Utazás Európába

Jóban vagy a Szomszédokkal?

2017. december 22. 06:00 - Publikus Team

Elképesztő képek kerültek elő!

Ha elutazol külföldre és a közelben létezik egy híres forgatási helyszín, akkor biztosan felkeresed azt. Csillagok háborúja sivatagi jeleneteihez tömegek vándorolnak a tunéziai sivatagba, a nem mai gyereknek számító Popeye miatt is sokan látogatnak el Máltára, utóbbi időben viszont már Budapest is felkerült a kasszasikernek mondható filmek listájára. Korábban olvashattál már a Trónok harca egyik legnevezetesebb helyszínéről a meseszerű sevillai Real Alcázarról (kattints rá). Most viszont, hogy ne kelljen ezer kilométereket utazni, maradjunk helyben és az egyik kultikus retro sorozatunk, a Szomszédok helyszíneit járjuk körbe! A kellő hangulatot alapozzuk meg Hidas Frigyes zeneszerzőnk dallamos művével (Hallgasd meg!), ami a teleregény elején is jó párszor felcsendült.

01_szomszedok_budapest_magyarorszag_hungary_utazas_europaba.jpg

Mozdulj ki a lakótelepről a zöldbe és kezdjük utunkat János erdészházánál, ahol számos nőügye zajlott, de akkor sem unatkoztál, ha éppen Dénes bácsiba botlottál bele. Ha unod már a Hármashatár-hegy (katt rá) kilátójának pazar panorámáját, keresgéljél a völgyben egy keveset és az Árpád kilátó körül találsz egy kis házat.

02_szomszedok_erdeszhaz_budapest_magyarorszag_hungary_utazas_europaba.jpg

Mára már nem tűnik olyan vonzó palotának, mint a nyolcvanas évek végén, de azért el lehetne tölteni benne néhány kellemes napot. Ottjártunkor egy jópofa mókus dobta fel a hangulatot, de a csend, amiért Alma is kijött a házba, még mindig elkapható. Ez nem volt elmondható, ha Bakonyi járt a környéken.

03_szomszedok_erdeszhaz_budapest_magyarorszag_hungary_utazas_europaba.jpg

Hívjunk is egy taxit, hátha Taki bácsi robog majd elénk a kis piros Ladájával. Kérjük a fuvart a XIII. kerületi Ady Endre Gimnáziumhoz. Ez volt Julcsi középsulija, ahol eleinte igen csak bukdácsolt, majd át is viharzott egy kis protekcióval a lakótelephez közelebbi, mai Mechatronikai Szakgimnáziumba.

04_szomszedok_ady_gimnazium_budapest_magyarorszag_hungary_utazas_europaba.jpg

Szöszi és Panni színesítette az akkoriban még zöld iskola szürke hétköznapjait. Érdekes, hogy a nagy iskola felújítások közepette a mai napig nem nyúltak igazán hozzá a filmbeli Kassák Lajos Gimnázium épületéhez.

05_szomszedok_ady_gimnazium_budapest_magyarorszag_hungary_utazas_europaba.jpg

Tán a legnagyobb átverés a sorozatban a Gábor-Juli stúdió helyszíne. Köztudott, hogy a jeleneteket a lakótelep egyik lakásában vették fel, így gondosan egy darab ablak sem látható a fodrászüzletben. A helyszínhez stílszerűen robogjunk át Mágenék Trabantjával a Mom Park mellé.

06_szomszedok_gabor-juli_studio_budapest_magyarorszag_hungary_utazas_europaba.jpg

A Kiss János altábornagy utcán találunk egy kisebb teret és egy felújított lakóházat. Ezt a szálat a sorozat vége felé egyszer mutatták meg, amikor senkinek nem volt kulcsa a zárhoz. Taki bácsi is ide járt a ház előtti taxi drosztra még a nagy számnak mondható Mercedesszel is.

07_szomszedok_gabor-juli_studio_budapest_magyarorszag_hungary_utazas_europaba.jpg

Béla bácsi, Bujáki és Hável hányszor melengette meg a szívünket még a 90-es évek végén is?! Gazdagréten két általános iskolát is találhatsz, egy darabig el is lehet nézegetni, hogy melyik szerepelhetett oly sokszor a csütörtöki sorozatban.

08_szomszedok_csikihegyek_alt_iskola_budapest_magyarorszag_hungary_utazas_europaba.jpg

Julcsi és Jutka nem mást, mint a mai Csíkihegyek Általános Iskola padjait koptatták, ki melyik oldalról. Mára már a főbejárat átkerült a másik felére, míg a filmben inkább a mai focipálya oldaláról vitték be a csirkefogók a petárdát vagy az iskola előtt osztogatták a kábítószert. Akkoriban hihetetlenül egyszerű dolgokkal óriási izgalmi szinteket értek el a forgatókönyvírók.

09_szomszedok_csikihegyek_alt_iskola_budapest_magyarorszag_hungary_utazas_europaba.jpg

Ha egy értékes Szikszay „cserepet” akarnál venni, hiába csengetnél be Etushoz. A házat szépen felújították vagy talán újra is építették, ez nem derül ki, de a kis kapu bejáratként megmaradt, ahol Gyula bá is gyönyörűen elrongyolt.

10_szomszedok_etus_haza_budapest_magyarorszag_hungary_utazas_europaba.jpg

Hányunknak állt meg a szíve, amikor Etust a saját háza előtt lefújták gázsprayvel, pár hétig leshettük is a napszemüvegén keresztül. Virág dokinak is ez a ház volt az álma, hogy ideköltözzön Tyúk anyó mellé, de csak egy rövid lakásfelújítás erejéig tudta feldúlni a nyugalmat.

11_szomszedok_etus_haza_budapest_magyarorszag_hungary_utazas_europaba.jpg

Aztán lassan következnek a nagyágyúk. Madarasi Bandi Abc-je. 5dkg-ás parizer. Lenke néni messzi földön híres segítőkészsége. Sírva könyörögtünk már heteken vagy éveken keresztül, hogy privatizálják már a boltot, mert megörülünk már!

12_szomszedok_abc_budapest_magyarorszag_hungary_utazas_europaba.jpg

Akkoriban sem lehetett a bolt előtt nyitva hagyni a Trabantot, mert kipakolták egy pillanat alatt. Napjainkra viszont a környék már lecsendesedett és kínai termékek árasztották el az akkori hiánygazdaság polcait.

13_szomszedok_abc_budapest_magyarorszag_hungary_utazas_europaba.jpg

Lassan lassan megelevenedik Vágási Feriék álomotthona, a Lantos utca 8. szám. Keresheted egy darabig a térképen, mert nem fogod az életben megtalálni. Gazdagréti út egyik sarkán találjuk a panelprogramon átesett híres házat, ami a szívednek talán többet is jelentett, mint a Southfork Ranch a Dallasból.

14_szomszedok_lantos_utca_8_budapest_magyarorszag_hungary_utazas_europaba.jpg

Mi minden történt itt a 30 évvel ezelőtti sorozatban… Elment Bőhm bácsi, aztán megjött Rozsomák az „üdítőjével”. Fejedet már majdnem a falba verted, de megmentett a Kutya. Szinte már úgy érezhetted, hogy az ország összes autólopása, zaklatása, késelése is itt zajlott. Hétről hétre a szemed láttára cseperedhetett fel Julcsi, Flóra vagy Matyi. Bár lehet, hogy a TV elé az időseket Sümeghy, a fiatalokat pedig ma már leginkább Janka néni csábítja a poharazásával...

15_szomszedok_lantos_utca_8_budapest_magyarorszag_hungary_utazas_europaba.jpg

Ha megjött a kedved egy budapesti szomszédoláshoz, most még időben vagy, hogy a legjobb szállások közül foglalj és egy bérautóval kényelmesen körbejárd a helyszíneket:

booking2_gomb.jpg

momondo2_gomb.jpg

flixbus2_gomb.jpg

rentalcars2_gomb.jpg

Az utóbbi években Budapesten, de vidéken is elszaporodtak az ingatlan ügyletek. Befektetés céljából kiadják albérletbe, turisztikai céllal le lehet foglalni egy szobát vagy egy egész házat, de egyszerűen lehet, hogy csak a gyerekeknek vásárolják meg. Szomszédokban szinte idilli hangulatot érhettünk tetten, ahogy egymás mellett laktak és segítették egymást a bajban vagy egyszerűen csak jó szívűségből, önzetlenül. Ma is ez figyelhető meg a lakótelepeken, ahol egymásra vannak utalva az emberek, kénytelenek tűrni egymás hóbortjait, meg tudják egymással beszélni a problémákat vagy egyszerűen undorral elfordulnak a lépcsőfordulóban? Szavazzatok:

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

 

A retro fotók forrása a YouTube. Köszi!
4 komment
süti beállítások módosítása