Utazás Európába

Top 10 kihagyhatatlan lengyel nevezetesség

2018. november 23. 08:09 - Publikus Team

A végére nem fogod elhinni, hogy ezt nyújtja az ország!

A külföldi turisztikai keresletünkben nehogy már csak a görög Sarti jelenjen meg! Ilyen könnyen ne hagyjuk magunkat befolyásolni! A cikk célja, hogy látókörünket szélesítsük, hétköznapi vágyaink közt szerepeljen egy ismeretlen lengyel város is, ami egy napon majd valóra válhat! Aki tüzetesen nem böngészi át a térképet, nem találja meg Európa legfelkapottabb lengyel turistalátványosságait! A kiemelt, „szürke” látnivalókra majd klikkelj rá, köztük 3D-ben körbenézhetsz a Google Mapsen!

01_lengyelorszag_poland_polska_wydma_lacka.JPG

A nagy ívű országjáró előtt, ha az alábbi kis villákra kattintasz, akkor megtalálod az elképesztő lengyel városokat, de belenézhetsz a megdöbbentő II. világháborús emlékeikbe is:

02.jpg

Moszna Zamek

Krakkó és Wrocław között épült Szilézia és talán a világ legszebb kastélyai között is szereplő Moszna falu eklektikus (merít a gótikusból, barokkból és a reneszánszból is) Zamek palotája. A 99 toronnyal büszkélkedő épület akár a Disneylandben is lehetne, de itt egy csodálatos zöld park közepén ékeskedik.

02_lengyelorszag_poland_polska_moszna_zamek_kastely.JPG

Wrocław

A Német Császársághoz tartozó egykori Poroszország fényűző városai közé tartozott Breslau. A Piactér (Rynek) egyszerűen megnyugtatja az embert a vidám színeivel és egészen mediterrán érzéseket keltenek az északi építészet remekei. A 250 éves főleg gótikus Városháza (Ratusz Wrocławski) a reneszánsz toronnyal a tér ékessége. A két különböző stílust ízlésesen ötvözték az építészei.

>>> Tovább Wrocławba >>>

03_lengyelorszag_poland_polska_wroclaw.JPG

Poznań

Ennek a városnak magyar léptékkel fővárosi jellege van a maga gazdag óvárosával, toronyházaival, világcégek képviseletével, közlekedésével. Fő attrakciója a régi Piactér (Stare Miasto) reneszánsz építészete, az első számú műemlékével, a Városházával (Ratusz). Tornyán minden nap 12 órakor két fém kecskegida egymásnak feszül, ami mára a város hivatalos szimbólumává vált.

>>> Tovább Poznańba >>>

04_lengyelorszag_poland_polska_poznan.JPG

Toruń

Erről a gyöngyszemről fogadást mernék kötni, hogy hazánkban hányan hallottak… Lengyelország Hét Csodája közül viszont a második helyen szerepel és Európa egyik legszebb városaként tartják számon! Poroszország és a Német Császárság révén egészen a II. világháborúig a lakosságának 66%-át a németek tették ki. Az elképesztő gótikus épületeit, melyek mind téglából épültek, beleértve a monumentális templomokat és a díszes városházát most nem mutatnám be. Inkább a hétköznapi polgári házaival foglalkoznék, amik olyan hatást mutattak, mintha Angliában járnánk.

05_lengyelorszag_poland_polska_poroszorszag_torun.JPG

A II. világháborúban érintetlenül maradt az Óváros, így minden fontos építészeti emlékműve eredeti, nem pedig rekonstrukció! Ennek városrendezési és építészeti kincseit értékelte az UNESCO a Világörökség listáján. Polgári házak együttese közül a stukkóval gazdagon kirakott Csillag Alatti Ház (Pod Gwiazda), valamint a Kopernikusz Ház (Dom Mikolaja Kopernika) tűnik ki.

06_lengyelorszag_poland_polska_torun.JPG

Mézeskalácsáról híres városban még múzeumot is alapítottak a tiszteletére. Ennek ellenére mi az egyik palacsinta étteremláncot kerestük fel. A pincér nem igazán tudott angolul, így nem derült ki előre, hogy melyik fajtát fogjuk kapni, végén feltárult a titok, így amerikai lett belőle mogyorókrémmel és színes cukorkákkal.

07_lengyelorszag_poland_polska_torun_palacsinta.jpg

Még egy záport is elkaptunk, de az sem tudta kedvünket szegni, mert a látnivalók egyszerűen utcákon keresztül magával ragadtak. Már előre próbáltuk belőni, hogy hol lehet a híres csillagász, Kopernikusz háza, de nem sikerült. Később viszont kiderült, hogy az ő háza előtt is pár percig elidőztünk, csodálva a díszes portát. A Polski hazájaként mára már szinte egyet sem lehet látni, egy Wartburg viszont még mindig próbálja tartani magát:

08_lengyelorszag_poland_polska_torun_wartburg.JPG

Sopot

Ennél az üdülővárosnál a Balti-tenger kristálytiszta, a part kiváló minőségű, világos homokos és a víz kevésbé sós, mint a Földközi-tenger. Fürdeni augusztus környékén lehet már az egészen jó hőmérsékletű vízben, ahonnét nem ritkán még fókák is kimerészkednek.

>>> Tovább Sopotba >>>

09_lengyelorszag_poland_polska_sopot.JPG

Gdańsk

A Długie Pobrzeże kontinensünk egyik sztárja, mivel a velencei csatornához hasonlatos utcán annyi értékes látnivaló tolong, hogy egy fél napot is el lehet tölteni velük. A legszebb látványt a másik oldalon keresztül futó fa rakpartról lehet elkapni. Sétáljunk beljebb is, mert a Długi Targ (Királyi út) utcán a szivárvány színeiben pompázó kis paloták talán még felfokozottabb élménnyel csalogatnak.

>>> Tovább Gdńaskba >>>

10_lengyelorszag_poland_polska_gdansk_danzig.JPG

Gdynia

A háborús ORP Błyskawica hadihajó mellett horgonyzó óriási, hófehér Dar Pomorza vitorlás már párszor körbejárta a Földet. A kikötő másik oldalán sajnos megfelelő előzetes információ nélkül estünk be az akváriumba, ahol kiderült, hogy csak a kisebb kopoltyúsokra úsznak rá, cápát vagy hasonlót ne is remélj!

11_lengyelorszag_poland_polska_gdynia_dar_pomorza_vitorlas.JPG

Warsawa

A lengyel New York a Visztula (Wisła) folyó két partján lévő síkságon terül el. A II. világháború végére a város bal parti részének 85%-a sajnos romokban hevert, többek közt a történelmi városrész is. Legfontosabb épületeit viszont az alapoktól kezdve helyreállították, így 1980-ra a varsói Óvárost az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. A Kultúra és Tudomány Palotája (Pałac Kultury i Nauki, röv. PKiN) Varsó és egyben Lengyelország legmagasabb épülete. Mintájául a moszkvai Hét Nővér (pl. Lomonoszov Egyetem épülete) és az amerikai felhőkarcolók szolgáltak, de végül szocialista-realista stílusban sikerült csak összehozni. A tornyot a Szovjetunió ajándékul szánta az egykori Lengyelország részére.

12_lengyelorszag_poland_polska_warsaw_varso.jpg

Zakopane

Az „alpesi” kisváros fellendülését a 19. században kialakult egészségturizmusnak és a 19-20. század fordulóján megjelent sportolóknak köszönhette. Közvetlenül felette magasodik Giewont 1895 méterrel és a felvonóval elérhető Kasprowy-csúcs 1987 méterrel. Az ország  legmagasabb pontja, a Tengerszem-csúcs (Rysy) 2499 méterével közvetlenül a szlovák határon szeli a felhőket. Télen-nyáron a Krupówki sétáló- és bevásárló utcában állandóan hömpölyög a tömeg.

13_lengyelorszag_poland_polska_zakopane_tatra.JPG

A Willa Koliba volt az első azon panziók közül, amelyeket Stanisław Witkiewicz tervezett az úgynevezett zakopanei stílusban. Ez az építészeti megoldás a 19. század végén terjedt el a névadó településen egy krakkói művésznek köszönhetően, aki a fafaragásos gurál házak alapján tervezte meg villáit. Ezek az épületek díszesek, erkélyesek, tetőzetük meredek és zsindellyel borított. A környékben kimeríthetetlen mennyiségben állnak rendelkezésre turistautak, ahol a medve veszélyre is felhívják ám a figyelmet!

14_lengyelorszag_poland_polska_zakopane_tatra.JPG

Rengeteg látnivaló van ebben a fantasztikus országban, most ennyi fért bele. Köszi, hogy benéztél hozzám!

Ha tetszett a cikk, klikkelj a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra vagy kövesd az Utazás Európába facebook és Instagram oldalát, ahol extra tartalmakat is találsz:

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://utazaseuropaba.hu/api/trackback/id/tr1514388110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

staropramen 2018.11.24. 10:15:16

Malbork???
Frombork ????

Publikus Team 2018.11.24. 10:17:36

@staropramen: Malbork útba esett, de nem érdekelt annyira, h megnézzük. Frombork érdekes lehet egy köv. útra, szervezzünk gyűjtést rá, mennyit ajánlasz fel? :)

Gandosz 2018.11.24. 17:34:24

Wroclaw a legjobb.
A világ egyik legnagyobb főterén (213*178 méter) álló városháza 13. századi eredetű, ahogyan a pincéjében működött 1273 és 2017 között az óriási étterem is, ahol sokszor voltam. A magyar királyok között járt itt Zsigmond és Mátyás király.

Makovecz Gyula Péter · www.monarchiaturak.blog.hu 2018.11.24. 17:47:45

Köszönjük az ajánlót. 10 kihagyhatatlan, nem a 10 legkihagyhatatlanabb, azaz Staropramen és én is - ha ismerném eléggé Lo-t - írhatnánk egy tízes listát. Eddig csak Zakopanéban és Krakkóban jártam, de az is 1989-ben volt :( Egyetértek Gandosszal, engem is Breslau/Wroclaw érdekel a legjobban + Przemyśl.

staropramen 2018.11.24. 20:02:54

@Publikus Team:
Pontosan ezért írtam be ezt a két városkát.Ha már a tengermelléken jártatok, mindkettő útba esett.
Szerintem Malbork keresztes vára és Frombork városkája a Kopernikusz emlékekkel ,planetáriumával
kihagyhatatlan. Arrafelé a bigos is más ízű mint délen.
Persze ízlések és pofonok......
Egyébként egyedül szoktam utazni így akkor és ott állok meg mikor én akarok, azt nézem meg amit akarok és egy-egy múzeumban, várban városban addig maradok amig leköt, ezért nem ajánlok fel a gyűjtésre semmit.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.25. 11:23:44

Annyit tennék hozzá, hogy ne autópályán akarjon menni senki sem, mert rettenetes.Az még hagyján, hogy a nyáron belefutottunk egy olyan 40km-es szakaszba Cottbus felől, a határ után, amit legultoljára nem is Hitler, hanem a német-római császár idejében tartottak karban.40-50-es tempó körül már ki akartunk esni a kocsiból...
Viszont a rohadék kapus rendszer miatt 130-140 km megtétele olyan 4-5 órában abszolválható.
Cirka másfél órás araszolás után megkapja az ember az induló jegyet felhajtáskor (nem tudom, hogy hívják rendesen, ami alapján számolva lesz a tarifa) utána 120 km okés, mondjuk egy óra alatt, és végül újabb másfél-két óra szopacs, mert van egy fizetőkapu...Hát, rohadjon meg, aki ezt kitalálta.Ennyi erővel mehettünk volna mellékutakon biciklivel, az sem tartott volna tovább.
Szóval inkább repülő, vonat, metró, riSKa, vagy bármi, autó helyett.Vagy csak érintőlegesen hatolni be az országba (Krakkó, Zakopane).
Brrrrrr.
>}:-[[[[[

Publikus Team 2018.11.25. 11:28:08

@geegee: Szemből kell nekimenni a lengyel pusztaságnak, nem oldalról :) Katowice - Worclaw szakaszon mi is belefutottunk pár perces várakozásba, de az általad leírtakat nem tapasztaltuk. Bár én a kapus, km által megtett díjfizetés mellett állok ki, a matrica pl. Szlovákiánál indokolatlan egy Bp- Prága útnál olyan 80km-re.
Krakkót nem írtam bele, az egy másik történet lesz.
Amúgy tapasztalatok alapján jobbnak mondható az utak minősége, mint nálunk, főleg, hogy most építkezenek, inkább ezek lassítanak egy észak - dél irányú útnál.

Publikus Team 2018.11.25. 12:22:50

@geegee: Németországban még létezik Berlin és Szczecin között egy pár km autópálya szakasz, amit még Hitler építtetett. Nem gyengén kátyús...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.25. 21:04:25

@Publikus Team:jártam arrafelé, asszem két éve Berlinből Swinjouisce (kikötőváros a riviérán meg az Oderán) vagy mi a tököm felé.Bár igaz, nem mentem be Scecsinbe, csak mellette haladtam el.És inkább valami országútféle volt, bár helyenként 2x2 sávos is ,ha jól emléxem.
De ez a C felőli, hát egy rémálom.Táblás, de a táblák is össze-vissza állnak, meg még szét is vannak töredezve.Ahol nagy volt már a rés, oda odacsaptak némi aszfaltot, de azzal már nem foglalkoztak, hogy leúthengerezzék. Mondjuk nem is mertek pénzt kérni érte.Aztán már a rendes, fizetős szakaszokon nem volt bajom az aszfalt minőségével.
Ez az atom cumi mondjuk nyár közepén volt, júliusban, de ez sem lehet mentség.
Valahogy ötvözni kellene a két rendszert, az is találja meg a neki valót, aki két óra alatt átsuhan az országon, meg az is, aki két hetet kóricál, össze-vissza.
A szlovák ragacs a Pozsony-Brno szakaszért valóban túlárazott...
-
Viszont Szcsecsin fölött északra ott van Rendőrség városa...
Néztem, hogy egy csomó táblára ki van írva, hogy Police, wtf?
Egyszer még úgy oké, biztos valami Autópálya-Rendőrség, olyan van odahaza is, de 8-10-szer?
Aztán látom a guglimapszon, hogy ez egy város, óóó, bazz, eszetlen polákok...
:-)))))))
Biztos minden lakosnak fakabát a foglalkozása.