Utazás Európába

Lépj az utazás következő szintjére

2018. február 15. 07:00 - Publikus Team

Olvasd, válaszd, élvezd: Self Series Utazás

Egy ideig várnod kellett a legújabb cikkünkre, de garantáljuk, hogy nem volt hiába a tűkön ülni, mivel egy teljesen új műfajt kívánunk vele megteremteni. A Self Series Utazás lényege, hogy Te alakítod a témádat, Te választatod ki, hogy milyen stílusban szeretnéd a következő részt olvasni vagy akár Te döntheted el, hogy merre szeretnél körbe nézni a világban. Mindez azonnal! Horvátországban jártam már párszor, egy rövid bevezető után alakítsd a saját cikkedet, hogy szabadon élvezhesd az utazás örömét!

01_01_horvatorszag_croatia_croatien_hrvatska_utazas_europaba.jpg

A legközelebbi Isztria, a homokos partú Rab sziget, a kitűnő kiindulási pont, Zadar, a pálmafákkal övezett Split és a látnivalóktól hemzsegő Dubrovnik, de a számos strandja is mind megtalálható a horvát zászlóra kattintva:

hr.jpg

Első körben nézzük át, hogy milyen közlekedési eszközökkel juthatunk el Horvátországba. Ne csak a tengerparti nagyvárosokra gondoljunk, hanem a szigetekre vagy a Plitvicei-tavak elérésére is. Repülővel érdekes módon nem igazán tudunk pár perc alatt közvetlenül odajutni, bár nemrégiben indult Dubrovnikhoz közeli járat Podgoricába. A városokba számos busz társaság indít utakat elég sűrű menetrenddel és ki lehet fogni kedvező áru jegyeket, ha előre foglalunk.

01_02_isztria_istria_horvatorszag_croatia_croatien_hrvatska_utazas_europaba.jpg

Ennél izgalmasabb utazási forma lehet, ha vonattal indulunk neki, ami a mai trendeknek nem mindig a megfelelő formája. Ha viszont belegondolunk, hogy nincs korlátozva a csomagok mennyisége, súlya és még kényelmesebbek, tágasabbak is az ülőhelyek, akkor egy igen jó buli lehet. Szóval érdemes átgondolni ezt a lehetőséget, de számolni kell azzal, hogy a horvát szakaszon Kosztolányi Dezső Esti Kornélja óta nem sok változás volt fejlesztésben a viszontagságok miatt. Korábban a novella elképesztő leírásának hatására döntöttem el, hogy vonattal akarom átélni a tenger megpillantását, ahogy az erdőség átvált mediterrán sziklás, bokros környezetté, majd feltűnik a buccari öböl mélykéke.

01_03_pag_horvatorszag_croatia_croatien_hrvatska_utazas_europaba.JPG

Utazások alkalmával, amikor már közelítünk végcélunkhoz, a kilométerek lassabban kezdenek el fogyni. Ez a hatás itt még inkább felerősödött, mivel az utolsó szakaszon lassan kaptat a hegytetőn a vonat, az alagutak csak nem akarnak véget érni. Türelmetlenül vártam, hogy melyik kanyar után tűnik fel az egyik szerelmem, a tenger. Amikor már mindenki letett a reményről, akkor az egyik kanyar után szinte már nem hittem a szememnek. Eljött az idő és ott volt az egész Földünket beborító kékség és átadhattam magam a valódi élménynek, gyönyörködhettem benne, mert beteljesült az évek óta várt álom. Egy pillanat volt az egész, mert szinte rögtön el is tűnt a következő kanyarban, ahogy a mozdony kerekei csikorogtak.

01_04_krk_horvatorszag_croatia_croatien_hrvatska_utazas_europaba.jpg

További szemet gyönyörködtető látvány, ahogy a hegytetőről leereszkedett a szerelvény a szerpentinen Rijekába. Na, valahogy ilyen maradandó élménnyel érdemes megérkezni egy vágyott úti célunkra. Nyári menetrendben meg szokott jelenni közvetlen összeköttetés is Budapest - Rijeka vonalon. De ami véget nem érő utazásnak tűnt évekkel ezelőtt, az a Budapest – Split távolság leküzdése volt. Délutáni indulással életem egyik leghosszabb éjszakája volt és csak délelőtt érkezett a tengerpartra.

01_05_zadar_horvatorszag_croatia_croatien_hrvatska_utazas_europaba.JPG

Az autós megoldás tűnik a legkézenfekvőbbnek és ebben az esetben megoldott a helyben közlekedés is. Budapestről autópályán 5-6 óra alatt is megpillanthatjuk a Kvarner-öböl partját. A horvát szakaszon jó párszor meg kell állni a fizetőkapuknál és nem kevés összeget kell kicsengetni. Létezik más alternatíva is, mert ha Isztriára megyünk, akkor pl. Szlovénia felől is megközelíthetjük, itt is borsos árat kell fizetni a heti matricáért. De ha Dél-Dalmáciát vesszük irányba, akkor pedig Bosznián keresztül baktathatunk és kifolyhat a szemünk a hegyi utak sebességkorlátozó tábláit keresve, mert a rendőrök ki vannak éhezve egy kis sebességtúllépésre. Fiume környékén, Zadar fölött, de Split felé is nem kis bravúrral szeli át az autópálya a kopár hegyeket. Aki viszont szeretné látni közvetlen közelről is a vidéki életet, az mindenképp hajtson le a sztrádáról, mivel egy teljesen más képet kaphat. Ilyen meghökkentő szakasz Zadar után, ahogy a főúton leérünk a hegyekből a sztyeppével borított tágas völgyekbe, ahol évekkel ezelőtt láthatóak voltak még a háborúban szétlőtt házak és a kiégett autók.

01_06_jadrolinija_ugljan_horvatorszag_croatia_croatien_hrvatska_utazas_europaba.JPG

A megszámlálhatatlan sziget között egészen jó kompközlekedés, a Jadrolinija van megszervezve náluk. Ha viszont az autónkat is magunkkal visszük, a pénztárcánk mindenképp legyen megtömve, mivel elég szép summát kell érte fizetni még egy rövid úton is. Ha szerencsénk van, akkor nem kell befizetni egy teljesen reménytelen delfin lesre valamelyik üdülő helyen, hanem egyszerűen a komp orránál is elkaphatjuk őket!

MOST következik a lényeg, mert Te döntheted el, hogy a következő részedben miről olvasnál leginkább:

Self Series Utazás (kattints a köv. részre)

01_07a.jpg

01_07b.jpg

komment
süti beállítások módosítása