 11:30:05

@Publikus Team: Az előbb azt akartam mondani, hogy más a környezetünket hazaiként, és más idegenként látni. Aki otthon van, az máshogy értékeli a környezetét, mert naponta látja és megszokja, míg egy turista eleve a szépet, a különlegeset keresi és értékeli. Jártam sok fővárosban már, és azokkal összehasonlítva, "külföldiként" nézve, értékelve Budapest tényleg szép város – miközben itthoniként is szépnek tartottam, tartom. A foglalkozásainkon is hangsúlyozott szerepet kapnak Budapest épületei, látnivalói, a nyári Alkotótáboraink gyakorlati anyaga is erre épül: Budapest szépségeinek fotózásán keresztül tanulunk fotózni a gyerekekkel – némi történelmi tananyaggal kiegészítve.

czjanos 2017.06.24. 12:16:05

Minek, ha az első is eltűnt?

NagyVonalakban 2017.06.24. 13:10:07

@bestpixel: talàn egyedül Pràga szebb.

Talàn...

nikkel odeon 2017.06.24. 13:17:46

@bestpixel: Azért ez sajnos nem igaz. Nagyon szép hely ugyan Budapest (legalábbis a "válogatott" belvárosi részei), de ha csak a belső részeit nézi az ember, akkor _se_ a legszebb a világon. (Ez mondjuk nem von le nagyon sokat az értékéből.) Ha meg az egész várost nézed, a paneljaival, meg a még inkább lepukkant részeivel (a belváros is az, kisebb-nagyobb mértékben), akkor még inkább árnyalódik a kép. Én például nagyon szeretem a Nagykörutat, de amikor volt szerencsém Barcelonában lenni, akkor rá kellett jönnöm, hogy a nagykörúti épületeknél nagyobb és szebb házakból Barcelonában megdöbbentően sok van. Ráadásul jóval jobb állapotban is vannak a budapestieknél, aminek van jelentősége... És vannak pálmafái, gyönyörű tengerpartja, ráadásul egy egész kellemes domb/hegy is van ott. Gondolom arrafelé még pont nem jártak a koreaiak, vagy csak jófejek akartak lenni veled :). Reálisan - abszolút kívülállóként - nézve egyébként ne legyünk meglepődve. Budapest földrajzi elhelyezkedése jó, de semmiképp sem rendkívüli (vö. pl. Rióval), és az anyaország ( a monarchia?) vagyona nem vethető össze a nagyobb királyságokkal, pl. Spanyolország vagy Anglia, ráadásul a városvezetés nagyon sokat tett azért a 2. világháború óta, hogy a felújítások elhagyásán felül hathatósan rombolják a városképet... Szóval aki úgy véli, hogy Budapest a legszebb város a világon, az vagy önmagának hazudik, vagy még szinte sohase hagyta el az amúgy tényleg szép székesfővárosunk területét...

Publikus Team 2017.06.24. 13:26:23

@nikkel odeon: a cikk célja, pont az ilyen nézetek megdöntése volt, Nálad lehet, hogy nem sikerült, másnál, lehet, hogy sikeresebb :) Ha olvastad a portói cikkemet, írok a favellákról... nekem gyönyörű volt, a helyieknek lehet, hogy rosszabb benyomás, mint nekünk a főváros egyes nyomasztó helyei. Rióban lehet, hogy van pálmafa, de lehet, hogy kevesebb a barokk vagy neoreneszánsz látnivaló. Én nem mondom, hogy a legszebb és legfőképp a legélhetőbb a városunk! A látnivalók számában és minőségében viszont akár melyik európai várossal felveszi a versenyt, sőt sokat be is előzött. Prágában többször voltam, volt amikor szebbnek tűnt az összképe pl. az óvárosnak, de merem állítani, hogy ez jelenleg már nincs így, sőt!

czjanos 2017.10.29. 20:27:36

A cikk tetszett (sőt, nagyon tetszett), de a befejezése azt az érzést ébresztette bennem, mint amikor egy szép családi ház végébe egy szerszámos sufnit tákolnak. Nem a Tropicáriummal van bajom, hanem az ide nem illőségével. Befejezésnek sokkal jobban el tudtam volna képzelni akár a Szikla kápolnát, akár a Gellért fürdőt, akár a Műegyetem központi épületét, amelyek hangulatukban és földrajzilag is sokkal jobban illettek volna ide. Ha "hegymenetben" készül egy hasonló cikk a pesti oldalról, azt is érdeklődéssel fogom elolvasni!

Publikus Team 2017.10.29. 20:31:37

@czjanos: köszi a lehetőségeket! egy cikk többféle látványosságból, élményből áll össze, h minél színesebb legyen. csak épületeket nem volt cél leadni. a Gellért megfontolandó :)

Fotósképző · https://www.fotoskepzo.hu 2017.10.29. 20:33:15

@nikkel odeon: De, igaz, mert ők (is) így gondolták. Azt ugye vágod, hogy most egy _dél-koreai_ házaspár _25 évvel ezelőtti_ véleményét vitatod? Egyrészt, ha nekik ez a véleményük, akkor ez a véleményük. Másrészt ízlésről nem érdemes vitatkozni, ugye. De úgy általában, mivel nyilván nem látták a világ összes városát, ezt a véleményt is ennek megfelelően érdemes kezelni.
;)

Egyébként meg:
- hogy Budapesten nincsenek pálmafák és tenger, mindenki tudja, így nem is ezért jön ide. És igen, összefüggő jégtakaró sincs, mint az Antarktiszon. Ha valakinek ez kell, akkor oda megy.
Budapesten van viszont egy nagy hegyvidék-nagy folyó-sík városrész kombó, amit semelyik európai nagyváros nem tud felmutatni ilyen szépen. Bécs? A kis csatornájával? Párizs? Kis folyó, hegy nélkül. Berlin? Csatornák csak. London? Nagy folyó, hegy nélkül.
A nyugat-európai építészeti színvonalú házakról, terekről, középületekről nem is beszélek, ugye, nem véletlenül emlegették a szebb időkben (2. vh. előtt) Budapestet a kelet Párizsaként.
- Minden városnak vannak ronda részei. A lakótelepek pl. Párizsban még durvábbak, mint nálunk.
- Barcelona tényleg szép (volt 1994-ben, amikor ott jártam), habár engem megőrjített a szabályos, vonalzós utcaszerkezet. Sagrada Familia, Güel-park, egyéb Gaudi házak, pár érdekes épület és ennyi. A Rambla (a központi nagy sétálóutca) melletti kis utcákban életveszély volt lenni 22 óra után, de nappal sem volt egy élmény. Két nap után mentem tovább Sitgesre (fürdőváros 40 km-re délre) fürdeni a tengerben.
- Az igaz, hogy a kommunizmus 40 évében szétrombolták Budapestet, és ez egészen Demszky-éra végéig érvényes volt, de szerencsére pár éve egyre több mindent újítanak fel és Budapest még szebb lesz. 1992-ben a koreaiak még Zsigulikat, Trabantokat láttak a koszos-füstös kádári városállapotokkal. Azóta ez nagyságrendekkel javult. Ezt kár vitatni, mert egyértelmű tény. Szóval, lehet, hogy neked Budapest nem a világ legszebb városa, de sokaknak lehet ez a véleménye – teljesen jogosan.

@NagyVonalakban: Nekem Prága sosem jött be. Egy (kétségtelenül szépen) felújított kis várososközponttal rendelkező kedves város. 2-3 napot megér. Ennyi.

min 2017.10.29. 20:33:32

A Matyi templomról annyit tudok, hogy Európában talán egyedüliként pofátlanul pénzt kérnek (nem is keveset) a megnézésért. Elég sok katedrálist láttam már belülről, természetesen ingyen. A Matyit még sose láttam mert nem vagyok hajlandó belépőt fizetni.

Publikus Team 2017.10.29. 20:34:40

@min: oldalunkat még egy fényképezésre sem engedtek be, sőt válaszra sem méltattak. egyszerűen egy nagy kérdés az egész?!

Tarlós elvtárs kutyaszaros városa 2017.10.29. 20:35:49

Jó írás, bár az átlag pesti prosztó nem olvas ilyent vagy ha igen, a kifejezések többségét nem érti, legfeljebb a képeket nézi meg.

@bestpixel: "Vagy 25 éve, Drezdában, egy dél-koreai házaspártól tudtam meg, hogy Budapest a világ legszebb városa."

Bukarestet mondtak, csak félreértetted. Többet kellene gyakorolni a koreai nyelvet.
:)

@NagyVonalakban: " talàn egyedül Pràga szebb"

Csak annyiban szebb, hogy a csehek nem szemetelnek, nem dobják ki a csikket az úttestre, mint a gyökér pesti parasztok, arról nem beszélve, hogy kutyaszart sehol nem láttam, de még lehugyozott műtárgyakat sem. Budapestre magyarokat nem engednék be, csak megfelelő IQ-teszt és negatív elmekórtani vizsgálat birtokában, valamint kutya nélkül.

lokátoros 2017.10.30. 12:29:47

Kedves Publikus Team!
a Citadellára mikor mentél fel?Évek óta zárva van.

Publikus Team 2017.10.30. 12:31:14

@lokátoros: írtam volna ilyet? de ha neked zárva van, nekem még lehet nyitva :D