Utazás Európába

Toszkán táj: ilyen a mesében sincs!

2017. július 21. 06:00 - Publikus Team

Mindenki erre vágyik, most elcsípheted azt, amit mások simán kihagynak

Toscana. Még leírva is milyen szép. Mi jut róla eszedbe? Nekem, legalábbis ami először beugrik az a toszkán táj. Nincs sok hozzávalója: aranysárga búzaföld, hullámzó dombok, magasba törő tuja sorok a kőházakhoz vezető úton, oldalában pedig egy pínea fenyő. Kiegészítő lehet még egy-két leander bokor, kóbor macska, olajfa stb. A kultúrától megcsömörlöttek fellélegezhetnek, mert tradícióról, történelemről és a művészetekről csak későbbi cikkekben lesz szó.

Toszkána központja Firenze, azon belül a kormányzói palota, az 1298-ban épült Palazzo Vecchio. Érdekesség, hogy Emilia-Romagna tartományon belül is van egy kis külön területe, Badia Tedalda fölött. A szó az etruszkok lakta Etruriából alakult át: Tuscia, majd Toscana.

01_monticchiello_toszkana_tuscany_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.JPG

Most egy pillanatra megszakítjuk utunkat, de olvasd majd el a későbbi olasz bejegyzéseket is! A CIAO ITALIA sorozatban (fenti fülben is megtalálod) kattints rá az eddigi élményeimre Olaszországról:

ciao_italia.jpg

Tipikus toszkán tájat a szakkönyvek a Val d’Orcia régióval azonosítják, ami Sienától délre húzódik egészen a Monte Amiata csúcsig. Nagyon nem foghattak mellé a szakik, mert az Unesco is elismerte a Világörökségi listáján. Itt születnek a legszebb fotók, rengeteg festőt megihletett a táj és a kisebb faluk, városok is: Asciano, Montepulciano, Pienza, Monticchiello, Montalcino. Számomra ez az igazi nagybetűs Toszkána és egy másik dimenzió megint csak Pisa, Firenze vagy Arezzo. Nem hiába érezhetik a turista tömegek ezekben a nagyvárosokban, hogy valami nem stimmel vagy valami hiányzik abból, amit a prospektusok alapján elképzeltek, mivel a táj a lényeg!

02_arbia_crete_senesi_toszkana_tuscany_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.JPG

Talán a legszélesebb kép Toszkánáról akkor kapható, ha pl. ötvözzük a kis nyugis faluk meglátogatását a nyüzsgő nagyvárosok világszínvonalú történelmi látnivalóival és közben a toszkán tájba beleillő kis farmon szállunk meg, esténként benyomunk egy Pasta e fagiolit egy jó pohár borral és ha hűsre vágyunk, leugrunk a tengerpartra. Na, én sem tettem máshogy éveken keresztül a párommal, ez a recept maradt mindig és megunhatatlan. Dolce Vita!

03_giuncarico_pasta_e_fagioli_toszkana_tuscany_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.JPG

Ezen kívül is létezik még egy másik foka a toszkán tájnak, a Crete Senesi. A kopár gipszes, agyagos földje miatt sivatagosnak vagy szürke holdbélinek tűnik itt a táj leginkább nyár végére és elszórtan kupola alakú halmok (Biancane) is láthatók. Ez a képződmény leginkább Asciano körül maradt meg, a Deserto di Accona. Mára már a mezőgazdaság öntözése miatt megkülönböztethetetlenné változott és beleolvad a környező tájba az egykori különbözősége.

04_arbia_crete_senesi_toszkana_tuscany_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.JPG

Toszkánát északról az Appennin-hegység védi, így tőle délre igazi mediterrán éghajlat alakulhatott ki. Ha Toszkánára gondolunk, akkor egyből a hatalmas búzatáblák, olíva ültetvények és a kihagyhatatlan szőlősorok jutnak az eszünkbe. Chianti borvidéken belül a Classico megjelölést is csak pár településen használhatják, ezek közül talán az első helyen van a Greve in Chianti kis városa. Híres borok születnek még Montepulciano és Montalcino lankáin is. A Chianti cuvée típusú ital több szőlőfajta házasítása során születik, felejthetetlen ízekkel és illatokkal.

05_montalcino_val_d_orcia_toszkana_tuscany_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

A régióra jellemző szállás a vidéki "tanyasi" turizmus, az agriturismo. Ezek a szállások legtöbbje a toszkán mezőgazdaságból nőtte ki magát vagy mellette még mindig folytatják a földművelést is. Ebben a kategóriában az egészen egyszerű kőházaktól az extrákkal felszerelt villákig minden közül lehet választani. Úgy képzeljük el, hogy a búzaföldek közepén áll egy zöld sziget leanderekkel, tujákkal, pínea fenyővel és pálmával szegélyezve. Elképesztő, hogy milyen mennyiségben vannak a színpompás leanderek, még az autópályák elválasztó sávjába is azt ültetnek. Ami az Azori-szigeteken a hortenzia, az Toscanában a leander, erről az Azori-szigetek illata (kattints rá) c. bejegyzésben olvashatsz is!

06_marsiliana_agriturismo_toszkana_tuscany_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.JPG

Közlekedésnél, ha letérünk a drága fizetős autópályáról, akkor igencsak megváltozik az utak minősége. Sokszor még a hazai utaktól is rosszabb a helyzet. A dombos, ritka növényzetű vidéket magasabb részeken felváltja a sűrűbb erdő, ahol még 300 évig elélhető paratölgyekkel is találkozhatunk, amiből a dugókat készítik. A szerpentinek és az autók tükreinek találkozása nem ritkán megdobálhatja az adrenalin szintünket...

07_volterra_toszkana_tuscany_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.JPG

Grosseto környékén a legmagasabb az évi középhőmérséklet és a napsütéses órák száma is kiemelkedő Olaszországon belül. Nyáron kiegyensúlyozottan 30 fok fölötti a hőmérséklet, csak ritkán fordul hűvösebbre az idő. Ősszel viszont már jobban eshet a fáradt turistának egy gyógyfürdő vagy egy természetes forrás. Az egyik leglátványosabb a festői Saturnia. 37 fokos víz tőr elő, egy vízesés után pedig lépcsőzetes, természetesen kialakuló kádakban fürdőzhetünk a kellemes gyógyító hatású vízben.

08_saturnia_toszkana_tuscany_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.JPG

A Távol-Keleten tudnánk elképzelni a teraszos rizsföldeket a leginkább. Olaszországban csak később, a 15. században jelent meg, mára pedig a rizottót az olasz konyhával azonosítjuk. A rizstermesztés művészetét hazánkba a korabeli olasz telepesek hozták Temesvár környékére. Ki gondolná, hogy ma is termeljük Békés megye területén. De nézzük, hogy a híres arboriót hol termesztik! Észak-Olaszországban is megterem, ahol a vízmegtartó képesség miatt fontos agyagos talaj található. Toszkánában viszont több helyen lehet látni Poggiobrucoli és Grosseto környékén is.

09_principina_rizs_rice_riso_toszkana_tuscany_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.JPG

Ha mediterrán konyha, akkor elengedhetetlen hozzávaló az olívaolaj! Az olajfák az Appenineken túl igen jól érzik már magukat és prémium minőségű olajat ad a termésük. A Földközi-tenger keleti medencéjéből terjedt el, első feljegyzések az olívaolajra Kréta szigetéről származnak. Szinte minden olasz kertben megtalálható, nagyüzemi termelésnél előszeretettel párosítják a birkatenyésztést hozzá, mivel ingyen megoldják az aljnövényzet karbantartását. A szűz olívaolajnál az olajat az olajbogyóból nyerik préseléssel vagy centrifugálással egy bizonyos hőmérsékleten, így biztosítva, hogy nem változik meg az olaj összetétele.

