Utazás Európába

Egy kávé kell, hogy feleszmélj?

2017. május 06. 06:00 - Publikus Team

Európában ez mind megterem!

…és nem egy távoli gyarmati országról van szó, ami egy másik földrészen fekszik, hanem az Eurázsiai-kőzetlemezen elterülő Azori-szigeteken van ez a csoda, ami minden szempont alapján Európához tartozik! Portugáliából vagy akár Londonból és Frankfurtból is könnyen elérhető a fő szigeten fekvő Ponta Delgada.

01_cafe_nunes_kave_coffee_s_o_jorge_ananasz_ultetveny_estufas_de_ananases_cha_gorreana_teaultetveny_tee_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.jpg

Ha egyszer eljutsz ide, feledhetetlenek lesznek számodra is a varázslatos zöld színek, a vulkáni kráterek tavaiban tükröződő paradicsomi táj, a gőzölgő természetes források, az utak mentén a kék hortenzia bokrok, a tájat megtörő tehéncsordák és nem utolsó sorban a helyi emberek vendégszeretete. Most egy gyors kattintással elutazhatsz ide az Azori szigetek illata vagy a Szörfözzünk a bálnák között São Miguelen (kattints rá és olvashatod) c. cikkekkel. Előtte viszont mindenképp kóstolj bele a felejthetetlen helyi ízekbe: ananász, tea és kávé!

pt.jpg

Plantação de Ananases

02_ananasz_ultetveny_estufas_de_ananases_plantacao_de_ananas_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.JPG

A 19. század második felében a fő mezőgazdasági termék a narancs volt, amit egy betegség szinte teljes egészében kipusztított São Miguel szigetén. Később a nagybirtokosok az ananászban találták meg a lehetőséget, hogy az ültetvények áttérjenek erre a gyümölcsre. Augusto Arruda is így tett a narancs farmjával, napjainkban már a családjának az 5. generációja űzi a mesterséget. Nevéhez fűződik még az azori Sata légitársaság és a furnasi Terra Nostra park (kattints rá és olvashatod) alapítása is. Dísznövényként hozták be Brazíliából a szigetekre. Botanikai kíváncsiság hajtotta a szakembereket, így többek között hortenziát, cédrusokat és páfrányokat (pl. tree fern) is telepítettek. A 20. század első felében az ültetvény az egyik legnagyobb ananász exportőrré nőtte ki magát. Az azori ananász mind a sajátos érzékszervi jellemzőit, mind a különös termelési módszereket tekintve egyedülállóvá vált a világon!

03_ananasz_ultetveny_estufas_de_ananases_plantacao_de_ananas_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.JPG

Az ültetvényen az eredeti termelési módszer 18 hónapos növekedési ciklusának szakaszait ismerhetik meg a látogatók. Sajátos gazdálkodási formát alakítottak ki, melynek egyik fontos pontja, hogy üvegházakban biztosítják a folyamatos hőmérsékletet, bár télen sem hűl le az idő 15 fok alá. Az üveg viszont le van meszelve, hogy a napsugaraknak csak a melegét engedje át. A „forró ágy”, vagyis a föld és a szerves anyag keverékének természetes bomlása is első sorban a megfelelő hőmérsékletet, illetve a tápanyagot szolgálja. A művelés egyik szakaszának titka, hogy éjjelente hordókban banánleveleket égetnek, hogy befüstöljék a növényeket, így elérik, hogy viszonylag egyenletesen növekedjenek a gyümölcsök. A végeredmény egy egyedi gyümölcs, ami elismerten a legjobb ananászok közé tartozik a világon!

04_ananasz_ultetveny_estufas_de_ananases_plantacao_de_ananas_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.jpg

A régi csomagoló üzemben alakítottak ki egy souvenir boltot, ahol nem csak ananász likőrt vagy lekvárt, hanem kézműves termékként bazaltkőből készült ékszereket vagy bálna csontból faragott evőeszközt is lehet itt vásárolni.

Chá Gorreana

05_cha_gorreana_teaultetveny_tee_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.JPG

São Miguel több mint egy évszázada az egyetlen hely Európában, ahol teát termesztenek. Évente több tízezren látogatnak el a Ribeira Grande mellett elterülő ültetvényre, gyárba és múzeumba. Bárki besétálhat egy csésze teára, szabadon megcsodálhatja a távol-keleti hangulatú teraszokat, majd megtekintheti a gyártásnál használt eredeti Marshall gépet, amely az 1840-es évekből származik. Egy olyan paradicsomban találhatjuk magunkat, ahol a tengeri szellő hozza a friss tea és az egzotikus virágok illatát, miközben az óceán hatalmas kékségében elmerülhetünk. Kell ennél több?!

06_cha_gorreana_teaultetveny_tee_atlanti-ocean_oceano_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.JPG

Gorreana Tea 1883 óta családi tulajdonban működik, világszínvonalú terméket állítanak elő és nem utolsó sorban Európa legrégebbi ültetvénye. A birtok buja, smaragdzöld dombjai több száz kilométerre húzódnak minden féle ipari szennyezéstől. A termesztésben nem használnak gyomirtó-, növényvédő- és gombaölő szert sem, valamint tartósítószereket is nélkülözik a gyártásban. Az alapítás óta minden évben nagy ünnep az áprilistól szeptemberig tartó szüret, amikor minden egyes levelet kézzel válogatnak ki.

07_cha_gorreana_teaultetveny_tee_atlanti-ocean_oceano_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.JPG

1874-ben két kínai szakértő ismertette meg a családdal a teacserjék gondozásának, a levelek fermentálásának és a teázás művészetének titkát. Napjainkban már a tea egy kis részét az Azori-szigetek piacának szánják, a fennmaradó részt elsősorban Portugáliába, Európa többi országába, de az Egyesült Államokba és Japánba is exportálják.

A tea cserje örökzöld, évelő növény, ami egy Camellia Sinensis nemzetségből és Theaceae nevű családból származik. Eredeti termőhelyén mintegy 8–10 méter magasra nő, a termesztett példányokat azonban 1–1,5 méteresre vágják vissza, ezért többnyire cserjének nevezzük.

08_cha_gorreana_teaultetveny_tee_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.jpg

A levél betakarítása akkor történik, amikor az ágak többségének már három levele van. Mivel az egyes levelek eltérő korúak, különböző a kémiai összetételük is. Minden típusú levél más ízt és aromát eredményez. A különféle gyártási folyamat határozza meg a Gorreanaban gyártott három különböző típust: a fekete, a zöld és az Oolong teát. Az ízvilágot a földrajzi hely, a légköri viszonyok, a magasság és a talaj pH-ja mind befolyásolják. A teák különbözősége még a levelek kiválasztásán és a feldolgozásán is alapul.

09_cha_gorreana_teaultetveny_tee_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.jpg

Fekete tea előállításához a leveleket hántolják és hengerlik, ami a levél részleges zúzódását okozza. Később a levegőre teszik ki, hogy folytatódjon az oxidáció vagy fermentáció, így a szárítás lassú, természetes folyamata kialakítja az ízeket. Ide tartozik a Moinha, a Broken Leaf, a Pekoe, az Orange Pekoe, az Orange Pekoe Ponta Branca és az Oolong.

A zöld tea előállításához a leveleket gőzzel sterilizálják. Ezután a Hysson-módszerrel hengerelik és szárítják, így zöld színű teát kapnak, ami tanninban gazdag. Ebbe a kategóriába sorolják a Hysson, Encosta de Bruma és a Gyöngy fajtákat.

Az Oolong tea csak részleges oxidáción megy keresztül és ezzel érik el, hogy több antioxidánst és vitamint tartalmazzon, emellett igen előnyös a trigliceridszint, illetve a koleszterinszint megfelelő szinten tartásában is.

Ajánlom még az Eagle Vision egyik drónnal készült fantasztikus videóját:

Eagle Vision - Plantação de Chá Gorreana, ilha de São Miguel

Café Nunes

São Jorge szigete egy rövid repülőúttal érhető el az Azori-szigetek fővárosából, Ponta Delgadából. A szigetet átszabdaló meredek leejtők, a lávából származó ásványi anyagok és a helyi mikroklíma tökéletes terepet nyújt a kávécserje számára. Ezért már a 17. században is hoztak ide növényeket Brazíliából, hogy a kávéval kísérletezzenek.

11_cafe_nunes_kave_coffee_faj_dos_vimes_s_o_jorge_azori-szigetek_azores_portugalia_portugal.jpg

A ’90-es években még kocsmája sem volt a szigetnek, a Nunes család így az egyik boltban kínálta meg az ügyfeleket a helyi kávéval, ami annyira népszerű lett, hogy 1997-ben megnyitották saját kávézójukat.

A cserjék leginkább a 12 és 25 fok közötti hőmérsékletet szeretik, valamint a viszonylag átlagos páratartalmat, amit itt a szigeten teljes egészében megkapnak. Kizárólag arabica kávét termelnek és nincs szükség vegyi anyagokra a kártevők elleni küzdelem miatt, mivel itt egyszerűen nem léteznek.

A betakarítási idő májustól augusztusig tart, a szemeket kézzel szedik, lehántolják róla a hús részt és 3-4 hétig szárítják. A pörkölést régi módon végzik, miszerint egy nagy vas serpenyőben addig pörkölik a szemeket, míg a kellő színt meg nem kapják.

12_cafe_nunes_kave_coffee_faj_dos_vimes_s_o_jorge_azori-szigetek_azores_portugalia_portugal.jpg

Ha meg akarod kóstolni ezt az isteni kávét, el kell jönnöd ide, mert nem exportálnak sehova, csak a saját kávézójukban szolgálják fel. Az íze nem túl intenzív, gyümölcsössége viszont szépen kiemelkedik a savakkal együtt és a habja is feledhetetlen! Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Talán az Azori-szigetek hagyta bennem eddig a legmélyebb nyomokat, biztosan vissza fogok még ide térni. Köszi, hogy benéztél hozzám! Ha megjött a kedved az utazáshoz, Ponta Delgádában merem ajánlani barátom családias kis szállását:

booking_gomb.jpg

uticelok_azori_i.jpg

komment
süti beállítások módosítása