Utazás Európába

Top 3 vidéki várunk fakultatív extrákkal

2018. november 30. 08:10 - Publikus Team

Tudnál kapásból három mondatot mesélni bármely várunkról?

Léteznek vár fanok, akiknek önmagában egy félig megmaradt rom is elképesztő élményt nyújt. Mások pedig ettől a kő törmeléktől halálra unják magukat. A tiszteletre méltó nemes haverokkal felnyergeltünk és nyakunkba vettük az országot, hogy az előbbi két táborban kivétel ne maradjék és mindenki marha jól érezze magát a látottaktól. Országjáró körutunkon álruhában, feltűnés nélkül olyan várakat kerestünk fel, melyek mindegyike egy extra élményt is nyújt!

01_lovag_knight_var_castle_burg_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Tudnál három mondatot most kapásból mesélni a Mátyás-templomról? Meg tudnád mondani, hogy hol terül hazánk „sivatagja”? Egyáltalán ismered a csodás fővárosunkat? Lehet, hogy érdemes akkor végigolvasnod a Magyarországról szóló cikkek egyikét (kattints a zászlóra):

hun.jpg

Most előadhatnánk, hogy gyalog galopp végigjártuk az egész országot, hogy várainkat bemutassuk. De nem, mi is kényelmesebbek vagyunk ennél! Az azonos nevű filmet a Monty Python előadásában viszont végignéztük az elnyűhetetlen szövegeivel:

„Az erőszak vele járója a rendszernek”
„Menekülsz mi? Fut a gyáva?!”
„Ha ő ugyanannyit nyom, mint egy kacsa, akkor fából van. Következésképpen boszorkány.”
„A herceg nem hagyhatja el a szobát, amíg érte nem jövök!”
„A nyúlon túl?”

02_lovag_knight_var_castle_burg_tata_oreg-to_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Az M1-es autópályán, ha épp Ausztriába tartasz, eszedbe jutna letérni pl. Tatánál? Hát a francokat! Minek? Pedig nem is tudod, hogy mit vesztesz ilyenkor! Már a vár körüli óvárosnak is van egy hangulata, de a 14-15. századi kastélyszerű vár délkeleti szárnya különösképp érdemes egy selfiere! Az itáliai gótikus arculatát egy kis csalással csak 100 évvel ezelőtt kapta meg, de a hatása eléri célját!

03_lovag_knight_var_castle_burg_tata_oreg-to_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

A kikapcsolódást megdobhatja a körülötte hullámzó Öreg-tó, már ha van benne elegendő víz. Érdemes nyugat felé a kis hídon átsétálni az Esterházy-kastély felé a súlyos ágaival küzdő platánfák alatt. Jó magyar szokásként pedig kenyeret dobálni a kacsáknak, mivel úgyis évezredek óta ez a természetes táplálékuk?! Ha viszont a másik irányba indulsz el, akkor megtalálod a török időket is átvészelő Cifra-malmot, amit utoljára épp barokk stílusban építettek át.

04_lovag_knight_var_castle_burg_szigliget_balaton_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Egy forró nyári hétvégére nincs jobb időtöltés, mint hogy a langyos Balatonban áztasd magadat és arra ügyelj egy fokhagymától illatozó lángos elfogyasztása után, hogy a hínárok nehogy a lábadra tekeredjenek. Közben délután eszedbe ne jusson, hogy a Szigligeti várba felmássz, viszont egy őszi hétvégén kitűnő programlehetőség lehet!

05_kard_sword_var_castle_burg_szigliget_balaton_badacsony_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Garantált, hogy ennél szebb kilátót nem találsz a kékeszöld magyar tengerre és a hullámzó Balaton-felvidékre! A 13. században kezdtek el itt építkezni a pannonhalmi bencések, de IV. Béla királyunknak annyira megtetszett, hogy meg is szerezte az első balatoni weekend házként. Egyik végzetét villámcsapás okozta, ami felrobbantotta a puskaport, így leégett az egész. A rekonstrukció után ma is jól néz ki, de hamarosan elkezdődik itt a stadionoknál értékesebb beruházás!

06_pancel_armor_var_castle_burg_boldogkovaralja_tokaj_miskolc_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Ha épp Miskolctapolcán a barlangban úszkálsz vagy a Tokaji borvidéken újvonalasként végre száraz furmintot szürcsölgetsz, jusson eszedbe, hogy egy ugrásnyira fekszik Boldogkőváralja! Már csak a táj miatt is érdemes ide ellátogatni, mivel nekem legalábbis Toszkána ugrott be róla. Aztán a domb tetején megpillantottam Boldogkő várát és rögtön valami varázslatos egyveleg keveredett belőle!

07_lovag_sword_var_castle_burg_oroszlanszikla_boldogkovaralja_tokaj_miskolc_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Ha várról van szó, itt nem kell csalódni és nem kell a falakat oda képzelni, itt megkapsz mindent! Ezt az épületet is hasonlóan a 13. században kezdték kialakítani és az egykori pompájában áll most a Kapubástya, a Csonka bástya, a tömlöc, de akár kínzó eszközöket is felfedezhetsz. A csajok romantikus kis kedvencéről se feledkezzünk meg, ami nem más, mint az Oroszlánsziklára épült déli torony alatti megfigyelő bástya! Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Ha megjött a kedved az várakhoz, most még időben vagy, hogy akár egy hosszú hétvégére az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok (Bővebben az Utazásszervezőben) közül foglalj:

booking2_gomb.jpg

hun.jpg

1 komment
süti beállítások módosítása