Utazás Európába

A medve már Budapest küszöbén jár?

2018. augusztus 06. 20:00 - Publikus Team

Leesett az állam, de szerencsére azt is hazahoztam épségben

Reggel elindulsz egy átlagos kirándulásra és úgy érsz haza, hogy megőrülsz a látottaktól! Ritkán adatik meg ez az érzés, de ma megesett, bezsebeltem egy medve sziluettjét a Pilisben! Futnál, kiabálnál, fújogatnád gázsprayvel? Lehet, hogy egyszerűen az egymás iránti tisztelet kifejezése segített?! Egy biztos, a lengyelországi Tátrában nem paráznak ennyire tőlük és nem szerepelnek napokig a hírekben. Együtt élnek, békében!

01_utazas_europaba_magyarorszag_hungary_ungarn_medve.jpg

Korábban már jártam a Boldog Özséb-kilátón (katt rá) a volt párommal. Egy abszolút otthonülős típussal elindulni túrázni, halálra ítélt lépés. Kész katasztrófa volt végig hallgatni a Pilisre vezető kaptatós túrán a nyávogását. Most a nyugalom teljesen elöntött és átadhattam magam a természetnek, főleg, hogy az égvilágon senkivel nem találkoztam!

02_utazas_europaba_magyarorszag_hungary_ungarn_pilis.JPG

Pilisszántó felől lélegzetelállító a szerpentin túraútvonalon feljutni a Pilis legmagasabb csúcsára, most viszont Dobogókő felől közelítettem meg bringával. Google Maps ezúttal nem volt valami pontos, mivel szinte síknak tűnt az 5km-es megközelítés. Hát nagyon nem az volt, bár majdnem végig lezárt aszfaltút vezet a tetőig.

03_utazas_europaba_magyarorszag_hungary_ungarn_pilis_boldog_ozseb-kilato.JPG

Egy cseppet lehangoló volt, hogy a fővárosban tombol a kánikula, itt pedig a déli órákban 25 fokban hűsöltem és más erre nem gondol. Jó reggelt! Már csak ezért is érdemes feljönni, a lélegzetelállító körpanorámáról nem is beszélve.

04_utazas_europaba_magyarorszag_hungary_ungarn_pilis_boldog_ozseb-kilato.JPG

A csúcs tele van katonai beton műtárgyakkal, ez lehetne lehangoló is, nekem viszont egy letűnt kor maradványai voltak. Idejövet hatalmas erdőségben tekerhettem, a tetőn viszont megváltozott a növényzet, inkább izgalmas bokrossá és kövessé vált a táj.

05_utazas_europaba_magyarorszag_hungary_ungarn_pilis.JPG

Szinte elalélva a kikapcsolódástól gurultam vissza Dobogókő felé, amikor falevélzörgést hallottam a fák közül. Ami a szemem elé tárult, azt majdnem nem hittem el! Hirtelen átgondoltam, hogy még mindig a lengyel Tátrában vagyok-e, mert ott még elképzelhető lenne:

> > >  MEDVE  < < <

Ez nem igaz! A Pilisben vagyok és egy medvét látok?! Nem ijedtem meg, imádom még a vadállatokat is. Hiszek benne, hogy ha az állat megérzi a nem támadó jelleget, akkor nem lesz baj! Néztük egymást és elindult a sűrűbe. Kapkodtam a szaros gépem után és csak az alábbi képet tudom lekapni belőle? Hát ez nevetséges és őrülten csalódott vagyok, hogy egy vadon élő igazi nagyvadat nem tudtam lefotózni.

06_utazas_europaba_magyarorszag_hungary_ungarn_medve.jpg

Lengyelországban számos helyen lehet találkozni medvére figyelmeztető táblával, lehet, hogy hazánkban is el lehet kezdeni ezeket gyártani? Egyre gyakrabban fordulnak elő hazánkban is, amire büszke vagyok, mert kezd helyreállni az érintetlen természetünk! A medvét nem sikerült lekapni, a képek a veresegyházi Medveotthonból származnak, hát ott jártamkor elég kettős érzelmek bolyongtak bennem az állatokat elnézve…

07_utazas_europaba_magyarorszag_hungary_ungarn_medve.jpg

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

A Pilisi Parkerdőtől egy napra rá kaptam visszajelzést az észleléssel vagy nyomokkal kapcsolatban: "blogon megjelent képet megvizsgáltuk, mely alapján az azonosítás nem volt lehetséges." Erre válaszban írtam: "Nem is érdekli, hol kellene pontosan megnézni? A kép alapján lehetne akár Tusnádfürdő külső is." Jött is a válasz az expedícióról többek közt: " A kérdéses területet kollégáink azóta már többször végigjárták. Azonban egyelőre a barna medve jelenlétére utaló egyetlen nyommal sem találkoztunk sem az ellenőrzés folyamán, sem korábban."

A csodás hazánkról viszont kapsz infókat és elképesztő képeket, ha a zászlóra kattintasz:

hun.jpg

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://utazaseuropaba.hu/api/trackback/id/tr8014165807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kolbászlóbáló 2018.08.06. 21:10:38

Hogy jutott oda? Átúszott a Dunán?

Alexease 2018.08.07. 07:33:06

Majus-juniusban is latunk mar (elvileg) medve nyomot a Pillisben (Csobanka felett). Medvet nem. De a labnyom, a meret stimmelt.

bontottcsirke 2018.08.07. 07:35:04

@Kolbászlóbáló: BKK hajóval. Csak neki 100% kedvezménye van.

regicipo 2018.08.07. 09:20:26

A medve tud úszni, szóval még át is úszhatott a Dunán ( A Tisza holtágon már le is fényképezték úszás közben.). Mivel Nógrádban már láttak medvét, és a medvék eléggé szarok földrajzból, simán lehet, hogy elsétált idáig, és nem állt meg a megyehatáron.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2018.08.07. 12:25:48

"Google Maps ezúttal nem volt valami pontos"

Nem nagyon való túrázáshoz, a HuMap viszont teljesen jó. Szintvonalak, jelölt és jelöletlen ösvények, nagyon hasznos.

Kolbászlóbáló 2018.08.07. 12:25:58

@regicipo: Az megvan, hogy tud úszni, csak azt gondoltam, hogy a Duna már túl nagy falat neki. Izgi.

morph on deer 2018.08.07. 12:26:06

Medve?Dehogy!
Vlagyimír Vlagyimírovics túrázott, inkognitóban..!
Hogy mi a bizonyíték?
Hát hogy senki sem ismerte fel!
Naugye..!

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=JcPm5Rn36Kw 2018.08.07. 12:26:28

Én nagyon örülök, minden valaha itt élt ragadozó és egyéb állat visszatértének. Csak azzal van bajom, ahogy Magyarországon az emberek, gondolom a magyar média hathatós segítségével, látványosan rettegnek az élővilág minden formájától.
A magyarok valamiért nem képesek együttélni a vadon élő állatokkal. De sajnos még olyan helyen sem, ahol az emberek szorították ki őket az élőhelyükről, és most csak lépésről lépésre elkezdték visszafoglalni életterüket.

Orbán Hazaáruló Viktor 2018.08.07. 13:43:51

A medve az új Soros? Plakátok is lesznek? Én már nem tudom követni.

morph on deer 2018.08.07. 14:08:10

Lehet, hogy most medvebőrbe bújt bárányként próbál rárontani a nemzetre!

Bár a legvalószínűbb mégis csak az, hogy ez egy migráns tusványosi medve, amelyik meghallgatta a beszédet, és komolyan vette a Kárpát medence egységéről szóló részt.
Nem ő az egyetlen, de messze a legszimpatikusabb.:)

sakkosfx 2018.08.07. 15:12:02

A látott medve az igazságot keresve a parlament felé tart! Valaki nagyon becsapta a medvét!

abcd1234 2018.08.07. 18:28:21

Magyarországon egy ideje úgy nőttek fel korosztályok, hogy vadállatokkal nem kellett asszimilálódni. Én megértem, ha sokan tartanak tőlük. Többek között magam is. Roppantul nem szeretnék nem hogy medvét, de sem farkast, sem vaddisznót, de még vadmacskát sem az utamban látni. Elfogadom, hogy az erdő az ő otthonuk, de akkor is. Még egy szarvas is kinyírja az embert, nem még egy medve, akinek előbb-utóbb kevés lesz a savanyú bogyó! Míg a többi említett állat relatív meghúzza magát, a medve kifejezetten nem. Több száz kilómétert csalinkázik és kifejezetten a lakóövezetek sem tántorítják el, sőt elszeretettel betör kajáért akár hova. Magyarországon nincs olyan kiterjedt erdőség, hogy a medve ellegyen benne. Ha felkerekedik egy napi rutinra, akkor vagy az egyik, vagy a másik végén kimegy a vadonból és garázdálkodik. Egyszerűen nem idevaló. Nem tudom, csak gyanítom, hogy amikor őshonos volt nálunk, az még a Nagy Magyarország területén és idején volt. És akkor sem Budapest agglomerációs ligeteiben.

Publikus Team · https://utazaseuropaba.hu 2018.08.07. 18:30:18

@abcd1234: A természet mindenkié! Az ember viszont kisajátította hazánkban szinte a 100%-át. Ezt próbálja pl. egy medve nem visszafoglalni, hanem egyszerűen megélni benne.

Advanced Flight 2018.08.07. 20:07:04

@Publikus Team: az ember jelenléte miatt van ennyi medve. Túlszaporodtak Romániában, Szlovákiában, mert kilőni nem lehet őket és még etetik is, aztán a bénábbakat kiszorítják a többiek a Kárpátokból és itt landolnak a mi töppedt "hegységeinkben". Kellenek a fenének.

Barca Geri 2018.08.09. 09:54:39

Már 2013-ban láttunk medvét a Pilisben. Éjszakai túrán voltunk, és 5-8 méterrel előttünk keresztezte a túrautat. Nem tetszett neki a fejlámpa fénye, morgott egy hatalmasat , aztán elsétált. Kb elengedett minket. Akkor még mindenki hülyének nézett minket, akinek elmeséltük. A parkerdő fővadásza azt mondta a telefonba, hogy "örülünk a vadállomány gazdagodásának". Ők már tudtak róla. Azóta nem hallottam medvéről a Pilisben, de én örülök neki. Nem kell piszkálni, és nem fog bántani :-)

Publikus Team · https://utazaseuropaba.hu 2018.08.09. 09:58:26

@Barca Geri: Beleírtam a cikk végére a Pilisi Parkerdő mostani hozzáállását is...

Barca Geri 2018.08.09. 10:29:35

@Publikus Team: Nekem anno azt mondták, hogy már ők is látták. Szerintem nem akarták nagydobra verni, nehogy a sok önjelölt medvemegfigyelő elkezdje keresni. Meg is érteném, még addig abajgatnák, amíg valami baj történik. Mostanában a majdnem minden nagyobb hegységünkben láttak medvét , előbb utóbb elkezdenek majd hőbörögni, hogy lőjek ki :-( nem kéne..

Örülök az írásodnak, ezek szerint jól van a kis "barátunk" :-) (már ha Ő volt, és nem egy másik)

Barca Geri 2018.08.10. 06:18:22

Jelenleg is ez a hivatalos álláspont:
"Ha a Budakeszi Vadasparkba látogatnak el, ott mindenképp találkozhatnak medvével, de a Pilisi Parkerdőben máshol nem fognak" - nyugtatott meg mindenkit a Parkerdő szóvivője.