Utazás Európába

Hát ez állati!

2020. június 20. 10:13 - Publikus Team

Zoológia

Minden csak önmagunkról szól és csodálkozol, hogy mégis magányosnak érzed magad? Sikítva menekülsz a gyermekvállalástól, de ha kipróbálnád magad egy komoly felelősségvállalásban, akkor jó helyen jársz! Sokan a gondoskodás első lépcsőfokának tartják, hogy egy házi kedvencet vállalnak a baba érkezése előtt. Nézz körbe egy állatkertben, hogy a halál egyszerű kutya vagy macska megoldás mellett még milyen tág lehetőségek állnak rendelkezésre, így a távol biztonságából méregetheted a számlatan kisebb vagy nagyobb állatkát. Érdemes ésszerűen átgondolni, hogy egy zsiráf otthoni körülmények között jól érezné-e magát a panel 10. szintjén, de rajta kívül a következő állatokat még biztosan nem tarthatod magadnál.

01_orrszarvu_nyiregyhazi_allatpark_magyarorszag_hungary_ungarn_zoo_allatkert_vadaspark_utazas_europaba.jpg

Egy állatkerti látogatást érdemes egybekötni a környék látnivalóival, ehhez segítséget találsz a hazai látnivalók között, ha az alábbi magyar zászlóra kattintasz:

hun.jpg

Gyöngyösi Állatkertben láttam, ahogy a kis oroszlánok a simogatás hosszú perceiben próbáltak volna menekülni, de a karám behatárolta a mozgásterüket és már repültek is rá a dögönyöző kezek. Nem tudott mást tenni a kis csöppség, a kis fejét csak nyomta bele a falba, a simogatás nem maradt abba, mert ugye a belépő makacsul tartalmazta azt. Ezzel szemben a felsőlajosi MagánZoo az állatok igényét tartja szem előtt, így az oroszlánkölyköket a tömeg csak messziről figyelheti és csak néhányak simogathatják meg. A magántulajdonú állatparkban megismerkedhetsz még többek közt fehér bengáli és szibériai tigrisekkel, kanadai hiúzzal, zebrával, tarajos süllel, szurikátákkal, de makákó és selyem majmokkal is!

>>> Ajánló a közeli látnivalóhoz >>>

02_oroszlankolyok_felsolajosi_maganzoo_magyarorszag_hungary_ungarn_zoo_allatkert_vadaspark_utazas_europaba.JPG

Veszprémi Állatkertben az elmúlt években jelentős nagyszabású fejlesztések történtek, melynek keretében megnövekedett a területe a tágas kifutókkal és számos új állatfaj is érkezett. A város ikonjának számító Szent István völgyhídtól érkezve egy erdősebb völgyben találtak otthonra a teljesség egésze nélkül a Madagaszkárról származó gyűrűsfarkú maki, a legnagyobb méretű nagymacska, a szibériai tigris és az ázsiai hópárduc is.

03_rothschild-zsiraf_veszpremi_allatkert_magyarorszag_hungary_ungarn_zoo_allatkert_vadaspark_utazas_europaba.JPG

A dombra érve már a színükkel kápráztatnak el a rózsás flamingók, majd a majomház komplexumban a dzselada páviánjaival és zászlósfarkú kolobuszaival lehet farkasszemet nézni. A valóban tágas szavannán mindent megtalálsz, ami Afrikáról eszedbe jut: a testhőmérséklet szabályozó Böhm-zebra, az állandóan legelésző szélesszájú orrszarvú, a 45 centis nyelvvel büszkélkedő Rothschild-zsiráf és persze tőlük elkülönítve a vérszomjas oroszlán.

04_szelesszaju_orrszarvu_veszpremi_allatkert_magyarorszag_hungary_ungarn_zoo_allatkert_vadaspark_utazas_europaba.JPG

Elefántok nélkül egy neves állatkert sem nyitna ki, itt viszont az ázsiai képviselőit találod a parkban, amiknek a füle kisebb és az ormányuk is másabb egy kicsit. Az új bejárat közelében terül el az ország legnagyobb madárröpdéje, ahol íbiszekkel és récékkel testközelből ismerkedhetsz meg. A vizes élővilág az édes borjúfókákkal és az afrikai pápaszemes pingvinekkel főleg látványetetések alkalmával izgalmasak.

>>> Ajánló a közeli látnivalóhoz >>>

05_papaszemes_pingvin_veszpremi_allatkert_magyarorszag_hungary_ungarn_zoo_allatkert_vadaspark_utazas_europaba.jpg

Mondhatnánk, „Kis állatkert, nagy élmény!”, ami a Jászberényi Állat- és Növénykertre maximálisan igaz. Mindjárt a bejárat mellett ugrándoznak a jópofa szurikáták, amik pontosan úgy viselkednek, mintha betanították volna őket, hogy természetfilmbe illően hozzák magukat. Karnyújtásnyira szembenézni egy nem kicsi hiénával, nem semmi élmény, ha belegondolsz, hogy a szavannán, akár a prédája is lehetnél!

06_perzsa_leopard_jaszberenyi_allat-_es_novenykert_magyarorszag_hungary_ungarn_zoo_allatkert_vadaspark_utazas_europaba.JPG

Nagy ragadozók közül elképesztő élmény volt látni a tiszteletet parancsoló perzsa leopárdot, ami meglepően Európában is megtalálható, mivel élettere egészen a Kaukázusig nyúlik el. A sörényes hangyász sem piskóta, ha a testfelépítését és „ruházatát” tekinted. Mellettük a megszámlálhatatlan vadállat között találsz vidrákat, gyűrűsfarkú makikat, kengurukat, tevéket, trópusi madarakat és természetesen a medvék sem maradhatnak ki a kínálatból.

>>> Ajánló a közeli látnivalóhoz >>>

07_sorenyes_hangyasz_jaszberenyi_allat-_es_novenykert_magyarorszag_hungary_ungarn_zoo_allatkert_vadaspark_utazas_europaba.JPG

A veszprémi zooval egyetemben a Nyíregyházi Állatparkot is hasonlóan tágas kifutókkal és kontinensekre jellemző hangulati elemekkel, növényzettel dobták fel, mint a korábban bemutatott csehországi Zoo Zlint (kattints rá). Sóstó üdülőövezetében az élményfürdőzés előtt kihagyhatatlan élményt nyújt a tölgyerdő közepén kialakított Állatpark, ami több évben elnyerte Európa legjobb állatkertje címét!

08_tigriscapa_nyiregyhazi_allatpark_magyarorszag_hungary_ungarn_zoo_allatkert_vadaspark_utazas_europaba.jpg

A bejárat után mindjárt levesz a lábadról a háromszintes Zöld Piramis esőerdőházzal, ahol az Indonéz szigetvilágot és Óceánia élővilágát mutatják be. A vízesés után komodói óriás sárkánygyíkot és páncélos rinocéroszokat is megcsodálhatsz, de a piramisban a borneói orángutánok is feltűnnek. Alatta húzódik az 500.000 literes Ócenárium, amiben a korallok apróbb halaival, de a tengerek uraival, többek közt a tigriscápával is méregetheted magad. Tarzan Ösvénye is varázslatos afrikai kalandra csábít az elengedhetetlen nagy ragadózóival és nem kisebb legelészőivel.

09_galleros_pavian_nyiregyhazi_allatpark_magyarorszag_hungary_ungarn_zoo_allatkert_vadaspark_utazas_europaba.jpg

A végeláthatatlan kóválygást és vattacukor tépdelést az interaktív bemutatók dobják fel igazán. Az Ócenáriumban naponta cápaetetés zavarja meg az akvárium nyugalmát, de kint egészen rácsodálkozhatsz egy papagáj bemutató alkalmával is. A Sarkvidék komótos jegesmedvéi és a fürgébb Humbolt-pingvinjei után zárszóként biztosan a legemlékezetesebb a kaliforniai oroszlánfókák showja, amiből egy részletet a facebook oldalunkra kattintva tudsz megnézni (Like-old, ha tetszik!):

fb_gomb_new.jpg

>>> Ajánló a közeli látnivalóhoz >>>

10_grevy-zebra_nyiregyhazi_allatpark_magyarorszag_hungary_ungarn_zoo_allatkert_vadaspark_utazas_europaba.jpg

Fővárosi Állat- és Növénykertet is megkerestük, de az egyeztetés után pont annyit láthattunk, mint az alábbi képen. Sajnáljuk, hogy nem tudjuk az állataikat és nem mellékesen építészeti emlékeiket is bemutatni!

11_fovarosi_allat-_es_novenykert.jpg

Ha az állatkertek nagyágyúit, a koalát és az óriáspandát akarod meglesni élőben, akkor irány a bécsi Tiergarten Schönbrunn:

uticelok_wien.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

insta_gomb_new.jpg

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása