Utazás Európába

Szabadulj ki a börtönödből!

2017. november 09. 07:00 - Publikus Team

II. Kirándulási tippek Budapest környékére

Számos negatív érzelmeink nyomását csökkenthetjük vagy akár oldhatjuk rendszeres kikapcsolódásokkal. Persze a komolyabb, mélyebb pszichés problémáknál érdemes már szakember segítségét kérni! Sok esetben már ott megakadhatsz, ha egyszerűen a céltalanság kerít magába és nem is tudsz olyan elfoglaltságot találni, ami feldobna. Ilyenkor kell megerőltetni magad és egyszerűen kimenni a természetbe, hazatérve érezni fogod, hogy mennyire megérte. Már csak abból a szempontból is, hogy egy kisebb túra után jól elfáradsz és egy hatalmasat fogsz durmolni. Utána pedig mindig gondolj arra, hogy mennyire nehéz volt elindulni, de mennyire megérte! Pár ötletet már megnéztünk a Kirándulási tippek I. részében, hogy hová érdemes elindulni Budapest környékére, most nézzük tovább a listát:

01_csergezan_pal-kilato_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Az Alcsúti Arborétumba akárhányszor visszatértünk, mindig újat mutatott. Az egyetlen angolpark, ami nem csak nappal, hanem este is elképesztő látványt nyújt. A szentjánosbogarak romantikus és egyben horrorisztikus rajzása feledhetetlen élményt nyújt akár Szent Iván éj környékén, ahogy milliónyi fénylő lámpások röpködnek.

02_alcsuti_arboretum_szentjanosbogar_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Pollach Mihály tervezte klasszicista kastélyból már csak a timpanonos homlokzat maradt meg, de a megfelelő hangulatot ez is biztosítja. Platánok, tulipánok, vérbükkök, mocsári ciprusok és a 170 éves libanoni cédrus között igazán jókat lehet sétálni. Minden évszakban nyújt valamit, mivel már kora tavasszal elkápráztat a hatalmas hóvirág mezeje.

03_alcsuti_arboretum_hovirag_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Budakeszitől hajtsunk Telki felé az erdős útszakaszon, majd az autót felejtsük is el egy darabig a parkolóban. Keressük meg a zöld jelzést és kezdődhet egy két órás laza andalgás a természetben. Egy bökkenője van, enyhe szintemelkedéssel kell küzdeni egészen végig. Ami viszont közben fogad, az valami egyedi a Tarnai Pihenőnél. A buja fás területek egyszerre csak mediterrán kopasz vagy bokros területté válnak. A szélben hajladozó árvalányhaj között megbújik néhány István király-szegfű, de még az orchidea kedvelők is ujjonghatnak, mivel tarka kosborral is találkozhatnak.

04_csergezan_pal-kilato_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Utunk végén szinte csak az utolsó pillanatban tekintettük meg a vitorla alakú Csergezán Pál-kilátót, ami 2005 körül lett az 559 m magas Nagy-Kopasz 18 méteres éke. A Telkiben lakó, grafikusként és illusztrátorként dolgozó művész fő témaköre az állatok voltak. Nem csak az esztergomi bazilika vagy a zsámbéki kolostorrom, hanem 100 km-es körzetben minden gyönyörűen kirajzolódik.

05_csergezan_pal-kilato_tarka_kosbor_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Korábban a tél leghidegebb napján meglátogattuk a Nyírjesi Füvészkert és Vadasparkot (klikk rá), de most nézzük a Budakeszi Vadasparkot, amit hasonlóan az erdő kellős közepén rendeztek be. Itt bemelegítésként a kicsinkók a parasztudvarban megismerkedhetnek és simogathatnak kecskét, szamarat, mangalicát vagy akár pulykát. A városi stressz után fogtuk magunkat és jól feltöltődtünk a nyugtató természettel és az állatok közelségével.

06_budakeszi_vadaspark_allatkert_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Beljebb jutva jópofa pelével vagy mókusokkal is találkozhatunk, de kissé vadabb állatok is a színre lépnek, mint a szürke farkas, a hiúz, a barnamedve, a mosómedve, a dámszarvas vagy épp egy hatalmas vízibivaly. Ne lepődjünk meg, ha vadászó szemekkel találjuk szembe magunkat egy sas vagy egerészölyv személyében.

07_budakeszi_vadaspark_allatkert_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Az egyik legszebb fekvésű település Nagykovácsi a Budai-hegységben. A hangulatos községből kaptatós tanösvényen, lihegve jutottunk fel az 550 méteres Nagy-Szénásra. Az erdőből kiérve egy puszta fennsík tárul elénk, ami egy szigorúan védett terület. Mintha a természet hatalma le akart volna taszítani a csúcsról, olyan erejű szél fogadott a kopár dombokon, de mindenestre megcsodáltuk a pazar panorámát.

08_nagy-szenas_nagykovacsi_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Nem kevesebb látvány tárult elénk, mint ismét az esztergomi bazilika, mögötte a mohi atomerőmű Szlovákiában, a Pilisborosjenőn található egri vár másolata, a Megyeri híd pillérei, Óbuda paneljeinek mindennapjai, de akár az Erzsébet kilátóra is át lehet integetni.

09_nagy-szenas_nagykovacsi_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Egykoron Buda, Óbuda és Pesthidegkút határa a Budai hegyekben ért össze, innét kapta a Hármashatár-hegy a nevét. Dolomitsziklás csúcsán vezet keresztül az Országos Kéktúra útvonala. Talán hazánk legkényelmesebb kilátójáról van szó, mivel az autóból kiszállva csak pár lépést kell megtenni a nyolcszögletű építményig.

10_guckler_karoly-kilato_harmashatar-hegy_budapest_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

A kilátó névadójának, Guckler Károlynak nagy szerepe volt a budapesti kályhákban elfűtött tűzifaigény miatt fátlanná vált Hármashatár újrafásításában. Nem sokkal lejjebb nyúlik bele a körpanorámába az ORFK-torony, ami a rendőrség rádiórendszerének üzemeltetését szolgálja. Megfelelő légáramlatok révén rengeteg siklóernyőst láttunk a levegőben, ahogy a gravitációt megszégyenítve törtek az ég felé.

11_harmashatar-hegy_orfk-torony_budapest_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Sissi kedvenc pihenőhelye volt a gödöllői Grassalkovich-kastély, ami a 18. században épült barokk stílusban. A kastélyt Grassalkovich I. Antal építtette, aki az egyik legtekintélyesebb magyar főúr és Mária Terézia bizalmi embere volt. A kastélyba nem sikerült még bejutni, de a felújított angolparkba érdemes egy sétát tenni, nagyon szépen gondozott.

12_grassalkovich-kastely_godollo_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

A park pálmaháza viszont egy csalódás volt, mivel egy kertészeti üzlet működik benne. Valós látványossága a királydombi hatszögletű pavilon, ami egykoron híres képekkel volt díszítve, de az indulatos császári katonák az isaszegi csata után összeszabdalták, így ma már csak a rekonstruált képek láthatóak benne. Nézegesd tovább a képeket, reméljük, kedvet kapsz valamelyik kiránduláshoz!

13_grassalkovich-kastely_godollo_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpginsta_gomb.jpg

Ha megjött a kedved egy kiránduláshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

hun.jpg

komment
süti beállítások módosítása