Utazás Európába

Szélmalom, tulipán és facipő

2023. július 28. 10:01 - Publikus Team

Hollandia I. rész

A Holland Királyság Európa egyik legsűrűbben lakott országa, mivel a fél magyarországnyi területen kétszer annyian laknak. Fővárosa Amszterdam, viszont a parlament és a kormányzati szervek Hágában (Den Haag) székelnek. Államformája monarchia parlamentáris demokráciával, amelyben az uralkodó, Vilmos Sándor az államfő.

01_kinderdijk_hollandia.JPG

Érdekes módon Spanyolországhoz is tartozott Hollandia, mivel a 16. században a német-római császár a fiának, a spanyol királynak adta ezen tartományokat. Ha még emlékszünk a történelem órákra, elég nagy szó volt a vesztfáliai béke, aminek során a harmincéves háború lezárásával a Holland Egyesült Tartományok is végleg függetlenséget szereztek. Kiterjedt gyarmatrendszeréből mára Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius és Saba szigetek maradtak meg a Karib-tengeren.

nl.jpg

Hága népességét tekintve negyede Budapesthez képest, mégis egy sokkal nagyobb világváros benyomását kelti. A főként gótikus Binnenhof (Belső Udvar) egy épületegyüttes a városközpont Hofvijver-tó partján, ami otthont ad a parlament mindkét házának, az Általános Ügyek Minisztériumának és a holland miniszterelnök hivatalának is. 2021 óta felújítási munkálatokat végeznek az épületeken, ami sajnos még közel sem fejeződött be. Hazánkban igencsak meglepetésként értékelhetjük, hogy olyan információk szivárogtak ki, amelyek szerint számos munkálat költsége több millió euróval csökkent a tervekhez képest. Másik hazai érdekesség, hogy szabadon jöhet-mehet mindenki és senkinek nem fordul meg a fejében a valós építési kordont akár arrébb is rakni az értelmes szabályoknak köszönhetően.

02_binnenhof_haga_den_haag_hollandia.JPG

A Béke Palotában (Vredespaleis) működik az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) elsődleges bírói szerve, amit 1945-ben az Alapokmánya hozott létre. A Nemzetközi Bíróság fő feladata az államok által elé tárt jogviták eldöntése jogilag kötelező ítélettel és nem tévesztendő össze a városban 2002-től működő Nemzetközi Büntetőbírósággal. Tudnál mondani egyetlen ügyet is, amiben döntést hozott? Az IG Farbenben érdekelt svájci cég amerikai vagyonát jogosan zárolta a 2. világháború kitörésekor az USA, Franciaországot vagy Nagy-Britanniát illette-e a Jersey-szigetek két szigete, Horvátország kontra Szerbia között a népirtás megelőzéséről és büntetéséről szóló egyezmény alkalmazása vagy a közelmúltban Koszovó függetlenségi nyilatkozatának a felülvizsgálata.

03_beke-palota_vredespaleis_haga_den_haag_hollandia.JPG

Az Északi-tenger partjára mindig érdemes csak lenézni is, mivel a homokos strandjai a legjobbak között is megállják a helyüket, de a vizét azért ne 25 fokosnak képzeljük el. Scheveningen kerülethez közeledve már feltűnik a kívülről is pazar Kurhaus épülete, ami nem csak egy rangos hotelt rejt, hanem egy koncertteremmel is büszkélkedik, ahol a Rolling Stones is fellépett már. Előtte nyúlik 382 méter hosszan a tengerbe az acél alapon nyugvó fa szerkezetű móló bungy jumping toronnyal és óriáskerékkel maxolva. A parton rendezik meg minden évben a Vreugdevuurt (Máglya) versenyt, aminek során szilveszterkor két máglya tornyot gyújtanak raklapokból Scheveningen-Dorpban és Duindorpban is, hogy eldöntsék ki tudja megépíteni a legmagasabbat.

04_de_pier_haga_den_haag_hollandia.JPG

Ha Hollandiáról van szó, akkor nem maradhat el a tulipán őrület sem, aminek a csúcsa Keukenhof. Igen, ez működőképes program áprilisban, de nem egy nyári időpontra. Tavasszal, amikor a Lisse körüli mezők színes virágzásba borulnak, helyi és külföldi turisták százezrei keresik fel a környéket. De, ha már Hága mellett jársz, azért érdemes egy pillantást vetni Lissére, mivel a kisváros nagy mennyiségben exportál hagymavirágot világszerte több mint száz országba. Lehet nyár közepén is találni nagy kiterjedésű földterületeken virágmezőket és a végtelen kálaföld sem egy utolsó látvány!

05_kala_lisse_hollandia.JPG

Ha Hollandia 1200 szélmalma közül az egyik ikonjára vágysz, nem kell keresgélni, mivel Kinderdijkben tizenkilenc sorakozik a vitorlás régiségek közül. Ha arra gondolsz, hogy az unalmas malmok itt búzát őrölnek, akkor óriási tévedésben állsz! A föld nagy része itt a tengerszint alatt húzódik és ha gödröt ásol, akkor ismered meg a hollandok évszázados problémáját, mivel minél mélyebbre ásol, annál több víz fog a gödörbe folyni. A Kinderdijk polder (alacsonyan fekvő terület) talajából évszázadok óta szélmalmok és szivattyúk rendszere vezeti a vizet a folyóba, hogy Németalföld termékeny talaját egész évben művelni tudják. Így 1997-ben nem véletlenül lett hivatalosan is az UNESCO Világörökség része Overwaard fa szélmalmai és Nederwaard kőszélmalmai, de azért a mi tési szélmalmainkat >Bővebben>>> se feledjük el.

06_kinderdijk_hollandia.JPG

Ha tetszett a cikk, klikkelj a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra vagy kövesd az Utazás Európába facebook és Instagram oldalát, ahol extra tartalmakat is találsz:

fb_gomb_new.jpg>>> Hamarosan következnek Hollandia további részei! <<<

insta_gomb_new.jpg

komment
süti beállítások módosítása