Utazás Európába

Festménygyár a varázskertben

2024. július 31. 16:24 - Publikus Team

Az impresszionizmus melegágya

Ha a franciaországi Normandiában több évben is egy nevezetesség a második leglátogatottabb turisztikai helyszín lett a Mont Saint-Michel után, akkor már érdemes lehet utána nézni, hogy mi is az. A távol-keletiek vagy az angolok buszos csoportja sem tévedhet, ha a végeláthatatlan parkolót még az esős időben is megtelítik, ezért mi sem hagyjuk ki!

01_claude_monet_giverny.JPG

Az 1872-ben az Impresszió, napkelte c. Le Havre kikötőjéről készült festményének >klikk az alábbi képre>>> nevéhez és stílusához fűződik az impresszionista mozgalom. A festőnk jelentősebb alkotásai közé tartozik még Angliából A londoni parlament, Velencéből a San Giorgio Maggiore alkonyatkor, Hollandiából a Tulipánmező szélmalommal és az alább látható Tavirózsák a francia Givernyből. Most viszont az utóbbi helyszínnel foglalkozunk, mivel ebben a kúriájában és kertjében megcsodálhatjuk számos természetbeli impresszióját >klikk az alábbi fotóra >>>.

02_claude_monet_tavirozsak.jpg

A zseni nem más, mint a francia festő, Claude Monet, aki egyszerűen nem a meglévő kertjét festette meg, hanem kertészeivel folyamatosan olyan növényeket alakított ki, hogy azt majd évek múltán több napszakban is megfesthesse. Így ne lepődjünk meg, ha egy-egy alkotása más színben is feltűnik, mivel az nem egy rossz másolat, hanem egy teljesen eredeti Monet kép egy másik időpontban megörökítve.

03_claude_monet_giverny.JPG

A fényűző Párizstól >Bővebben>>> mindössze 60 km-re nyugatra fekvő Givernyben találjuk a géniusz ma is csodás kertjét, amit visszaállítottak eredeti pompájába egy örökösödési huza-vona után. Az épület még mindig megőrizte a rózsaszín falakat, amit kívül-belül körbe lehet kellemesen járni, így az okkersárga konyhában akár meg is elevenedik Monet >klikk az alábbi fotóra >>>, ahogy az asztalnál ücsörög.

04a_claude_monet_giverny.JPG

Élete során kertjét bővítette is, így az úttest másik oldalán vásárolt egy földterületet, ahol vizes élővilágot alakíttatott ki a kertészeivel. A bambusz ösvény után kirajzolódnak a tavon ringatózó vízililiomok, az egyik végében pedig a páratlan hangulatot sugárzó híd, ahogyan azt a csüngő lilaakác benőtte.

05_claude_monet_giverny.JPG

A fő attrakció az óriási lapulavelek mellett mutatkozik meg, ami nem más, mint a híres japán híd >klikk az alábbi fotóra >>>. A séta végeztével hatalmas mennyiségű reprók és ajándéktárgyak közül vihetünk haza egy emléket és az sem mellékes, hogy ezt a helységet Monet grandiózus műterméből alakították ki, ahol a Tavirozsákat egyik változatát is megfestette 12 méter szélességben.

06a_claude_monet_giverny.JPG

Ha tetszett a cikk, klikkelj a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra vagy kövesd az Utazás Európába facebook oldalát:

fb_gomb_new.jpg

További extra fotókért klikkelj ide:

insta_gomb_new.jpg

Párizsból Givernybe vagy Givernyból Párizsba mindenképpen érdemes ellátogatni >>>

uticelok_parizs.jpg

komment
süti beállítások módosítása