Utazás Európába

Palócföld meglepetése

2020. június 06. 12:32 - Publikus Team

Vulkánok földjén

A vulkán szó hallatán először szinte mindenkinek az Etna (kattints rá) vagy a Vezúv ugrik be, pedig Olaszországban mennyivel látványosabb a Stromboli szigetén működő tűzhányó! Hazánkban ezek a geológia jelenségek több millió évvel ezelőtt abba maradtak, így már csak a nyomaikat fedezhetjük fel. Egy valami azért biztosan fennmaradt és nem kevésbé szemet gyönyörködtető, mint a török Kappadókia különleges formái, ami hamarosan ki is derül.

01_kazari_riolittufa_nograd_palocfold_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Ezek után megint felmerül a kérdés, hogy hazánkban csak kevésbé izgalmas nevezetességeket kereshetünk fel? Erre erősen rácáfolnak az alábbi úticélok, a zászlóra kattintva:

hun.jpg

Nógrád megyére gondolva nem ugrik be mindenkinek az a látványosságoktól tobzódó országrész. Palócföld révén pedig itt sem ücsörögtek tétlenül az emberek, az építészetben is jelentőset alkotottak akár a falusiak, de egy biztos, hogy a természet itt páratlan értéket tár elénk. Akár Erdélyben is érezhetjük magunkat, mivel a kopár domboldalak nem csak az angus marha legeltetését biztosítják, hanem akár egy háttérképül is szolgálhat.

02_nograd_palocfold_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Közben azért beugrottunk az immáron többször felkeresett Hollókőre, amit még most sem tudtunk megunni, mert a miliője mindig magával ragad! A vár után lecsorogtunk a faluba, ahol századokat lehet visszautazni a történelembe és sokszor még népviseletbe öltözött helyiek is elhitetik a gyors időutazást. Kézműves kínálatuk csalogatják az arra járót, de ne lepődj meg, ha a pékségben már csak három fáradt kifli fogad. A rövid megálló után részletesebben olvashatsz még Hollókőről (kattints rá) a korábbi cikkben!

03_holloko_nograd_palocfold_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Nógrádszakál kinek mondhat valamit, ha nem vagy környékbeli?! Pedig ha az úticél nevét felturbózzuk a turizmusban hangzatos nevekkel, mint Párizs és szurdok, akkor biztosan többen felkapják a fejüket. Sokan így a tettek mezejére léptek, mivel már a parkolóban sorakozó autók száma is mutatta, hogy itt valami nagy dolog fogad majd! A marketingesek odatették magukat, mivel a Palóc Grand Canyonnak is feltüntették a szűk völgyet, ami egy laza séta után rögtön ott fogadott. Geológiailag is izgalmas, mivel a vulkáni és a későbbi folyami üledékrétegek szemmel láthatóan kirajzolódtak és ha belegondolunk, hogy mindez egy folyó tengerparti deltatorkolata lehetett, biztosan kirepít a hétköznapok szürkeségéből. Nemrégiben itt fedezték fel hazánk első fatörzsbarlangjait is, melyek világviszonylatban is kuriózumnak számítanak!

04_paris-patak_szurdokvolgye_nograd_palocfold_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Kazár felé autózva már az út mentén is feltűntek érdekes fehér képződmények a fák között, de itt csak sejthettük, hogy miről lehet szó. A falu határától egy kaptatós séta után érhettük csak el a Cserhát holdbéli táját, a kazári riolittufát. A víz eróziója által szabdalt puha szerkezetű képződményt a Mátra egykori vulkáni kitöréseiből lehulló szórt anyag alakította ki. A török Kappadókia helyett csak száraz időben érdemes felkeresni, mert esőzések alkalmakor csúszik, mint a szappan!

05_kazari_riolittufa_nograd_palocfold_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

fb_gomb_new.jpg

A közelben fekvő Ipolytarnóci ősmaradványokra már nem maradt időnk, de ha Nógrádról van szó, soha ne hagyd ki a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark élményeit:

uticelok_nyirjes.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

insta_gomb_new.jpg

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása