Utazás Európába

5 mód a kihagyhatatlan relaxálásra

2018. május 04. 07:00 - Publikus Team

III. Kirándulási tippek Budapest környékére

Repkednek a fejed felett a hetek és azon kapod magad, hogy hét végén ismét nem tudtál feltöltődni?! Most sokat nem kell agyalnod, hol is lehetne lazítani egy keveset! Nézd végig a listát és biztosan kedved támad legalább egy úti célhoz! Csak elindulni nehéz, élvezd a természetet és a látnivalókat, hogy napokkal később is izgatottan gondolj vissza a kalandra!

01_ocsai_tajhaz_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

hun.jpg

A mai kínálat legkézenfekvőbb ötlete a martonvásári Brunszvik-kastély és a körülötte fekvő természetvédelmi terület. Az épületet a 18. század végén kezdték építeni, később klasszicista, majd neogót stílusban átépítették, így kapta ezt a különleges hatást nyújtó báját. Beethoven emlékmúzeum is helyet foglal a mai kúriában, mivel a zeneszerző megfordult a birtokon, mivel a Brunszvik lányokat „tanította”.

02_brunszvik-kastely_beethoven_martonvasar_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Egy kiadós séta keretében bejártam a kastélyt körbeölelő angolkertet. Hazánkban találtam már alaposabban gondozott parkot, de találtam benne értékes, látványos részleteket is. Ilyen volt rögtön a bejárat után magasodó afrikai Atlasz hegység ékessége, a cédrus. Gyönyörű az ezüstös tűlevelekkel és a különleges tobozával.

03_arboretum_martonvasar_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Fái között megtaláljuk még a mocsári ciprust, szomorú japánakácot, liliomfát és a szivarfát. A patak felduzzasztásával létrehoztak egy igen látványos tavat egy buja zöld szigettel a közepén, amire egy kecses fahídon juthatsz át. Végre szakemberek is észrevették a hiányosságokat, nekiálltak a felújításoknak és telepítéseknek, így pompásabb lesz, mint valaha!

04_arboretum_martonvasar_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Budapestről nem is kell kimozdulni, ahhoz, hogy igazán vadregényes vidékre tévedjünk. A Soroksári Botanikus Kert 1977 óta fővárosi természetvédelmi terület. A Kert különleges adottsága, hogy területén megőrizték a Duna–Tisza közére jellemző értékes vegetációt. Ilyen védett területek a homokpusztagyepek és a meszes talajú kiszáradó láprét, a Rezervátum. A varázslatos magyar táj titkai (klikk rá) c. cikkemben olvashatsz bővebben ezen eredeti élőhelyekről. Megfelelő időszakban felkeresve a buja zöld növények között nem kell keresni a fél méteres magyar zergevirágot (Doronium hungaricum) vagy az aljnövényzetet tarkító berki szellőrózsát (Anemone nemorosa) sem, mivel egész mezőket fednek be és hosszan szegélyezik az erdei utakat.

05_soroksari_botanikus_kert_botanical_garden_budapest_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

Észak-Amerika és Kelet-Ázsia növényei, Kaukázusi növények vagy a Mediterrán és szubtrópusi gyűjtemény között sétálva megfeledkezhetünk egy pillanatra, hogy mindez egy mesterségesen létrehozott arborétum. Főleg amikor belebotlunk a lilás propellerszerű nagy meténgbe (Vinca major) és a mocsaras helyeken előforduló csodás élénkék szibériai nősziromba (Iris sibirica). Kertjeink éke, a csüngő lilaakác (Wisteria sinensis) is tündököl egyik romos házra felkúszva.

06_soroksari_botanikus_kert_botanical_garden_budapest_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

El sem tudnád képzelni, hogy karnyújtásnyira van a természet még a belvárostól is. Fővárosunknak csodás fekvése van, így pár perc alatt a budai hegyekben relaxálhatunk a megnyugtató erdőben. Felugorhatsz akár tömegközlekedéssel a Széchenyi-hegyre vagy a Normafára, de ha többre vágysz, pattanj fel a Gyermekvasútra és vonatozzunk a Hárshegy lábánál fekvő Szépjuhászné megállóig. Itt találsz autónak is parkolóhelyet, így azzal is megközelíthető.

07_kaan_karoly-kilato_gyermekvasut_budapest_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.jpg

A Kaán Károly-kilátóhoz kaptathatsz felfelé egészen 454m magasságig. Meghálálja az erőfeszítéseket, mivel a kilátás, ami eléd fog tárulni, az csodálatos lesz! Az egykori Kaán földművelésügyi államtitkár nevéhez fűződik az erdők népjóléti szerepének törvénybe iktatása. Átlátni a Makovecz Imre-kilátóhoz, a hűvösvölgyi stadion formájú Magyar Szentföld templomhoz, de tisztán kivehetőek a pesti látványosságok is.

08_kaan_karoly-kilato_parlament_budapest_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Ki hinné, hogy pár kilométerre Budapesttől, Ócsán annyi látnivaló van, hogy egy napba bele sem fér?! A Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó Ócsai Tájházban a vezetőség nem fogadott valami olaszos vendégszeretettel, de ezt nagyban ellensúlyozta a Természetvédelmi Őrszolgálat kollégája, aki egy szuper túrával mutatta be a fokozottan védett területek növényeit. Aki oda van a középkori román stílusú építészetért, nem kell Jákra utaznia, mivel az itt található Református templom is hasonló élményt nyújt, háttérben a hangulatos parasztházak fokozzák az időutazást.

09_ocsai_madarvarta_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Az Ócsai Madárvárta egy fokozottan védett terület, ami az ősi Duna medréből alakult ki a láperdő szomszédságában. Egészen változatos vegetáció alakult itt ki. Rengeteg madárfaj közül évente pl. a fekete gólyák is meglátogatják, így számos alkalom adatik a madarak gyűrűzésükre, megismerésükre. Mintha nem is hazánkban járna az ember, amikor a kristálytiszta fél méteres víz felett a padlókon folyik a tudományos munka a sűrű nádas között, ahol a siklók, gyíkok sem ritkák! Mindenek felett álló élményt nyújtott nekem a Selyem-réti tanösvény mesebeli mocsárvilága, amiről a korábbi cikkemben ITT (klikk rá) olvashatsz.

10_selyem-reti_tanosveny_ocsa_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A láprétek virágait egy vezetett túra során ismertem meg, melynek során leginkább a hazai orchidea fajok érdekeltek. Megismertük a lilás mocsári kosbort, a barna pókbangót és a szúnyoglábú bibircsvirágot. A lágyan ringatózó árvalányhaj mellett találtunk egy kisebb mező lándzsás útifüvet, amin a kabócák habot hagytak látogatásuk jeléül. Az Ócsai Pincesor valami egészen különlegest nyújt a látogatóknak. Mintegy száz földbe vájt pincét kontyszerű nádtetők borítanak a hangulatos gyümölcsfák árnyékában.

11_ocsai_pincesor_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

A hőségben egy homokos strandra és vízpartra vágysz? A homok kifogástalan minőségű, a környező kiszolgáló egységek színvonala is kielégítő, kristálytiszta vízre viszont ne számíts, ha csak 40 km-t szánsz az utazásra. A Velence Korzó és Szabadstrandon viszont mindezt megtalálhatod egy igen hangulatos öbölben.

12_strand_velence_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Nem csak a hőségben érdemes felkeresni, mivel kellemes sétákat ejthetünk a part mentén vagy akár egy Velencei-tó kört is vállalhatunk bringánkkal. Érdemes elugrani a Sukoró melletti Bence-hegyi kilátóra, ami nemrég kapta meg új extravagáns formáját. A pákozdi Katonai Emlékpark sem szűkölködik látnivalókban, de kilátásban sem. Végezetül, ha megéheztél a tóparton, kötelező bedobni egy lángost!

13_strand_velence_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Ha megjött a kedved az utazáshoz, most még időben vagy, hogy a legjobb szállások közül foglalj:

booking_gomb.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpgHa megjött a kedved egy hazai kiruccanáshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

terkep_map.jpg

4 komment
süti beállítások módosítása