Utazás Európába

Az olasz város, ami megfullad a turizmustól

2018. november 16. 08:17 - Publikus Team

A szerelem szülőhelye, a romantika gyilkosa

Veronában játszódik Shakespeare Rómeó és Júlia című tragédiája, aminek a helyszíneit is megkeressük. A történet két ősidők óta gyűlölködő családot mutat be, a Montaguekat és a Capuletéket. A Montague Rómeó és a tizennégy éves Capulet Júlia egymásba szeret, titkon összeházasodnak, ám a frigy halált hozó bonyodalmakba torkollik. Júliának akad egy másik kérője, Paris és Rómeónak is van egy másik szerelme, Rozália. A történettel bejárjuk a csodás Veronát, előtte beugrunk a nyugis Padovába, majd ránézünk az elragadó Sirmionéra és Vicenzára. Útra fel!

01_verona_veneto_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

A CIAO ITALIA sorozatban kattints rá a további olasz hangulatokra is:

ciao_italia.jpg

Ki merem jelenteni, hogy a bringázás az egyik leghangulatosabb módja a városnézésnek! Ezt némileg árnyalhatja, ha helyben kell bérelnünk. Így a legjobb megoldás lehet, ha magunkkal visszük a kerékpárokat. Hát ez meg magával vonja, hogy az autó tetejére kell rakni stb. Nekünk viszont megadatott, hogy olyan kocsink van, amibe szétszerelés nélkül be lehet pakolni, ahol megtetszik a dolog, ott meg kipattintjuk és a szabadság érzésével kerekezzük körbe a látnivalókat. Olaszország Veneto tartományába is ezzel a megoldással érkeztünk, de immáron a látnivalókban bővelkedő székhelyet, Velencét (kattints rá) kihagyjuk, mivel korábbi cikkemben már beszámoltam róla.

02_padova_prate_della_valle_veneto_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.jpg

Mielőtt a fő attrakciót, Veronát vennénk célpontba, ne hagyjuk ki Padovát, mert minden pénzt megér! Első látásra úgy tűnt, hogy ez a kisváros a biciklisek paradicsoma, az autósok figyelmesek, előzékenyek voltak velünk is. Egy hosszú autózás után igazi felüdülés volt végiggurulni a macskaköves utcákon. Area pedonalén belefutottunk egy rendőrbe, aki nem a hazai mentalitás alapján megbüntetett, hanem megkért, hogy szálljunk le és toljuk a bringát a sétáló utcán. Érdemes a felfedezést kezdeni a Prato della Valle nevű főtéren. Közepén ékeskedik az Isola Memmia nevű kis bájos sziget. A téren találtunk aznap még egy látványos piacot is, széles mosolyú eladókkal. Innét kb. három lépésre találtunk két csodálatos bazilikát is, de most ezzel nem fárasztalak…

03_padova_ponte_molino_veneto_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

Vegyük inkább az irányt a piacok felé. A Piazza delle Erbe, Piazza della Frutta és a Piazza dei Signori mind látványos piacot takarnak, amik a monumentális Palazzo della Ragione fedett vásárcsarnokát ölelik körbe. Egy időben a híres Francesco Petrarca író is itt élt, érdemes meglátogatni a róla elnevezett teret, ahol hatalmas fikusz fák magasodnak, amiket nálunk csak megvető szemek vesznek észre lépcsőházi cserepekben. Előtte érdemes egy pillantást vetni Padova csatornáira és a mellettük tündöklő színes házakra, pl. a Ponte Molino hídnál.

04_verona_piazza_bra_veneto_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.jpg

Romeo e Giulietta

Veronát 2000-ben vették fel az Unesco Világörökségi listájára, nem hiába. A szerelem szülőhelye, a romantika gyilkosa? Egyszerűen a turista tömegtől nem lehetett kettőt sem lépni. Főszezonban súlyosabb itt a helyzet, mint Velencében. Bringával is kerülő utakon kellett mennünk, hogy egyáltalán fel lehessen ülni és tekerni. A látványosságok közelében, pedig csak tolni lehet és séta közben is dugók alakulnak ki. Ennek ellenére a látvány, amit nyújt, feledteti ezt a tömeget!

05_verona_arena_veneto_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

A Rómeó és Júlia is a Piazza Bra térén kezdődik, ide tekertünk be először. A vígjátéki jelenetben a két család szolgái ezen a főterén pajzán szójátékokkal sértegetik egymást. Az itt álló Aréna vált Verona leghíresebb épületévé, amit Kr. u. 30-ban kezdtek el építeni. Érdekes, hogy az országban a római Colosseum és a capuai Aréna után a 3. ilyen jellegű legnagyobb épület. Az amfiteátrum oldalában találunk egy bájos padot egy jókora szívvel, hogy legyen mivel fotózkodni. Innét nyílik a Via Mazzini előkelő bevásárló utca, ahol el lehet bámészkodni és észre sem veszed, hogy a Piazza delle Erbére érsz. Említésre méltó a piaca, de még érdekesebb a körben álló középkori házak lenyűgöző, színes falfestései és a Torre dei Lamberti 84m magas tornya. Ha már itt vagyunk, ugorjunk át a Piazza dei Signori térre, itt találjuk Dante szobrát, de Sienát (kattints rá) idéző 14-15. századi, téglával kirakott házakat is találunk a változatosság kedvéért.

06_verona_casa_di_guiletta_romeo_es_julia_veneto_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.jpg

Éééés elérkeztünk a lányok várva várt és imádott helyszínéhez, Júlia erkélyéhez, ami a Casa di Giulietta része. Az udvarra vezető bejáratra az évtizedek során felírt szerelmes üzeneteket kaphatunk el. A romantikába itt garantáltan nem kóstolhatunk bele, hacsak nem visszük magunkkal Shakespeare egyik kötetét, mivel itt 2 perc alatt max. hármat tudunk lépni. De nézzük is mivel ragadtatta el a híres angol író a nagyérdeműt. A Rómeó és Júliában Capuleték álarcos bálján a két fiatal rögtön egymásba szeretnek, utána Rómeó belopódzik Júlia híres erkélye alá és megvallják egymásnak mély érzelmeiket és megegyeznek, hogy vasárnap még egybe is kelnek.

07_verona_romeo_es_julia_erkely_guilietta_veneto_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

Később a szálak visszatérnek a Piazza Brara, amikor Mercutio összefut Tybalttal, majd Rómeó is csatlakozik és egy őrült sértegetésbe torkollnak, végül két haláleset kerekedik belőle. Ezzel a viszálykodás fokozódik és Rómeót száműzik Mantovába. Rómeó és Júlia, a szerelmesek hajnali búcsúja igen megható jelenete jelzi, hogy csak titokban szerethetik egymást, jóllehet házastársak. Megy a huzavona, hogy Capuletné mégis hozzáadná a házas lányát Parishoz. Júlia nem lát más kiutat és megissza a tetszhalált okozó álomitalt, a hírre Rómeó visszautazik Veronába és mérget fogyaszt immáron ő is, a korabeli trendek alapján. Ezek után Júliából az álomital hatása elillan, felébred, a mellette halott Rómeó tőrével leszúrja magát és szerelmére roskad. Az író egy kis happy endet is belesző a végére, mivel a két család megbékél halott gyermekeik felett.

A trauma után azért végül vessünk egy pillantást az Adige folyó partján álló Castelvecchio 14. századi várára és a hozzá kapcsolódó Ponte Scalighero hídra, amin szembetűnő a végig futó tulipános motívum.

08_sirmione_scaglieri_lombardia_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

Gyorsan át is kötök az innét nem messze fekvő Garda-tó félszigetén álló Sirmionéra, ahol egy nagyon hasonló vár áll. Nem hiába, mivel ezt is a Scaligeri család építtette. A várban él egy legenda, miszerint élt egy Ebengardo nevű fiú és a kedvese, Arice. Békésen éltek, míg egy viharos éjszaka bekopogott az ajtón egy utazó, Eraberto és vendéglátást kért. A világjárót lenyűgözte a lány szépsége, azonban a lány elutasította a közeledését. A férfi az éjszaka folyamán bezárkózott vele a szobájába, de amikor Arice megijedt és elkezdett üvölteni, a férfi leszúrta. Ebengardo meghallotta a kiabálást, berohant a szobába és meglátta, hogy a lány meghalt, elvakította a düh és megölte Erabertot. A legenda szerint viharos éjszakákon még ma is ott bolyong Ebengardo szelleme a kastélyban és elveszített szerelmét keresi.

09_sirmione_lombardia_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.jpg

Bár itt már nem a Pó-síkságon vagyunk, nyáron a hőség szinte elviselhetetlen, mint az észak-olasz városok többségében. Már csak ezért is érdemes bringára pattanni, hogy valami szellőhöz jussunk. Másik enyhítő körülmény pedig a fagyizás valamelyik kiváló gelateriában. Olasz földön garantált, hogy fagyiban nagy melléfogás nem lehet! Mi a maracuját fedeztük itt fel, ami számomra teljesen egyezett az Azori-szigeteken (kattints rá) kóstolt helyben termett gyümölccsel. Elbűvölő Sirmione hangulata! Szerencsére az óváros bejáratánál már letessékelt a bringáról egy rendőr, így jókat tudtunk sétálni a sikátoros utcákban, színes mediterrán házakkal körbe véve. A tópart pedig tengerpartra emlékeztető strandokkal van szegélyezve. Kiemelkedő a félsziget végén található Jamaica beach a sziklás, sekély, kristálytiszta vízével.

10_vicenza_veneto_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

Végezetül a romantikus séták királyáról is beszámolok, aminek kitűnő helyszíne Vicenza városa naplementekor. A helyiek Verona hangulatához hasonlítják, viszont itt nem futunk bele turista dugókba. Belvárosa szintén az Unesco Világörökségi része. A városban van egy kis érintettségünk is, mivel Attila, a hunok vezére végigsöpört rajta. Érdemes a folyó parti hidakat és házakat felkeresni sétánk részeként, mivel jó kis közös szelfik helyszíne lehet. Kicsit árnyalják a hangulatot a folyóban úszkáló, messziről jópofa rágcsálók. A Piazza dei Signori téren igazi reneszánszát élheti egy elmélyült beszélgetés vagy csak egy közös merengés a hatalmas torony órájának lassan vándorló mutatóján…

11_vicenza_veneto_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

Ha tetszett a cikk, klikkelj a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra vagy kövesd az Utazás Európába facebook és Instagram oldalát, ahol extra tartalmakat is találsz:

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Olvasd el a korábbi olasz élményeket is a CIAO ITALIA-ban (kattints rá):

ciao_italia.jpg

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://utazaseuropaba.hu/api/trackback/id/tr9714375121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2018.11.17. 09:30:09

Ha már Padova.
Ott tanult az első magyar orvosnő, Töttösi Borbála, akit később az inkvizíció Kassán máglyát vetett. Férjét, Szamosközi Dávidot ugyanezért "csak" gályarabságra.

gergo · http://www.partypeople.hu 2018.11.17. 09:30:39

Veronába nyáron korán reggel kell menni, akkor üres minden. Titkos tipp autóval erkezőknek: a Porta San Zenotól nyugatra kb 150 méterre a Corso Milanonál van egy diszkont áruház, ahol ingyen le lehet rakni az autót és biztonságos is. Onnan 2500 méter van Júlia háza, de közben szinte mindent meg lehet nézni az útvonalon.
Csak a Júlia háza illetve közvetlen környéke az igazi turista gettó, Romeo házánál általában senki sincs :)

doppeladler 2018.11.17. 16:47:40

@gigabursch:
Ez a Tötösi Borbála úgy tűnik, nem volt létező személy. Akárhogy keresgélek, mindig csak Szántó György "A boszorkány" című regényébe futok bele. Semmilyen más adat nincs róla. 1950-ben jelent meg a könyv. Nem lehet, hogy csak antikatolikus propaganda? Az egyházat valami gonosz tudományellenes szervezetnek állítja be.

Ha jól tudom, az inkvizíció nemigen foglalkozott boszorkányokkal (se a tudományok művelőivel), hacsak nem kérdőjelezték meg a vallási dogmákat. Inkább primitív népi hisztéria volt a 16-18 században. A katolikus egyház szerintem annyira nem szolgálta ki a csőcseléket. Főleg protestáns területeken volt jellemző a boszorkányőrület.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.17. 21:18:30

Egyértelműen a legnagyobb királyság, ha tud az ember vinni bicikliket a kocsiban/val/n.
Gyalogolni túl nagyok ezek a városok, a busz macera és ismerni kell, a bérelt bicaj meg egy lutri, hogy van-e, akkora-e, mint kell, stb.Kocsival pedig esélytelen vagy, éppen csak haladni meg parkolni nem lehet.
Nekünk Sirmione volt a kedvencünk, a herék közt (A Garda-tó egy fallikus szervre hasonlít, nézd meg a térképen... :D )

Ráhel a saját lábunkon áll 2018.11.17. 21:18:48

Sirmione a termálvizéről is híres.

Hotel Sirmione: télen kiúszol a gőzölgő vízben a kinti medencébe és iszol egy Aperolt...

Elég f@sza.

arncht 2018.11.17. 21:18:53

verona annyira nem jott be, sirmione fantasztikus hely.

ungabunga 2018.11.17. 21:19:12

Te Budapesten is kizárólag a Mátyás-templomot nézed meg? Verona dugig van szuper dolgokkal (ezerszer jobb dolgokkal, mint a fiktív drámahős Júlia állítólagos háza), ahol egyáltalán nincs tumultus. Például a Castelvecchio, amire távolról vetettél egy pillantást, ahelyett, hogy végigjártad volna ezt a lenyűgöző helyet.

Publikus Team 2018.11.17. 21:20:07

@ungabunga: Elnézést kérek, szánom-bánom, Óriási hiba volt!

kiskutyauto 2018.11.17. 21:54:37

Ríva könyörgöm, melyik olasz város nem elbűvölő..???!!!

Szaktanár 2018.11.18. 11:42:14

@kiskutyauto: ózd például

@doppeladler: "Ha jól tudom, az inkvizíció nemigen foglalkozott boszorkányokkal (se a tudományok művelőivel), hacsak nem kérdőjelezték meg a vallási dogmákat. "

hát ez attól függ, mert ha többet nyomtak, mint egy kacsa, akkor azért igen.

rozsomák 2018.11.18. 18:46:54

Nekem is jobban tetszenek ezek az északolasz kisvárosok, mint pl. Velence.
Verona - és Mantova, és kicsit délebbre Ferrara vagy Ravenna - és még a Garda tó partján fekvő többi, Salo, Limone, Riva, Malcesine.
Ja hát Veronában sok a turista, tényleg. (Bár az mindig mosolygásra késztet, amikor egy turista beszél a többi turistáról. "Hisz énbelőlem csak egy van, de ti többiek meg olyan sokan vagytok!" :) )

Viszont ne haragudj, de egyet azért hadd írjak ide...
Sétálóutcában biciklizni komoly kockázat nemcsak mások, hanem saját magad számára is !
Bármennyire is óvatos vagy, ha neked fut hirtelen egy 5 éves gyerek és elesik, akkor jogilag a világ minden országában egyértelműen te vagy a hibás, mert olyan helyen bicajoztál, ahol nem szabad. (És akkor tovább nem is vizsgálják az esetet, hogy beláthattad-e, féktávolság stb. szóba se jöhet olyan helyen, ahol a féktávolságnak nincs értelme, lévén nincs fékhasználat.)

