Utazás Európába

Hiedler Argentínában öregedett meg?

2018. december 14. 08:30 - Publikus Team

A Negyedik Birodalom megvásárolta a végső győzelmet

Az I. világháború nem jött össze a németeknek. Mindenféle gazdasági trükkel újra csúcstechnikára fejlesztették a hadiiparukat, de a II. világháborúval megint melléfogtak, majd végül a világhatalmi törekvéseiket bebetonozták egy gazdasági tömörüléssel?

01_messerschmitt_me_bf_109_deutsches_museum_munchen_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.jpg

Németországba nem csak emigrálni vagy egy jól fizető állásért érdemes kimenni. Sokaknak egy végtelenül hosszú autópályák szövedékéből álló tranzit aszfalt csíknak tűnhet. Meg kell itt említeni, hogy a Reichsautobahn az akkori csaknem 4000km-e is a nácik birodalmi törekvéséből született meg. Bemelegítésképp nézz körül Németországban, hogy melyik nevezetességeket lehet rajta elérni néhol sebességkorlátozás nélkül:

de.jpgAz osztrák-német határhoz közelítve beugrott, hogy Braunauban 1889-ben látott napvilágot egy fiúgyermek, Adolf. Gyorsan utána is néztem, hol lehet megtalálni szülőházát, de mivel az osztrákok nem igen büszkék rá, anyagot sem nagyon lehet találni róla. 200 méterre az épülettől még magyar bringásokba is botlottam, ők viszont nem tudtak a település történelméről, mindenesetre az úti cél meglett! Ennyit lehetett belőle elkapni, mivel zárva volt, előtte pedig éppen csak jelzésképp állt egy emlékmű…

02_hitler_szulohaza_braunau_ausztria_osterreich_austria_utazas_europaba.jpg

A Führerrel nem mindenki értett egyet akkoriban sem, ezért velük gondosan járt el. Még a hatalomra jutása évében megalakították a koncentrációs táborok mintáját, a München melletti KZ Dachaut. Először kis gyerekként jártam a táborban, hát mit mondjak, korhatárossá kellene tenni a belépést! A gázkamrák látványa sok évig félelmetes visszatérő emlék volt. Mai szemmel és Auschwitz-Birkenau (kattints rá) után is elmondhatom, hogy hatása még mindig megrendítő! Az itt fogvatartottak elsősorban az állam ellenségeinek számítottak, de emigránsok, Jehova tanúi, cigányok és zsidók is raboskodtak köztük.

03_koncentracios_tabor_kz_dachau_arbeit_macht_frei_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.jpg

A lágert 1933-ban még az egykori müncheni rendőrfőnök, Heinrich Himmler hozta létre. A börtöncellák és a folyosó lepukkant állapota kiválóan sugározta a régmúlt nyomasztó kivégzéseit. Mit mondjak, ha Himmler ott állt volna a folyosó végén, lehet, hogy összecsináltam volna magam! Az SS és a Gestapó vezetőjeként az irányítása alá tartozott az összes haláltábor. Az amerikai csapatok a felszabadítás során több mint 32.000 rab mellett 8.000 hullát találtak itt és a felindult állapotukban a rabok közreműködésével több SS őrt azonnal megöltek.

04_koncentracios_tabor_kz_dachau_bunker_heinrich_himmler_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.jpg

Nézzünk most meg két olyan német fejlesztést, amivel fenn akarták tartani hadi előnyüket. Az Me 262 az első gázturbinás sugárhajtóműves vadászgép volt, amit a müncheni Deutsches Museumban csodálhattam meg. A prototípusa már a háború elején rendelkezésre állt, Hitler viszont más gépek gyártását helyezte előtérbe, ezért csak 1944-ben állították hadrendbe. Minden szövetségesnél legalább 150km/h-val gyorsabb volt, ennek ellenére magas volt a lelőtt gépek aránya. Az amerikaiak nem hagyták békén ennek a gyártását sem, ezért a sugárhajtású turbinákat a München melletti Weingut I. komplexbe akarták költöztetni. A szárnyakat a Stuttgart melletti engelbergi autópálya alagútjában szerelték össze. A törzseket pedig az ausztriai Mauthausen-Gusen (kattints rá) koncentrációs tábor foglyai készítették az alagutakban. Mindezt Walther Funk, a Reich gazdasági minisztere pl. az aranyfogakból származó több tonna aranyrögből finanszírozta, amit a svájci bankokban váltott be frankra.

05_messerschmitt_me_262_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.jpg

Hermann Göring Luftwaffejának olcsó és magasan repülő vadászgépekre volt szüksége a végső győzelemhez. A Messerschmitt mérnökei ezért kifejlesztettek egy falemezekből készült és rakétával hajtott mini repülőt, amely akár a 1100km/h sebességet is elérte. Az Me 163-t (Üstökös) először 1944-ben vetették be, de jelentős katonai sikereket nem értek el vele. A náciknak rengeteg messzemenő tervük született, mivel mindenki számára elérhetővé kívánták tenni a közlekedést a Volkswagen Bogárral. Ennél nagyobbat is álmodtak, mivel hosszabb távoknál a „néprepülőben” gondolkodtak. Ilyen gép lehetett volna a Komet is, ha a háború nem szakítja meg a fejlesztéseket.

06_messerschmitt_me_163_deutsches_museum_munchen_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.jpg

Hosszú évekkel ezelőtt már érintettem a bajorországi Berchtesgaden alpesi városát, de akkor egyetlen háborúból fennmaradt építményt nem tudtam felkeresni a szomszédos Obersalzbergen. A Sasfészek (Kehlsteinhaus) is csak a távoli ködfelhőbe burkolózva várta a látogatást. Már nem csak az enyémet, anno Hitlerét is, mivel a személyi titkára, Martin Bormann építtette neki, hogy elnyerje kegyeit. Óriási küzdelmek útján építették meg a hegy tetejére vezető szerpentint, majd a sziklába vájt liftet, így a végeredmény grandiózus lett, ennek ellenére nem tetszett a Führernek és nem járt fel. Utamat az egyik fennmaradt épülettel, a komplexum széntárolójával (Koksbunker) kezdtem, amivel látványosan nem foglalkoznak manapság sem.

07_szentarozo_koksbunker_obersalzberg_berchtesgaden_hitler_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.jpg

Közben azért pillantsunk bele, hogy Hitler depressziójához mik járulhattak hozzá! Apja eredetileg Schicklgruber családnévvel született, később vette fel mostohaapja Hiedler nevét, viszont a hivatalnok rosszul, bár kevésbé parasztos hangzású Hitlerként jegyezte be. Sokak megerősítették, mások viszont cáfolták, hogy nagyapja, Leopold Frankenberger zsidó férfi volt! Ezekre az apró botlásaira a propaganda minisztere, Joseph Göbbels is alaposan odafigyelt. A későbbi Führer az I. világháborúban az alacsony rendfokozata ellenére megkapta a vaskeresztet és ezen a ponton majdnem teljesen másképp alakult a világtörténelem! Ugyanis egy angol katonának lehetősége lett volna pár méterről, szemtől-szemben lelőni Adolf Hitlert. De a sors másként hozta…

08_berghof_obersalzberg_berchtesgaden_adolf_hitler_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.jpg

A Mein Kampf jogdíjaiból megvásárolta a bajor hegyekben fekvő kis Wachenfeld nyaralóját, amit később kibővített és Berghof néven híresült el. Tulajdonképpen hegyi erőd és nyaraló is volt egyben, amihez ötven épület (bunker, laktanya, alagút) tartozott, így nem véletlenül több biztonsági zóna és kétezer SS harcos vette körül. Eva Braun első színes filmjeinek főszereplője a rezidencia terasza volt, a pazar kilátásával és persze az impozáns vendégeivel. A németek még a hegytetőkre is légvédelmi állásokat telepítettek, ennek ellenére a britek 1945-ben lebombázták és csak a fenti masszív beton támfal maradt meg belőle az erdőben. Több magas rangú náci épített ide weekend házat, nem véletlenül, mivel a Berghof hatalmas panoráma ablakából ez a kilátás tárult a vendégek elé:

09_berghof_obersalzberg_berchtesgaden_adolf_hitler_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.jpg

A Kelet-Poroszországi Farkasodú (kattints rá) mellett Hitler itt tartózkodott a legtöbbet. Délelőtt mély álmát aludta, amikor a D-napon a szövetségesek Normandiában már nyomultak előre. Órák telhettek el csak azért, mert nem merték a Führert felkelteni! A hírt talán az alábbi Kettenkrad SdKfz. 2 lánctalpas motorkerékpárral kézbesítette egy katona, de használták a későbbi Me 262 repülő vontatására is. Elsősorban a keleti fronton használták ezeket az NSU (Neckarsulm) által gyártott motorokat, ami márkanév az Audi elődjének számított. Ilyen csoda masinákat fedezhetsz fel a francia MM Park (kattints rá) katonai gyűjteményében.

10_lanctalpas_motor_kettenkrad_sdkfz_2_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.jpg

Hitler építésze, Albert Speer akár be is ugorhatott egy vega vacsorára Adolfhoz, mivel a háza a szomszédban helyezkedett el. Az egyik legjobb állapotban maradt meg az utókornak, az elkerített telken csak a kisebbik épületet, a műtermet sikerült elkapni. Nézzünk a körmükre, hogy ezeket a beruházásokat miből is ügyeskedték össze! 1945 áprilisában már forrósodott a hangulat, mivel a berlini Reichsbank utolsó aranytömbjét is délre szállították. Az amerikaiak a kincsek és a pénz egy részét a thüringiai Merkers, Kaiseroda sóbányájában találták meg. A birodalom különböző pontjainak követhetetlen értékű vagyonát pedig egy szupertitkos csűrben hordták össze a bajor Einsiedlben. Később pedig a környező hegyekben áshatták el, de az amerikai hadsereg csak az aranytömböket találta meg. Átszámítva kb. 145 milliárd Forint értékű arany máig nem került elő! Lehetséges, hogy a Führer vagy valamely haverja élt vígan belőle valahol?

11_atelier_speer_obersalzberg_berchtesgaden_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.jpg

1945. április 30. Állítólag ekkor halt meg Hitler 56 éves korában a berlini bunkerében, ahol ma már csak panelházak és egy parkoló áll. Ekkor a propaganda ismét beindult, mivel nem a szövetségesek találták meg, hanem a nácik jelentették be holttest nélkül! A személyes végrendelet is egyértelműen félrevezetés lehetett, miszerint igazán nem tulajdonított magának semmit és a maradékot is a náci pártra hagyta. Másik szempontból nem is lehetett neki igazán vagyona, mivel megszállott adócsaló volt. Ennek ellenére a CIA elődje, az OSS a mai svájci UBS bankszámlák könyvelésében átszámítva kb. 80 milliárd Forintnyi Márkát talált. 70 év után lejártak az őt ábrázoló fotók védjegye utáni oltalmak, de egy osztrák férfi rögtön be is jegyezte a keresetét a Hitler névre. Az FBI-hoz érkezett bejelentések szerint látták Hitlert, ezért különböző profilképeket készítettek a lehetséges kinézetéről. Felismernéd az alábbi fotók valamelyikéről? Feltételezték, hogy egy antarktiszi erődítménybe távozott, de az is napvilágot látott, hogy a többi némettel együtt egy tengeralattjárón Argentínába szökött. Az oroszok ’68-ban fedték fel, hogy a holtteste náluk van, de ezt még Sztálin sem tudta?! 2009-ben ezen a koponyán DNS tesztet végeztek, de kimutatták, hogy mégsem az övé, így az oroszok rögtön megtiltottak mindenféle vizsgálatot…

12_sasfeszek_kehlsteinhaus_eagle_s_nest_adolf_hitler_obersalzberg_berchtesgaden_nemetorszag_deutschland_germany_utazas_europaba.jpg

Ha nácikról és az aranyról esik szó, akkor mindig felbukkannak összeesküvés elméletek. Az egyik szerint nem hiába van óriási befolyása Németországnak az EU-ban, amit egyesek Negyedik Birodalomnak is elneveztek. Kétszer nem sikerült Európa élére állniuk, ezért más úton próbálkoztak, megvásárolták inkább a hatalmat? Már 1943-ban Bormann elkezdte szervezni a német ipar vezető szereplői és az SS közös akcióját, miszerint a vagyonukat menekítsék ki az USA-ba. A háború alatti német cégek, mint pl. a Siemens és a Volkswagen később is jelentős befolyást biztosítottak Németországnak. Az Európai Unió ötletgazdája a korábban említett Walther Funk volt, aki többek közt kitalálta a zsidók vagyonának elkobzását is! 1958-ban meg is valósult az álma, megalakult az EGK, az EU előfutára és az NSDAP vezető tagja, Walter Hallstein lett az Európai Bizottság első elnöke. Vajon ma kik hozhatják az EU valódi döntéseit, egyelőre mindegy, mert „Wir Schaffen das!” (Megoldjuk) – Angela Merkel…

uticelok_argentina.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpgHa megjött a kedved további II. világháborús látnivalókhoz és megdöbbentő érdekességekhez, akkor ezeket itt megtalálod:

17_lengyelorszag_poland_polska_gdansk_danzig_mwwii.jpg

terkep_map.jpg

16 komment
süti beállítások módosítása