Utazás Európába

Hihetetlen kellemes nyáron a hűs London

2017. június 03. 06:00 - Publikus Team

30 fok felett felejtsd el a mediterrán városokat!

II.rész 

Képzeljük el, ahogy London City Airporton landolunk, mekkora élmény lenne, ha onnét 10 perc alatt a központban lehetnénk?! A városban fekvő repülőtérre még nincs légi kapcsolat hazánkból, de több városnak kisebb gépekkel megadatott ez a luxus.

Az előző részben bejártuk a modern és egyben ódon London izgalmas látnivalóit, érintettük a Wesminster-palota egy részét is, a Big Bent, ami a város egyik jelképe. Ha még nem olvastad az I. részt, itt megtalálod: Londonban lenne időd munkára?

01_tower_bridge_temze_thames_london_nagy-britannia_anglia_great_britain_england_utazas_europaba.jpg

Palace of Westminster & Westminster Abbey

Ha már ott álltunk a Big Ben lábánál és ha jobban körbe néztünk, nem láttunk semmi mást csak az Egyesült Királyság hatalmas parlamentjét. Elhelyezkedése hasonló, mint a mi Országházunké, közvetlenül a Temze partjára építették, összhatásában viszont valami egészen mást nyújt. Feltűnt, hogy Londonban mennyire gyakori volt a tűzvész, az eredeti 11. században épült királyi palota leégett a 16. században, ennek helyére felhúzták az egykori parlamentet, ahol már korábban is üléseztek. A 19. században ismét a tűzvész volt a látogató az épületben, majd kialakították a ma is látható, végleges késő gótikus kinézetét. Ma is itt ülésezik két háza, a Lordok Háza, ahol az uralkodó aranyozott trónja látható és a zöld színű Alsóház.

02_palace_of_westminster_lordok_haza_london_nagy-britannia_anglia_great_britain_england_utazas_europaba.jpg

Ha már itt nézelődtünk, lépjünk hármat a Westminster apátság felé, nem fogjuk megbánni. Már 750 óta templom áll a helyén, mai formáját a 13. század közepén kezdték kialakítani korai gótikus stílusban. Hogy a nem igazán építészeti szakemberek is látatlanban el tudják képzelni, ez a stílus jelenik meg a csodás Mátyás-templomunknál is. A székesegyház hagyományosan az angol királyok koronázási és temetkezési helye, de sírjaiban nyugszik több híresség közül pl. Shakespeare, Händel vagy Isaac Newton. Vilmos herceg és Kate is itt házasodott össze nagy pompa közepette.

Downing Street 10

Úgy tűnt, hogy az angol politikusok vagy ésszerűen gondolkodtak vagy egyszerűen csak lusták, mivel a kormányzati negyed a parlament közvetlen szomszédságában terül el. A vaskapuval lezárt, kis utcácska 10-es számában lakik immáron 200 éve az aktuális miniszterelnök és a királyság kincstárául is szolgál. Kérdéses lehet, hogy a 11-ben lakó pénzügyminiszterrel milyen lehet a szomszédi viszony.

03_downing_street_10_london_nagy-britannia_anglia_great_britain_england_utazas_europaba.jpg

London Eye

Ha meguntuk a gótikát és főleg a politikát, húzzunk át a Westminster hídon a Milleniumi Kerékhez. A nevét onnan kapta, hogy ezt az óriáskereket 2000-ben nyitották meg a nagyközönség előtt. Elég elképesztő adatokkal rendelkezik ez a kilátó, 135 méter magas, 32 kapszulával. Egy 30 perces körért elég szépen megkérik az árát, főleg, ha privát kabint kérünk. Nem is maga az óriáskerék jelentette a látványosságot, hanem a róla elénk tárulkozó város látképe. Az valami elképesztő volt!

04_milleniumi_kerek_oriaskerek_london_eye_london_nagy-britannia_anglia_great_britain_england_utazas_europaba.jpg

Globe Theatre

A Temze partján végigsétálhatunk egy nagyobb lélegzetvétellel, én inkább egy double deckerre szálltam és pár perc múlva már a színháznál is voltam. A sétánál ajánlom szemügyre venni a modern és légies Millenium Bridge gyalogoshidat, szinte a színházzal szemben. A 16. század végén William Shakespeare építette a színésztársulatával, de pár évvel később mi történt vele? Már megint egy tűzvész… 17. század végén a kormány berágott a szórakozóhelyekre és az összeset bezáratta, majd le is bontották ezt az intézményt. 1997-ben valósulhatott meg a mai rekonstrukciója a feltételezett helyén. A fa szerkezetű, kerek épületben álló és ülő helyek is vannak, összesen 1500 férőhellyel. Az író a leghíresebb darabjait, a Hamletet, az Othellót és a Lear királyt, a színház számára írta.

05_globe_szinhaz_globe_theatre_william_shakespeare_london_nagy-britannia_anglia_great_britain_england_utazas_europaba.jpg

Borough Market

Ha unjuk már a tömegközlekedést, nyugodtan sétáljunk egyet London több mint 1000 éves piacához. A jelenleg látható épület az 1860-as évekre lett kész, majd a 20. század elején is hozzáépítettek és art deco stílusban lehet megcsodálni. Ha valakinek így nem ugrik be, Budapest egyik legszebb példája erre a Madách téri épületegyüttes. A piac nem csak a hétköznapi vásárlókat, hanem a nagykereskedelmet is kiszolgálja. Valahogy mindig elbűvölnek engem a piacok kínálata, itt leginkább a tömérdek gomba halmok, pékáruk és sütemények friss illata, valamint a ki tudja milyen töltelékű pie-ok széles választéka nyűgözött le. Őrületes különben, hogy a környéket hogy beépítették, az épület fölött több vasúti pálya is elhalad.

06_piac_borough_market_london_nagy-britannia_anglia_great_britain_england_utazas_europaba.jpg

Skyscrapers

Na, hogy ne mindig csak több száz éves dolgokról legyen szó, a város ultramodernnek is tekinthető és nem csak a felhőkarcolói miatt. Déli oldalon húzták fel 2012-re a 309 méter magasságával az élvonalba tartozó, nyújtott piramis alakú Üvegszilánkot vagy Jégcsapot (The Shard).

Másik érdekes irodaház Az Uborka (The Gherkin), amihez a Temzén át kell kelni a City of Londonba, ami a világ egyik legfontosabb pénzügyi központja. 2004-ben nyitották meg, 40 emeletével és 180 méteres magasságával.

A királyság második legmagasabb épülete címet érdemelte ki 235 méter magasságával és 50 emeletével a One Canada Square. Ehhez viszont ki kell eléggé utazni a városból a csatornákkal szabdalt bevásárló- és üzleti negyedbe, a Canary Wharfba. Igazi new yorki hangulatot idéz a téglatest formája, amit csak a tetején elhelyezkedő piramis bont meg.

07_az_uborka_the_gherkin_one_canada_square_uvegszilank_the_shard_london_nagy-britannia_anglia_great_britain_england_utazas_europaba.jpg

Tower of London

St. Katharine Docksot is érdemes volt körbejárni a szomszédban, ami gyakorlatilag a Canary Wharf kicsinyített mása, házak között horgonyzó luxus hajókkal. Ha viszont történelemre vágyik az ember, át kell rongyolni az út másik oldalára és szemügyre venni a több mint 1000 éves erődítményt, királyi palotát, levéltárat, vagyis a számos funkcióval rendelkező Tornyot. 17. századig itt laktak a királyok, majd költöztek át a Westminsterbe, ma legfontosabb feladata a brit koronaékszerek őrzése. A hagyomány szerint a hollók még mindig a Towerben laknak, így az még rendíthetetlenül áll.

08_torony_tower_of_london_temze_thames_london_nagy-britannia_anglia_great_britain_england_utazas_europaba.jpg

Tower Bridge

1894-ben adták át ezt a Temze felett átívelő neogótiukus közúti hidat, akkoriban ultramodernnek számító felnyitható szerkezetével, így megmaradt a tengeri kapcsolat a belvárossal. Igen! Neogótikus nálunk pl. az Országház. A híd kétszintesnek tekinthető, hasonlóan, mint a portói Ponte Luís I híd, amiről a Porto, indulás Portugáliába! c. cikkben olvashatsz. Úgy tervezték meg, hogy felnyitása után a gyalogosok a felső szinten is közlekedhessenek. Nem sokan gondolnánk, hogy a Tower híd vasszerkezete tengerkék színű, ami a képeslapokról nem szokott kiderülni.

09_tower_bridge_temze_thames_london_nagy-britannia_anglia_great_britain_england_utazas_europaba.jpg

A London nevezetességeiről szóló I. részt (klikk rá és olvashatsz róla) még mindig nélkülözted, akkor most ne hagyd ki, van mit megnézni ott is! Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Ha megjött a kedved az utazáshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

uk.jpg

1 komment
süti beállítások módosítása