Utazás Európába

Top 5 elfeledett értékünk a Balaton-felvidéken

2018. október 26. 19:34 - Publikus Team

Ha egy komplett hétvégi útitervet kérsz, itt megkapod!

Ha a Balaton fogalma számodra tántoríthatatlanul csak a strandból és a lángosból áll, akkor a következő lépés a jobb felső sarokban lévő X. A többieknek viszont eljött a tökéletes időpont, hogy gondolkodás nélkül bepattanjanak az autóba, mivel készen áll az útiterv a Balaton-felvidék feltérképezésére!

01_tesi_szelmalmok_bakony_varpalota_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Várpalota után száguldottam az új 8-as autóúton és azt éreztem, hogy megérkeztem arra a helyre, amire vágytam még az előző este. Mintha a horvát tengerpart mészkőhegyes vonulatai között kanyarogtam volna, csak a tenger hiányzott. Veszprém után pedig a nyíl egyenesek unalmassága arra késztetett, hogy jobban körbenézzek az aranysárga búzamezőkön. A learatott földek szalmabálái kétségtelenül Toszkánába repítettek! Vissza a valóságba, ez mind Magyarország!

hun.jpgA Tapolcai-medence elbűvölő hatásáról ne is beszéljünk, főleg, amikor a végtelen fasor végén a magasban feltűnt a Szigligeti vár. Garantált, hogy ennél szebb kilátót nem találsz a kékeszöld magyar tengerre és a hullámzó Balaton-felvidékre! A 13. században kezdtek el itt építkezni a pannonhalmi bencések, de IV. Béla királyunknak annyira megtetszett, hogy meg is szerezte az első balatoni weekend házként. Egyik végzetét villámcsapás okozta, ami felrobbantotta a puskaport, így leégett az egész. A rekonstrukció után ma is jól néz ki, de hamarosan elkezdődik itt a stadionoknál értékesebb beruházás! Ha bővebben érdekelnek a magyar várak, nézd meg az Utazás Európába Top 3 vidéki várait (katt rá)!

02_szigligeti_var_castle_burg_balaton-felvidek_badacsony_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A Szent György-hegy önmagában nem sokaknak mondhat valamit, viszont, ha a bazaltorgonákról van szó, az már igen! Kisapáti felöl a kényelmesebbek majdnem egészen a „látnivalóig” feljuthatnak autóval. Aztán jön a meglepetés, mert ugye mindenki arra számít, hogy élőben egy nevezetesség sokkal többet nyújt. Ám de az orgonákról tök jó drón fotókat találunk a neten, az erdőben viszont az orrunk előtt rajzolódik ki, ami annyira nem elbűvölő. Ezek a tanúhegyek a vulkáni tevékenységnek köszönhetően mutatják meg az egykori tengeri aljzat szintjét, mivel üledék az évezredek során lepusztult, a bazalt viszont fennmaradt.

03_kisapati_bazaltorgonak_tapolca_balaton-felvidek_badacsony_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Ha a hegymászás után sík terepre vágysz, ugorj le a hangulatos közeli kisvárosba, Tapolcára. Lehet vakargatni a fejedet, mert ez nem Miskolctapolca és nem a barlangfürdő! A itteni látnivaló pedig nem mindennapi! Már a távolból is valami furcsa fehér, lépcsőzetes mediterrán Y-házak rajzolódnak ki. Beérve a városba viszont a vártnál többet találsz! A Malom-tóhoz hasonló elbűvölő helyszínt talán nem is tudok még egyet megemlíteni hazánkban! A színes házak tökéletes összhangba kerülnek a kristálytiszta, mélyzöld tóval, ahol keverednek a parti éttermek ínycsiklandó fokhagymás grillek illata.

04_tapolca_malom-to_balaton-felvidek_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A tó forrása hajtja meg a malom hatalmas kerekét, ami mára sajnos már csak dekoráció. Télre itt egész kis mikroklíma alakul ki, mivel 18 fokos víz kellemes radiátorként működik az ódon házak között. Érdemes végigböngészni a vízi és a malom környéki különleges növényeket is!

05_tapolca_malom-to_balaton-felvidek_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Fő attrakcióját viszont a föld alatt kell keresni, pontosabban a kőzet alatt, mivel attól lesz olyan tiszta a víz, mint a tenger. Egy szinttel lejjebb ugyanis egy egész barlang rendszer húzódik, aminek fő képviselője a tavasbarlang. Biztosan örülnél, ha a telked végében kútásás közben egy ilyen kincsre bukkannál, mivel pontosan ez történt az itteni pékmesterrel. Az egyedülálló látnivaló egy látványos, modern múzeummal kezdődik, majd a barlang száraz része után egy csónakba pattanhatsz és 180 méteren keresztül a fények és a színek játékát élvezheted!

06_tapolca_tavasbarlang_balaton-felvidek_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A Monoszló melletti Hegyestű vulkáni tevékenysége és nagysága sokkal inkább kézzelfoghatóbb és látványosabb, mint a bazaltorgonák. Az egykori kőbánya tökéletesen bemutatja, hogy a kráter megdermedt lávája hogyan alakította ki ezeket az oszlopokat. Ne csak a lábunk elé nézzünk, érdemes a távolba is tekinteni, mert kihagyhatatlan körpanorámát is nyújt a helyszín!

07_hegyestu_monoszlo_balaton-felvidek_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A Bakony már nagyon nem a felvidék része, de mindenképp hozzátartozhat egy balatoni kiruccanáshoz! A Várpalota feletti kopár hegyeken már csak autózni is egy élmény, de ha már arra jársz, ugorj be a tési szélmalmokat megnézni. Hogy az Indul a bakterház tésasszonyának mi köze lehet a faluhoz, azt rád bízom! Valószínűleg semmi, de két kőből épült, vitorlás szélkerekű, holland típusú malmot megcsodálhatsz a bakonyi fennsík virágzó tökföldjei mellett.

08_tesi_szelmalmok_bakony_varpalota_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Ha megjött a kedved a egy hétvégi balatoni kiruccanáshoz, ami nem a strandolásról szól, akkor most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb szállások (Bővebben az Utazásszervezőben) közül foglalj:

booking2_gomb.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

5 komment
süti beállítások módosítása