Utazás Európába

Róma 2 kihagyhatatlan titka

2017. április 28. 06:00 - Publikus Team

Ne csak azt lásd, amit a legtöbb turista

Kezdő turistáknak tökéletes célpont lehet Róma, mivel itt minden arra késztet minket, hogy új és grandiózus látnivalókat keressünk fel később a nagyvilágban. Tapasztaltabb utazóknak is sokat nyújthat a város a főbb látványosságok mellet, mivel elképesztő, hogy mennyi részletet fedezhetünk fel, mennyi titokra találhatjuk meg a választ. Ma már bármely nap fel tudsz pattani egy Wizz Air gépre és 2 óra sem kell, hogy Fiumicino hatalmas repterén eszmélj fel, ahonnét egy rövid vonatozással a belvárosban szívhatod magadba a kézzel fogható történelmet!

CIAO ROMA!

01_roma_rome_forum_romanum_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

Az egykori Római Birodalom központja milliós lakossággal büszkélkedhetett, mára viszont 2,6 millió polgár színesíti az egyhangúnak nem nevezhető utcákat. Találhatunk itt ókori, középkori és modern építészetet is, legkorábban Augustus császár változtatta meg az akkori Róma képét paloták, templomok, fórumok, vízvezeték és fürdők építésével. Néró uralkodása alatt inkább negatívan formálták a tűzvészek a városképet. Később a barokk és a reneszánsz is nem kevés nyomot hagyott az utókornak…

ciao_italia.jpg

S.P.Q.R.  Senatus Populusque Romanus

A szenátus és a római nép együttes uralma, egysége. Egykor ettől rettegett fél Európa, másik fele pedig, erre volt talán a legbüszkébb. A Római Birodalom egyik jelképe, amit akkoriban mindenütt feltüntettek, de a mai Róma építészetében is sokhelyütt megjelenik (pl. címerekben, csatorna fedelekben, plakát kereteken).

02_roma_rome_irogep_vittoriano_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

Az egykori Róma hét dombra épült, ezek egyike a Capitolium tér (Campidoglio), ahol Jupiter legfőbb isten temploma magasodott. Századokkal később Michelangelónak jött egy ötlete és ráépíttette a ma is létező római városházát, így nem sok minden maradt meg a templomból.

A domb lábánál magasodik a Vittoriano (Altare della Patria) Olaszország első királyának, II. Vittorio Emanuele tiszteletére állított emlékmű. 1885-ben tervezett eklektikus írógépnek is emlegetett épület napjainkban múzeum, tetején a kilátóból kihagyhatatlan az elénk táruló örök város.

03_roma_rome_forum_romanum_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.jpg

Forum Romanum (Foro Romano) az ókori Róma fő köztere. A Colosseum felől a Via Sacrán sétálhatunk Antonius és Faustina temploma, Constantinus és Maxentius bazilikája, ill. az utca legmagasabb pontján Titus diadalíve mellett. Közvetlenül a Capitolium alatt pedig Saturnus templomának megmaradt oszlopsora és Septimius Severus diadalíve gondolkodtathat el egy pillanatra, amit a császár és fiai tiszteletére emeltek. Összesen három szépen fennmaradt diadalív is áll a Fórumon. Titus diadalíve a császár diadalmenetének legfontosabb jeleneteit ábrázolja. Constantinus diadalíve 315-ben épült a szenátus utasítására Constantinus császár trónra lépésének 10. évfordulója és Maxentius felett aratott győzelmének együttes emlékére.

04_roma_rome_palatinus_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

Palatinus domb (Palatino) zöldjét töri meg Romulus és Remus háza. I. e. 500 körül született ikerpár veszélyes volt az akkori király uralmára, így megparancsolta, hogy vessék a Tiberis folyóba. A szolgák megsajnálták a kicsiket és otthagyták a folyóparton, akikre egy farkas talált rá és nevelte fel őket. Később a talpraesett Romulus lett Róma első királya. A Palatinus másik oldalán tárul szemünk elé az egykori Circus Maximus (Circo Massimo), ami mai képében inkább egy füves ügetőpályának tűnhet. Egykoron viszont a filmekben is sokszor feltűnő óriási aréna és lelátók álltak ezen a helyen és tömegek őrjöngtek, hogy haláltusát láthassanak.

05_roma_rome_kolosszeum_colosseum_colosseo_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.jpg

06_roma_rome_kolosszeum_colosseum_colosseo_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

A Colosseum (Colosseo) a világ legnagyobb eddig épített amfiteátruma. Az épület 60 ezer nézőt is be tudott fogadni, hogy szórakoztassa a nagyérdeműt. Az amfiteátrum római találmány. Lényege az elliptikus alaprajzú aréna, ami gyakorlatilag két félkör alaprajzú görög színházat foglal magába. Nevét akkoriban a közelben álló colossusról, Nero hatalmas aranyozott szobráról kaphatta. Építése 70-ben kezdődött el és birodalmi léptékben is gyorsan, 10 év alatt felhúzták, amit leginkább a Jeruzsálem leigázásából fedeztek. Gladiátor- és állatviadaloknak gyakran szolgált helyszínül, ahová a császárok is nagy szeretettel jártak üzleti ügyeket intézni.

07_roma_rome_campo_de_fiori_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.jpg

„Virágmező-tér” (Campo de’ Fiori) a város egyik legrégebbi piaca. Eredetileg virágpiacnak indult, ma viszont részletesen belekóstolhatunk, hogy a helyiek miből főznek. Kivégzések és máglyák középkori helyszínéül szolgált, többek közt itt végezték ki Giordano Brunót. A középkorban elég merészen azt vallotta, hogy a Nap a világmindenség közepe, valamint hogy Krisztus nem Isten, csupán egy varázsló.

Paradicsomok közül nem ám egy-két fajtát kínálnak, tömérdek közül lehet válogatni. Az igazi olasz paradicsomszósz titka, hogy San Marzano fajtából kell főzni! Az articsóka hegyekben áll, de az ízlelőbimbóim még nem jutottak el abba az életszakaszba, hogy finomnak ítéljék meg, viszont az egyik legpompásabb zöldségnek néz ki. A másik ilyen érthetetlen étel lehet a cukkinivirág, amit nagy előszeretettel fogyasztanak az olaszok is, mi már azonban Nizzában kipróbáltuk (kattints rá és olvashatod). Utoljára még megemlítem a spárgát is, aminek az íze összhangban van a nem túl bizalomgerjesztő kinézetével. Ilyen ellentmondásokkal is találkozhatunk a piacon, viszont borítékolható, hogy magával ragad a hangulata!

08_roma_rome_spanyol-lepcso_piazza_di_spagna_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

Piazza di Spagna nevű teret a Spanyol-lépcső köti össze a domb tetején található Trinitá dei Monti templommal és az Obelisco Sallustiano emlékművel. A lépcső a barokk tervezés csodája, nevét onnét kapta, hogy egykor itt állt a spanyol nagykövetség épülete.

09_roma_rome_trevi-kut_fontana_di_trevi_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

A város egyik jelképe a Trevi-kút (Fontana di Trevi), a barokk egyik gyöngyszeme. A vízvezetékek lezárásaképp épülhettek régen a díszes kutak, ennél sem volt másképp. Középpontjában ékeskedik Neptunus tengeristen, de a hozzá értő szemek felfedezhetik a Bőséget és a Tisztaságot szimbolizáló szobrokat is. A szokás szerint, ha jobb kezünkkel a bal vállunk felett pénzérmét dobunk a vízbe, biztosan visszatérünk még Rómába.

10_roma_rome_pantheon_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.jpg

Rómából származik számos építészeti forma, mint a boltív, boltozat és a kupola. Az utóbbira tökéletes példa a Pantheon vasalatlan beton kupolája. Nevének jelentése: „minden isten”, ami egy görög szóból ered. I.e. 27-ben emeltette a császár az istenek tiszteletére. Korinthoszi oszlopokkal díszelgő előcsarnokáról sem gondolnánk, hogy csak évszázadokkal később szentelték át keresztény templommá.

Szomszédságában találjuk a Piazza Navona aréna alakú terét három csodálatos barokk szökőkúttal, ahol a középkorban Luther Mártont kiközösítették. Ma már sokkal nyugodtabb a környék, kávéházak és éttermek szolgálják a kellő hangulatot.

11_roma_rome_angyalvar_castel_sant_angelo_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

12_roma_rome_ponte_sant_angelo_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

Angyalvárról (Castel Sant’Angelo) azt hihetnénk, hogy egy középkori vár, de eredetileg az egykori Hadrianus császár síremlékének emelték. Később erődnek építették át, pápák fellegvárnak használták, majd börtön lett belőle, majd ismét visszatértek a pápák és nyári lakként használták. Ma már múzeumként funkcionál és a Ponte Sant’Angelo híddal kapcsolódik a belvároshoz. Neve abból a mondából ered, hogy I. Gergely pápa a pestisjárvány idején meglátta a tetején Szent Mihály arkangyalt és ezzel véget ért a pusztító betegség.

13_roma_rome_vatikan_citt_del_vaticano_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.jpg

vat.jpg

14_roma_rome_szent_peter-bazilika_basilica_di_san_pietro_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.jpg

1929-ben jött létre a világ legkisebb országa a Pápai állam jogutódjaként: Vatikán (Città del Vaticano), ami egyben a pápa székhelye is. Itt biztosan a legmagasabb az egy négyzetkilóméterre jutó látnivalók száma! Már a Szent Péter-bazilika (Basilica di San Pietro) is nyújtja a kellő látnivalót, ami egy országtól elvárható, de ezt fokozza a Szent Péter tér (Piazza San Pietro), a Vatikáni Múzeum (Musei Vaticani) és a Sixtus-kápolna (Capelle Sistina). Utóbbi a 19. század vége óta a pápaválasztó konklávé helyszíne és a mindenkori pápa magánkápolnája is, ami elsősorban mennyezetfreskójáról világhírű. A tér kívülről egyhangú mészkőborítását a Svájci Gárda színes ruhái tehetik színessé, akik a Vatikán és egyben a pápa védelmét ellátó katonai alakulat.

15_roma_rome_orto_botanico_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.jpg

Orto Botanico di Roma hatalmas parkja és nem kisebb üvegháza a La Sapienza egyetem gondozása alá tartozik és minden megtalálható benne, ami akár a palermói vagy a málagai (kattints rá és olvashatod) mediterrán botanikus kertekben. Azért található itt különlegesség is, mint a vakoknak kialakított illatozó parfüm kert. Innét fotóztam Nektek Rómáról ezt a különleges panoráma fotót.

16_roma_rome_trastevere_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.jpg

Másik titka a városnak a Trastevere. Egyszerűen hiba a városból úgy eljönni, hogy ott nem szippantottuk magunkba a Dolce Vita életérzést! A színes házak, keskeny utcák, macskaköves terek, hangulatos éttermek rabul ejtik a látogatót. Az utcazenészek, a borostyánnal befuttatott falak vagy a házak között kifeszített köteleken száradó ruhák adnak egy olyan emléket, amik visszacsalogatnak egyszer Rómába!

- FINE -

Rengeteg látnivaló van ebben a fantasztikus városban, most ennyi fért bele. Köszi, hogy benéztél hozzám! Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra vagy kövesd az Utazás Európába facebook oldalát:

fb_gomb.jpg

További extra fotókért klikkelj ide:

insta_gomb.jpgVigyázz Rómában is az autóbérléssel >>>

utazas_madeira_iii.jpg

5 komment
süti beállítások módosítása