Utazás Európába

Autómosás portugál módra

2024. január 05. 08:51 - Publikus Team

Madeira II. rész

Aki az I. részből a felvonóval érkezett, üdvözöljük, de szimplán is lehet folytatni ezt a több napos szubtrópusi utazást. Ebben az éghajlati övben nagyrészt nedves szubtrópusi erdők trópusi hatással jellemzőek, de itt húzódik a száraz mediterrán rész is a sivataggal. A zöld Madeira még külön egyedi mikroklímával is rendelkezik, mivel az örök tavasz szigetének is hívják, télen 23, nyáron 25 fokkal. Kell ennél kedvezőbb időjárás a pálmafák alatt? Ennek a felfedezéséhez érdemes autót bérelni, de VIGYÁZZ annak buktatóira >Bővebben>>>

01_papagajvirag_madeira.jpg

A madeirai banánról, bálnákról és túráról szóló I. részt itt találod:

utazas_madeira_i.jpg

A hegy másik oldalán lévő botanikus kertből a látványban igencsak bővelkedő Teleférico do Funchal felvonóval érkeztünk a Monte Palace Tropical Gardenhez, amit egzotikus növényvilága, lenyűgöző funchali panorámája és az azt körülvevő távol-keleti művészet jellemez. A földönkívüli sárkányfát, a légies páfrányfákat és szigeten világörökségnek számító babérerdőt a japán és kínai építészeti elemek teszik igazán varázslatossá. Fő látványossága viszont az egykori hotel épülete mellett fekvő tavacska a számos mesterséges vízeséssel és természetesen az elmaradhatatlan pálmafákkal.

02_monte_palace_tropical_gardens_funchal.JPG

A sziget északi felére a délelőtti órákban érdemes érkezni, mivel a hatalmas hegyek teljesen kitakarják a napfényt és télen több fokkal alacsonyabb a hőmérséklet. Seixal fekete homokos tengerpartja a méregzöld háttérrel és a kristálytiszta óceánnal még hangulatosabb lehet, mint akár a Maldív-szigetek partja. Madeira strandjainak azonban van még egy különlegessége, Porto Moniz 〈klikk>fotóra>〉 természetes vulkán medencéiben jobban felmelegszik a tengervíz, ahol a több méteres hullámoktól védve lehet lubickolni.

03a_praia_do_porto_do_seixal.jpg

A pár percre fekvő Santana tradicionális házaiból (Casas Típicas de Santana) sajnos csak egy pár darab maradt fenn, de így is Madeira leginkább azonosítható védjegyei maradtak. A háromszög alakú bájos házikói fából és nádból készültek, a pincéjük hűtőként szolgált, a földszinten foglalt helyet a lakótér és a padlás gabonatárolóként funkcionált. A városközpont ezen kis házikóiban ma természetesen souvenir boltok kaptak helyet, ahol a végtelenül egyszerű mézes süteményüket, a Bolo de melt is kipróbálhatjuk, de itthon nagy sikert nem arathatunk vele. Érdemes az egyik casa mögé is benézni, mivel rejtett látványosság is előbukkant, így a képre kattintva megláthatod a csodás páfrányfát:

04a_casas_tipicas_de_santana.JPG

Queimadas Erdei Parkban (Parque Florestal das Queimadas) található menedékház megőrizte a hagyományos santanai építészet eredeti vonásait, de akár a fachwerk egyes jegyei is felfedezhetők rajta. Innét indul a PR9 jelzésű Levada do Caldeirao Verde ösvény, ami nagyrészt sík terepen halad, de csak az oda út 8,7 km! Már a feléig is érdemes eljutni, mivel az egzotikus növényzetet számos vízesés és híd, az útra ráeső vízfüggönyök és négy alagút is gazdagítja. Bővebben a képre kattintva:

05_levada_do_caldeirao_verde_madeira.JPG

Miradouro do Cortado az autósok legkényelmesebb kilátója, mivel félrehúzódva akár a volán mögül is lehet élvezni Madeira egyik legemblematikusabb geológiai szimbólumát. Hazai kirándulások alkalmával a pár száz méteres hegyeink magassága csaló lehet, mivel sík tájon is 100-150 méter magasan állunk. Az óceánból kiemelkedő 600 méter magas Penha d'Águia sziklatömb ezzel szemben a 0 szintről tőr egészen a csúcsig, így az egyik leglenyűgözőbb perspektívát nyújtja a szigeten. Tiszta időben innét akár az ide tartozó Porto Santo-szigetet is megpillanthatjuk, ami újabb varázslatot ad a pillanatnak.

06_miradouro_do_cortado_madeira.JPG

Az I. részben már szó volt a banánról, de egyszerűen nem lehetett vele betelni. A déli parton útközben érdemes beugrani Madalena do Marba és a Banán úton (Rota da Banana) egy relaxáló sétát ejteni, mivel ezeknek a növényeknek a sokasága és egzotikuma teljesen elvarázsolhat és kiszakít a hétköznapokból. Letépkedésük előtt érdemes tájékozódni, hogy mikor érik be a banán, mivel sanszos, hogy egy kőkemény, fanyar ragacsba futunk bele. A banánfa fejlődése egyébként körülbelül 12-19 hónapig tart a növény alleveleiből álló lágy szárú törzsének növekedésétől a banánfürt levágásáig. Nagyon kevés kivételtől eltekintve minden banánfa csak egy fürt banánt terem, átlagosan 25-30 kg körüli súllyal, a termés egész évben folyamatos, de a nyári időszakban mehetünk biztosra.

07_banan_madalena_do_mar_madeira.JPG

Ponta del Solban egy nemzedéken át öröklődő helyi mese szerint egykoron angyalok szálltak alá az égből, hogy megfürödjenek az Angyalok vízesése (Cascata dos Anjos) frissítő zuhatagában. Mára már csak a helyiek közlekedhetnek a régi útra lecsapó vízesés alatt, így a lehetőséget ki is használták, hogy a port lecsapassák az autójukról. Szerencsére samponos és óriási olajfoltos nagymosásról szó sem volt, viszont egy vizes pólós mellszépségverseny is előadásra került!

08_cascata_dos_anjos_ponta_del_sol.JPG

Ha tetszett a cikk, klikkelj a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra vagy kövesd az Utazás Európába facebook oldalát:

fb_gomb_new.jpgTovábbi extra fotókért klikkelj ide:

insta_gomb_new.jpg

Madeiráról szóló I. részt és a többi portugál látnivalót megtalálod a zászlóra kattintva:

pt.jpg

komment
süti beállítások módosítása