Utazás Európába

Ahol mind a négy évszakban a jég az úr

2019. április 05. 09:05 - Publikus Team

Itt akkor is hó van, amikor nem gondolnád

Télen természetes, de nyár végén érhet meglepetés, ha az osztrák Alpok valamely hegycsúcsát veszed irányba! Ehhez nem kell fél napokat utazni, mert a határtól pár kilométerre is fekszik egy olyan hely, ahol a zöldellő természetből pillanatok alatt a fagyhatár fölé juthatsz.

01_si_ski_ho_snow_schnee_mav_gysev_puchberg_am_schneeberg_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.jpg

Egy nyugat-európai autós kiruccanás alkalmával óhatatlanul érintjük Ausztriát, de legtöbbször csak a fogyhatatlan kilométereket látjuk benne. Nagy hiba lenne kihagyni látnivalóit, ezért nekiállok ezeket is bemutatni, az eddigieket megtalálhatod a zászlóra kattintva:

at.jpg

Aki állandóan sofőrként az autóban ül, annak igazi felüdülést jelent egy repülős utazás vagy egy másik közlekedés mód, amiben nem kell aktívan részt venni. Ha már ezen oldal logójában is benne van egy vasúti híd, akkor ezennel nem legyen más a járművünk, mint egy vonat! Síelést ugye Te is autóval vagy busszal képzeled el? Na, már most ez megadathat akár vonattal is, mivel a Bécs alatti Puchberg am Schneebergbe (Google Maps) vasúti sínek is vezetnek!

02_ho_snow_schnee_salamander_puchberg_am_schneeberg_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.jpg

Ezt a lehetőséget fülön csíptük és egyik szeptemberben arra vettük az irányt! Így amikor még Budapesten rövidben lehetett flangálni, itt a hegycsúcsot már bőven elfedte a hó. Tavasztól őszig tartó szezonban a MÁV élményjáratot szokott indítani ebbe a közeli alpesi faluba, amit érdemes kihasználni! Egyszer mi is így tettünk, elérkezett az indulás napja és furcsa érzésekkel álltunk a Keleti pályaudvar koszos peronján, egy osztrák hegyi kirándulásra várva. Sopron után, amikor a 2075 méter magas Schneeberg fehér hósapkáját megpillantottuk, már eloszlottak a kétes előérzetek az utazásunkkal és a járművünkkel kapcsolatban… Tudtuk, hogy jó választás volt!

03_salamander_ho_snow_schnee_puchberg_am_schneeberg_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.jpg

Aki szeret egy cseppet szétnézni az úticélján, az tegye azt! Viszont aki nem unta meg a vonatozást, rögtön kaphat az alkalmon és átszállhat a Salamander nevű fogaskerekűre, ami egészen 1796 m magasra „repít”. Egyre magasabbra kapaszkodva igencsak lehűl az idő, a fűtést pedig nem gyengén kapcsolják be, ezért érdemes ilyenkor figyelni a pakolásra, mivel a táskám elég szépen megolvadt…

04_fischerhutte_ho_snow_schnee_puchberg_am_schneeberg_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.jpg

A kisvonat egészen a Berghausig (Google Maps) kaptat, ahol a kilátás garantált, mivel éppen a felhők fölé érkeztünk és a falura szuper volt a kilátás. Érdemes tenni egy kisebb sétát a kopár hegyi úton a Fischerhütte (Google Maps) felé, ahol ínycsiklandó falatokkal vagy akár egy forró punccsal is várnak. Persze az árakba bele kell kalkulálni, hogy nem egy eldugott kis utca olcsó kis falatozóját látogatod meg! Ennek ellenére stílszerűen, ha már osztrák földön jártunk, bedobtunk két Kaiserschmarrent.

05_kereszt_klosterwappen_ho_snow_schnee_puchberg_am_schneeberg_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.jpg

Szeptemberben azt érezni, hogy a csontodig hatol a tél, elég érdekes élményt nyújt, ha nem a legvastagabb kabátodat hozod ide magaddal. Sportcipőt is el kell felejteni, mivel a térdig érő hóban előbb-utóbb megadja magát! Ennek ellenére még tettünk egy kitérőt a Klosterwappen (Google Maps) keresztje felé, aminek fotóját láthattad, hogy nem egy kis nyári szellő fújta be pitypanggal.

06_wunderwiese_si_ski_ho_snow_schnee_puchberg_am_schneeberg_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.jpg

A csúcstól északra fekvő Wunderwiese (Google Maps) már a sí és snowboardozás szerelmeseinek kínálja a feledhetetlen kikapcsolódást. Az elmúlt évek gyengébb telei után itt sem lehet panasz a hó mennyiségére, bár műanyag pályával is felkészültek a jövőre. A felvonóval pillanatok alatt felérhetsz az Edelweißhüttéig, ahonnét indulhat az eszeveszett ereszkedés!

07_si_ski_ho_snow_schnee_puchberg_am_schneeberg_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.JPG

Érdemes összevetni a Budapesttől kb. 280 km-re fekvő hegycsúcsot a szlovákiai Chopok vagy Donovaly lehetőségeivel… Aki viszont a nyüzsgésre és a sípályák tobzódására vágyik, az ugorjon át a közeli Semmeringre, ott biztos megtalálja a számítását.

08_mav_gysev_utazas_europaba.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Ha megjött a kedved az Alpokhoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

komment
süti beállítások módosítása