Utazás Európába

Nem minden az, aminek látszik

2023. augusztus 04. 06:00 - Publikus Team

Hollandia II. rész

A holland vidék festői szépsége egyszerűen magával ragadja az oda látogatót, ami mit sem bizonyít jobban, hogy 1871-ben az impresszionista festő, Claude Monet is Zaandamban ragadt pár hónapra és a környékről huszonöt vásznat festett meg.

01_szelmalom_zaanse_schans_hollandia.JPG

A hangulatos malomfalu, Zaanse Schans manapság annyira kedvelt turistacélpont, hogy a világ minden pontjáról már túlzott tömegekben vonzza a turistákat. Az attrakció két malmának kivételével az Amszterdamtól északra fekvő régióból helyeztek át ide hatot a megőrzés céljából. A gabonaőrlést itt mintha nem is ismerték volna, a szélmalmok fűrészmalomként, olajmalomként, mustárőrlőként vagy épp  festékpor előállítóként funkcionálnak, amiket a 19. században a gőzgépek kezdtek kiváltani. Felkeresésük előtt érdemes tájékozódni, hogy ne keressük a lisztes zsákokat, mert nem minden az, aminek látszik!

nl.jpg

Amszterdamtól északra fekvő Zaandamban 2010-től egy új városközpontot kezdtek megvalósítani úgy, hogy a Zaan régió történelme modern felfogásban testesüljön meg a hagyományos Zaan házakkal. A Városháza mellett a 4 csillagos szálloda lenyűgöző homlokzattal rendelkezik, ami a Zaan régióban található közel hetven hagyományos faház élénk halmaza. A kompozíció legérdekesebb része a szélén látható kék ház, amit Monet egyik itt készült festménye ihletett és a hotel így még inkább magára vonzza a tekintetet.

02_inntel_hotels_zaandam_hollandia.JPG

De Hoge Veluwe Nemzeti Park amely fenyőkből, homokdűnékből és főleg rózsaszín hangaföldekből (Erica) áll, aminek  területe az utolsó jégkorszak törmelékéből alakult ki. A három bejáratán kerékpármegosztó rendszer áll rendelkezésre kellemes bringa utakkal, de bizonyos részekre autóval is be lehet hajtani. A csavart szarvú muflonok mellett a belépésnél figyelmeztetnek az európai farkasok jelenlétére is, de ők nagy valószínűséggel jobban tartanak tőlünk, mint fordítva. A KLM nemzeti légitársaság Boeing 777-300ER típusú narancs-kék színű gépük is a park nevét viseli magán, mivel egy ilyen repülőgép a legkörnyezetbarátabb a flottájukban. De hogy mi is ez a holland narancs őrület, a későbbi részben majd szó esik erről is…

03_de_hoge_veluwe_hollandia.JPG

Amszterdamtól északra fekvő Waterland települései közül kihagyhatatlan Marken halászfaluja, ami egy sziget volt a Hollandiába mélyen benyúló Északi-tengerben, 1957-ben viszont egy keskeny földnyelvvel kötötték össze, az öblöt pedig már korábban gáttal zárták le.  A múlt századok hagyományos építészeti jegyei, az angol zöldre festett faházak egészen egy filmes helyszínnek tűnnek, de valódi, élettel megtelt falucskát ismerhetünk meg.

04_marken_hollandia.jpg

Hasonló karakterű település Volendam is, de könnyebben megközelíthető, így a turisták tömegét is jobban vonzza a lényegében a kis kikötőt is magába foglaló, egy souvenir utcás történelmi falu. Egész Hollandiában, így itt is ugyanaz a facipős, szélmalmos, virághagymás ajándékkínálat látható, de mégis magával ragadó, nem giccses és nem is gagyi, hosszan el lehet csak ezzel is tölteni az időt. Mára már összenőtt a szomszédos várossal, ami számunkra is ismerősen cseng a róla elnevezett sajtról, ez nem más, mint Edam. Sajtjuk pasztőrözött tehéntejből készül, az átlagosnál alacsonyabb, 40%-os zsírtartalommal és paraffin viasszal bevonva. Ezen kívül itt is kapható az eredetileg a dél-hollandiai Gouda városában készült sajt, ami többféle érlelési idejű lehet, a Rotterdam melletti Maasdam viszont már egy lágyabbnak mondható, de ne felejtsük el a lyukacsos Leerdammert sem.

05_edami_sajt_hollandia.JPG

Napóleon és sokan másoknak is kedvenc helyévé válhat Broek in Waterland, aminek hagyományos házait még mindig családok töltik meg, ahova közvetlen bepillantást szerezhetünk, mivel Hollandiában nem divat a függöny. A csatornákkal szabdalt település elrendezésének lényege, hogy a ház egyik fele autóval, másik fele csónakkal vagy hajóval is megközelíthető. Turistákkal itt érthetetlen módon nem találkozni, a színes faházak hangulatát a mesébe illő kertek dobják fel, amiből a hortenzia bokrok nem hiányozhatnak. Tisztasága, rendezettsége, nyugalma már csak mellékes, de egy biztos, hogy álmaink otthonát itt képzeljük el!

06_broek_in_waterland_hollandia.JPG

>>> Hamarosan következnek Hollandia további részei <<<

uticelok_haga.jpg

Ha tetszett a cikk, klikkelj a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra vagy kövesd az Utazás Európába facebook és Instagram oldalát, ahol extra tartalmakat is találsz:

fb_gomb_new.jpg

insta_gomb_new.jpg

komment
süti beállítások módosítása