Utazás Európába

Fel a fellegekbe!

2020. június 13. 12:24 - Publikus Team

Messzelátók

A középkorban leginkább Olaszországban figyelhető meg, hogy nem csak a várakat, hanem a településeket is a hegytetőre építették. Hazánkban ezzel szemben szinte kivétel nélkül a települések a völgyekben terjedtek el. Talán ezért is vágyunk annyira a hegycsúcsok felé, hogy látásunkkal meghódítsuk az addig ritkán látott perifériát.

01_zebegeny_borzsony_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Erre kiváló alkalmat nyújt az utóbbi évtizedben népszerű kilátó építési láz. Támogatásokat igényelnek még a legkisebb települések is kilátó kivitelezésére, hogy végül valójában buszmegállóként üzemeljen a puszta szélén. Most nem a legkülönlegesebb építészeti megoldásokat szedtem össze és nem is a belőlük kínálkozó látvánnyal kápráztatok el mindenkit, hanem csak a lehetőséget nyújtom ahhoz, ami onnét kínálkozik. Sokakat már elragad önmagában a pesti Sashalom kilátó >>> ívelt vasszerkezete, de másoknak ez abszolút nem jelent semmit és inkább a Boldog Özséb-kilátó >>> káprázatos, 360 fokos kilátására szavaznának. Minden esetre itt a térképen megtalálod az eddig felkeresett említésre méltó kilátókat:

terkep_map.jpgZebegény Budapestről akár bringával is elérhető, de ha nem akarsz annyit karikázni, egy szakaszon feldobhatod a kerékpárt a vonatra is. A kis falu bővelkedik a látnivalókban, mivel már a vasút is hétlyukú hídon érkezik. Ha már bedobtunk egy kis frissítőt valamelyik kocsmában, kis erdei kaptató után felérsz az Országzászlóhoz. Kós Károly gyönyörű szecessziós temploma mellett sem szabad elmenni, de a csúcs az mindenképp a róla elnevezett kilátóból elénk táruló Dunakanyar!

02_kos_karoly-kilato_zebegeny_borzsony_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Budai-hegységben magasodó Csergezán Pál-kilátóért jobban meg kell dolgoztatni a lábizmaidat, mivel akár Nagykovácsi vagy Páty felöl is egy hosszabb kirándulással érhető el, de már az épület formája miatt is megéri a fáradalmakat, a többiről nem is beszélve...

>>> Tovább a kilátóhoz >>>

03_csergezan_pal-kilato_budai-hegyseg_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Zebegény környékére visszatérhetsz egy másik alkalommal is, mivel a hegy nagymarosi oldalán egy nem mindennapi élményt nyújt a Julianus kilátó. A Hegyes-tetőről az egész Dunakanyar pazarul belátható, de meg kell küzdeni érte, mivel egy szakaszon szinte négykézláb jutsz csak feljebb.

04_julianus_kilato_borzsony_nagymaros_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A Cserhát egyik éke lett a Prónay kilátó, ami egy lightos erdei túrával felkereshető, a kilátása mindenképpen ledöbbentő, mivel nem csak a Mátra, de a távolabbi Tátra havas vonulatait is elkaphatod tiszta időben.

>>> Tovább a kilátóhoz >>>

05_pronay_kilato_cserhat_alsopeteny_cserhat_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Felröppentek már olyan hírek, hogy a Velencei-tó akár ki is apadhat, ezért lehet, hogy érdemes akár kapkodva is leugrani egy nyári fürdőzésre, hogy a Velence Korzó >>> zavaros vízben mártózzál még egyet. Az olajos lángost nem árt lemozognod a közeli Bence-hegyi kilátóval, mivel a csiszolt betonvirág forma hajlított levélkehelyet, virágszirmot, de akár szélfútta fát is sejtet. Az esti naplementében mi kellhet még több mint az aranysárgán tükröződő tó a megszámlálhatatlan nádszigeteivel?!

06_bence-hegyi_kilato_velence_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

fb_gomb_new.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!insta_gomb_new.jpg
hun.jpg

komment
süti beállítások módosítása