Utazás Európába

Nyírjes – 3 ok az igazi kikapcsolódásra

2017. január 19. 08:00 - Publikus Team

Az év leghidegebb napja

Néha még talán én is elhiszem, hogy hatalmas látnivalókhoz és igazi élményhez rengeteget kell utazni, így a végén arra jutunk, hogy pihenni akarunk inkább és nem éri meg az egész. Jó hírem van, mert ez nem minden esetben van így és ha résen vagyunk, akkor találunk olyan gyöngyszemeket a mikrokörnyezetünkben is, mint a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark.

01_magyarorszag_hungary_ungarn_nyirjesi_fuveszkert_es_vadaspark_sakal_jackal.jpg

Vasárnap reggel felkelünk, -12fok Budapest. Hírek arról számol be, hogy ma volt a leghidegebb, még hozzá Nógrádban. Régóta tervben van oda egy kisebb kirándulás, miért is ne vessük bele magunkat egy olyan helyzetbe, amit kevesen tennének meg?! Budapestről nyugodt tempóban haladunk célunk felé, ahol egyre hidegebb van, érkeztünkkor -14 fok. Szívélyes volt a fogadtatás már a kapunál is, kaptunk zoocsemege gyanánt rengeteg almát felkockázva, így minden adott az állatokkal való interakcióra, gyerünk!

02_magyarorszag_hungary_ungarn_nyirjesi_fuveszkert_es_vadaspark_vaddiszno_boar.jpg1. Szívmelengető kisállatok és nagyvadak

A vadak láthatóan jól érezték magukat a tágas kifutókban és ahogy meghallották a tele zacskó csörgését, már meg is volt a napjuk fénypontja. A gímszarvasok közül igazán csak a bika volt aktív, ami fel is falta volna az összes eledelt. Azt gondolná az ember, hogy az alpakák, az emuk, a kameruni törpekecskék, az ormányos medvék és főleg a benett kenguruk nem ilyen csontig hatoló hidegbe valók, de ők abszolút nem mutatták ennek a megerősítését. Jópofák voltak a shetlandi pónik, a vaddisznók viszont igencsak tiszteletet parancsoló módon vánszorogtak a biztonságot nyújtó kerítéshez. Voltunk már egy pár állatkertben, vadasparkban, de Nyírjesen azt láttuk, hogy az állatok itt tényleg megfelelő körülmények közt vannak, ahol jól érzik magukat.

03_magyarorszag_hungary_ungarn_nyirjesi_fuveszkert_es_vadaspark_kenguru_kangaroo.jpg2. Egyedülálló növényzet

Még a nyáron olvastam erről a Füvészkertről, megkapó képeket is bemutattak róla, ezért eldöntöttem, hogy felkeresem egyszer ezt az egyedülálló helyet. Tél van, így még különlegesebb egy botanikát kedvelőnek a táj. A mérsékelt égöv növényvilágát három földrésznek (Európa, Ázsia és Észak-Amerika) megfelelően, három bemutató területen mutatják be. Árkon, bokrokon átívelő hidakon ismerhetjük meg a hazai erdőkön kívül a Kárpátok lucfenyőit, a Sziklás-hegység fenyveseit, Kalifornia mamutfenyőit, Oregon félsivatagi kaktuszait, Kína bambuszligeteit vagy akár Japán színpompás növényeit.

04_magyarorszag_hungary_ungarn_nyirjesi_fuveszkert_es_vadaspark.jpg3. Barátságos emberek

Lehet, hogy inkább első sorban kellett volna megemlíteni egy kikapcsolódás talán legfontosabb elemét, az emberi tényezőt. Pestről kimozdulva igazi felüdülés látni, hogy a személyzet nem csak odaadással beszél a helyi tennivalókról, hanem látni is, hogy szeretettel végzik a munkájukat.

hun.jpg

+ EXTRA

Nyáron visszatértünk Hozzájuk stílszerűen a legnagyobb melegben. Az erdőben viszont pár fokkal kellemesebb volt a hőmérséklet és felüdülést jelentett a nagyváros után sétálni a nyugalmas környezetben, jópofa állatokkal tarkítva.

05_magyarorszag_hungary_ungarn_nyirjesi_fuveszkert_es_vadaspark.jpg

A füvészkertben próbáltam visszaadni nektek az évszakok szembetűnő változását. Sokszor nem is lehet eldönteni, hogy a fagyos téli vagy a tikkasztó nyári táj a magával ragadóbb.

06_magyarorszag_hungary_ungarn_nyirjesi_fuveszkert_es_vadaspark.jpg

A természeten átívelő hidat nagyon eltalálták! Körülötte még a nyár közepén is üdén virágoznak a különböző mezei növények. Azért a Vadasparkot is megemlíteném még egyszer, mivel az állatok zoocsemegével való etetése vagy egyáltalán a velük való kontakt sem egy utolsó dolog!

07_magyarorszag_hungary_ungarn_nyirjesi_fuveszkert_es_vadaspark.jpg

Néha azért meg is kell pihenni a hosszú erdei séták után. Már a távolból is vonzza a szemünket a kényelem. Sajnos a bambuszligetet ki kellett ritkítani, de más növények már teret is hódítottak a helyén.

08_magyarorszag_hungary_ungarn_nyirjesi_fuveszkert_es_vadaspark.jpg

Ajánljuk, hogy látogasd meg őket, ne csak a honlapukon (kattints rá), hanem élőben is! Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

09_magyarorszag_hungary_ungarn_nyirjesi_fuveszkert_es_vadaspark.jpg

1 komment
süti beállítások módosítása