Utazás Európába

Tiltott városok

2020. május 08. 16:29 - Publikus Team

Kevésbé ismert, de annál lélegzetelállítóbb a látvány

A világjárvány idején még a belföldi utazásainkat is korlátozzák, így nem is álmodhatunk egy külföldi kiruccanásról és végképp lemondhatunk az európai járvány gócpontjáról, Olaszországról! Itália egyszerűen túlcsordul a látnivalóktól, de most kihagyjuk a római Colosseumot, a velencei Szent Márk teret és a pisai ferdetornyot (azért rájuk kattinthatsz…), mivel annál hatásosabb látnivalókat is találtunk a számodra! Élőben még tilos a felkeresésük, de most itt lehetőséged nyílik arra, hogy lerántsd a leplet a felhők között megbúvó középkori olasz városról, ami a halál torkából tért vissza!

01_civita_di_bagnoregio_lazio_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

Olaszországban nem kell sokat autózni ahhoz, hogy feltűnjön a hazai építkezési szokásokkal ellentétben, hogy nem a völgyekben építkeztek, hanem a hegycsúcsokra. A toszkán ékszerdobozok, mint Siena mellett, még kevésbé ismert hazánkban a délre szomszédos Lazióban magasodó Civita di Bagnoregio vagy az umbriai Orvieto. Ezen kívül a CIAO ITALIA sorozatban biztosan találsz magadnak kedvenc olasz hangulatot:

ciao_italia.jpgfb_gomb_new.jpgAz egykori sztárséf, Keith Floyd ahogy megérkezett egy Aston Martinnal  a mediterrán sorozatába már az sem volt semmi. Egy korty fehér bor után már fel is tűnt a gótikus dóm a háttérben, a tűzhelyen pedig pikk-pakk készen állt a jókora hússzelet egy laza kis mártással. Ekkor valamiért azt éreztem, hogy ott a helyem, Orvietóban!

02_orvieto_umbria_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.jpg

Jó pár év eltelt, míg valóra vált az álmom és ott álltam megint azzal az érzéssel, hogy végre megcsináltam! Már a város megközelítése is izgalmas volt a hegyekből, mivel az erdőből kiérve a szomszédos dombtetőn magasodott a dóm a tornyaival együtt. Kevés olyan kocka épületet ismerek, ami éppen egy fejre hasonlít, de a közeli téren álló Palazzo del Popolo valahogy ennek tűnt:

03_orvieto_umbria_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

A dóm oldala szembetűnő a fekete-fehér sávos kőmintázatával, de a homlokzata az valami lenyűgöző! Freskószerű díszítések jelennek meg rajta, de nem belül, hanem a külső oromzatán. Emellett pedig jelentős domborművek díszelegnek nem csak a megmunkált köveken, hanem a vaskos kapuján is. Világhírű látnivalót itt nem találni, de a nyom, amit hagyott bennem ez a kisváros, mégis felért egy római élménnyel!

04_orvieto_umbria_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

Ha Toszkána, akkor ugye, hogy egyből Firenze és Pisa ugrik be?! Pedig mekkora tévedés! A toszkán vidék és a kisebb városok, faluk sokkal inkább megmutatják a vidék különlegességét! Dél-Toszkána szinte teljesen kimarad a hazai utazók bakancslistájáról, pedig rengeteg a látnivaló arra! Ha a felfedező utunk során nem tudunk megmártózni a tengerben, mindenképpen alternatíva lehet Saturnia (kattints rá) forrása, sőt egy különleges környezetbe csöppenhetünk!

05_saturnia_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

37 fokos víz tőr elő, egy vízesés után pedig lépcsőzetes, természetesen kialakuló kádakban fürdőzhetünk a kellemes gyógyító hatású vízben. A medencék hangulata, a környező buja növényzet és nem utolsó sorban a kristálytiszta víz valami elképesztő élményt nyújt!

06_saturnia_toszkana_toscana_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

Olaszország kellős közepén otthonosan kezdtem magam érezni, mivel itt is bevezették, hogy mindenért belépőjegyet kell fizetni. Egyrészt bosszantó, hogy egy kis falu megtekintése miatt fizetni kell, másrészt pedig érthető a karbantartás és a lassan fullasztó turistatömeg nyomása miatt. Civita di Bagnoregio egy természeti és építészeti csoda, nézzük is meg, hogy miért!

07_civita_di_bagnoregio_lazio_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

Egy keskeny gyaloghídon lehet megközelíteni a megmaradt részét, ahol a helyieknek max. motorra van engedélyük, hogy közlekedjenek. Az, hogy milyen geológiai folyamatok zajlanak, csak a helyszínen lehet igazán érzékelni. Az egész fennsík mintha beomlott volna és csak egy tenyérnyi helyen, az óváros alatt maradt volna meg. A 17. századi földrengés után felgyorsult az agyagréteg eróziója, így a 19. századra egy szigetté csökkent a város alatti rész. A helyiek ezt a gyönyörű települést amúgy haldokló városnak is hívják, amit 2004-ben acéllal erősítettek meg, hogy elejét vegyék a további károknak és a teljes pusztulásnak.

08_civita_di_bagnoregio_lazio_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.jpg

A relatív elszigeteltsége révén igazán szépen fennmaradtak a középkori kőből épült házai. Ezt egy forgatócsoport is felfedezte, így nem véletlenül játszódhatott itt a 2008-as Pinokkió c. film. Elhagyatottsága majdnem addig süllyedt, hogy csaknem az összes lakója elköltözött a 20. században. Egy maroknyi lakosnak és persze a turizmusnak köszönhetően fennmaradhatott a bája, de mára viszont a turistahordák veszélyeztetik, aminek egy határ után megálljt kell majd parancsolni...

09_civita_di_bagnoregio_lazio_olaszorszag_italy_italia_italien_utazas_europaba.JPG

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

insta_gomb_new.jpg

AZ ÖSSZES OLASZ ÚTICÉLT MEGTALÁLOD ITT:

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása