Utazás Európába

Az ország legfinomabb kebabját a törökverő városban kapod

2019. április 08. 15:58 - Publikus Team

Szulejmán csak fentről tekinthet le a várra

A török hódoltságunk idején máshogy is alakulhattak volna az események, így még a napjainkban is tartozhatnánk az Oszmán Birodalomhoz, tovább gondolva pedig nem az EU választásokon aggódhatnánk, hanem Erdoganra és ellenfeleire adhattuk volna le a voksunkat.

01_hosok_kapuja_jurisics_ter_koszeg_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Sokszor nem is gondolunk a déli harangszó jelentőségére, miszerint a Nándorfehérvári diadal keretében a hírekben nemrégiben felmerült Szilágyi Mihály és Hunyadi János 1456-ban legyőzte a túlerőben lévő török hadat. Egy évszázaddal később 1552-ben Eger vára állt ellen, korábban pedig 1532-ben Jurisics Miklós várkapitány megvédte városát a török elleni támadástól, így az ország egy része nem került idegen fennhatóság alá és Kőszeg városát ma nem díszítik a háttérben a minaretek sziluettje. Végül az 1699-es karlócai béke értelmében 150 év után szabadult fel az ország a török elnyomás alól.

hun.jpg

A késő gótikus és kora reneszánsz jegyeket viselő Jurisics várba bebocsátást nyertem, nem volt hiába! Egy része már szépen fel van újítva, meg lehet csodálni a lovagtermet és akár egy középkori 3D-s filmet is elkaphatunk, de a középkori fegyvereket is kézbe vehetjük. A csajok meg feleleveníthetik a fűszer ismeretüket az erre kialakított növénykertben. A számomra az igazi látnivaló ismét a részletekben rejlett, ami a vár nyugati oldalán magasodó Forintos Mátyás-bástya volt, ahonnét a névadó sikeresen védte a várat a török támadásokkal szemben.

02_jurisics_var_koszeg_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Egy város felfedezésénél nem mindig a főbb látványosságok nyújtják a meghatározó későbbi élményeket, érdemes ezért céltalanul és főleg nyitott szemmel barangolni. Így találtam meg a Jurisics teret és a Chernel utcát összekötő kis sikátort, aminek egy részénél még a fejemet is le kellett húzni, olyan alacsony átjárót alakítottak ki korábban a Szolgabíróság alatt. Másik ilyen élmény a kolostorral szembeni kis macskaköves utca, ami éppen a tavaszi napfényben valami különleges hatást nyújtott!

03_koszeg_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Jurisics tér felújítása 2012-ben befejeződött, így mára már visszakapta az egykori pompáját, ahol több templom és a kolostor is helyet foglal. A copf és klasszicista stílusú Városkút, valamint a Sgraffitós-ház az egyik fő látvány eleme. Az utóbbin akár egy falfirka is lehetne, de már a felvidéki Késmárkról (kattints rá) szóló cikkemben beszámoltam róla, hogy milyen gondos eljárással készítik a homlokzat eme díszítését.

04_varoskut_jurisics_ter_koszeg_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A város jelképe kétségtelenül a Hősök kapuja, ettől jobbra látható a Szolgabíróság jó pár éves épülete és a 14. századi Városháza, majd a tér közepén díszeleg a karcsú Mária szobor.

05_varoshaza_jurisics_ter_koszeg_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A Hősök kapuja a hiedelmekkel szemben nem egy középkori épület, csak 1932-ben emelték eklektikus stílusban a vár ostromának 400. évfordulójára. Tőle balra húzódik az érdekes nevű Lábasház, ami mai arculatában eléggé leromlott, de igazán ódon képét mutatja. Az egykori mészárszékre 1774-ben húzták az oszloplábakra támaszkodó felső szintet, amiről az Instagramon találsz fotót.

06_hosok_kapuja_jurisics_ter_koszeg_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A Fő tér kétségtelen éke a 19. századi historizáló neogót Jézus Szíve-templom, ami lehetne akár egy átlagos falusi barokk templom is, így viszont átsiklanék felette. De nem erről van szó, mert tényleg különleges látványt nyújt a tágas téren. Ahhoz viszont, hogy igazán lenyűgözzön, be kell lépni a templomba és átadni magadat a főleg világoskék díszítésnek és ólomüveg utánzatoknak.

07_jezus_szive-templom_fo_ter_koszeg_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A téren még vessünk egy pillantást az egy emeletes, színpompás házsorra, ami nagyban emlékeztet a felvidéki bártfai (kattints rá) emlékeimre. A török időkre mivel is emlékezhetnék meg a legszélsőségesebben? Benyomattam hát egy török kebabot az egyik helyi gyorsétteremben, bár a helyi híresség, a tulaj nem török, hanem örmény származású.

08_fo_ter_koszeg_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Kőszeg felfedezését kezdhetjük akár a Szulejmán-kilátóról elénk táruló panorámával is, de én tudatosan a végére szoktam ezeket a látványosságokat időzíteni, amikor már van némi ismeretségem a nevezetességekről. Most is így tettem és a végére összeállt a teljes kőszegi élmény!

09_szulejman-kilato_koszeg_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Ha tetszett a cikk, klikkelj a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra vagy kövesd az Utazás Európába facebook és Instagram oldalát, ahol extra tartalmakat is találsz:

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Ha megjött a kedved az Alpokaljához, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!