Utazás Európába

Hitler félelme okozta a vesztét?

2018. július 19. 10:33 - Publikus Team

Maja építmények Lengyelországban?

Lengyelországért egyszerűen meg kell küzdeni. V4-es összefogás ide vagy oda, autóval normálisan megközelíteni igen időigényes. Az egyenes tűnt a legésszerűbbnek, de így Szlovákián és leginkább a Tátrán keresztül lehet csak bevenni a hatalmas országot. Amikor átlépjük a határt, akkor sem lélegezhetünk fel, mivel az észak-déli gyorsforgalmi utak még nem épültek meg, haladni viszont egészen jól lehet a minőségi főútjaikon, ill. az S jelzésű autóút jellegű sztrádáikon. Pompás városaikról később lesz szó, most belekóstolunk a lenyűgöző, II. világháborús emlékeikbe!

01_lengyelorszag_poland_polska_hitler_farkasodu_wolfschanze_wilczy_szaniec_vilaghaboru_wwii_utazas_europaba.JPG

Korábban már beszámoltam a világ talán legszörnyűbb koncentrációs táboráról, Auschwitz-Birkenauról, kattints rá, nézd meg a megdöbbentő képeket róla, de akár kellemes lengyel városokat is találsz ott!

pl.jpg

1939. szeptember 1-ről általában nem a becsengetés jut az eszünkbe, hanem a II. világháború kezdete. Ezen a napon indult meg a Blitzkrieg Lengyelország ellen, amikor a németek csatahajója és a Luftwaffe JU 87 zuhanóbombázói (Stuka) elkezdték letarolni Danzig (Gdańsk) Westerplattéján álló lengyel katonaság helyőrségét és raktárait. Az elesettek és a történtek emlékére egy hatalmas beton emlékművet is találtunk.

02_lengyelorszag_poland_polska_gdansk_westerplatte_vilaghaboru_wwii_utazas_europaba.JPG

A félszigeten rengeteg védelmi műtárgyat lelhető fel, többek közt bunkerek, lőszerraktárak, őrhelyek és laktanyák. A Placówka erőd volt segítségére a lengyel katonáknak, hogy egy hétig feltartóztassák a német előrenyomulást. A betonból épült háromemeletes barakk még az 500kg-os bombának is ellenállt valamennyire és jó pár napig menedékül szolgát a katonáknak. Teleki Pál miniszterelnök hivatalosan is megnyitotta hazánk határait, így a német fölény elől kimenekíthették a lengyel hadsereg megmaradt felét Magyarországra és Romániába, majd csatlakoztak a szövetséges erőkhöz. Ezen nehéz időkben több ezer menekültnek is segítséget nyújtottunk és vendégül láttuk őket.

03_lengyelorszag_poland_polska_gdansk_westerplatte_vilaghaboru_wwii_utazas_europaba.JPG

Gdańsk (a város nevezetességeihez klikk rá) egy csoda a maga középkori fényűzésével, mivel gazdag polgárai nem sajnálták a pénzüket az építészetre költeni. Akkoriban a vasbeton és az üveg nem volt még az építészek fejébe beleverve, így évszázadokon keresztül olyan csodák maradhattak fenn, aminek a német bombázások után is nekiálltak és helyreállították. A város óriási fejlődésen ment keresztül és nemrégiben átadták a Muzeum II Wojny Światowejt (II. Világháború Múzeuma). Nem könnyen találtuk meg az épületet, mivel a fejlődő kikötőben csak egy ferde modern dobozt találtunk, de kiderült, hogy a kiállításhoz több emeletnyi mélyre, a föld alá kell lemerülni.

04_lengyelorszag_poland_polska_gdansk_museum_of_the_second_world_war_vilaghaboru_wwii_utazas_europaba.JPG

Ennyire átfogóan bemutató múzeumot még nem láttunk, ami ekkora területen, ilyen sokszínűen bemutatja a ’40-es évek szörnyűségeit. Német, szovjet, amerikai háborús tárgyakat és járműveket, egy komplett utcát, önkényuralmi jelképeket, terrorizmust és a holokausztot is széles körűen bemutatja. Számokban nem tudjuk, de érzésre a Wehrmacht megmaradt tárgyait mutatja be legnagyobb mértékben.

05_lengyelorszag_poland_polska_museum_of_the_second_world_war_wehrmacht_ju_87_stuka_vilaghaboru_wwii_utazas_europaba.JPG

Német egyenruhát csak filmekben láttunk, itt lehetőségünk volt lerántani a leplet, mivel egy gyalogos egyenruha igazán nem is szürke, hanem inkább szürkés-zöld. Hugo Boss címkét vagy feliratot egyelőre nem találtunk rajta. Még a szárazföldi erők övcsatja is félelmet keltő a „Gott mit uns” felirattal, a birodalmi sasról nem is beszélve!

06_lengyelorszag_poland_polska_museum_of_the_second_world_war_wehrmacht_german_infantryman_nemet_egyenruha_vilaghaboru_wwii_utazas_europaba.JPG

Az ikonikus Opel Blitzet csak makettben állították ki, ami az amerikai General Motors mindent kielégítő terméke volt. Az USA hadba lépése után is rengeteget gyártottak a Wehrmacht részére, majd lebombázták a gyárat, így a GM kártérítést kapott a háború után. Henry Ford teherautó gyára viszont csak enyhébb károkat szenvedett. Nem kisebb szenzációt, mint egy DKW motort viszont megcsodálhattunk egy Audi, vagyis az akkori négy karikás Auto Union tanksapkával.

07_lengyelorszag_poland_polska_museum_of_the_second_world_war_dkw_vilaghaboru_wwii_utazas_europaba.JPG

Német mérnökök igen büszkék voltak az új hadipari szenzációjukra, a Stukára, ami a Blitzkieg elsődleges eszköze volt, mivel felgyorsította a nehézkes földi célpontok elleni bombázást. A repülőgép könnyen felismerhető a fordított sirályszárnyáról, az áramvonalas burkolással ellátott futóművéről, valamint az erre rögzített, hírhedt Jericho-Trompete nevű szirénájáról. Az angliai légi csata idején viszont megmutatkoztak nagyobb hátrányai is.

08_lengyelorszag_poland_polska_museum_of_the_second_world_war_wehrmacht_ju_87_stuka_vilaghaboru_wwii_utazas_europaba.JPG

Egy tehervagon nem egy nagy látvány, viszont, ha hozzágondoljuk, hogy még az I. világháború idején gyártották és később az oroszok lengyeleket nyomorítottak beléjük és több napon keresztül szállították őket kegyetlen körülmények között, akkor egészen átértékelődik!

09_lengyelorszag_poland_polska_museum_of_the_second_world_war_tehervagon_vilaghaboru_wwii_utazas_europaba.JPG

MAN és a Daimler-Benz által gyártott Panzert vagy az Anton Porsche által is tervezett Tigrist nem mutattak be, de az amerikaiak sztárja az M4 Sherman teljes valójában feltűnt. Ez volt a háború legelterjedtebb harckocsija, amit öntött kivitelű toronnyal láttak el. Érdekesség, hogy a szovjetek is kaptak belőlük kölcsönbérleti szerződéssel, amiket 1945-ben a keleti fronton be is vetettek.

10_lengyelorszag_poland_polska_museum_of_the_second_world_war_m4_sherman_vilaghaboru_wwii_utazas_europaba.JPG

A 20. századi labirintusban keveregve azt sem tudtuk merre kapjuk a fejünket, annyi látnivaló akadt. Egyszer csak, amikor leráztuk a sok fülhallgatós, kóválygó látogatót, betoppantunk egy grandiózus terembe, ami akár egy ’56-os színtér is lehetett volna a Vörös Hadsereg T-34-esével.

11_lengyelorszag_poland_polska_museum_of_the_second_world_war_t-34_vilaghaboru_wwii_utazas_europaba.JPG

Sztutowo ma már egy felkapott üdülőhely a Balti-tenger partján, viszont 70 évvel ezelőtt Stutthof a poklok pokla lehetett. Auschwitz-Birkenau, Bełżec, Buchenwald, Majdanek, Mauthausen, Sobibór vagy Treblinka koncentrációs táborok mind nyomasztóan viselik magukon a halottak elképzelhetetlen tömegét, köztük Stutthof talán nem annyira ismert, de nagysága mindenképp megemlékezésre méltó.

12_lengyelorszag_poland_polska_sztutowo_stutthof_kz-lager_vilaghaboru_wwii_utazas_europaba.JPG

Ezeken a kapukon átlépni még ma is egy pillanatra elszorult a torkunk. A náci téglaépületek mellett elhaladva feltűntek a fa barakkok a német feliratokkal, elképesztőek! A német DAW alkalmazta kényszermunkásként a lakóit, akik csizmát vagy egyenruhát készítettek. Az Airbus egyik elődje, a Focke-Wulf AG számára is gyártottak repülőgép alkatrészeket.

13_lengyelorszag_poland_polska_sztutowo_stutthof_kz-lager_vilaghaboru_wwii_utazas_europaba.jpg

Fél szemmel mindig az őrtorony ablakain voltunk, nehogy megmozduljon egy szürke egyenruhás alak. A barakkokban letaglóztak a fennmaradt tárgyak kiállítása, a halmokban álló cipők, az orvosi szoba beteghordó kocsija, a mosdók és a fa emeletes ágyak. A rabruháról ne is beszéljünk… Korán reggel szinte egyedül, megdöbbenve kóvályogtunk a gázkamra felé, ahol ezt a Zyklon B-t is bevetették. Mellette állt a krematórium hátborzongató épülete, számos kegyeletet lerótt megemlékezéssel.

14_lengyelorszag_poland_polska_sztutowo_stutthof_kz-lager_zyklon-b_vilaghaboru_wwii_utazas_europaba.JPG

Nyugat-Európa lerohanása után a német hadigépezet nekilátott a Barbarossa hadműveletnek. Rövid időn belül kiderült, hogy elszámolták magukat és az oroszok ellen nem annyira hatékony a villámháború. 1940-ben kezdték el építeni a Farkasodút (németül Wolfsschanze, lengyelül Wilczy Szaniec), ami a német felsővezetés számára szolgált menedékül az orosz hadjárat során. Az egyik bunker, Martin Bormann birodalmi miniszteré maradt meg talán a legépebben.

15_lengyelorszag_poland_polska_bormann_farkasodu_wolfschanze_wilczy_szaniec_vilaghaboru_wwii_utazas_europaba.JPG

A 29 épületből álló komplexum mellett a gyönyörű Mazuri-tóhátság több náci építményt is rejt magában, ilyen pl. a Mamerki (Mauerwald) épületegyüttes is. A Szovjetunió elleni harcok során óriási logisztikai problémák (pl. a harckocsik alkatrészellátása) nagyban akadályozták a német sikereket. Másik oka a kudarcuknak a túl ambíciózus felsővezetés és persze az oroszok kiapadhatatlan utánpótlása volt. A legkérdésesebb szempontot viszont Hitler félelme jelentette, mivel nem követte és ellenőrizte kellőképp szerinte az állandó felügyeletet igénylő tábornokait, inkább bunkerében tartózkodott biztonságban.

16_lengyelorszag_poland_polska_valkur_farkasodu_wolfschanze_wilczy_szaniec_vilaghaboru_wwii_utazas_europaba.JPG

A konferencia barakkból szinte semmi nem maradt meg, mivel az egy könnyű faszerkezetes épületből állt. 1944. július 20-án a Hitler ellenes Stauffenberg a Valkűr-hadművelet keretében egy táskában bombát helyezett el a Führer mellett, de mivel nem a bunkerben, hanem a faházban zajlott a megbeszélés, a pusztítás nem volt mindent elsöprő, Hitler csak megsérült.

17_lengyelorszag_poland_polska_wehrmacht_stg-44_sturmgewehr_mg-44_vilaghaboru_wwii_utazas_europaba.jpg

Az erdőben felépült komplexumot a levegőből nem lehetett felfedezni, bár Göring a bunkere tetejére légvédelmi fegyvereket is telepített. Az aknásítás igen jelentősnek mondható, mivel 10 évbe telt a mentesítése. A katonák maximálisan fel voltak fegyverezve ilyen Stg-44 Sturmgewehr automata fegyverrel vagy akár MG-34 gépfegyverrel is. Adolf Hitler bunkere grandiózus, bejárati része nagyrészt megmaradt, de hátsó felét szinte teljesen berobbantották elvonulásukkor. Ez a náci építkezés is teljesen felesleges volt vagy bebizonyosodott szükségessége, mivel hatásosnak bizonyult védelmi rendszere?!

18_lengyelorszag_poland_polska_hitler_farkasodu_wolfschanze_wilczy_szaniec_vilaghaboru_wwii_utazas_europaba.JPG

Ha megjött a kedved az utazáshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok (Bővebben az Utazásszervezőben) közül foglalj! Repülj el Bécsből vagy ugorj ki busszal Gdańskba, onnét pedig egy bérautóval bejárhatod akár a Balti-tenger partját:

booking2_gomb.jpg

momondo2_gomb.jpg

flixbus2_gomb.jpg

rentalcars2_gomb.jpg

További II. világháborús látnivalókat és érdekességeket itt találsz:

17_lengyelorszag_poland_polska_gdansk_danzig_mwwii.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpgHa megjött a kedved egy itáliai kiruccanáshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

terkep_map.jpg

15 komment
süti beállítások módosítása