Utazás Európába

Retro sorozat került elő egy VHS kazettáról

2018. október 13. 07:30 - Publikus Team

A klinikán vagy a Honvéd kórházban kérnéd az ellátást?

Egészen eksztázisba lehet kerülni a nosztalgia elragadó érzésétől. Ma már viszont mindent hypolni kell és extra dolgokkal felruházni. Így a retró stílus, a ’60, ’70 és ’80-as évekbe való visszatekintés ismét szárnyalni kezdett. Gondolj csak bele, hogy a gyermekkorodban látott tárgyak utáni honvágy milyen érzéseket tud előhozni?! Ravasz, mivel keveredik az emelkedett hangulat egy melankolikus levertséggel, de a hat alapérzelem közül a boldogság mindenképpen pozitív hatással lesz rád. A retró stílus minimalizmusát pedig mintha Quentin Tarantino szőtte volna át egy ironikus hangulattal!

01_a_klinika_schwarzwaldklinik_glottertal_doktor_house_udo_brinkmann_nemetorszag_germany_deutschland_utazas_europaba1.jpg

Korábban a Jóban vagy a Szomszédokkal? c. bejegyzésben már végigjártuk a magyar retró sorozat budapesti helyszíneit. Biztos vagyok benne, hogy nem csak azoknak nyújt pozitív érzéseket A klinika, akik egykor rendszeresen követték a sorozatot! A Szomszédok is igen népszerű a mostani fiatalok körében, bár sokszor lehet, hogy csak poén szinten?!

de.jpg

Németország egyik tüdeje a dél-nyugati részén húzódó Fekete-erdő (Schwarzwald). A nevét a szinte 100%-ban fenyvesekkel borított erdőségről kapta, ami a távolból tényleg feketének tűnik! Az egész régiónak van egy különös hangulata, ami valamelyest nyugodtabbnak tűnt Németország más részeihez képest.

02_a_klinika_schwarzwaldklinik_drehorte_glottertal_brinkmann_nemetorszag_germany_deutschland_utazas_europaba.jpg

A Klinika (Die Schwarzwaldklinik) főszereplőjére Klaus Brinkmann (Klausjürgen Wussow) professzorra ki ne emlékezne?! Folyamatosan nyomatta bölcsességeit a Videoton Supercolor Tv-ből, mint a Szomszédok záró képkockái, viszont nem tűnt annyira erőltetettnek és talán frappánsabban építették be a szövegkörnyezetbe.  A kellő hangulatot alapozzuk meg Hans Hammerschmid dallamos művével (Hallgasd meg!), ami a sorozat elején jó párszor felcsendült.

03_a_klinika_schwarzwaldklinik_drehorte_grafenhausen_husli_brinkmann_nemetorszag_germany_deutschland_utazas_europaba.JPG

Egyik imádott helyszíne Brinkmann háza volt, ami oly sokszor feltűnt. Elképedve néztük a régi tradicionális ház báját, amit akkoriban Käti (Karin Hardt) tartott karban. A forgatókönyvíró nem igazán törődött azzal, hogy a klinika és a ház között 60km távolság van. Sokszor a prof. csak beugrott 2 perc alatt a kórházba, aminek jeleneteit ugye nem ott játszották, hanem a hamburgi stúdióban.

04_a_klinika_schwarzwaldklinik_drehorte_grafenhausen_husli_brinkmann_nemetorszag_germany_deutschland_utazas_europaba.jpg

A ház Grafenhausen (Google Maps) határában fekszik és jelenleg múzeum működik benne. Hát mikor érkeztünk oda?! Hétfőn, amikor zárva volt, így be kell érni a külső fotókkal! Elképesztő különben, mivel mintha 1985 óta megállt volna az idő, teljesen abban az állapotában mutatta meg magát. Nem csak a helyszínekben akadt keveredés, hanem szereposztásban is, mivel Elke nővér (Barbara Wussow) a valóságban Brinkmann prof. lánya.

05_a_klinika_schwarzwaldklinik_sonka_schinken_nemetorszag_germany_deutschland_utazas_europaba.jpg

A helyi fekete-erdei sonkát (Schwarzwälder Schinken) kapott Brinkmann is párszor hálapénz helyett, de számtalanszor láthattuk a kertben felszolgált reggeli fogásaként is. A helyi hentesek a sertés első combjából készítik, amelyiken van rendes zsírréteg is. Először sózzák, bedörzsölik fűszerekkel, majd érlelik, a végén pedig hidegen fenyővel füstölik fel. Nem tudom, hogy vagy vele, de én biztos kérnék most is egy szeletet!

06_a_klinika_schwarzwaldklinik_vw_golf_cabriolet_nemetorszag_germany_deutschland_utazas_europaba.jpg

Tértünk-fordultunk és ezzel a fehér első szériás Golf kabrióval futottunk össze. Udo is egy hasonlóba ugrált be folyamatosan, mintha az ajtaja mindig zárva lett volna. A kép teljes lenne, ha még a felnije is fehér lett volna!

07_a_klinika_schwarzwaldklinik_audi_200_nemetorszag_germany_deutschland_utazas_europaba.jpg

Másik autó is kuriózum, a ritkaság számba menő Audi 200! Az akkori időkben Brinkmannon kívül nem sokan büszkélkedhettek ezzel a típussal. Alapja az Audi 100-as volt, de minden modellsorozat sportosabb felszereléssel és nagyobb motorral büszkélkedhetett. A megjelenését vagányabb lökhárítók és fényszórók, később pedig hátsó lámpák is változtatták.

08_a_klinika_schwarzwaldklinik_drehorte_glottertal_brinkmann_nemetorszag_germany_deutschland_utazas_europaba.JPG

A sorozatbeli kórház főbejárata fölött még mindig ékeskedik a megnevezés. Napjainkban pszichiátriai intézet működik a Glottertal (Google Maps) melletti intézményben. Jó volt látni, hogy nem tömegesen, de még mindig sokakat érdekel a téma, jöttek megcsodálni az épületet. Viszont megkérlek ezennel is a táblájukra kiírt figyelmeztetésre, hogy felkeresésénél a betegek nyugalmának megőrzése érdekében bizonyos határokat ne lépjünk túl!

09_a_klinika_schwarzwaldklinik_drehorte_glottertal_brinkmann_udo_nemetorszag_germany_deutschland_utazas_europaba.jpg

A főcímzenében feltűnő tájképhez a hegyeket is meg kellett volna másznunk, lemondtunk róla, mivel méterenként marhákat védő kerítésbe botlottunk, amit inkább nem próbáltunk ki, hogy igaz-e a feltüntetett áramütés veszélye. A közeli dombot szerencsére még nem nőtte be a buja növényzet és a viharos apa-fia viszonyból emlékezetes jelenet helyszínét a paddal, könnyen megtaláltuk. Keresd fel Te is A klinika forgatási helyszíneit, ahonnét átugorhatsz a közeli Elzászba (katt rá), ahol a középkori favázas házikók teraszán szakértőhöz méltóan szürcsölheted a kiváló fehér boraikat!

10_a_klinika_schwarzwaldklinik_drehorte_glottertal_brinkmann_nemetorszag_germany_deutschland_utazas_europaba.JPG

Ha megjött a kedved az utazáshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok (Bővebben az Utazásszervezőben) közül foglalj! Repülj el Baselbe vagy busszal ugorj ki Freiburgba, onnét pedig egy bérautóval bejárhatod a csodás Fekete-erdő szerpentinjeit:

booking2_gomb.jpg

momondo2_gomb.jpg

flixbus2_gomb.jpg

rentalcars2_gomb.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása