Utazás Európába

Magával ragad és a végén pofán vág

2018. június 25. 12:36 - Publikus Team

Prágában káprázni fog a szemed!

Arany város, száztornyú város, városok királynője nem lehet más, mint Prága (Praha). Nevét állítólag azokról a zúgókról (práh) kapta, amelyeken nagy robajjal folyt át a víz. A cseh főváros az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, nem hiába foglal el előkelő helyet a turisták célpontjai közt. Mára viszont több felmérés szerint szerencsére Budapest beelőzte! A Moldva (Vltava) partján fekvő 1,3 milliós metropolisz a környező kilenc dombra és a folyó szigeteire épült. Világítsunk rá gyöngyszemeire:

01_praha_prague_praga_csehorszag_orloj.jpg

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Csehország bővelkedik látnivalókban, mivel a középkori vidéki kisvárosok is nagyon szép állapotban fennmaradtak. Ha még nem olvastál bele korábbi cseh cikkembe, Prága után bejárhatod vele az elbűvölő Český Krumlovot, České Budějovicét és Třeboňt is (katt rá és olvashatod).

cz.jpg

Rohanjunk, a Károly-hidat és azt az órát ki ne hagyjuk! Mindenkinek ez jut eszébe, de Prága is a részletekről szól inkább! Prága számomra a hagyomány, a középkori történelem és kereskedelem, a reneszánsz faldíszítés, a gótika, valamint a gasztronómia!

02_praha_prague_praga_csehorszag_karoly-hid.jpg

Már kétszer jártam Prágában és biztos vagyok benne, hogy még visszatérek! Első alkalommal vonattal érkeztem a városba, majd a Vencel térre siettem egyből, de csalódás volt, mert igazán mintha pesti épületek közt kerestem volna Prága szépségét. Az Óváros bejáratánál őrt álló Lőportorony (Prašná brána) és a mellette ékeskedő art nouveau Reprezentációs Ház (Obecní dům) már hozta a kívánt hatást. Utoljára pedig a baráti társaságunk egy lehangoló cseh autópálya élmény után a Moldva partján található Táncoló házat pillantotta meg, amely távolról nézve egy táncoló párt idézett meg. A házat 1994 és 1996 között építették. A prágaiak részeg háznak vagy Fred és Ginger háznak is hívják, a két híres amerikai táncos után.

03_praha_prague_praga_csehorszag_loportorony_tancolo_haz.jpg

Észak felé haladtunk Skoda villamosunkkal, hogy a kis csapatunk nagy igényét, a Károly-hidat (Karlúv most) megpillantsuk. A Moldva folyó itt büszkélkedik egy mini vízeséssel is, mivel lépcsőzetesen ereszkedik neki Európa egyik legrégebbi hídjának. A kőhidat IV. Károly német-római császár építtette a 14. században. Szobrai a 18. századtól díszítették, amik mára már csak másolatok.

04_praha_prague_praga_csehorszag_moldva_karoly-hid.jpg

Ennyi elég is volt ahhoz, hogy megéhezzünk és célba vegyük a város valamelyik tradicionális kocsmáját. Ilyen a több, mint ötszáz éves U Fleků söröző vagy Az Aranytigrishez (U Zlatého Tygra), de mi a szimbólummá vált Svejk után ismert A Kehely (U Kalicha) nevű vendéglátóipari egységet kerestük fel. Még egy hideg őszi napon is jól esett megkóstolni egy-két helyi kis sörfőzde kiemelkedő remekét!

05_praha_prague_praga_csehorszag_svejk_u_kalicha.jpg

Párolt marhabélszín (Svíčková) knédlivel mindenképp hozta a cseh gasztronómia alaphangulatát, ami a hazánkban ismert vadasnak felelt meg. Az igazi autentika viszont a Vepřo knedlo zelo hármassal érhető el, vagyis sertéssült knédlivel és káposztával. A cseh konyha verhetetlen sztárja számomra egy érthetetlen, ízetlen kenyér, ami viszont a tunkolással elképesztő magasságokba emelhető!

06_praha_prague_praga_csehorszag_svejk_u_kalicha.jpg

Az Óváros téren (Staroměstské náměstí) a különböző korok és építészeti stílusok megelevenednek. A sztár mindenképp a Városháza (Staroměstská radnice) oldalán díszelgő csillagászati óramű (Orloj). Ne hagyjuk ki egy jobbra pillantással a gótikus Boldogasszony-templomot (Týnský chrám) és Husz János emlékművét (Pomník mistra Jana Husa) sem. Balra is érdemes elnézni, mivel a 15. századi, reneszánsz falfestészet remekét láthatod a Ház a Perchez (Dům U Minuty) épületén.

07_praha_prague_praga_csehorszag_ovaros_ter.jpg

Ezt az órát azért nézzük meg jobban! Sajnos készítője nem sokáig csodálhatta, mivel megvakíttatták, nehogy máshol is építsen egy ilyen művet. A hatalmas időmérő szerkezet 1410 óta működik. Tanúi lehetünk a hónapok, évszakok, valamint a Nap és a Hold mozgásának, de a tizenkét csillagjegy is díszeleg rajta. Az óraszerkezet minden órában rövid műsort ad elő a bámészkodóknak: A felső részen megnyílnak a kis ablakok, ahol elvonulnak az apostolok, a halál meghúzza a lélekharangot, az óra pedig ezután egészet üt.

08_praha_prague_praga_csehorszag_orloj.jpg

A sétáló hídon gyakran zenélnek utcazenészek és kézművesek, ékszerkészítők árulják portékájukat, akik mára már leszoktak a nyomulós stílusról. A tömegtől viszont már az Óvárosi hídtoronynál (Staroměstská mostecká věž) is nehéz egy jó fotót ellőni. Másik oldalon fogad az igazi fotótéma: a Kisoldali hídtorony (Malostranská mostecká věž), ami erről a városrészről kapta a nevét. A híd lábánál elterülő Kampa-szigetre érdemes leugrani, ahol kúriák és paloták találhatók, számos parkkal, étteremmel és kávézóval. Prága Velencéjének is hívják romantikus hangulata miatt.

09_praha_prague_praga_csehorszag_karoly-hid.jpg

Prágai Vár (Pražský hrad) számomra legérdekesebb épülete a keleties hangulatú Nemzeti Galéria (Národní galerie) az előtte megmaradt ódon Gázlámpával (Lampa plynová) együtt. Ahhoz, hogy bevegyük az elnök székhelyét, a Régi Királyi palotát (Starý královský palác), először a Harcoló titánok szobrán (Sousoší Souboj Titánů), majd a Mátyás-kapun (Matyášova brána) kell átverekedni magunkat. Az őrségváltást is érdemes megnézni, ha egy unalmas zászlóátadásra vágyunk. A gótikus Szt. Vitus-székesegyházzal (Katedrála Sv. Víta) egy pillanatra Párizsban érezhetjük magunkat, mivel a francia építészek magukkal hozták a kor hangulatát is. Itt őrzik a cseh koronázási ékszereket. Aki ismeri a várat és az egyik látnivalóját, annak nem kérdéses ez a szürke-fehér sávos minta:

10_praha_prague_praga_csehorszag_pragai_var_pra_sk_hrad.jpg

A vörös homlokzatú Szt. György-bazilika (Bazilika svatého Jiří) után balra fordulva érjük el a számomra leginkább várt Arany utcácskát, aminek bejáratánál ennyire pofára még nem estem Európában! A vár egyik eldugott zugában színes kis kézműves házacskák húzódnak. A monda szerint a város alkimistái ebben az utcában éltek és próbálkoztak az arany előállításával a 16. században. Mindez csak legenda, az utca valószínűleg az itt élt aranyművesekről kapta nevét. A leleményes csehek hatalmas pénzszedő kapukat helyeztek ki és igen magas belépővel lehet csak bejutni. Osztottunk, szoroztunk és úgy döntöttünk, hogy tiltakozásul nem látogatjuk meg, nem mutatom be és még egy képet sem közlök róla! Ennek ellenére még mindig visszavágyom Prágába, indulásra készen!

Ha megjött a kedved az utazáshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok (Bővebben az Utazásszervezőben) közül foglalj! Repülj el Prágába vagy busszal ugorj, onnét pedig egy bérautóval bejárhatod a csodás várost:

booking2_gomb.jpg

momondo2_gomb.jpg

flixbus2_gomb.jpg

rentalcars2_gomb.jpg

A városokra kattintva hangulatos segítséget kaphatsz a látnivalókról:

Budapest I. rész és II. rész

Róma

Prága

London I. rész és II. rész

Barcelona

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

cz.jpg

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://utazaseuropaba.hu/api/trackback/id/tr2514067501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Publikus Team 2018.06.26. 17:12:36

@solozzo: Várom a cikkedet, szívesen elolvasom! Mikorra készülhet el és milyen oldalon tudjuk elolvasni? Pl. Vysehrad direkt nem került bele, mert Nekem nem tetszett, de ez is csak egy szubjektív dolog, én így döntöttem. Viszont nem megyek bele ennek a látnivalónak a minősítésébe és a Te mércédnek a és stílusodnak a további elemzésébe. Örülök, hogy van más vélemény is...

Zabhegyezgető 2018.06.26. 19:52:44

Az Orlojt épp felújítják, kb. október végétől lesz ismét látható.
A Kelyhet (U Kalicha) pedig jó szívvel senkinek sem ajánlanám. Igazi turistalehúzó hely.

Publikus Team 2018.06.26. 19:54:12

@Zabhegyezgető: U Kalicha árszínvonala egy átlagos magyar éttermével egyenértékű volt.

Willkommenskultur 2018.06.26. 20:32:37

1. Orloj nem nagy szám, de útba esik az Óváros téren.
2. Vencel tér nem szép viszont a környéke tele van színvonalas kupikkal.
3. Semmilyen nagy hirü kocsmába ne menjetek Prága az 1000 kocsma városa, a sör és a kaja mindenhol jó - nyáron Riegrovy Sady vagy Letná terasa szép nagy sörkertek.
4. Kilátók! Zizkov torony vagy a katedrális a Várban
5. Állatkert király
6. Várnegyed
7. Vysehrad
8. Vltava hajós túrák, folyami szigetek
9. Károly hid Malá Strana nyilván, Várba is érdemes felmenni

3 nap alatt bejárható a lényeg, én már 3 éve élek itt és még nem unom

Zabhegyezgető 2018.06.26. 21:07:55

@Publikus Team: Lehet, de helyi szinten minimum másfélszeres, a minőség meg nem arányosan követi.
A 95 koronás Becherovka és az 55 koronás PU és Kozel pedig már a horror kategória. De nekem mindegy, mindenki ott költi a pénzét, ahol akarja.

spiderember 2018.06.26. 21:24:45

Régen (10-15) éve imádtam Prágát, sokat jártunk oda barátokkal. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban tiszta szívvel már senkinek nem ajánlom: a város valóban szép, de a vendéglátás az kritikán aluli. Az, ahogyan a vendégekkel bánnak, beszélnek, minden mosoly nélkül az hihetetlen. Gyakorlatilag mindenhol. Pontosan az az érzése az embernek, hogy nem érdekli őket, hogyan érzed magad, úgyis tele lesz a hely turistákkal azután is, hogy elmentél onnan. A sör azért még mindig finom:-)

Publikus Team 2018.06.26. 21:28:31

@spiderember: Maximálisan igaz, de még Budapestre is. Viszont pl. Toszkánában ez a jelenség nem létezik! Mosolyognak mindenkire és még beszélgetnek is a vendéglátó helyeken...

Billy Hill 2018.06.27. 14:47:16

@spiderember: Dalmácia ugyanez. Egyszerűen tudják, bárhogyan is viszonyulnak, másnap megint lesz elég vendég. (Ezért kell az Isztriára menni, teljesen más a pincérek hozzáállása...) Viszont van Prágában egy híresen tapló hely, a Fekete Ökörhöz (U Černého vola) fenn a vársíkon, a külügy mellett - oda érdemes elmenni, mert már legendásan mogorva a két-három férfi pincér. Van egy asztal, a tulajdonossá vált törzsvendégeké, arra még ránézni sem szabad, nemhogy melléállni (!), vagy uram bocsá' megpróbálni odaülni. :-) Viszont kegyetlen gyorsasággal csapolnak az öregek, millió korsón már biztos túl vannak fejenként...

Ask no question 2018.06.27. 15:23:59

10 hónap Prágai és két év budapesti tartózkodás után azt hiszem joggal állíthatom: Bp ugyan nem előzte be Prágát. Túristaszemmel, talán, de a hétköznapok során...
Nagyjából hasonló alapterületre Prága lakossága kevesebb, mint fele, Bp-nek, tehát a túristák által megszállt helyeket leszámítva, bárhol közlekedhetsz anélkül, hogy a többiekkel küzdenél a helyért.
10 hónap alatt a belváros alá kiástak egy csodás alagútat, hogy tehermentesítsék a belvárosi utakat az autóforgalomtól, és ennek kb. már 10 éve.
A tömegközlekedés Bp-en a prágai nyomába sem ér, sem szervezettségét, sem modernségét illetően.
Az egyetlen dolog, ami szerintem szürnyű Prágában, az a kaja, de ha magdra főzöl, akkor ezzel nincs gond.

Publikus Team 2018.06.27. 15:25:36

@Ask no question: Ezen az oldalon nem turista, hanem Utazó szemével tekintek a dolgokra. Legfőképp nem külföldi munkavállalóként... teljesen más benyomások érik akkor az egyént!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.06.27. 20:27:10

@Ask no question: kamu.
A közlekedés horror, pályák feltúrva, szarok
Prágában minden feltúrva most, ami nem az kockaköves szar.
Tömegközlekedés közelében sincs a budapestinek, elavult szarok, szervezettségben nulla
A villamosok egyedül jók.
A túristás helyekre nem lehet bemenni tömeg
Kártyával fizetni alig lehet, középkor.
Autópálya matrica nincs elektronikusan, a határon KÉSZPÉNZZEL lehet megvenni
Kamuzol még valamit? Vigyázz, én tényleg mindkét helyen járatos vagyok, ellentétben veled, kamuhuszár
Ja, állandóak a dugók, a csodálatos alagutakban is

Willkommenskultur 2018.07.19. 22:14:22

Én mar 3 éve élek Prágában.

A látnivalók közül az Orloj szvsz kihagyható, mindig nagy a tömeg, és nem egy nagy szám. A felkapott sörözöket is ejteném, mert 1000számra vannak jobbnál jobb névtelen kricsmik és konyha is van mindenhol, ált. a Bp-i árak alatt egyszerü, de jó kajákkal, és persze jó sörrel. A Vencel tér olyan amilyen, a környék mellékutcái tele vannak kupikkal így a tér is pillangókkal éjjelente. Óváros tér gyönyörü ellenben.

Valamelyik kilátóba érdemes felmennni /Zizkov TV torony vagy a katedrális a Várban/, vagy nyáron vmelyik nagy Biergartenbe beülni /Riegrovy Sady vagy Letná/, jók a hajós túrák is a Vltaván. Vagy a Vltava szigetei gyönyörüek. Vinohrady városrészt tudom ajánlani a kocsmabúvároknak, a Várnegyed meg kötelező.

Élni azért jó itt mert nem túl nagy város tömegközlekedéssel 1 óránál nagyob távolságok nincsenek, a centrumba fél óra alatt mindehonnan beérsz, Bp-hez képest rengeteg zöld park van, és dimbes dombos az egész. Munkát szerezni könnyü, az EU legalacsonyab munkanélkülisége Prágában van. Csehül szinte sehol sem kell tudni a multiknál. Az egész egy nagy nyugis falu, csak kicsit túl sok a turista...D

Aki turistáskodni jön 3 nap alatt a lényeget megnézheti a kocsmák felfedezésére viszont a 3 év nagyon kevés volt. Nagyon olcsó hostelek várják a hátizsákosokat de legendásan igénytelenek is a cseh hostelek.

Ja és az említetteken kívül valóban, a közepes és kis cseh városkák között rengeteg gyöngyszem van /Olomouc, Plzen pl./

Willkommenskultur 2018.07.19. 22:15:25

@Zabhegyezgető: Tény hogy Prágában az egyszerü vendéglátás "olcsó". Olcsóbb mint Bp-en, szerintem, vagyis ott ez a kisvendéglős kocsmás vendéglátás nem annyira őshonos. Becherovkát igyon akinek 7 anyja van, Kozelért prágaiként 55 koronát sokallnék, 30-35ből megvan a legtöbb helyen, bótba 15 de nem vagyok alkoholista! Plzen átlag 40 vagy turistás helyeken 50 felett kupiban 100 hehe.
Megkajálni meg akár a központban is meg lehet 200 pénzért étlapról, ami tök jó, vagy menüzni a feléért. Tele is vannak a kocsmák mindig. Nyilván az óváros téren lehet 1000 koronáért is steakezni ha vki nagyon hülye de steakért eleve csak a lüke jenkik jönnek Prágába.
Én étteremben nem is voltam asszem csak kocsmákban kajáltam.

Ja helyi érdekesség hogy gyakorlatilag legális a marijuana jó pár helyen árulják a pult alól a kocsmákban /árulni nem legális de fogyasztani otthon termeszteni magadnak szabad/, árad is a füszag mindenhonnan ha végigsétálsz egy parkon, tavalyig szívták a krimókban is a dohányzás csak 1 éve van betiltva. De nem vagyok drogos se!

tatárbifszteket jól csinálják és sok helyen fenn van az étlapon /tatarák/

Drago Brutic1 2018.07.19. 22:16:04

@Publikus Team:
Nem elfogultságból írom, de Budapest sokkal nyitottabb, izgalmasabb város. Prága belefulladt a tömegturizmusba. Októberben:
egy órát kell várni, hogy a Várba egyáltalán feljuss.
AZ Ufleku élmény: a pincér gyárszerűen dobálja ki a söröket az asztalra, miközben mindkét oldaladon japán fiatalok a csülökkel szelfiznek.
A Károly híd olyan, mint a Váci utca a legrosszabb hónapjaiban.
A Várban levő söröző asztaláról simán kidobják a turistát, mert az egy törzsvendégé.
És az elmaradhatatlan angol legénybúcsúsok, akik az esti "hangulatról" gondoskodnak.

AZ igazság, hogy autentikus élményekért, minimum a Balkánra, vagy még messzebb kell már menni.

Agnus69 2018.07.19. 22:16:53

Az Arany utcácska benne van a vártúrák "B" típusú programjában (is), ami tartalmazza a Szent Vitusba, a Királyi palotába és az Arany utcácskába történő belépő árát. Kár sóhereskedni ezen, megfizethető, az alapvető látnivalókat tartalmazza, és valljuk be, Pesten is mindenért pénzt kérnek, még a Halászbástyáért is. Mi csak úgy megyünk várost nézni külföldre, hogy előre belekalkuláljuk a városi utazás, a látnivalók belépőinek az árát, mert az, hogy csak kívülről rácsodálkozunk mondjuk Firenzében az Uffizi képtárra, de be nem megyünk megnézni, az semmit sem ér. Csak azért, hogy elmondhassuk: láttuk Firenzét, "kívülről" az édeskevés... Ugyanez van Prágával, de a többi nagy múltú, szebbnél szebb látnivalóval rendelkező várossal is.. Igenis, érdemes rászánni a pénzt a belépőkre. Ki képes kihagyni pl. Rómában a Vatikáni múzeumot, vagy Párizsban a Louvre-t??? Tudom, hogy drága, de inkább erre költöm a pénzemet, mint, hogy egy vagyonért egyek-igyak egy számomra semmit sem jelentő sörözőben.. :)

maxval balcán bircaman · http://bircahang.org 2018.07.19. 22:17:00

Én csak a repülőteret láttam Prágában. Tetszett.

tpl 2018.07.19. 22:17:21

@enpera: hát, valahogy én is így látom, de veled ellentétben el tudom fogadni, ha más másképp éli meg prágai élményeket.

MotivaTravel · motivatravel.blog.hu 2018.07.19. 22:17:30

Prága talán az egyik legklasszabb város Európában Amszerdam, Bp és Barcelona mellett. Nem egyszer nézhető, az biztos. Valahol Budapest és Salzburg között lehet elhelyezni a hangulatát, építészetét.