Utazás Európába

Azori-szigetek illata

2017. március 08. 06:00 - Publikus Team

A kék és a zöld ötven árnyalata?

Az Azori-szigetek (portugálul Açores) Portugáliához tartozó autonóm szigetcsoport az Atlanti-óceánon 1510km távolságra Portótól, amit hivatalosan 1427-ben fedeztek fel. Szigeteinél húzódik a Közép-Atlanti-hátság, ami északabbra Izlandot is kettészeli és hasonlóan jelentős a vulkáni aktivitás is. Itt találkozik az Afrikai-, Eurázsiai- és az Észak-amerikai-kőzetlemez, az utóbbin fekszik Corvo és Flores szigete. Így „Amerikába” itt könnyen áthajózhatunk vagy egy rövid repülőúttal átrepülhetünk. A járatok nagy része Ponta Delgadába, az úgynevezett fővárosba érkezik a kontinensről és az utóbbi időben rengetegen látogatják Egyesült Államokból, Kanadából is. Éghajlatában keveredik a szubtrópusi és az óceáni, 15 és 25 fok közötti kellemes hőmérséklettel.

01_miradouro_de_santa_iria_atlanti-ocean_oceano_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.jpg


pt.jpg

Portói utamat (kattints rá, olvasd el) félbeszakítva látogattam meg a legnagyobb szigetet, São Miguelt, amit csak legekkel lehet jellemezni. Próbálkozni lehetne, de inkább nézzük képekben! Ha tetszik a cikk, kedveld és kövesd facebookon!

02_atlanti-ocean_oceano_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.jpgEgészen megható volt elhagyni kontinensünket a Ryanair géppel, pár perc múlva semmi más nem volt látható csak a végtelen óceán. Az utazás hangulatát igen megdobta, hogy az egyik kedvenc repülőmmel, a Boeing 737-800-al utazhattam.

03_atlanti-ocean_oceano_boeing_737-800_ryanair_porto_portugalia_portugal.JPGSao Miguelhez közeledve igen felhős volt az idő, csak a sziget legmagasabb csúcsa emelkedett a paplan effektus fölé. Szállásadóm még előző nap meglepett, mert felhívott, hogy szívesen kijön elém a repülőtérre. Este érkeztem meg, nem maradt más hátra, minthogy a Borges Pimentel Apartmanban elfoglaljam a szobámat. Sokat utaztam életemben, de ennyire megható vendégszeretettel nem találkoztam még a világban.

booking_gomb.jpg

Merem ajánlani mindenkinek, aki nem egy szállodára vágyik, hanem egy közvetlen, nem tolakodó tulajdonosra maximális odafigyeléssel, hogy a vendég jól érezze magát. Másnap reggel már nem bírtam magammal, 08:00-kor már ott voltam az autómért, mivel sok száz km és rengeteg látnivaló állt előttem.

04_fenyo_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.jpg

Fotókon minden hasonlóan zöldnek tűnik, mint akárhol máshol Európában, de közelről megvizsgálva semmi sem az, aminek tűnik. Még a fű sem ugyanolyan, mivel pl. a hegyekben vastag moha réteg van alul és abból nőtt ki fűhöz hasonló pázsit és a virágok. A fákról, bokrokról nem is beszélve, máshol meg nem található rengeteg növényfaj alakult ki (azori nefelejcs, harangvirág, jázmin, stb). Legjellemzőbb, az utak mentén, kilométereken keresztül pompázó hortenziák vagy akár a kála mezők és a fenyves erdők. Egykoron a sziget botanikusa növényeket (pl. eukaliptusz) telepített be Ausztráliából és Új-Zélandról, így én inkább az Azori-szigeteket Európa Új-Zélandjának nevezném, míg mások az európai Hawaiinak. A szigetek egyik leggyönyörűbb fája a tree fern (páfrányfa) lett a számomra. Ne feledkezzünk meg az óceán gazdag élővilágáról sem, nem szükséges Mexikóba utazni egy bálnalesért, itt a megfelelő időszakban még a partról is el lehet kapni egyet!

05_caldeira_velha_oserdo_tree_fern_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.jpg

Induljunk akkor neki a szigetnek, mert megszámlálhatatlan a természeti szépség! Ponta Delgadából indulva a kis Fiattal fel kellett másznom a sziget egyik csúcsára, hogy a Lagoa do Fogo tavat megcsodálhassam a maga kráterével együtt. A városból kiérve még autópályán lehetett haladni, de erről letérve már feltűnt, hogy az utak mentén is minden más, mint hazánkban. Szinte az egész úthálózat egy rendezett kertnek tűnt ápolt bokrokkal, virágokkal és mindenhol tehenek legelésztek.

06_lagoa_do_fogo_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.JPG

Fel voltam készülve a rengeteg esőre, szerencsém volt aznap csak 5-6-szor kezdett el esni. Bár nem is tudom, hogy magyar szemmel esőnek volt-e nevezhető, inkább a magashegyi felhőkbe hajtottam bele az autóval és az csapódott le. Napsütésben viszont megjelentek a színek, a zöld és a kék eddig nem ismert árnyalatai. Amit viszont nem tudok átadni, az az illat! Eddig ismeretlen tiszta, éles illatok valószínűleg a növényektől és az óceántól… Isteni volt!

07_caldeira_velha_oserdo_tree_fern_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.jpg

Az egyik álmom volt, hogy lássam a Caldeira Velha nevezetű természeti örökséget. Itt kerül bemutatásra a különleges botanika és a jellegzetes állatvilág. A völgyben elterülő babérlombú erdőben, a Laurisilvában megcsodálhatjuk a fajok változatosságát, a páfrányok bőségét, ill. az egzotikus vegetációt. Az esőerdőt pontosan így képzeltem el!

08_caldeira_velha_oserdo_jungle_tree_fern_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.jpg

Portugáliára is, de a szigeten még inkább jellemzőbb, hogy mindent pénztárca barátnak érezhetünk. Ide is bejuthatunk 2 EUR-ért, sőt ebbe az összegbe beletartozik, hogy a meleg vizű forrásban, vízesés alatt fürdőzhetünk, utána pedig kulturált, a környezetbe olvadó kiszolgáló épületekben lazíthatunk. A hegyből és a kövek közül is bugyog fel a kristálytiszta víz, ami le is forrázta a kezemet.

09_caldeira_velha_thermal_pools_tree_fern_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.jpg

Csak itt egy hetet el tudtam volna bóklászni, de már indultam is le a hegyekből a sziget északi településére, Ribeira Grandeba a Ponte dos Oito Arcos hídat fotózni. Ajánlom, hogy nézzük is meg az Eagle Vision egyik drónnal készült videóját.

Eagle Vision - Centro da cidade da Ribeira Grande, ilha de...

Már a neve is valami egzotikusat sugall, oda érve tátva maradt a szám, hogy milyen odaadással ápolják a híd környékét, a település központját, ahol egy parkot fedezhetünk fel.

11_ponte_dos_oito_arcos_eucalyptus_ribeira_grande_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.jpg

A kis városból nem volt egyszerű kijutnom, az aszfaltút egyszer csak véget ért és „csak” vulkanikus kőzettel felszórt út vezetett ismét a gyorsforgalmihoz. Pár perc alatt el is jutottam az egyik kilátóhoz, a Miradouro De Santa Iriahoz. Az óceánra és a partvidékre semmihez sem fogható, pazar a kilátás, amit a nyitó képemen már felfedezhettetek. Na és ami az egyik elképzelhetetlen, hogy innét nem messze található Európa egyetlen teaültetvénye, a Chá Gorreana. Olvashattok majd róla később részletesen is! Távol-keleti hangulatban sétálhatunk a gondosan nyírt teacserjék között, a végén pedig ingyenesen meg lehet kóstolni az összes teát.

12_cha_gorreana_teaultetveny_ocean_ocean_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.jpg

Bepattantam az autómba és robogtam is tovább. Még a nevesebb útikönyvekben is ritkán fordul elő a következő helyszínem, a Ribeira dos Caldeirões. De nekem ott volt a listán, nem hagyhattam ki, az állam ismét leesett! Nem is tudom, mihez hasonló leginkább, de talán Dél-Amerika valamely hegyvidékén érezhettem magam. Egy völgyben kialakított park, hatalmas vízeséssel, kerttel, malommal, souvenirekkel… és tree fern mindenütt.

13_ribeira_dos_caldeir_es_tree_fern_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.jpg

14_ribeira_dos_caldeir_es_vizeses_waterfall_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.jpg

Most egy kicsit félbeszakítjuk az utunkat, ne aggódjatok, a lendület még mindig bennem van és hamarosan folyt. köv… Köszi, hogy benéztél hozzám! Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpgHa megjött a kedved az utazáshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

15_ribeira_dos_caldeir_es_azori-szigetek_s_o_miguel_azores_portugalia_portugal.JPG

uticelok_azori_ii.jpg

3 komment
süti beállítások módosítása