És ha az a gyerek elesik, akár rosszul is eshet. A fejét beüti és kész a baj.
Ne adja az isten, de a legrosszabb esetben rémálmaid lesznek - először évekig a börtönben, aztán majd életed végéig otthon - , hogy miattad halt meg egy gyerek..
Az már egy fokkal "jobb", ha "csak" életed végéig fizetheted a kártérítést, ha esetleg komoly, maradandó baja esik a gyemeknek... (Nincs az a biztosító, aki erre is kiterjesztené a biztosítását, ezt higgyétek el. Személyesen ti fizethetitek a megítélt járadékot.)

Szóval ezzel óvatosan, kedves bicajosok.

Publikus Team 2018.11.18. 18:51:22

@rozsomák: Utazó és turista között lehet különbség?
Area pedonale feliratra Te mit tennél? Szerintem hirtelen ugyanazt, ami a cikkben történt, de köszi a részletes kimeneteleket :D

rozsomák 2018.11.18. 19:12:51

Ha már bicikli, akkor a Garda-tót érdemes körülbiciklizni - inkább, mint sétálóutcákban bicikizni.. : )
Mondjuk egy napra kissé húzós a maga mintegy 150 kilométerével, de fenn északon Riva környékén lehet kempingelni egy éjszakát és keleten visszafelé - asszem talán Malcesinénél - felmenni felvonóval a Monte Baldo-ra, kb. 2000 méter magasra - ott garantáltan még júliusban sincs annyira meleg :) inkább hiányzik a pulóver - és eszméletlen jó a levegő - és persze a kilátás is magáért beszél.
Amúgy kicsit vitatkoznél azzal, aki szerint gyalog megterhelő Verona - vagy a hasonló nagyságú kisvárosok megtekintése.. Verona egy nap alatt bejárható még úgy is, hogy átmentek a folyó másik oldalára, fel a várba, és még a diadalív is belefér visszafelé.
(Na jó, lehet, hogy magamból indultam ki, akkor elnézést.)
Persze kinek mire van ideje, az is érthető szempont.

rozsomák 2018.11.18. 19:16:32

@Publikus Team:
"Area pedonale feliratra Te mit tennél? "
Ah, szóval ki volt írva, hogy csak gyalogosoknak.. Ugye azt azért nem várod el, hogy magyarul is kiírják ?
(Pont ide illik, hogy : "ha Rómában élsz, élj úgy, mint a rómaiak" )

((Én egyszer a Velencei tóban úsztattam a kutyámat, és megbüntettek, mert Agárdon van egy helyi rendelet, ami ezt tiltja. Sehol se volt kiplakátolva, attól még érvényes volt rám is.
Ehhez képest, hogy ott ki van írva, hogy gyalogosforgalom, maga a tökély.)
Akkor mondj hálát a rendőrnek. Megóvott sok kockázattól is.

(Egyébként meg az nem vicc ám, amit ecseteltem... kérdezz meg nyugodtan egy jogászt. Ja és itthon is ugyanez a helyzet ám)

Publikus Team 2018.11.18. 19:19:50

@rozsomák: semmi másról nem szólt az a pár sor, mint arról, hogy a rendőr egy igazán emberi hozzáállást tanúsított. Valószínűleg nem voltunk mások a szemében, mint külföli "turisták" és levágta, hogy valszeg olvasni tudnak, de nem értik a lényeget. Rengeteg olyan táblájuk van, amelyek lényege a kieg. táblán csak olaszul tájékoztatnak. Nálunk is van ilyen rengeteg, sajnos...
Azt tanácsolom, hogy ugord át ezt a témát, köszi a hozzászólást!

gigabursch 2018.11.19. 11:38:42

@doppeladler:
Mert ne csak interneten keresgélj.
Az internettel én sem lettem okosabb.
Vagy jó tíz éve került elém Fráter György kérdésköre és találkoztam benne Szamosközi Dávid nevével is.
A másik ahol keresgélhetsz (szintén nem net pozitív) és szintén beleakadtam inkvizíciós peranyagok. Ha jól rémlik a Kassai Kódex dolga után akadtam bele.