Utazás Európába

Fogalmad sincs, mit kellene kezdeni magaddal?

2017. október 28. 07:00 - Publikus Team

I. Kirándulási tippek Budapest környékére

Hétvégén reggeltől estig azon rágódsz, hogyan kellene kicsit kikapcsolódni, mert a heti stressztől már ki sem látsz a fejedből? Vasárnap délután azon kapod magad, hogy megint halál unalmasan telt a hétvége és egyszerűen nem tudtál felöltődni? Hétfő reggel már nem vagy képes szembenézni a tükörben önmagaddal? Megvan a megoldás! Töltődj fel élményekkel, hogy még szerdán is tudjál belőle erőt meríteni az izgalmas all staff meeting előtt! Tengesd a hétköznapjaid a fővárosban vagy vidéken, Budapest és környéke akkor is rengeteg látnivalót tartogat! Buda és Pest (kattints rá) megismerése után nézzünk körbe az agglomerációban is!

01_kirandulas_skanzen_vacratot_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Dévényi Antal-kilátó a Pilis hegységben magasodik, a 447 méteres Nagy-Kopasz csúcsán, Piliscsaba ékeként. Messziről úgy tűnhet, mintha egy Jenga játékot űznének az óriások, de közelebbre érve sem fogsz csalódni, mivel tényleg ez volt az alapötlet és egy hatalmas, 11,5 méter magas fenyőgerendából felhúzott kilátó nyúlik ki a fák árnyékából.

02_devenyi_antal_kilato_piliscsaba_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

2015-től így egy 360 fokos körpanorámában gyönyörködhetünk, szép időben még Esztergom is kirajzolódik. Névadója Dévényi Antal erdőmérnök, aki XX. század elején a fátlanná vált piliscsabai hegyeket fásította újra. A vasútállomástól 2 kilométert kell lazán megtenni a kék háromszög jeleket követve a  kilátó eléréséig.

03_devenyi_antal_kilato_piliscsaba_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Hazai szabadtéri néprajzi múzeumok közül a Hollókői Falumúzeumot (kattints rá) már korábban bemutattam. Nemzetközi viszonylatban is rengeteg díjat nyert viszont a Szentendrei Skanzenünk, amire igazán büszkék lehetünk! Nyolc tájegység falusi utcaképét, szalmatetős épületeit, ódon berendezéseit nem csak egyszerű csendéletként mutatja be, hanem életre kel pl. az állattartó tanya, a korabeli pékség vagy a működő vízimalom segítségével.

04_skanzen_szentendrei_szabadteri_neprajzi_muzeum_open_air_museum_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Parasztházba betoppanva azt hihetjük, hogy a rozzant ajtón átszűrődő fény és beszélgetés csak imitáció, de nem, a korhűen berendezett szobát valós emberek töltik meg élettel. Meglepődhetünk több helyen, ha épp almalekváros kenyérrel vagy egy forró levessel kínálnak, a konyhakertben pedig élénken virít a padlizsán és a paradicsom.

>>> Skanzenről bővebben >>>

05_skanzen_szentendrei_szabadteri_neprajzi_muzeum_open_air_museum_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Pilisvörösváron áthaladva évekig néztem egy szikla csoportot a Pilisben, de csak idén derült ki számomra, hogy ez az Ördög-tornyok nevezetű képződmény. Pilisszentivánról lehet egy könnyed erdei sétával elérni a Jági tanösvény parkolójától. A mini túra vége viszont igencsak kaptatósra sikeredik, mert szinte négykézláb kell felmászni a célunkhoz.

06_ordog-tornyok_pilisszentivan_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Ha tudatosan a megfelelő évszakban érkezel a helyenként kopár, sziklás területre, elkaphatsz jó néhány tündöklő leánykökörcsint. Elképesztő turista utak vezetnek végig a hegygerinceken, amik szinte karcolják a túracipőnket, olyan élesen merednek az ég felé. Később fenyőerdőn is kaptathatunk felfelé, de érdemes a lábunk elé nézni, mert olyan növényekkel találkozhatsz, amiket biztos lehetsz, hogy földönkívülinek fogsz megítélni.

07_leanykokorcsin_ordog-tornyok_pilisszentivan_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Világot járva igyekszem mindig felkeresni a botanikus kerteket, ezek közül lenyűgöző volt az Azori-szigeteken elterülő Caldeira Velha (kattints rá) a maga őserdei hatásával. Hazánkban viszont büszkék lehetünk a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertünkre, mert lebilincselő látványt nyújt a gondozott élőnövény gyűjteményük!

08_nemzeti_botanikus_kert_vacratot_national_botanical_garden_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Többször jártam már a parkban, de soha nem tudom megunni, mivel olyan gazdag a kínálat. Ha egy ilyen úticélt tervezel, ne csak egyszerűen látványosságra és kiadós sétákra gondolj, hanem egy valós feltöltődésre, mintha az autódat tankolnád tele üzemanyaggal.

09_nemzeti_botanikus_kert_vacratot_national_botanical_garden_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Nem kevesebb látnivalót találsz, mint a gingko bilobát, tulipánfát, vízimalmot, trópusi- és pálmaházat, vízesést, keleti ámbrafát, mocsári ciprust a jellegzetes lélegző gyökereivel és szecsuáni mamutfenyőt is. Unatkozni garantáltan nem fogsz, mivel a csodálatos növényhalmazt változatossá tették a terepviszonyokkal. Romantikus hidak, romok, patakok, tavak, szigetek, dombok szabdalják a valóságot és a képzeletet is.

10_nemzeti_botanikus_kert_vacratot_national_botanical_garden_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Pilisszántó határában élt Boldog Özséb pálos rendi remetéről kapta a nevét a Pilis 756 méter magas csúcsára emelt hasonló nevű kilátó. Na kérem, az eddigi célpontokat gyerek játék volt elérni, viszont ennek a csúcsára feljutni, nem olyan egyszerű dolog. A 2014-ben emelt toronyba felérve a valós győzelem érzése ragadhat magával, mindaddig, míg az orkán erejű szél el nem fújja ezt a rövid kis gondolatodat.

11_boldog_ozseb-kilato_pilisszanto_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Már a mászás közben is elragadó látvány tárul elénk, de fentről a toronyból feledhetetlen a kilátás. Piliscsév, Pilisszántó és Dobogókő is egy karnyújtásnyira érezhető, de a Tátra havas csúcsainál már látható, hogy több napi járásnyira lehet. Miután a folpackból kirágtad a szendvicsedet és a garantáltan záródó termoszodból elfogyasztottad az utolsó csepp teádat is, a fáradtságtól nem látva tessék nekiindulni a pár órás lejtmenetnek!

12_boldog_ozseb-kilato_pilisszanto_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Ha megjött a kedved egy kiránduláshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

hun.jpg

http://szerencsekeksz.uw.hu/ szerencsekeksz

16 komment
süti beállítások módosítása