Utazás Európába

A nyilvános WC-ket csúcsosra…

2021. július 17. 19:04 - Publikus Team

Wien – Kawakawa expressz

Az osztrák filozófus, festő és építész már az életében sikeres és elismert lett, mivel széles körben alkotott: bélyegeket tervezett több ország postájának, színektől áradó és hullámzó festménnyel kápráztatta el a kiállításait látogatókat, de értékes grafikák és plakátok is kikerültek a kezei közül. Friedensreich Regentag Dunkelbunt Stowasserre nem sokan kapják fel a fejüket, de ha már a később felvett nevéről Hundertwasserről van szó, akkor a nagyérdemű minden bizonnyal elismerően bólint egyet leginkább az organikus építészete előtt, ami sanszos, hogy a szecesszióból építkezett.

01_hundertwasser_waldspirale_darmstadt_nemetorszag_germany_deutschland_utazas_europaba.JPG

Talán a legismertebb alkotása, ami számunkra a közeli Bécsben gyorsan elérhető, az a hullámzó Hundertwasser-ház, ami minden tekintetben formabontó volt átadásakor, mivel akkor még nem terjedt el, hogy a tetőt fűvel fedjék be és a lakásokból fák nőjenek ki. Hundertwasser nem fogadott el fizetséget a ház megtervezéséért, mert szerinte már az megérte, hogy nem épül a helyére valami csúfság. Budapesti tervezők is hasonlón gondolkodhatnának, amikor a várost teleszórják a pár év múlva ócskának mondható kinézettel és szerkezettel. Részletesebben a pompás házról a bécsi cikkben (Bővebben>>>) olvashatsz.

02_hundertwasserhaus_becs_wien_vienna_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.JPG

Innét pár lépésnyire található a Kunst Haus Wien, ami az alkotó festményeiből egy állandó kiállítást is bemutat. Az épület eredetileg a Thonet bútorgyárnak adott helyet, ami többek között a világhírű bisztró széket alkotta meg. Erre az épületére is Antonio Gaudí építészete, de leginkább a barcelonai Güell parkjának (Bővebben>>>) a naturalista-mozaikos díszítésével hasonlít rá.

03_hundertwasser_kunst_haus_becs_wien_vienna_ausztria_austria_osterreich.jpg

forrás: wikimedia commons

A művész sokszínűségét mutatja, hogy akár egy gyárnak a homlokzatát is megtervezte, amihez minden bizonnyal a környezetvédelmi szemlélete miatt járult hozzá, mivel Müllverbrennungsanlage Spittelau nemcsak eltűnteti a szemetet, hanem jelentős termikus energiával is ellátja a nagyvárost.

04_hundertwasser_mullverbrennungsanlage_spittelau_becs_wien_vienna_ausztria_austria_osterreich_utazas_europaba.JPG

Ha ez mindig nem volt elég a népnek, akkor gondolt egy nagyot és tervezett egy Autogrillt az osztrák autópálya mellé, amit csak az ikonikus formáiért is érdemes felkeresni, de jelenleg egy gyorsétterem üzemel benne. Innét már egy kisebb gázfröccsel is elérhetjük a hozzánk legközelebb eső 2000m-es alpesi csúcsot, a szinte mindig hófödte Schneeberget (Bővebben>>>).

05_hundertwasser_autogrill_bad_fischau_ausztria_austria_osterreich.jpg

forrás: twitter.com

Ki az az ember, aki a német Darmstadtba vágyna? Valószínűleg Hundertwasser is ezért szánhatta meg a Waldspirale nevezetességgel, ami még jelenleg is a legkellemesebb társasház lehet a légvédelmi óvóhelyekkel teleszórt városban.

06_hundertwasser_waldspirale_darmstadt_nemetorszag_germany_deutschland_utazas_europaba.JPG

A mellette épült szupermarket épülete nem kicsit üt el az organikus hangulatától és a verseny már évtizedekkel ezelőtt eldőlt, hogy melyiket fogják majd előbb lebontani! Nem csak a társasházi bejáratok, hanem még a parkolóház lejárata is izgalmas hangulatot áraszt, nem beszélve az arany kupolájáról és a mázas oszlopairól.

07_hundertwasser_waldspirale_darmstadt_nemetorszag_germany_deutschland_utazas_europaba.JPG

Friedensreich annyira zseniálisan alkotott még élete végén is, hogy az új-zélandi Kawakawa városának odapattintott egy nyilvános WC-t és azóta az a város turisztikai fő látványossága, aminek még egy nem mellékes funkciója is van! A stílusa tipikus a hullámos vonalakkal, szabálytalan kerámia burkolatokkal, integrált kisplasztikákkal, színes üvegekkel és élő fával.

08_hundertwasser_public_toilets_kawakawa_new-zealand.jpg

fotó: Wouter van de Werd

A maorik olyannyira befogadták, hogy Új-Zéland másodlagos Koru zászlaját az ő tervei által készítették el. A lobogón egy nagy zöld spirál fut végig, ami a harasztot, vagyis az új életet jelképezi. Az Azori-szigeteken (Bővebben>>>) elterjedt, spirálokkal ékeskedő páfrányfát (tree fern) csodálva nem gondolta volna senki sem, hogy az Új-Zélandról származó növény és művészünk között ilyen kapcsolat lesz…

fb_gomb_new.jpg

insta_gomb_new.jpg

terkep_map.jpg

komment
süti beállítások módosítása