Utazás Európába

Tényleg ez a legmenőbb kirándulóhely Budapest környékén?

2019. május 10. 09:10 - Publikus Team

V. Kirándulási tippek Budapest környékére

Egy desztináció valós értékeit a tömegek nem feltétlenül támasztják alá, viszont az idő múlásával a fennmaradása mindenképp létjogosultságot kölcsönöz neki a szakmában. A mondvacsinált, esetleg oktalanul hypolt nevezetességek gyanússá válhatnak és elfogynak az emberek mellőlük. Szentendre belvárosában meg tudnál nevezni egy látnivalót, tudod, hogy milyen stílusban emelték az épületek többségét? Ezeken a kérdéseken biztosan sokan vakargatják a fejüket, egy viszont biztos, hogy Szentendre vonzó a kikapcsolódásra vágyók körében. A szakemberek egyben egyet szoktak érteni, hogy az árusok és a hűtőmágnesek kavalkádja a világon mindenhol elvesz a megérintett pillanat esszenciájából!

01_skanzen_szentendre_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Ha már nevezetességek, akkor Sopronról egyértelműen a Tűztorony, Kőszegről pedig a Jurisics vár juthat az eszedbe. Szentendrén jártam már párszor, de nem ugrik be a belvárosról semmi építmény vagy nevezetesség, természetesen a Skanzen az más tészta!

hun.jpg

Ennek ellenére a kisváros vonzza a turisták hadát, nem csak hazánkból, de valamiért a távoli Ázsiából is rengetegen felkeresik a hangulata miatt. A sétáló utcája tényleg rejt egyfajta érzékekre hatást, a Fő tér elhelyezkedése, alakja, enyhe leejtése pedig rögtön előcsalogatja a fényképezőgépeket a zsebekből. Egy fedél alatt árulnak itt gyrost és lángost is némi tört magyarsággal, a szándék egyértelmű, mert egy nagyobb család beesésével elfelejtették a korábbi sajtos-tejfölös verziót, mivel nem nagy tételről volt szó.

02_szentendre_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Egy igazán nagyágyú európai látnivalót, mint pl. Danzigot (kattints rá) nem cicomáznak ki, amúgy is tódul a városba a turisták masszája, Szentendrénél viszont tény és való, hogy egy plusszt kap a látogató a lámpaernyőkkel és a Bercsényi utca színes esernyőivel, de biztosan szükség van egy valódi értéknél ilyen eszközökre?

03_szentendre_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Már Budapest egyes részeiről is kibukkannak a Pilis vonulatai, amik egy feltöltődésre vágyó túrázónak nem jelent mást, mint hogy elkezd pakolni és nekiindul a kalandnak. Nem mindenki van tisztában vele, hogy ezeket a lankákat nagyjából Pomáz környékétől már a Visegrádi-hegységnek nevezik!

04_dera-szurdok_csobanka_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A kettő között az egyik határvonal a Dera-szurdok, ami még a Pilishez tartozik. Ha a Plitvicei-tavak lenyűgözik a látogatóit, akkor hasonlóan jártam az első felkeresésénél, mivel az éles hegyoldalakkal határolt paradicsomi völgy az időszakos patakkal, hidakkal, káprázatos gyalogúttal bárhol megállná a helyét az európai természeti kincsek mellett!

05_dera-szurdok_pilis_csobanka_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A Visegrádi-hegység kétségtelen turista mágnese a Rám-szakadék, ámde sokaknak nehéz lehet a terepe, ezért egy könnyebb túrához javallottabb a hasonló Holdvilág-árok, ahol egy szakadékban, enyhe emelkedővel juthatunk fel a sziklafalig és a barlangig. Itt ha nincs szerencsénk, belefuthatunk a függőleges létránál egy 30 fős nyugdíjas csoportba, akik megpróbálnak leszambázni, akkor garantáltan megoldott a nézelődés egy fél napra!

06_holdvilag-arok_visegradi-hegyseg_pomaz_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A Dömörkapunál egy kisebb vízesést találhatunk, pont az autóút mellett, a kőhíd tövében, így a fotelturistáknak is tökéletes célpont lehet! Persze nem kell a Rajna-vízesésre (kattints rá) számítani, de a víz csobogása adhat egy kellemes hangulatot az erdő csendjének.

07_domorkapu_visegradi-hegyseg_szentendre_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Ha Szentendre, akkor persze mindenkinek eszébe jut a Skanzen! Most viszont nem a jelképeinek számító református templom haranglábját, a vámosoroszi szárazmalmot vagy a dusnoki szélmalmot mutatom be, hanem a mellettük megbúvó apróságokat. Érdemes az év bármely időszakában felkeresni, mivel a növényzet is mindig más arcát mutatja, másrészt pedig akkora területről, falukról és városokról van szó, hogy egy nap nem is elég rá!

08_skanzen_szentendre_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A Felső-Tiszavidéken a 19. századi uszkai lakóház első látásra lehetne akár egy parasztház is, de nem erről van szó, mivel már kívül is sejtetnek a hófehér falak némi díszítettséget, de az igényes belső már a nemesi család rangját hangsúlyozza, a konyha asztala pedig szinte kívánja a szabolcsi töltött káposztát! A kint elhelyezett árnyékszék viszont még jelzi, hogy akkoriban az angol wc-nek annyira még nem hódoltak.

09_uszkai_lakohaz_skanzen_szentendre_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A szomszédságában felhúzott milotai porta már egy igazi vályogból épült puritán parasztház, aminek udvara állattartásra rendezkedett be. Engem ez a disznóól fogott meg inkább ebben az aranysárga falevél lepelben, bár nem a kornak megfelelő dagonyájával. Ne feledkezzünk meg a falu messze híres diótermesztéséről és a 2013-ban díjnyertes milotai mézes grillázstortáról sem!

10_milotai_porta_skanzen_szentendre_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Az Ipoly és a Bodrog között elterülő hegyvidéket a felföldi mezőváros mutatja be, amelynek kő épületeiből a szemben lévő erdőbényei lakóházat és a jobbra emelt gyöngyösi polgárházat kaptam el. Jellemzően a háromszögletű tér körül húzták fel a lakóházakat és a borra alapuló kereskedőházakat, így észre sem veszed, hogy egy tokajit már be is dobtál.

11_felfoldi_mezovaros_skanzen_szentendre_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A Nyugat-Dunántúl főleg az erdőséggel borított Őrség és a Göcsej hagyományait mutatja be, ahol szembetűnő volt a boronafalú, füstöskonyhás rédicsi lakóház az oszlopok nélküli tornáccal. A ház berendezése egy temetés előtti ünnepi pillanatot mutatott be, amikor még a háztól temettek.

12_redicsi_lakohaza_skanzen_szentendre_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Az észak-magyarországi faluk közül az égszínkékre meszelt, zsúpfedeles filkeházai lakóház fogott meg a leginkább. Meg is jegyeztem, hogy az ablakain bekukkantva, a gyertyafény homályában milyen életszerű viaszbabákkal mutatják be a paraszti életet. Az ajtón benyitva döbbentem csak rá, hogy az installáció elég életszerűre sikeredett, mivel a tornyoságy melletti asztalnál a személyzet beszélgetett…

13_filkehazai_lakohaz_skanzen_szentendre_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Ha megjött a kedved egy szentendrei kiránduláshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

komment
süti beállítások módosítása