Utazás Európába

A középkori olasz New York?!

2017. augusztus 25. 06:00 - Publikus Team

Miért kell mindenből presztízskérdést csinálni?

Velünk szemben az olaszok imádtak a dombtetőre építkezni, érthetetlen módon mi a völgyeket néztük ki lakhelyül. Ehhez még hozzájön, hogy Toszkánában azért egy picit intenzívebb volt a középkori viszálykodás, nemcsak a szomszédos országokkal, hanem a városokkal is. Látogass el Toscana egyik legszebb terére, nézd meg a középkori felhőkarcolókat, levezetésképp pedig megnyugtatlak, rendbe hozták a világ leghíresebb építészeti hibáját!

01_siena_palazzo_publico_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

CIAO ITALIA sorozatban (fenti fülben is megtalálod) kattints majd rá a korábbi olasz hangulatokra is!
ciao_italia.jpg
Párommal, amikor még Toscana csak az álmunkban élt, akkor is Siena állt a bakancslista első helyén, már kétszer megjártuk, de nem esett lejjebb a ranglétrán! Autóval iszonyatosan messze van, repülővel Bolognából vagy Pisából elérhető, de akkor is érdemes autót bérelni, mert a táj mindent felülmúl. Siena megye és város is egyben, ami három dombra épült. Megközelítése is izgalmas, mivel egy emeletes garázsban lehet leparkolni, innét mozgólépcsőn mehetünk fel a bevásárlóközpontba, tovább ismét mozgólépcsőn jutunk fel az óvárosba. Megjegyzem, itt lehet még venni vagány olasz napszemüveget! Akinek ismerős Romulus és Remus története (az a farkasos story), az kiegészítheti tudását itt azzal, hogy Romulus unokaöccse alapította ezt a fantasztikus települést, ami később az egyik legszebb középkori és gótikus éke lett Olaszországnak. Na, a helyiek itt annyira összehozták a dolgokat, hogy végül az Unesco a Világörökség részéve nyilvánította.

02_siena_piazza_del_campo_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

Érdemes a Via Camollia, majd a Montanini sikátoros utcáját követni, jó hosszú, de nem fogsz unatkozni! Garantált, mert a kirakatok mindig mutatnak valami újat és ha a pároddal sétálgatsz, meg-meg kell állni mindegyiknél. Útközben a helyiekkel együtt becsúszik állva egy kávé, másik oldalon egy szelet pizza, de nem vészes, mert abszolút nem drága. A Via Banchi di Soprán kezdődnek a ruházati üzletek kavalkádja, az ellenségeink! Ahogy meglátod a Saldi táblákat a Tezenis vagy az Intimissimi környékén, azonnal a párodról le ne vedd a szemed, mert elvesztél!

03_siena_santa_maria_assunta_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

Santa Maria Assunta katedrális fekete-fehér márványcsíkozású burkolata hasonló a firenzei dómhoz, amiről ITT olvashatsz, ha rákattintasz. Viszont egy jó száz évvel idősebb, mivel a 12. században kezdték el építeni. Jobb oldalához építették hozzá a harangtornyot, ami így jóval izgalmasabb, mint egy hazai egyen formájú, barokk templom. Érdekes a kontraszt is, mivel az oldala szinte unalmas csíkos, a homlokzata viszont gyönyörűen faragott, díszes. A főbejárattól jobbra található egy Romulus és Remus szobor, mint az országban elég sok helyen. Olyasmi jelkép lehet nekik, mint a spanyoloknak az Osborne bika. Ezek találhatóak a város csúcsán, de nem ez a fő attrakció, hanem a jó pár emelettel lejjebb fekvő Piazza del Campo. Ahogy leereszkedünk számos gelato kínálja az őrületes fagylaltjait, ne hagyjuk ki!

04_siena_piazza_del_campo_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

Nézzük meg a naptárat, hogy a téren mikor rendezik meg a Paliót, a lovasversenyt, mert akkor a legyezőszerű, téglával kirakott egyedi tér szépségét teljesen lefedik homokkal. Aki még egy ilyen egyedien kialakított teret talál Európában, az szóljon! Észak felé lejtős, több helyen törések vannak benne és a halszálka szerűen kirakott vörös téglák olyan hangulatot kölcsönöznek, hogy órákon keresztül csak nézi az ember és nem tud betelni vele. Ha olasz főtérről beszélünk, akkor elengedhetetlen kelléke a templom, de itt nincs! A látványt viszont nem hogy helyettesíti, hanem felülmúlja a városháza, a Palazzo Publico épülete és annak tornya, a Torre del Mangia. Ennél az épületnél sem játszották el, hogy felépítik gótikus stílusban, lebontják, aztán húznak rá valami giccses barokkot. A 13. századtól kezdve jól néz ki és nem nyúltak hozzá.

05_siena_piazza_del_campo_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

Na és ha nekünk a Nemzeti Vágta, akkor a sienaiaknak a Palio! Egy picit bonyolultabb sorsoláson, mint hazánkban a lottóhúzás, választják ki a tíz városnegyed indulóit. Miséznek értük, díszmenet, ünneplés, istenítés, stb. és a versenyen szőrén ülik meg a lovakat, korbáccsal hajtják őket, de még az ellenfeleknek is adhatnak vele. Ha a hajtó leesik, a ló még megnyerheti a fődíjat és jöhet a győzelmi vacsora. Ezt képzeljétek el az olaszok vehemenciájával és egy jéghideg Aperol Spritzel. Aki nyugalomra vágyik, az húzza ki a július 2-át és augusztus 16-át! Végül, ha az igazi toszkán tájat szeretnéd meglesni élőben, akkor autózz le Asciano felé vagy elrepítelek én is a korábbi cikkemmel, amit IDE kattintva érsz el.

06_siena_spritz_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

Sienától egy köpésre található észak-nyugati irányban a középkor New Yorkja, San Gimignano. Olaszországban gyakran szíven szúrhat a parkoló, parcheggio, parkolóhely kérdés. Azt érezhetjük, hogy egy négy tagú családnak öt autója van és parkoló az nincs sehol. A szintén dombtetőre épült községet városfal védi még ma is, középkori utcáin pedig nyakfájdító módon csodálhatjuk a kőből épült lakótornyait.

07_san_gimignano_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

Valószínűleg ez a fal védte meg a helyieket a retteget Attilától és a hunoktól is. Egyesek a kereskedelemből annyira megszedték magukat, hogy presztízs volt minél magasabb épületet emelni maguknak. Akkoriban még talán nem nyomasztotta őket annyira a gázszámla sem, így egyre többen érezhették magukat Manhattanben. Ezekből összesen 13 lakótorony maradt meg, mert a középkorban is járatos volt erre a tűzvész és a földrengés. Leghangulatosabb tere talán a Piazza della Cisterna, ami hasonlóan téglával van kirakva és körben csak kőből épült ódon épületek láthatók. Itt nem fogsz találni a tengerpartokra jellemző színes mediterrán házakat, itt az időutazás kötelező.

08_san_gimignano_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

Ha már tornyokról volt szó, akkor ki nem hagyjuk már Toscana szimbólumát, a pisai ferde tornyot (Torre Pendente di Pisa)! Egy cseppet bele is szédülök az egészbe, mert valamit elszámolhattak anno, de egyben az építészethez érthettek is, ha ennyi év után még mindig áll?! Pisaiak sem a millenáris körül kezdtek hatalmas építkezésekbe, már a 12. században nekikezdtek az épületnek. A harmadik emeletig jutottak, amikor a talaj miatt megsüllyedt az egyik oldala, párhuzamosan pedig el kellett húzniuk csatázni a szomszédos városállamokkal. Megfogyatkozva visszaértek és egy pár emeletet eltolva ráhúztak, hogy ellensúlyozzák az elhajlását. Később Mussolininek volt egy marha jó ötlete, hogy ő majd kiegyenesíti, így kiásatta, megnyomatta betonnal, de csak megsüllyedt a magasröptű szakmai tudás ellenére. 2001-re készült el a végső stabilizálása, mivel kiszedték a harangokat és kábelekkel lehorgonyozták az épületet. Kész, mehetünk! Annyira mégsem, mert itt is át kell gondolni, hogy mikor kerülhetjük el az óriási tömeget és a ferde tornyot tartó, támasztó, visszaegyenesítő szelfizők hordáját.

09_pisai_ferde_torony_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

Ne felejtsük el azért a világörökségi Csodák terén (Piazza dei Miracoli) a torony mellett álló fehér márvány Santa Maria Assunta Dómot és a keresztelőkápolnát (Battistero di San Giovanni) sem. Nem kevésbé nyújt alacsonyabb turizmus élményt, csak nem dőlt meg annyira. Pisa óvárosa sajnos elég jelentős károkat szenvedett a II. Világháborúban, így elég modernnek számít mára is. Pizza és Pisa? Semmi köze egymáshoz, az eredetit Nápolyban megkóstolhatjuk, de az is biztos, hogy itt sem készítik gyengébben!

10_pisa_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.jpg

A végén pedig hűtsük le magunkat a toszkán tengerparton. Három lehetőség is van a környéken: 1. aki a bibionei tömegturizmusra és hotelekre vágyik, az mehet Viareggioba. 2. aki ennél nyugisabbra és természet közelibbre vágyik, az válassza Marina di Vecchianót. 3. aki pedig a Seychelles-szigeteken akarja magát érezni, annak ajánlom a fehér homokos partot Rosignano Solvay mellett. Válogathatsz strandok közül, ha IDE kattintasz vagy ITT is!

11_rosignano_solvay_strand_beach_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_utazas_europaba.JPG

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpgHa megjött a kedved egy toszkánai kiruccanáshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

komment
süti beállítások módosítása