Utazás Európába

A kétszer felhúzott város

2019. július 31. 09:10 - Publikus Team

Putyin egykori székhelye

Két rossz hírrel kezdem, miszerint léteznek erre az úticélra borzasztó jelzők, amire érdemes felkészülni: a Szász Svájc központja Elba Firenzéje. Ezek a hasonlatok mindig lehangolnak, hogy mire képesek a marketing szakemberek és az utazók. A jó hír viszont, hogy ezen túlmenően a Drezdai Elba-völgy nem hiába volt az UNESCO világörökségi listáján és a város a barokk építészet talán csúcspontjának is tekinthető.

01_furstenzug_drezda_dresden_szaszorszag_sachsen_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.JPG

Az autópályák zárt világán túl meglepően széles körben nyújt Németország látnivalókat és még meghökkentőbb, hogy ezek egy része az egykori kelet-német területen találhatóak, illetve szép állapotban őrzik az akár évszázados szépségüket:

de.jpg

Szászország (Sachsen) neve szinte egybeforrt a Szász Svájc jelzővel, amit a 18. században ide érkező svájci festők aggattak rá. Fő látnivalóját, a Lohmen melletti Basteibrückét (Térkép) vettem célba, hogy mégis beszippantsam a természet és az emberi alkotás összhangját. Az Elba fölé magasodó sziklafal tetején homokkő bástyák kényeztetik a szemedet, egy kellemesen kialakított kőhíddal, ami már több évtizede megkönnyíti a turisták akadály nélküli átjutását.

02_basteibrucke_szaszorszag_sachsen_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.JPG

Az alacsony vízállás ellenére is elképesztő látványt nyújtott fentről a folyó kanyarulata a búzamezőkkel és repceföldekkel tarkítva. Másik oldalt pedig a szemet lehet legeltetni a szikla- és fenyőerdő váltakozásában, amivel egyszerűen nem lehetett betelni. A gyalogút túloldalán megbúvó Neurathen sziklavár romjai csak külön belépő ellenében tekintető meg, így ezt ki is hagytam.

03_basteibrucke_szaszorszag_sachsen_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.JPG

Nem kell Kínába utazni az Avatar díszletéhez, ugyanis a Szász Svájc cseh folytatása a Bohém paradicsom, ami kísértetiesen hasonló a varázslatos kínai Zhangjiajie homokkő erdejéhez:

uticelok_cesky_raj.jpg

1945. február 13-15. közötti négy támadás során a Brit Királyi Légierő és a U.S. Air Force 3900 tonna bombát és gyújtószerkezetet dobott le Drezdára (Dresden), aminek során az óvatos becslések szerint is 25.000 ember halhatott meg és a városközpont 90%-a elpusztult. E kegyetlen napok után még kétszer bombázták vasútjait és ipari létesítményeit. A pusztítás elsősorban a felbecsülhetetlen értékű óvárost érte, így hadi szükségességét erősen megkérdőjelezik még ma is. Kurt Vonnegut megörökítette ezen szörnyű napokat Az ötös számú vágóhíd regényében, amiből film is született.

04_semperoper_drezda_dresden_szaszorszag_sachsen_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.JPG

A szovjet megszállás alatt néhány épületet, mint az 1869-ben már egyszer leégett Semper Operaházat (Semperoper) és az 1722-ben részben átadott Zwinger Palotát rekonstruáltak, de több építészeti remeket elbontottak. 1985 és 1990 között Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin itt tevékenykedett a KGB összekötő tisztjeként, aki imádta a helyi Radeberger sört. Németország „újraegyesítése” után fejeződött be néhány történelmi emlék, mint a 1743-ban először felhúzott evangélikus Frauenkirche újjáépítése, a végeredmény igen szemrevalóan sikerült:

05_frauenkirche_drezda_dresden_szaszorszag_sachsen_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.JPG

Drezdára tehát létezik az a jelző, miszerint „Elba Firenzéjéről” van szó (Firenze testvérvárosa), amiről erősen el lehet gondolkodni, de egy biztos, hogy az Elba épp kiszáradóban volt, feltehetően a klímaváltozás hatására. Másrészről a felette átívelő Waldschlösschenbrücke építésével valamennyire megoldódott a város közlekedése, de a Drezdai Elba-völgy elvesztette miatta a világörökségi címet.

06_furstenzug_drezda_dresden_szaszorszag_sachsen_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.JPG

A templomtól egy ugrásnyira találtam a szász választófejedelmeket ábrázoló Fürstenzugot, amit 1907-ig sgraffito eljárással ábrázoltak, majd meisseni porcelánnal mozaikszerűen raktak ki, természetesen ezt is restaurálni kényszerültek. Pár lépésre pedig az előkelő Katholische Hofkirche néz a ferde elhelyezkedésével az Elba partjára. Innét érdemes a Brühlsche Terrassen végigsétálni, hogy a végében lévő virágoktól pompázó kertben megpihenj és közben a hídpillérek között csörgedező Elbát csodáld.

07_katholische_hofkirche_drezda_dresden_szaszorszag_sachsen_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.JPG

A Zwinger számomra nagy csalódás volt, mivel az udvara elég kopárnak tűnt, nem volt beültetve, a vörös salakos közlekedőt unalmas füves részek váltották, a közepére pedig felhúztak egy hatalmas fehér sátrat. Kiállításait érdemes lett volna megtekinteni, de a látvány, ami fogadott, kissé elvette a kedvem és inkább visszatértem a Neumarkt környékére, hogy magamba szívjam ismét a helyi életérzést.

08_zwinger_drezda_dresden_szaszorszag_sachsen_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.JPG

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb_new.jpg

insta_gomb_new.jpg

Ha megjött a kedved egy német körúthoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása