Utazás Európába

Magyar Csernobil vs. német látnivaló

2021. július 22. 18:21 - Publikus Team

German Street Foods

Még tavasszal néztem utána, hogy milyen építészeti stílusok létezhetnek a közeli országokban, mert a hazánkban fellelhető szocreál kockák és az új vonalas európai típusépületek, amik már Romániától Hollandiáig mind ugyanazok, már rettentő unalmasak. Gondoljunk csak bele, ha a szocializmus évei alatt Lengyelországtól Bulgáriáig nem csak három szárnyas ablakkal és hullámpalával építkeztek volna, illetve nagyobb számban megőriztük volna a parasztházainkat, akkor hol tarthatna az idegenforgalmunk?

01_herborn_schieferhaus_fachwerk_hessen_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.JPG

A német autópályákon az ég egy adta világon nem lehet semmit sem megismerni az ország építészetéből! Néhol tessék letérni és garantáltan mindenkinek le fog esni az álla a vörös téglás Lüneburgtól vagy a fagerendás Quedlinburgtól:

de.jpg

Dinkelsbühl

Rothenburg o.d. Tauberhez hasonlóan (Bővebben>>>) Dinkelsbühl is egy csodaváros Bajorországban, amely a Romantikus út (Romantische Straße) része, aminek nevéből és címeréből is visszaköszön a tönkölybúza. Az óvárost egy magas, jó állapotban lévő középkori várfal veszi körül, grandiózus tornyokkal, alatta szűk kapukkal. Ilyen a Bauerlinsturm is, ami gyakorlatilag egy kő torony extraként a csúcsára épített favázas parasztházzal.

02_dinkelsbuhl_fachwerk_bajororszag_bayern_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.JPG

A Weinmarkt (Borpiac) öt nyeregtetős háza közül leginkább a reneszánsz homlokzatú Deutsches Haus tűnik ki, ami egészen 1440-ből érkezett ide. Pünkösdkor Dinkelsbühlben tartják az Erdélybe kivándorolt és hazatelepedett szászok nagy találkozójukat. Ennyi látnivaló után a turista természetesen éhen akar halni, így még vasárnap is betérhetsz a helyi pékségbe vagy…

Snack to go: Bajor perec müncheni fehérkolbásszal és édes mustárral

03_dinkelsbuhl_fachwerk_bajororszag_bayern_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.jpg

Freudenberg

Fontos különbséget tenni, hogy a Nordrhein-Westfalenben található középkori településről (másik nevén: Siegerland) van szó, mert amúgy ezen a néven egy rakat kisváros fut. Az egységes fehér favázas, palatetős Alter Flecken városnegyed négy évszázad múltán is annyira jól néz ki, hogy a szüntelen eső sem tudta a kedvemet szegni.

Snack to go: Strammer Max egy szelet kenyér, néha vajban sütve, sonkával és tükörtojással borítva

04_freudenberg_schieferhaus_fachwerk_nordrhein-westfalen_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.jpg

Nemrégiben a szemben lévő hegyet, ha már annyian megmászták, nem csak a turisták részére szerpentines gyalogúttal alakították ki, hogy mindenki a legszebb kilátásban részesüljön. Mondhatják azt is, hogy a véget nem érő, ugyanolyan házsorok unalmasak és nincs egyéniségük, de mégsem, mert egy olyan egésznek a részei, ami sehol máshol nem lelhető fel és erre minden helyi büszkén tekint!

05_freudenberg_schieferhaus_fachwerk_nordrhein-westfalen_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.JPG

Herborn

Németország egyik legjobban megőrzött középkori városkomplexumai közé sorolják a 15-18. századi fagerendás házait, amik néhol palával vannak burkolva. Ám a pala rejtélyére még egy kicsit várni kell, már nincs sok hátra! Addig bolyongtam a Buttermarkton álló 1589-es városháza és a szemben lévő, gazdag faragású Piactér favázas háza között, míg majdnem kihagytam a legpofásabb épületeket, a pár méter keskeny, de négyemeletes és palával borított lakóházakat.

Snack to go: Herborni Krüstchen egy karéj kenyerén egy szelet főtt sonka két tükörtojással, mellé pedig némi saláta

06_herborn_schieferhaus_fachwerk_hessen_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.jpg

Schmallenberg

Számomra az utazásom leginkább várt városnézése volt a sokak számára jelentéktelen településnek is mondható egykori Hanza városka, az egyen szürkéskék megjelenése miatt. A korabeli tüzekhez már hozzászokva rögtön egy létra szerkezetű városnegyed, teljesen palával borított házai (Schieferhaus) a Weststraße és az Oststraße mentén nőttek ki a földből. A fehérre festett párkányok mellett még a tetők dőlésszögei is a szimmetriát és a német precizitást tükrözik, de fontos, hogy a külső köntös alatt faváz adja a masszivitást. Érdemes egész közelről is megvizsgálni ezeket a kis 200 éves palatáblákat, mivel még ma is látszódik rajtuk a rétegződés. Ez a rusztikus holthauseni ásvány ugyanis nem egyenlő a cement és azbeszt (14%) keverékéből álló műpalával, amit a nyergesújfalui Eternit is gyártott a KGST országai számára.

07_schmallenberg_schieferhaus_fachwerk_nordrhein-westfalen_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.JPG

Veszélyes lehet, mivel a rákkeltő részecskéi tíz-negyven év lappangás után válthatnak ki súlyos, gyógyíthatatlan tüdőbetegséget. Különbséget kell azonban tenni a szabad azbesztes szigetelőanyag és pl. a hullámpala kötött azbeszttartalma között, mivel az már elég nehezen tud egészségre ártalmas módon elemi szálaira bomlani. Így akkor az egész felfújt történet elég kérdéses… Ha viszont tutira akarunk menni, akkor a régiek esetén az anyag hátlapján lévő jelölésen, ha NT-t látunk, biztosak lehetünk abban, hogy nem káros az egészségünkre! Másrészt pedig a már megszűnt Eternitgyár akkori osztrák tulajdonosa 1994-től áttért az azbesztmentes palák gyártására…

08_schmallenberg_schieferhaus_fachwerk_nordrhein-westfalen_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.JPG

Ennyi elmélkedés után mindenképpen le kell ülni és nyugiban valamit betolni:

Snack to go: Arme Ritternél a fehér kenyeret vastag szeletekre vágják és tojás–tej-cukor keverékbe forgatják, majd arany barnára sütik. Hm, édes bundáskenyér?

fb_gomb_new.jpg

insta_gomb_new.jpg

Fachwerk rajongóként ajánlom még Franciaországban a német múlttal büszkélkedő Elzász mesés kis falvait, nem utolsó sorban pedig a fröccsnek semmiképp nem ajánlott borait:

uticelok_elzasz_1.jpg

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása