Utazás Európába

Elvarázsol ez a kert

2022. május 12. 13:16 - Publikus Team

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet

Mindannyiunkat körbe vesznek a falak, így kutatások is foglalkoztak azzal, hogy otthonaink szobanövényei már csak jelenlétükkel is csökkentik a stresszt és a negatív pszichológiai tüneteket, mint a szorongást is. A kertészkedés vagy akár már egy kis növény gondozása mindezt tovább fokozza, akár flow-élményt is kialakítva. Napjainkban így nyilvánvalóvá vált a természettel való ősi kapcsolatunk helyreállításának szükségessége, hogy lelki egyensúlyunk helyre billenhessen. Erre kiváló alkalom egy kirándulás vagy még inkább egy olyan hely, ahol a különféle növények tudatosan vannak elrendezve, mint az Őrség peremén húzódó Jeli arborétumban. Az alábbi fotó ikonok alatt megtalálod az elkapott izgalmasabb pillanatokat!

01_jeli_varazskert_arboretum_rododendron_kam.JPG

Ez a varázslatos kert telis-tele van olyan lenyűgöző fákkal, amelyekre hazánkban a szabad természetben nem igen akad példa. Kellemes séta során a világ számos országából származó egyedülálló, örökké zöldellő fenyőfélét csodálhatunk meg, úgy mint az Amerikában őshonos hegyi mamutfenyőt, a kínai mamutfenyőt vagy a Nordmannak nevezett kaukázusi jegenyefenyőt. A bambuszerdő vagy a felette magasodó kilátó és a lombkorona sétány is tökéletesen bele simul a gondosan kialakított tájegységekbe.

02a_jeli_varazskert_arboretum_rododendron_kam.JPG

A magasabb fák árnyékában érzik igazán jól magukat a kert ékkövei, az örökzöld rododendronok. A május végén virágzó növény 2-3 méteres óriási bokrai nagy, lilásrózsaszín, dús virágokkal gyönyörködtetik a látogatókat. A sárga havasszépe valamivel kisebb, de még mindig impozáns, 1-4 méteresre növő, széles lombú, csodálatos virágú bokor, aminek élőhelye Kelet-Európa déli vidéke a Kaukázusig.

03a_jeli_varazskert_arboretum_rododendron_kam.JPG

A természet hatásainál induljunk ki az egészségünkre nem igazán jótékony hatású kék színből, ami áthatja a mindennapjainkat, mivel egyszerűen árad a modern technikai kütyük kijelzőiből. Ezzel szemben a természetből fakadó zöld szín a legkevésbé megterhelő a szemnek, sőt pihentető, nyugtató a fáradt szemünk számára. A zöld szín a spektrum közepén található és ebből fakadóan harmóniát, egyensúlyi állapotot teremt, így nyugalmi állapotba segíti mind a tudatot, mind az érzelmeket és jótékony hatású egyes szívproblémákra is.

04a_jeli_varazskert_arboretum_rododendron_kam.JPG

Sajnos kardiovaszkuláris betegségekben halnak meg hazánkban a legtöbben, így alapvető lenne a stresszcsökkentő módszerek egyikének elsajátítása, egyensúlyba hozni a testet és a lelket. Kutatások arról számolnak be, hogy egy egyszerű természetben tett sétának köszönhetően már javul az alanyok kedélyállapota és memóriája, valamint csökkennek a depresszió és a szorongás tünetei.

05a_jeli_varazskert_arboretum_rododendron_kam.JPG

A növények nem csak a levegőt tisztítják, de segíthetnek az allergiák enyhítésében, a szorongás csökkentésében, sőt akár a gyomorbántalmakon is. A természetjárás, de már a növények közelsége is az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar), a demencia és a poszttraumás stressz tüneteinek csökkentésében is sokat segít.

06a_jeli_varazskert_arboretum_magnolia_kam.JPG

A zöld növényzet által borított parkok felkeresésének preventív, gyógyító és rehabilitációs hatása is van. A tapasztalat szerint a természeti környezetnek stresszoldó hatása van, továbbá a városi környezettel szemben hatékonyabb környezetként működik, ugyanis áttekinthetőbb, így könnyebb benne a tájékozódás.

07_jeli_varazskert_arboretum_judasfa_kam.JPG

A kertészkedés mára számos krónikus betegségből való felépülést támogató központban fontos része a rehabilitációnak, hiszen a testre és a lélekre egyaránt pozitív hatást gyakorol. Ez a kellemes elfoglaltság nem csupán a kortizol (mellékvesekéregben termelődő anti-stressz hormon) szintjét növeli, de a pozitív hangulat is sokkal gyorsabban helyreáll a növényekkel való foglalatoskodást követően, emellett agyunkban dopamin és szerotonin szabadul fel, melynek hatására csökken a szorongásunk, javul a hangulatunk, és boldogabbnak érezhetjük magunkat. Amikor kertészkedés közben végigkísérjük a növények a fejlődését, olyasmit élünk át, ami napjainkban sokunk számára igen ritka: az itt és most flow-élmény varázsát.

08_jeli_varazskert_arboretum_lombkorona_kam.JPG

fb_gomb_new.jpg

insta_gomb_new.jpg

komment
süti beállítások módosítása