Utazás Európába

A toszkán főváros egy kis vidéki kóstolóval

2017. július 28. 06:00 - Publikus Team

Szájtátós látnivalók után a végén elalélsz a nyugalomtól

A magyar turista is imádja a nagyot szóló látványosságokat, ilyen Toszkána „fővárosa” is, Firenze. Igazi olasz nagyváros a toszkán kultúra és a reneszánsz bölcsője. Ha viszont a vidéki Toscana hiányzik nekünk, ahhoz még délebbre kell autóznunk. Gondoljuk át nagyon, hogy melyik hónapban látogatjuk meg, mert a város éghajlatát tekintve az egyik legforróbbnak mondható a térségben. A látnivalók nagy része az egykori Medici családnak köszönhető. A 14. századtól uralkodtak Firenzében, akik alatt a tudomány és művészet igencsak felvirágzott. A Toszkánai Nagyhercegséget ők alapították a környező híres városok egyesítésével, ami eredeti formájában a kihalásukig, 1737-ig maradt fenn. Az Arnó folyó völgyében fekvő település történelmi belvárosa a Világörökség része. Végül majd a vidéki Toscanaba is belekóstolunk.
01_ponte_vecchio_firenze_florence_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

CIAO ITALIA sorozatban (fenti fülben is megtalálod) kattints majd rá a további olasz hangulatokra is!

ciao_italia.jpg

Dóm tér (Piazza del Duomo) három fő látnivalója:

Szent János-keresztelőkápolna (Battistero di San Giovanni)

A város legrégebbi román stílusú épülete, aminek elődjét a 4-5. század körül húzhatták fel. A nyolcszögletű templomot kívülről főleg fehér márványlapok díszítik. Három kapuja közül a leghíresebb, a keleti kapu, vagyis a Paradicsomi kapu (Porta del Paradiso). Michelangelo szerint e kapuk megérdemelnék, hogy a mennyország kapui legyenek.

02_dom_ter_piazza_del_duomo_szent_janos-keresztelokapolna_battistero_di_san_giovanni_firenze_florence_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

Firenzei dóm (Cattedrale di  Santa Maria del Fiore)

A város szimbóluma a hatalmas, 107 méter magas kupolájával Olaszország egyik legnagyobb gótikus temploma, nem hiába látszik már a távoli autópályákról is. 1296-ban kezdték a tervezését, de Brunelleschi kupoláját csak a 15. században kapta meg. Homlokzatát a 16. században lebontották és mai pompájában neogótikus stílusban lehet látni, amit pratói zöld és carrarai fehér, ill rózsaszín márványlapok díszítenek.

Harangtorony (Campanile di Giotto)

Giotto tervei alapján 1334-ben kezdték építeni, majd 25 évvel később fejezték be a hasonló márvánnyal fedett, 85 méter magas tornyot.

03_dom_ter_piazza_del_duomo_firenzei_dom_cattedrale_di_santa_maria_del_fiore_firenze_florence_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

Piazza della Signoria látnivalói:

Palazzo Vecchio

Ma Városháza, de eredetileg Toszkána központja volt, ahonnét a Mediciek kormányoztak. 1298-ban kezdték el építeni ezt a várszerű erődöt, aminek 94 méter magas tornyát csak a 15. században fejezték be.

Michelangelo Dávid szobra

Eredetije a Szépművészeti Akadémián (Galleria dell’Accademia) tekinthető meg, mesterművét Michelangelo egyetlen márványdarabból faragta ki.

04_piazza_della_signoria_palazzo_vecchio_michelangelo_david_szobra_firenze_florence_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

Loggia dei Lanzi

A tér déli szegletében áll ez a nyitott oszlopcsarnok, ami hírességek szobrait mutatja be.

Uffizi

Uffizi-palota eredetileg hivatalnak épült és az emeleten kapott helyett az Uffizi-képtár (Galleria degli Uffizi), ami világviszonylatban is az élvonalba tartozik. Többek közt bemutatja: Botticelli Vénusz születése, Leonardo da Vinci korai művei (Krisztus keresztelése), Michelangelo Doni tondó és Tiziano Urbinói Vénusz. Ide kérem, nem lehet csak úgy belibbenni, előre illik jegyet foglalni. Ha nem sikerül bejutnunk, a mutatós utcai kirakatokkal kell beérnünk.

05_loggia_dei_lanzi_uffizi_piazza_della_signoria_florence_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

Ponte Vecchio

A Régi híd Firenze másik szimbóluma, ami 1345-ben kis épületekkel beépült reneszánsz mű lett. Fecskefészekként hozzá kapcsolódó kiszögelléseiben a mai napig is ötvösök és aranyművesek dolgoznak. A híd tetején vezet még át a Vasari-folyosó (Corridoio Vasariano), ami a Palazzo Vecchiót köti össze a Palazzo Pittivel az Uffizin keresztül. A folyosó megépítését az akkori herceg igényelte, hogy ne kelljen a koszos és veszélyes utcán közlekednie. Ráadásul leskelődhetett az alattvalók után és feltűnés nélkül részt vehetett templomi szertartásokon is.

06_ponte_vecchio_firenze_florence_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

Pitti-palota (Palazzo Pitti)

A reneszánsz palota építését szintén Brunelleschi kezdte el 1440-ben és több, mint száz év múlva fejezték be. A hatalmas kváderkövekből álló épületet szintén a Világörökség részeként kezelik. Híresebbek közül Botticelli, Caravaggio, Raffaello, Rubens, Tiziano és Van Dyck alkotásait csodálhatjuk meg.

Boboli-kert (Giardino di Boboli)

Ez nem más, mint Olaszország egyik leghíresebb reneszánsz kertje. A palota mögött egy lenyűgöző amfiteátrumhoz hasonló épület köszönt. Csodálatosan kialakított tavakat lugasok váltják, a különleges növényeket még a szobrok is kiegészítik, majd lépcsők dobják fel a pihenni vágyók hangulatát. Ha a városról a legjobb fotót akarjuk ellőni, akkor a Piazzale Michelangelóra kell kaptassunk fel.

07_pitti-palota_palazzo_pitti_boboli-kert_giardino_di_boboli_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

Egy ilyen nagyváros után a buszos turistáknak hiányérzetük támadhat, hogy OK, Toszkána meg minden, de ez csak egy nagyváros volt. De hol az igazi toszkán hangulat? Ahhoz délebbre kell utazni a világörökségi Val d’Orcia régióba. Itt aztán mindent megkapunk, hogy teljes legyen a kép: aranysárga búzaföld, hullámzó dombok, magasba törő tuja sorok a kőházakhoz vezető úton, oldalában pedig egy pínea fenyő. A környék másik természeti képződménye a sivatagos Crete Senesi, amiről a Toszkán táj: ilyen a mesében sincs! (kattints rá) c. cikkben olvashatsz.

08_val_d_orcia_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

Nem máshol, mint a Siena megyében található Ascianóban járunk. Ide szervezett utak hazánkból nem igazán érkeznek, amúgy is egyoldalú szokott lenni ez a kapcsolat… és egyéni szervezéssel megfoghatod Toscana lényegét, a terjengő fasírt szagot pedig elkerülheted! A 14. század előtt is ment már a huzavona, hogy kihez tartozzon a település, így a biztonság kedvéért egy erős fallal vették körül. A Sant’Agostino gótikus templomon kívül nagyobb látványosság nincs a faluban, viszont a nyugis, vidéki Toscana fülön csíphető annyira, hogy egy ebéd erejére mindenképp bele kell folyni a helyi légkörbe. A magyar ízlésvilág, ha az olasz konyhára gondol, egyből a bolognai spagetti jut az eszébe. Az olasz trattoriák pedig szinte nem is ismerik, külön kell kérni, hogy megkapjuk vágyott ételünket!

09_asciano_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

Montepulciano még szintén Sienához tartozik, ami egy 600m magas hegy tetején foglal helyet. Híres elsősorban a Vino Noblie vörösboráról (főleg sangiovese szőlőből készül) és a Pici, makaróni szerű tésztájáról. Na és most jutottunk el ahhoz a ponthoz, amiért erre jöttünk Toscanaba. Palazzo Comunale kísértetiesen hasonló épület a firenzei Palazzo Vecchiohoz és vélhetően városházaként funkcionál. Mi is lehetne a főtér neve, mint Piazza Grande?!

10_montepulciano_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

A város szintén egy várfalon nyugszik, mivel éles viták voltak Siena, Firenze és Orvieto között a hovatartozás miatt. A kapun belépve igazán szépen felújított sétálóutcán haladhatunk a fő térig, ami mentén patinás üzletek sorakoznak az élénksárga megvilágítású helyi portékával. Az utca egy kissé szivatós, mivel felfelé végig emelkedőről van szó, viszont vissza a parkolóba meghálálja magát. Hazafelé még vessünk egy pillantást a távoli városra:

11_montepulciano_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

Autóval vagy busszal nincs közel Firenze, Wizz Airrel Bolognából vagy Ryanairrel Pisából tudod elérni (A marketingeseket üdvözlöm!). Te melyiket választod? Most egy pillanatra ismét megszakítjuk utunkat, de olvasd majd el a későbbi olasz bejegyzéseket is! Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpgHa megjött a kedved egy itáliai kiruccanáshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

komment
süti beállítások módosítása