Utazás Európába

Az állatok álmában ez jelenhet meg

2019. augusztus 02. 13:29 - Publikus Team

Nem csak a gyerekek vágya!

Amíg a TV képernyőjén szaladgál egy kutyának látszó négylábú, addig nem tűnik ragadozónak, de legfőképp veszélyesnek sem! A jászberényi állatkertben tűnt fel először, hogy a foltos hiéna talán az oroszlánnál is veszedelmesebb izomtömegnek néz ki, amit a szuggeráló tekintete még inkább alátámasztott. Hasonló gondolatok járhattak a cseh társai fejében is, amikor a mászkáló emberekben keresték a lehetőséget az afrikai díszletük között.

01_zoo_zlin_foltos_hiena_allatkert_vadaspark_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

Csehország legközelebbi részén terül el a paradicsomi Zlín Zoo (Térkép), amit ha önmagában kevésnek vélsz, hogy elindulj, nézz körbe, hogy Csehországban mi minden tárulkozhat még eléd:

cz.jpg

Amerika

Kezdésként sem gyenge, hogy a Yucatáni tropicarium a nagyrészt Mexikóhoz tartozó félsziget dzsungelét mutatja be. Már itt el tudtam volna tölteni egy fél napot a növényritkaságok tanulmányozásával, viszont a függőhídon egyből torlódás alakult ki, ideje volt továbbállni!

02_zoo_zlin_yucatani_tropicarium_allatkert_vadaspark_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

Az állatok és a növények bemutatását egészen jól sikerült kontinensenként elkülöníteni, csak itt az elején volt egy kis keveredés, mivel az utolsó attrakciónak szánták a dél-amerikai oroszlánfóka bemutatását, de rögtön az üvegház mellé sikerült és persze el is csalogatott a hím példány nagysága.

03_zoo_zlin_oroszlanfoka_allatkert_vadaspark_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

A sörényes hangyász vagy a kétujjú lajhár is szinte az összes állatkert kötelező kelléke, hasonlóan az amerikai aligátorokhoz, ami inkább megfogott a látszólag nyugalmas heverészésükkel, de fogukkal jelezvén a megtévesztést. A birodalmukat elég érdekesen oldották meg az alpesi kastély előtti pihenőparkban.

04_zoo_zlin_aligator_allatkert_vadaspark_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

A Humboldt-pingvineket, ha egyszerűen szürke sziklák között mutatják be, akkor talán nem is annyira érdekesek. Környezetük valami egészen pazarnak tűnt a rengeteg növénnyel és virággal. Mellettük adtak otthont az ománi rájáknak, ahol simogatásukra is alkalmat kaptak a látogatók, előtte viszont szigorú felügyelet mellett kötelezővé tették a kézmosást!

05_zoo_zlin_humboldt-pingvin_allatkert_vadaspark_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

Afrika

Katanga oroszlán mellé ugyebár nem merték betenni a Rotschild-zsiráfot és az alföldi zebrát, de a gyerekeknek szinte elsőszámú igényük ezen állatok bámulása. A két utóbbi viszont vígan együtt élt az afrikai tágas kifutóban a struccal, varacskos disznóval és a fakó lóantiloppal.

06_zoo_zlin_varacskos_diszno_allatkert_vadaspark_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

Hegyi páviánokkal (dzseláda) ritkán találkozhatunk, ha nem járunk Etiópia vagy Eritrea magasföldi szavannáin. Egészen magával ragadó volt a kialakított környezetükben, a páfrányok és fatörzsek között felfedezni a heverésző cerkófféléket, amik nem véletlenül lehettek biztonsági szempontból egy tó mögött.

07_zoo_zlin_hegyi_pavian_allatkert_vadaspark_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

Ha becsukod a szemed és meghallod azt a szót, hogy állatkert, szinte biztos, hogy az afrikai elefánt fog megjelenni. Arckifejezésük amúgy sem mondható valami vidámnak, de itt, panaszuk nem lehetett a végeláthatatlan territóriumukra. Főleg, ha eljutna a tudatukig, hogy 2021-re egy 24 hektáros területet fognak már birtokolni.

08_zoo_zlin_afrikai_elefant_allatkert_vadaspark_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

Az oroszlánok ugye nagyrészt alszanak, nem tűntek annyira veszélyesnek, mint Afrika legveszedelmesebb állata, a komótos szélesszájú orrszarvú. Kötelezően itt meg is említem, hogy az állatkert kiválóságát nem csak a tágas kifutók jelentik, hanem a területre jellemző hangulati elemek és installációk kavalkádja. Akkora figyelmet fordítanak erre, hogy afrikai kézművesek dolgoztak éppen egy félig elkészült oszlopon.

09_zoo_zlin_szelesszaju_orrszarvu_allatkert_vadaspark_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.jpg

Ausztrália

A tiszteletet parancsoló afrikai hiénákat, ha már elfeledted, elhaladsz a haverjaik rácsa előtt, könnyen arra a téves megállapításra juthatsz, hogy mit keres itt egy ilyen streetmix kutyacsorda. Óriási tévedés lenne, mivel ők az új-guineai éneklő kutyák, amik a dingók közeli rokona. Fokozták az állatgondozók az élményt azzal is, hogy a Bennett-kenguruk területére egyszerűen be lehetett sétálni és megfigyelni őket.

10_zoo_zlin_uj-guineai_eneklo_kutya_dingo_allatkert_vadaspark_csehorszag_esko_czech_republic_utazas_europaba.JPG

Ázsia

Ezen a kontinensen egy egész japánkertet alakítottak ki és köré telepítették a helyre jellemző állatokat, mint a szibériai tigrist vagy a vörös pandát. A pelikánok hada védte a szigeten lustálkodó ázsiai tapírt, amit az Instagramon megcsodálhatsz:

insta_gomb_new.jpg

terkep_map.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb_new.jpg

Ha megjött a kedved egy cseh körúthoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

uticelok_nyirjes.jpgA képek illusztrációk

komment
süti beállítások módosítása