Utazás Európába

Londonban lenne időd munkára?

2017. május 26. 06:00 - Publikus Team

Hány látnivaló kell, hogy elindulj? …mert annyi biztos van!

I. rész 

Az ódon London az Egyesült Királyság és azon belül Anglia fővárosa a Temze (Thames) két partján terül el. Rendkívül sokféle a népessége, rengeteg kultúra és vallás találkozik itt egyrészt az egykori gyarmati mivoltából. Csak a várost közel annyian lakják, mint Magyarország lakossága, az agglomerációról nem is beszélve. Több világörökségi helyszín is található: a Tower of London, a Királyi Botanikus kert, a Westminster-palota, a Westminster-apátság és Greenwich. Budapestről autóval nincs igazán közel, viszont fapados járatok között bőven mazsolázhatunk és másfél óra alatt valamelyik repülőterén landolhatunk. Arra viszont nagyon figyeljünk, hogy melyiken, mert a központba a bejutás is eltarthat ennyi ideig, mert három repülőteret, Heathrow-t, Stanstedet és Gatwicket köti össze London belvárosával nagysebességű közvetlen vonat. Az időjárás első osztályú volt, talán csak egyszer esett, hazaérve viszont szinte két hétig szakadt az eső. Gyerünk, keressük meg London legfőbb látványosságát!

01_milleniumi_kerek_oriaskerek_london_eye_london_nagy-britannia_anglia_great_britain_england_utazas_europaba.jpg

Double decker

A londoni piros emeletes buszok kétségtelenül Anglia, sőt az egész Egyesült Királyság nemzeti jelképévé váltak. A nevét onnét kapták, hogy akkoriban nagy szenzációnak számított, hogy két emeleten szállíthatták az utasokat. Ikonikus példa volt az AEC Routemaster busz, amely közel fél évszázadra a londoni tömegközlekedési hálózat egyik legfontosabb jelképe lett. A klasszikus, hátsó peronos legenda 1954-ben indult el és egészen 1968-ig gyártották, viszont csak 2005 végén vonták ki a forgalomból őket. Ma már hybrid, diesel-elektromos double deckerek, a Wrightbuszok szolgálják ki az utasokat, de a turisták kedvéért két útvonalon visszaállították a régieket is.

London másik közlekedési ikonja az Underground, ami a világ első földalatti vasútja, a város legfontosabb közlekedési eszköze, népszerűbb nevén The Tube (A cső). 1890-ben nyílt meg Stockwell és a ma már bezárt King William Street állomás között.

02_busz_double_decker_aec_routemaster_london_nagy-britannia_anglia_great_britain_england_utazas_europaba.jpg

Trafalgar Square

Kezdjük útunkat a Trafalgar téren, ami London egyik legnevezetesebb köztere. A tér közepéből emelkedik ki az eredetileg 55 méter magasnak hitt Nelson-emlékoszlop, amely az admirálisnak állít emléket. Spanyolország délnyugati partjánál lévő Trafalgar-foknál az angol hajók megsemmisítő vereséget mértek Napóleon hajóira. A tér északi részét díszíti a korinthoszi oszlopokkal díszített, klasszicista stílusú Nemzeti Galéria (National Gallery) képtár. Engem leginkább Claude Monet Az angol parlament c. alkotása érdekelt, ha már a városban járok, de tetszett a Vízililiomok c. festmény is. Ha a V. van Gogh napraforgóit akarod megtekinteni, akkor azt is itt kell keresned, de csodálatra méltó a Szék pipával c. festménye is.

Mielőtt a Piccadilly felé rohannánk, ejtsük útba a kínai negyedet (Chinatown), ami a Shaftesbury Avenue-tól délre fekszik. Egész mesés a hangulata, ahogy a londoni házak fel vannak díszítve kínai feliratokkal és motívumokkal, valami elképesztő az egyveleg.

03_trafalgar_ter_trafalgar_squarelondon_nagy-britannia_anglia_great_britain_england_utazas_europaba.jpg

Piccadilly Circus

A múzeumtól fölösleges buszra pattanni, fél percre van London egyik jelentős útvonala a Piccadilly, ami a Hyde Park Cornertől a Piccadilly Circusig vezet. West End központjában található, eredetileg kör alakú tér egy fontos útkereszteződés, ami elsősorban a Regent Streetet köti össze a Piccadilly bevásárló utcával. Ám ha London Váci utcáját keressük, akkor azt az Oxford Streeten találjuk meg. Egykoron itt állt Robert Baker szabó háza, aki csúcs minőségű piccadillyket, vagyis gallérokat árult. A fő jellegzetességei a tér északi felén elhelyezkedő sarokház falán az óriási kijelzők, reklámfelületek, amelynek homlokzatán évtizedek óta a legnagyobb cégek hirdetnek. Innét nyílik a Soho, ahol rengeteg színház, étterem, éjszakai klubok, bárok, bevásárlóközpont és üzlet található, legjellemzőbb utcája az Old Compton Street.

04_piccadilly_circus_london_nagy-britannia_anglia_great_britain_england_utazas_europaba.jpg

Regent Street

Piccadillyről nyílik az elbűvölő ívvel kezdődő Regent Street, ami csodák csodájára ismét egy bevásárló utca. Kisebb nagyobb üzletek mellett talán a legnevezetesebb az Apple Store és a Liberty. Az 1875-ben alapított utóbbi patinás múltja, lenyűgöző mock-Tudor stílusú épülete és luxus minőségű árucikkei megérnek egy betérőt. A Liberty és az Art Nouveau elnevezések annyira összeforrtak, hogy ezt a stílusirányzatot Liberty stílusnak nevezték el.

05_regent_street_london_nagy-britannia_anglia_great_britain_england_utazas_europaba.jpg

Hyde Park

Kicsit fújjuk ki magunkat ebben a királyi parkban. Vegyüljünk el a nem ritkán öltönyben a fűben fekvő managerek között és ne csodálkozzunk, ha alul vagyunk öltözve. The Serpentine tó körül mindenképp élvezetes a mókusokkal ejtőzni. Nyugalommal ellentétben nem ritkán bele futhatunk egy Rolling Stones vagy egy Daft Punk koncertbe is. Diana emlékműve megható a körbe csordogáló vagy éppen fodrozódó vízjátékával, ami így a hercegnőt személyesíti meg.

Speakers' Corner egy olyan hely, ahol engedélyezett kinyilvánítani a mondanivalót vagy egy vitát kezdeményezni. A közhiedelemmel ellentétben itt sincs mentesség a törvények alól, csak a rendőrség egy kicsit engedékenyebb.

A park nyugati végében találjuk a Kensington-palotát és gyönyörű kertjét, ahol korábban Diana lakosztálya is helyet foglalt. Ma Harry, Vilmos, Katalin és a királyi család néhány idősebb tagja lakik itt. A legenda szerint a palotában nem csak élő hírességekkel találkozhatunk, hanem szellemekkel is.

06_hyde_park_speakers_corner_kensington-palota_royal_albert_hall_london_nagy-britannia_anglia_great_britain_england_utazas_europaba.jpg

Royal Albert Hall és a Harrods

Nem könnyű ezt a zöld szigetet otthagyni, de haladjunk visszafelé a központba. A Westminster negyedben a Royal Albert Hall egy ellipszis alakú hangversenyterem. A belső elrendezését a görög-római színházakhoz (amfiteátrumokhoz) hasonlóan oldották meg. Össze is vethetjük a római Colosseummal a Róma 2 kihagyhatatlan titka c. bejegyzésben. Led Zeppelin vagy Elton John is koncertezett, de itt rendezik meg az ATP Champion Tour Masterst vagy a Cirque du Soleil is fellép gyakran. Az előadók az egyik legrangosabb eseményként szokták fogadni a Hall felkérését.

Az R. Albert Halltól, ha a Buckingham-palota felé tartunk, útba ejthetjük a Harrods áruházat. Elképesztő, hogy a mi 1848-49-es szabadságharcunk idején nyílt kis üzlet nőtte ki magát Európa legnagyobb és a világ egyik leghíresebb bevásárlóközpontjává. Elegáns üzletházról olvashattok a Monte-Carlóval csak nyerni lehet c. cikkben is. A monacói áruháznál azért lehet érzékelni, hogy törekedtek a minél magasabb szintű fényűzésre, Londonban viszont észrevehető, hogy az évtizedek alatt finomítottak mindig az elegáns megjelenésen és egy kiforrt egészről beszélhetünk.

07_hyde_park_speakers_corner_kensington-palota_london_nagy-britannia_anglia_great_britain_england_utazas_europaba.jpg

Buckingham Palace

Megtömött táskákkal és üres pénztárcával ballagjunk is tovább. A Buckingham-palotát a XVIII. századi építése óta jó párszor átépítették, cicomázták, míg a mai pompáját elérte 775 szobájával. II. Erzsébet brit királynő lakta be egyik részét, más részeit az alattvalók is látogathatják. A britek ide vonulnak ki, ha valamiféle örvendetes alkalom vagy szomorú dolog történik a királyságban. Keleti oldaláról nyílik a híres erkély, amelyen a királyi család szokta üdvözölni a népét.

Az őrségváltás nem más, mint egy nagyszabású műszakváltás, amire fél órával hamarabb oda kell érni, hogy lássunk is valamit. Mindenképp látványos a vörös-fekete egyenruhás felvonulás, de őrült lézershowra vagy hasonlóra ne számítsunk.

08_buckingham_palota_buckingham_palace_london_nagy-britannia_anglia_great_britain_england_utazas_europaba.jpg

Big Ben

Ha nem nyúvadtunk ki eléggé, vánszorogjunk el megnézni, hogy mennyi időnk van még. A XIX. század közepén épült Óratorony az angol parlament, a Westminster-palota része, neve a harangjára utal, de az óraszerkezetet is szokták így nevezni. 14 tonnásra tervezték eredetileg a harangot, de hamarabb kiöntötték és véletlenül 16 tonnát nyomott. Kiállították ezt a hatalmas alkotást és a londoniak addig kongatták, próbálgatták, míg megrepedt és újra kellett önteni. Óraszerkezete jelenleg a legnagyobb mechanikus óra a világon, amit az is mutat, hogy a percmutatók több, mint 4 m hosszúak, a súlyuk 127 kg.

09_oratorony_big_ben_westminster-palota_london_nagy-britannia_anglia_great_britain_england_utazas_europaba.jpg

A Westminstert ennyivel nem végeztem ki, a II. részben olvashatsz róla is! Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Ha megjött a kedved az utazáshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

uk.jpg

6 komment
süti beállítások módosítása