Utazás Európába

Mindezt kockára teszik

2022. március 29. 01:03 - Publikus Team

Ukrajna I. rész

Napjainkban némelyek megsértődnek, ha fejlettebb demokráciák hazánkat Kelet-Európához sorolják vagy esetleg balkáni országok között említik. Az európai nézetek közepette immáron nem kérdés, hogy az Utazás Európába térképén méltó módon feltüntessük szomszédos országunknak, Ukrajnát, a 2014 előtti határait figyelembe véve. Tegyük a szívünkre a kezünket, legtöbbünk nem igazán tudna felsorolni pár nevezetességet, bár a hírekből a városaik nevét már megtanulhattuk, most rántsuk le a leplet a szenzációs látnivalóikról is!

01_vereckei-hago.jpg

forrás: mapio.net

Közelítsük meg a honfoglalásunkból ismerős Vereckei-hágón (перевал Середньоверецький) keresztül, ami a vadregényes Északkeleti-Kárpátok 841 méter magasságban húzódó egyik legfontosabb része. Az eredetileg itt álló obeliszket 2010-ben az Ópusztaszeri Emlékparkba szállították, majd 2008-ban egy szebb kilátást nyújtó ponton húzták fel a magyar honfoglalás millecentenáriumi emlékművét. A Kelet és Nyugat közötti kapu hét tömbből áll, amelyek a Kárpátokon átvonuló hét honfoglaló törzset szimbolizálja, aminek nyílásában a vérszerződésre emlékeztető oltárkő található. Napjainkban az emlékmű akár Ukrajna Európai Uniós csatlakozásának a szimbólumává is válhatna!

ua.jpg

Ahogy legurulunk a Kárpátok lejtőjén, rögtön az UNESCO 1998-ban világörökség részévé nyilvánított városába, Lvivbe (Львів) érkezünk, ami Lembergként lehet, hogy ismerősebben hangzik. A kellemes városi sétákhoz világrengető látványosságokra nincs szükség, a hangulatot a barokk építészet alapból biztosítja, ami mögött sok esetben kávézók bújnak meg a kitűnő bécsi pörköléssel. A város kiváló példa arra, hogy Ukrajna mára valódi európai országnak számít a nagy medvével ellentétben, aminek úticéljait az Utazás Európába korábbi posztja 〈klikk>Bővebben<〉 szerint törölte.

02_lviv_lemberg.jpg

forrás: thewashingtonpost.com

A klevani (Клевань) szerelem alagút síneken futó zöld sávjáról a csajoknak biztosan van némi romantikus információja! Természetesen a helyiek ráfűztek egy szerelmi történetet, de a valóság az volt, hogy a katonai bázisokat álcázásként az erdőn keresztül kötötték össze sínekkel, később ennek a jelentősége és a karbantartása elmaradt, így ma már csak a mozdony nyírja formára a fákat.

03_klevlan.jpg

forrás: itinari.com

Kamjanec-Pogyilszkij (Ка́м'яне́ць-Поді́льський) erőd Ukrajna hét csodájának egyike, ami a lengyel uralom alatt birodalmukat védte a törökkel szemben egészen az 1672-es elfoglalásáig. A vár alatti elképesztő sziklás kanyonban éles kanyarokat vesz a Smotrych folyó, amit a májusi fesztivál alatt stílusosan akár egy léggömbből is megcsodálhatunk. A város 1941. augusztusában ismét beírta magát a magyar történelembe, mivel itt végeztek ki mintegy 15–16.000 Magyarországról kiszállított zsidót.

04_kamenets_podolsky.jpg

forrás: Wikipedia

A herszon megyei Oleshky-sivatag (Олешківські піски) öt méteres homokdűnéi Ukrajna igazi csodájának számítanak ezen a szélességi körön, amik viszont nem az éghajlati viszonyok miatt alakultak ki. Még a közelmúltban a feltételezések szerint a betelepített juhcsordák nyirbálták meg a növényzetet, amik a korábban gyomokkal betelepített Dnyeper hordalékát használták legelőként. Később a szovjet csapatok a homokot a légierő bombázási lőterének használta, így még ma is veszélyes területnek számít. Mára a 15 km átmérőjű területet sűrű erdővel vették körül, hogy megakadályozzák a dűnék további vándorlását.

05_oleshky-sivatag.jpg

forrás: Pickvisa

A nevével ellentétben, ha Spanyol-lépcső 〈klikk>Bővebben<〉, akkor Róma! A Patyomkin lépcsőt (Потьо́мкінські схо́ди) viszont a tenger irányából Odessza hivatalos bejáratnak tekintik és a Fekete-tengeri metropolisz legismertebb szimbólumává vált. A tenger felé eső lépcsősor egészen 21,7 méter széles, de fentről tekintve ez a 142 méter hosszú építmény arányokkal mást mutat, aminek a zöldesszürke homokkövét az akkori osztrák Triesztből szállították ide. A Szovjetunió alatt, csak 1955-ben keresztelték át az eredetileg Primorszkij lépcsőt Patyomkinra az azonos nevű csatahajón történt lázadás 50. évfordulójának tiszteletére.

06_patyomkin_lepcso.jpg

forrás: Wikipedia

Innét már csak egy kőhajításnyira emelték a remekműnek számító Odesszai Operaházat (Одеський національний академічний театр опери та балету), aminek nézőterén első ránézésre is számos hasonlóságot találunk a budapesti és az odesszai Operaház között. A legenda szerint ugyanis a pesti Operaház tervei alapján alakították ki, külsőben pedig a drezdai opera 〈klikk>Bővebben<〉 íveit fedezhetjük fel. Az épületet tervező Fellner & Helmer stúdió alkotta többek között az egykori Népszínházunkat és a körúti Vígszínház intézményét is.

07_odesszai_operahaz.jpg

forrás: operahouse.od.ua

Végül döntsük le azt a tévhitet, hogy az ukrán tengerpart egy Balaton szerű üdülő! Ezzel szemben a síkságot övező partokon is találunk Maldív hangulatot, de igazán kristálytiszta víz a sziklás Krím-félszigetet mossa a magával ragadó színeivel.

08_krim-felsziget_bounty.jpg

forrás: Krym Turyzm

fb_gomb_new.jpg

…és ha Ukrajna, akkor a kijevi csirkemellel mi lesz? A következő részt ki ne hagyd:

utazas_kijev.jpg

komment
süti beállítások módosítása