10_montiano_oliva_olive_toszkana_tuscany_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.JPG

Ahhoz, hogy egy egyszerű Prosciutto pizzát vagy egy Carbonara spaghettit be tudjunk tolni, a földeken kell kezdenünk a búzatermesztéssel. A melegebb éghajlatnak köszönhetően, amikor nálunk még csak elkezdik az aratást, Toscanába érve már csak a végtelen sárga mezőkön pöttyökként feltűnő szalmabálákat lehet látni. Itt valahogy a gabonaföldek másként néznek ki, nagyobb hullámokkal és sárgábbak is talán, de a bálák tetején is nagyobb élvezet a tájat csodálni.

11_monticchiello_val_d_orcia_szalmabala_straw_paglia_toszkana_tuscany_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.JPG

Az olaszok mindent kitalálnak, ilyen pl. a Pollo al limone, vagyis a Citromos csirke. Érdekes párosítás ez is, de desszertekben vagy italoknál (Limoncello) is nagy szeretettel használják a citromot. Az igaz, hogy a legízletesebb citrom az Amalfi-parton terem, de azért mégis finomabb egy toszkán kertben a fáról leszedve, mint a hazai szobanövények termése. Érdemes a toszkán szigetvilág valamelyik gyöngyszemét meglátogatni, pl. Elbát nemcsak a citromfák miatt. Franciaországi Mentonban kápráztatott el a töménytelen mennyiségű citrom, a Monte-Carlóval csak nyerni lehet (kattints rá) c. cikkben olvashatsz róla.

12_portoferraio_elba_citrom_citron_limone_toszkana_tuscany_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.JPG

Ha már tenger közelben vagyunk, említsük meg a part menti síkságot, a Maremmát. Azon belül is a legérdekesebb a nem is annyira síkság, a Parco Regionale della Maremma, ahol nagyobb hegyek is magasodnak. A síkságon lovakat, ökröket tartanak, a tengerhez közeledve pedig széles sávban buja mediterrán fenyőerdő (pinete marittime) nőtt, gazdag élővilággal. Marina di Alberese tengerpartján nem ritkán napozhatunk együtt rókákkal vagy őzekkel! Nem egyszerű ide jutni, autók csak korlátozott számban, magas parkolási díj ellenében juthatnak le a vadregényes tengerhez.

13_alberese_maremma_toszkana_tuscany_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.JPG

Végül nézzük az utánozhatatlan toszkán tengerpartot, hogy lehűtsük magunkat. Ne a nagyüzemi strandokra (Viareggio, Cecina) gondoljunk, én azokat nem ajánlom. Arra tökéletes a Balaton part és nem is kell annyit utazni. Az igazán élvezetes, esetlegesen titkos partokért meg kell dolgozni Toscanában! Hosszú séták vagy bringázás szükséges a megközelítésükhöz, hogy igazán tiszta vízhez jussunk és ne legyenek hegyén-hátán az emberek. Tessék keresgélni a térképen, találni snorkelezésre alkalmas sziklás partot, de kristály tiszta vizű homokos partot is! Rosignano Solvay fehér homokos partjáról megoszlik még az én véleményem is.

14_castiglione_della_pescaia_tengerpart_beach_spiaggia_toszkana_tuscany_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.JPG

Toscanaba az egyéni utazásszervezést támogatom, de várom utazásszervező megkeresését is, ha nem extrém magas árat kínál. Legutóbb úgy jártunk a legnagyobb szállásfoglalási oldallal az utazás előtt egy héttel, hogy két szállásunkat sem tudták biztosítani! Ezen a részen amúgy is az európai átlagnál magasabb árakkal kell kalkulálni! Kockázatot kell vállalni vagy biztosítékkal rendelkező utazási irodát kell választani elszállt árakkal…

15_porto_ercole_monte_argentario_tengerpart_beach_spiaggia_toszkana_tuscany_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.JPG

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpgHa megjött a kedved egy itáliai kiruccanáshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

komment
süti beállítások módosítása