Utazás Európába

Rapid kirándulás

2020. május 30. 12:29 - Publikus Team

VII. Kirándulási tippek Budapest környékére

Elképesztő, hogy a rohanó világban a kikapcsolódásra is alig jut időnk, mindent össze akarunk csapni, de maximálisan fel kívánunk töltődni. A járvány ideje alatt reméljük, hogy ezt is átgondoltuk, hogy mennyire lehet ez működőképes. Egy biztos, hogy mindenért meg kell dolgozni, ám egyes dolgok könnyebben is jöhetnek. Most összeszedtem néhány olyan kirándulóhelyet, amit csekély befektetéssel könnyen elérhetsz és némelyek hosszú időre is feltölthetnek!

01_gyermeklancfu_pitypang_szivarvany_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Soha ne feledd el, hogy az Utazás Európába segítségével hazánkban is kiválaszthatsz olyan úticélt, ami a terveidnek tökéletesen megfelel:

hun.jpg

Az alábbi látnivalókat akár egészében egy nap alatt bejárhatod, de előkaphatod a zsebedből többször is egy lazább kiruccanás kedvéért. Először is vegyük az irányt délnek, ahol Érd modern városába ütközünk, ám ha a Duna felé vesszük az irányt, akkor a bájos vidéki Ófaluba keveredhetünk. Egy érdekes képződmény szúrhat szemet az arra járóknak, mivel azt láthatjuk, hogy a fennsík oldalát mintha elmosta volna a Duna. A függőleges falában jól kivehető a változatos, agyagból, homokból és márgából álló rétegződés. A tetejéről feledhetetlen a kilátás Budapestre és a Csepel-szigetre, közben nem is gondolnánk, hogy mindez a hajdani Pannon-tenger 5-6 millió esztendővel ezelőtti üledéke.

02_erdi_magaspart_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Ahhoz, hogy újabb érdekességet találjunk az agglomerációban, vissza kell jutnunk az áruház pléh dobozai mentén a Budai-hegység déli láncához. A Budaörsi kopárok mediterrán hatású lankái több csúccsal is rendelkezik, amik egytől egyig kihagyhatatlanok. Közülük az Odvas-hegy és a Kő-hegy a város egyedi arculatát adják és a Szeplőtelen Fogantatás kápolnától valami egészen magával ragadó a kilátás! A látomás szerint Wendler Ferenc földműves a kőhegyi csipkebokor előtt állt, amikor a virágain megjelent Szűz Mária mosolygós arca. Ezután élesen látta a rózsa levelein: „Én vagyok a szeplőtelen fogantatás”, így a 19. században nem volt más hátra meg is építtette ezt a kápolnát.

03_budaorsi_koparok_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Haladjunk is tovább Zsámbékra, hogy pár száz évvel régebbi építményeket is felfedezzünk! A premontrei kolostor és templom romjai már ismerősek lehetnek azok számára, akik a XIII. kerületi Lehel tér felé járnak-kelnek, mivel az ottani Szent Margit Templomot jóval később pontosan erről másolták, de hasonló az ócsai Református templom (kattints rá) is. Zsámbékon az építkezést már 1220-ban elkezdték, így egy román és gótikus stílusban pompázó építményt kaptak a hegy tetején, bár az 1763-as komáromi földrengés erősen megtépázta, amit a mai napig el kell szenvednünk.

04_zsambek_premontrei_kolostor_es_templom_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Pár perc autózással elérhetjük a Budai-hegység legmenőbb szikláját, a Biatorbágy határában húzódó Nyakas-követ, ami a Tétényi-fennsík nyugati törése. A magaspartról megismert Pannon-tenger hagyta itt is a nyomát az érdekes fosszíliái révén, ahonnét a szél eróziója a homokos üledéket elhordta, így lett a kőnek nyaka. Innét nem egyszerű átmászni a hosszan elnyúló, szomszédos Madárszirtre, de mindenképp megéri, mivel egy füves szavanna csodás látványa terül elénk.

05_biatorbagy_madarszirt_nyakas-ko_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Biatorbágyra visszatérve még feltűnhet egy vasúti híd, ami nem más, mint a hírhedt viadukt, amit Matuska Szilveszter 1931-ben felrobbantott a Bécsbe tartó gyorsvonat alatt. A gőzmozdony és a szerelvény első néhány kocsija a huszonhat méteres mélységbe zuhant, így a tragédia 22 ember életét követelte. Az utána kezdődött letartóztatási hullámmal több kommunistát bebörtönöztek, köztük a Bécsben élő Matuskát is. 1977-ben a vasúti vonalat északabbra helyezték, így mára üzemen kívül került a kettős híd, ám kitűnő kilátóként szolgál!

06_biatorbagy_vasuti_viadukt_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

fb_gomb_new.jpg

Ha hegyekre és sűrű erdőségekre is vágysz, akkor gyerünk a Pilis és a Visegrádi-hegység, levezetésképp pedig az agglomeráció ékköve:

uticelok_szentendre.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

insta_gomb_new.jpg

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása