Utazás Európába

Magával ragad és a végén pofán vág

2018. június 25. 12:36 - Publikus Team

Prágában káprázni fog a szemed!

Arany város, száztornyú város, városok királynője nem lehet más, mint Prága (Praha). Nevét állítólag azokról a zúgókról (práh) kapta, amelyeken nagy robajjal folyt át a víz. A cseh főváros az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, nem hiába foglal el előkelő helyet a turisták célpontjai közt. Mára viszont több felmérés szerint szerencsére Budapest beelőzte! A Moldva (Vltava) partján fekvő 1,3 milliós metropolisz a környező kilenc dombra és a folyó szigeteire épült. Világítsunk rá gyöngyszemeire:

01_orloj_praha_prague_praga_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

Csehország bővelkedik látnivalókban, mivel a középkori vidéki kisvárosok is nagyon szép állapotban fennmaradtak. Ha még nem olvastál bele korábbi cseh cikkembe, Prága után bejárhatod vele az elbűvölő Český Krumlovot, České Budějovicét és Třeboňt is (katt rá és olvashatod).

cz.jpg

Rohanjunk, a Károly-hidat és azt az órát ki ne hagyjuk! Mindenkinek ez jut eszébe, de Prága is a részletekről szól inkább! Prága számomra a hagyomány, a középkori történelem és kereskedelem, a reneszánsz faldíszítés, a gótika, valamint a gasztronómia!

02_karoly-hid_praha_prague_praga_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

Már kétszer jártam Prágában és biztos vagyok benne, hogy még visszatérek! Első alkalommal vonattal érkeztem a városba, majd a Vencel térre siettem egyből, de csalódás volt, mert igazán mintha pesti épületek közt kerestem volna Prága szépségét. Az Óváros bejáratánál őrt álló Lőportorony (Prašná brána) és a mellette ékeskedő art nouveau Reprezentációs Ház (Obecní dům) már hozta a kívánt hatást. Utoljára pedig a baráti társaságunk egy lehangoló cseh autópálya élmény után a Moldva partján található Táncoló házat pillantotta meg, amely távolról nézve egy táncoló párt idézett meg. A házat 1994 és 1996 között építették. A prágaiak részeg háznak vagy Fred és Ginger háznak is hívják, a két híres amerikai táncos után.

03_loportorony_tancolo_haz_praha_prague_praga_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

Észak felé haladtunk Skoda villamosunkkal, hogy a kis csapatunk nagy igényét, a Károly-hidat (Karlúv most) megpillantsuk. A Moldva folyó itt büszkélkedik egy mini vízeséssel is, mivel lépcsőzetesen ereszkedik neki Európa egyik legrégebbi hídjának. A kőhidat IV. Károly német-római császár építtette a 14. században. Szobrai a 18. századtól díszítették, amik mára már csak másolatok.

04_moldva_karoly-hid_praha_prague_praga_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

Ennyi elég is volt ahhoz, hogy megéhezzünk és célba vegyük a város valamelyik tradicionális kocsmáját. Ilyen a több, mint ötszáz éves U Fleků söröző vagy Az Aranytigrishez (U Zlatého Tygra), de mi a szimbólummá vált Svejk után ismert A Kehely (U Kalicha) nevű vendéglátóipari egységet kerestük fel. Még egy hideg őszi napon is jól esett megkóstolni egy-két helyi kis sörfőzde kiemelkedő remekét!

05_svejk_u_kalicha_praha_prague_praga_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

Párolt marhabélszín (Svíčková) knédlivel mindenképp hozta a cseh gasztronómia alaphangulatát, ami a hazánkban ismert vadasnak felelt meg. Az igazi autentika viszont a Vepřo knedlo zelo hármassal érhető el, vagyis sertéssült knédlivel és káposztával. A cseh konyha verhetetlen sztárja számomra egy érthetetlen, ízetlen kenyér, ami viszont a tunkolással elképesztő magasságokba emelhető!

06_svejk_u_kalicha_praha_prague_praga_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

Az Óváros téren (Staroměstské náměstí) a különböző korok és építészeti stílusok megelevenednek. A sztár mindenképp a Városháza (Staroměstská radnice) oldalán díszelgő csillagászati óramű (Orloj). Ne hagyjuk ki egy jobbra pillantással a gótikus Boldogasszony-templomot (Týnský chrám) és Husz János emlékművét (Pomník mistra Jana Husa) sem. Balra is érdemes elnézni, mivel a 15. századi, reneszánsz falfestészet remekét láthatod a Ház a Perchez (Dům U Minuty) épületén.

07_ovaros_ter_praha_prague_praga_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

Ezt az órát azért nézzük meg jobban! Sajnos készítője nem sokáig csodálhatta, mivel megvakíttatták, nehogy máshol is építsen egy ilyen művet. A hatalmas időmérő szerkezet 1410 óta működik. Tanúi lehetünk a hónapok, évszakok, valamint a Nap és a Hold mozgásának, de a tizenkét csillagjegy is díszeleg rajta. Az óraszerkezet minden órában rövid műsort ad elő a bámészkodóknak: A felső részen megnyílnak a kis ablakok, ahol elvonulnak az apostolok, a halál meghúzza a lélekharangot, az óra pedig ezután egészet üt.

08_orloj_praha_prague_praga_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

A sétáló hídon gyakran zenélnek utcazenészek és kézművesek, ékszerkészítők árulják portékájukat, akik mára már leszoktak a nyomulós stílusról. A tömegtől viszont már az Óvárosi hídtoronynál (Staroměstská mostecká věž) is nehéz egy jó fotót ellőni. Másik oldalon fogad az igazi fotótéma: a Kisoldali hídtorony (Malostranská mostecká věž), ami erről a városrészről kapta a nevét. A híd lábánál elterülő Kampa-szigetre érdemes leugrani, ahol kúriák és paloták találhatók, számos parkkal, étteremmel és kávézóval. Prága Velencéjének is hívják romantikus hangulata miatt.

09_karoly-hid_praha_prague_praga_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

Prágai Vár (Pražský hrad) számomra legérdekesebb épülete a keleties hangulatú Nemzeti Galéria (Národní galerie) az előtte megmaradt ódon Gázlámpával (Lampa plynová) együtt. Ahhoz, hogy bevegyük az elnök székhelyét, a Régi Királyi palotát (Starý královský palác), először a Harcoló titánok szobrán (Sousoší Souboj Titánů), majd a Mátyás-kapun (Matyášova brána) kell átverekedni magunkat. Az őrségváltást is érdemes megnézni, ha egy unalmas zászlóátadásra vágyunk. A gótikus Szt. Vitus-székesegyházzal (Katedrála Sv. Víta) egy pillanatra Párizsban érezhetjük magunkat, mivel a francia építészek magukkal hozták a kor hangulatát is. Itt őrzik a cseh koronázási ékszereket. Aki ismeri a várat és az egyik látnivalóját, annak nem kérdéses ez a szürke-fehér sávos minta:

10_pragai_var_pra_sk_hrad_praha_prague_praga_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

A vörös homlokzatú Szt. György-bazilika (Bazilika svatého Jiří) után balra fordulva érjük el a számomra leginkább várt Arany utcácskát, aminek bejáratánál ennyire pofára még nem estem Európában! A vár egyik eldugott zugában színes kis kézműves házacskák húzódnak. A monda szerint a város alkimistái ebben az utcában éltek és próbálkoztak az arany előállításával a 16. században. Mindez csak legenda, az utca valószínűleg az itt élt aranyművesekről kapta nevét. A leleményes csehek hatalmas pénzszedő kapukat helyeztek ki és igen magas belépővel lehet csak bejutni. Osztottunk, szoroztunk és úgy döntöttünk, hogy tiltakozásul nem látogatjuk meg, nem mutatom be és még egy képet sem közlök róla! Ennek ellenére még mindig visszavágyom Prágába, indulásra készen!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Ha megjött a kedved az utazáshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok (Bővebben az Utazásszervezőben) közül foglalj! Repülj el Prágába vagy busszal ugorj, onnét pedig egy bérautóval bejárhatod a csodás várost:

booking2_gomb.jpg

momondo2_gomb.jpg

flixbus2_gomb.jpg

rentalcars2_gomb.jpg

A városokra kattintva hangulatos segítséget kaphatsz a látnivalókról:

Budapest I. rész és II. rész

Róma

Prága

London I. rész és II. rész

Barcelona

terkep_map.jpg

19 komment
süti beállítások módosítása