Utazás Európába

10 óra alatt a Niagara-vízesés is eléd tárulhat

2018. október 06. 14:39 - Publikus Team

A legmerészebb ötlet itt az órát egy perccel elállítani

Sehol a világon nem örültek nekünk annyira, mint egy kávézó baráti társaság Svájc egyik benzinkútján! Autónk láttán rögtön mesélni kezdtek, hogy hazánkban ki merre járt és mennyire szeretik a gasztronómiánkat. Igazán megható volt érezni, hogy Európában még létezik olyan ország, ahol még szeretik Magyarországot! Cserébe most mi is oda lehetünk Európa egyik legvarázslatosabb látványától, amit Svájcban kerestünk fel.

01_rajna-vizeses_rheinfall_neuhausen_boden_svajc_switzerland_schweiz_utazas_europaba.JPG

Politikai és katonai semlegességéről híres Svájcról nem csak a schaffhauseni óragyártás, a vörös svájci bicska vagy a lila tehenes csokoládé jut az eszünkbe. Hozzá tartozik az Alpok látványa, a bernáthegyi kutya, a bankrendszer, a gyógynövényes cukorka, illetve a szagáról messziről megismerhető sajt és a fondü. Akad azért, akinek az országról nem más, mint DJ BoBo jut eszébe?!

ch.jpg

Autóval sincs igazán messze, de ha a kényelemhez vagy szokva, Bázelbe repülhetsz és onnét körbejárhatod akár a nyugalmas Fekete-erdőt, vagy a francia mesefalukat Colmar (katt rá) közelében, ahol a középkori favázas házikók teraszán szakértőhöz méltóan szürcsölheted a kiváló borokat! Ha oda vagy a romantikus vízesésekért, akkor most jó helyen jársz, mert röviden átfutjuk, hogy mi a top kínálat a Földünkön!

02_svajc_switzerland_schweiz_utazas_europaba.jpg

A legbővizűbb vízesés a kongói Livingstone (Google Maps), ami nem összekeverendő a Zambia és Zimbabwe határán húzódó Viktória-vízeséssel. A Livingstonera tévesen a Google Maps is ezt dobja ki. A tévedés abból adódik, hogy a Livingstone 350 km hosszan húzódik Kinshasa és Matadi között, ahol több zúgóból tevődik össze, így nincs konkrét helyszíne. Turizmus sem szállt rá igazán, mivel az ország biztonsági szempontból erősen kerülendő.

03_rajna-vizeses_rheinfall_neuhausen_boden_svajc_switzerland_schweiz_utazas_europaba.JPG

A Viktória-vízesés (Google Maps) a világon a legszélesebb, mivel 1708 méteres a zuhataga, amit az UNESCO világörökségünk részévé nyilvánított. Magassága 60-100 méter között mozog. További keveredést okozhat, hogy ezt is David Livingstone fedezte fel. Természetesen ez sem hasonlítható össze hazánk leglátványosabb Fátyol-vízesésével, ami a jellegzetes fehér vízpermetéről kapta a nevét!

04_rajna-vizeses_rheinfall_schlossli_worth_neuhausen_boden_svajc_switzerland_schweiz_utazas_europaba.JPG

Számomra mindenképp bakancslistás úticél a venezuelai Angel-vízesés (Google Maps), ami elképesztő 979 méter magas egyedi flórával rendelkező táblahegyről bukik alá. Csak helikopterrel vagy esős időszakban kishajóval lehet megközelíteni. Top látnivalók között van az USA és Kanada határán háborgó Niagara-vízesés (Google Maps). Ha jobban megnézzük a térképet, igazán két részből áll, aminek a legmagasabb esése 51 méter.

05_fachwerk_neuhausen_boden_svajc_switzerland_schweiz_utazas_europaba.JPG

Ami Észak-Amerikának a Niagara, az Európának a Rajna-vízesés (Google Maps). Csak közlekedési eszközben van különbség, mivel vagy repülővel vagy autóval utazunk, 10 óra mindkettő! A Rajnát ezen a részen ne úgy képzeljük el, mint a Dunát, hanem egy kristálytiszta vizű folyó, ami a Boden-tóból folyik ki. Németországból autóval elsuhantunk a középkori favázas meseszerű házikók mellett, talán észre sem vettük, hogy kétszer léptünk be Svájcba, mivel a kantonon belül Németországnak van még egy kis területe.

06_rajna-vizeses_rheinfall_neuhausen_boden_svajc_switzerland_schweiz_utazas_europaba.JPG

23 méter magasságával és 150 méter szélességével igazán lenyűgöző látványt nyújt a szemnek, amihez szoktatni is kell, mivel nehezen tud befogadni ekkora szélsőséget. Halak közül egyedül az angolna képes a vízesés hatalmas erejével szembeszállni. A Rheinfallt könnyen meg lehet közelíteni, mivel több parkoló közül lehet választani, de svájci frankot vigyél magaddal, mert az automata megszívatott minket az Eurójával! Az impozáns látványt megdobja még a felette magasodó Schloss Laufen nevű kastély, a kiránduló hajók viszont a folyóra épült Schlössli Wörthtől indulnak, amivel eljuttatnak közvetlenül a víztömeg alá, illetve a folyó közepén magasodó sziklák egyikére.

07_rajna-vizeses_rheinfall_neuhausen_boden_svajc_switzerland_schweiz_utazas_europaba.JPG

Ha megjött a kedved az utazáshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok (Bővebben az Utazásszervezőben) közül foglalj! Repülj el Baselbe vagy busszal ugorj ki Winterthurba, onnét pedig akár egy bérautóval elérheted a Rheinfallt:

booking2_gomb.jpg

momondo2_gomb.jpg

flixbus2_gomb.jpg

rentalcars2_gomb.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása