Utazás Európába

9+1 eldugott kirándulóhely

2018. augusztus 05. 07:00 - Publikus Team

Már most is késő tervezni a köv. hétvégét!

IV. Kirándulási tippek Budapest környékére

Összekapartam pár fotót a fiók aljáról, ami elsőre néhányaknak jelentéktelen látványosságnak tűnhet, de vizsgáljuk meg közelebbről! A nyári nyomasztó melegben is erőszakold meg magad, mozdulj ki a lakásból, mert megéri feltöltődni! Ha egész nap dög meleg van, akkor neki kell indulni hajnalban és 11-re már otthon is vagy. Vágjunk bele a kínálatomba, biztosan találsz olyan lehetőséget, ami kihagyhatatlan szórakozást fog kínálni!

01_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_sashalom_kilato.JPG

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Ha van kedved még előtte körbenézni, hogy mi minden látnivalót kínál a hazánk, kattints rá nemzeti zászlónkra és körbe is nézhetsz:

hun.jpg

Kezdjük az utunkat Óbuda kevésbé ismert részén, ahol egykor a szemét volt az úr. Mára már azt hihetnénk, hogy a természet teljes egészében visszavette magának a jogos birtokát, de nem sokkal a talajtakaró alatt még mindig ott lapul a hulladék. Ennek ellenére a Mocsárosdűlő tanösvényével semmit nem értek el, mivel egy nagy kamu. A hatalmas mezők elképesztőek, az élményt mindenképp lelohasztja a nagy rajokban repülő szúnyogok, viszont a pásztorral egy jó ízeset tudtam dumálni.

02_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_obuda_mocsarosdulo.JPG

Kit érdekelnek a lapos, unalmas vidékek. Menjünk is fel a hegyekbe, mindjárt a Hármashatár-hegy nyugati oldalába, ahol az ejtőernyősöknek van egy launch, közvetlenül mellette pedig a geodéziai vasasztal. Hidd el, az ejtőernyősök nem csak a felszálló ágakra mennek rá, hanem a szép kilátásra is. A kis padról pedig mindez megadatik!

03_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_harmashatarhegy.JPG

Napjainkban az ország kilátó építési lázban ég, ahol találnak egy kis dombot, máris az építészeknek el kezd járni a tolla, hogy milyen különleges formát öntsenek a vasba. Rákosszentmihályon találtak egy kiemelkedést, ahova még dobtak pár lapáttal egy kis földet, máris létrejött a pályázatra kiválóan alkalmas kilátót igénylő terület. Azért hagyjuk meg, hogy profin sikerült a körpanorámás kilátó és a Reformátorok tere pl. a Bocskai István szobrával és a szökőkúttal.

04_magyarorszag_hungary_ungarn_budapest_sashalom_kilato.JPG

Pattanjunk autóba és vegyük az irányt Mogyoród felé, ami nem merül ki ám a Hungaroringgel! A Somlyó tetején könnyen megközelíthető Szent László kilátó-kápolnát ugyanis nem más, mint Makovecz Imre tervezte. Tök jól néz ki az egész, viszont kedves Önkormányzat, illene kitakarítani, egy rács nem megoldás egy látványosságra. Köszi!

05_magyarorszag_hungary_ungarn_mogyorod_szent_laszlo_kilato-kapolna_makovecz.JPG

Nyomjuk is a gázt neki Vác felé, de előtte megállunk Fóton. Minek?! Azért, mert nyár elején a főút mentén ilyen gyönyörű, hatalmas kiterjedésű pipacs mező tündököl. Tessék odafigyelni a parkolással, mert a körforgalom előtt mindenki fényképezkedik!

06_magyarorszag_hungary_ungarn_fot_pipacs.JPG

A Somlyó Természetvédelmi terület nem piskóta a maga fokozottan védett növény állományával és a különleges budapesti kilátásával. Az egész olyan, mint egy lepkerezervátum, a legkülönbözőbbek jönnek-mennek hadakban. Az árvalányhaj is imádnivaló!

07_magyarorszag_hungary_ungarn_fot_pipacs_somlyo.JPG

Ha megérkeztünk Vácra vakargathatjuk a fejünket egy ideig, ha pontosan nem tudjuk, hol keressük a célunkat. A Duna partján a bringaút mentén Sződliget felé keresheted ám a táblát a Váci Ártéri Tanösvényhez, de mivel lelopták, így soha nem fogod megtalálni. Egy kis ösvény után eléd tárul a fapallókból összedobott hangulatos kis út. Pont jókor érkeztem, mivel elvarázsolt a fák árnyékában megbúvó víztükörből előtörő sárga nőszirmok tengere. A reggeli harmat, ahogy csöpögött a lombokról, egészen lenyűgöző volt!

08_magyarorszag_hungary_ungarn_vac_vaci_arteri_tanosveny.JPG

Vácon is megéri megállni, tekergetni a nyakunkat, de most nem erre voltam kíváncsi! Tovább hajtottam a felette magasodó Naszály északi felére. A gyadai tanösvény is hasonló részekkel van megáldva, mint a Plitvicei-tavak hangulata. Padlókon lehet egyensúlyozni a mocsaras részek felett, utána következik a védett Gyadai-rét a különleges növényeivel, majd fel kell kaptatni az erdős szakaszra, ahol ilyen frankó függőhídon is reszkethet a lábad.

09_magyarorszag_hungary_ungarn_vac_gyadai_tanosveny.JPG

Ha a frász vitt el és szakad rólad a víz már délelőtt, akkor a váci révvel ugorj át a Duna másik oldalára lehűteni magad, mivel a Dunabogdányi szabadstrand egész jó körülményeket biztosít a fürdőzésre. Ha nem lenne akkora tömeg… Európai profi tengerpartokról találsz biztosan a Strand 1. vagy a Strand 2. (katt rá) részben olyan beachet, ahol kiengedheted a gőzt.

10_magyarorszag_hungary_ungarn_dunabogdany_szabadstrand.JPG

Már innét is fel-felpillantottam a Visegrádi-hegységre, mivel vonzott a hűs árnyéka. Szentendre felé vissza kell egy kicsit csorogni, hogy a kristálytiszta Bükkös-patak mentén elérjük a Dömörkaput és a Lajosforrást.

11_magyarorszag_hungary_ungarn_szentendre_domorkapu.JPG

Az utolsó úticélhoz rendesen pihend ki magad és vegyél egy jó nagy levegőt, mert nagyon kemény a megközelítése! Még mindig a Visegrádi-hegységben vagyunk és nem a Pilisben! A Prédikálószék nevű magaslatot több szakaszon csak négykézláb lehet megközelíteni, annyira meredek kaptató és morzsalékos kövek várnak. Nyávogós csajoknak nem javallt!

12_magyarorszag_hungary_ungarn_predikaloszek_kilato.JPG

Már a több millió évvel ezelőtt felrobbant vulkán pereméből kialakuló Vadálló-kövek is elkápráztattak, de feljebb a kilátás a Dunakanyarra elképesztő lesz! Minden erőfeszítést megér, mivel egy fából ácsolt kilátó vár a tetőn.

13_magyarorszag_hungary_ungarn_predikaloszek_kilato_dunakanyar.jpg

Ha megjött a kedved az utazáshoz, válassz szállást hozzá:

booking_gomb.jpg

terkep_map.jpg

Korábbi cikkeim Budapest és környékének látnivalóit itt találod meg, nézz körül:

hun.jpg

3 komment
süti beállítások módosítása