Utazás Európába

A Paradicsomot valahogy így képzeld el

2019. június 22. 09:10 - Publikus Team

Ahol nem csak az ég kék és a fű zöld

Ha igazán különleges látnivalóra vágysz, ami kizökkent a hazai megszokottól, akkor nem feltétlenül szükséges külföldre utazni, mivel itthon is találsz megfelelő célpontot az ilyen igényekre. Kicsit keresgéltem és ledöbbentem, amikor megtaláltam ezt a paradicsomi kis szigetet!

01_tatai_fenyes_tanosveny_termeszetvedelmi_terulet_nature_reserve_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Mielőtt belemélyednél a részletekbe, érdemes hazánkban körbenézni, hogy ezen kívül is milyen értékeink hevernek a lábad előtt:

hun.jpgTatáról mi más jutna az eszedbe, mint a vár?! Már a körülötte lévő óvárosnak is van egy hangulata, de a 14-15. századi kastélyszerű vár délkeleti szárnya különösképp érdemes egy selfiere! Az itáliai gótikus arculatát egy kis csalással csak 100 évvel ezelőtt kapta meg, de a hatása eléri célját! A kikapcsolódást megdobhatja a körülötte hullámzó Öreg-tó, már ha van benne elegendő víz. Érdemes nyugat felé a kis hídon átsétálni az Eszterházy-kastély felé a súlyos ágaival küzdő platánfák alatt. Ha viszont a másik irányba indulsz el, akkor megtalálod a török időket is átvészelő Cifra-malmot, amit utoljára épp barokk stílusban építettek át. További képeket Tatáról és a várakról ITT találsz!

02_tatai_var_oreg-to_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Tanösvény?! Önmagában egy unalmas szó, meg alapból ki akar tanulni kirándulás közben, mert ugye kényelmesek vagyunk és megerőltető ám egy táblát elolvasni! Lehetne a Fényesen is erről szó, de a lényeg itt nem azon van, hogy kitaláltak egy projektet, hogy támogatást kapjanak, aztán ebből kiszórtak pár táblát, ami évek során használhatatlan lett és főleg nincs tartalom vagy látnivaló. A kiindulási pont itt az egyedülálló természeti érték volt, amit kényelmessé alakítottak át az arra kíváncsi publikumnak.

03_tatai_fenyes_tanosveny_termeszetvedelmi_terulet_nature_reserve_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Mind a flóra, mind a fauna csak úgy burjánzik ezen a területen, mivel télen sem áll meg az élet a melegvízű forrásoknak köszönhetően. Egy biztos, hogy őserdőhöz hasonlatos buja növényzet fogad és minden négyzetméteren meglepő élőlényekkel találkozol, mint pl. teknősökkel, ill. repülő vagy úszó állatokkal.

04_tatai_fenyes_tanosveny_termeszetvedelmi_terulet_nature_reserve_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Nem unalmas, kitaposott, sáros ösvényen, hanem fapallókon, kötélhídon vagy akár csónakkal lehet bejárni ezt a karsztforrásból fakadó lápvidéket. Hazánkban már hozzászokhattál, hogy a természetes vizeink nagy része nem mondható tisztának, viszont itt a kristálytiszta fogalom is helyt áll!

05_tatai_fenyes_tanosveny_termeszetvedelmi_terulet_nature_reserve_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Nem csak kiránduló időben érdemes felkeresni, mivel a 20-22 fokos enyhén szénsavasan feltörő víz még télen is egyedülálló mikroklímát alakított ki. Késő tavasszal a hazai orchideák is képviseltetik itt magukat, mivel ha időben érkezel, elkaphatod a mocsarakat kedvelő, védett pókbangót is!

06_tatai_fenyes_tanosveny_termeszetvedelmi_terulet_nature_reserve_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Találunk itt tavirózsáktól hemzsegő tengerszemnek tűnő tavat, de horrorfilmbe illő és a Gyilkos-tóhoz hasonló mocsarat kidőlt fákkal és fatörzs csonkokkal. A nedvességet kedvelő éger erdőből kiérve ne lepődj meg, ha szájtátva azon kapod magad, hogy a kilátóból csak csodálkozol, hogy mindez Magyarország látható!

07_tatai_fenyes_tanosveny_termeszetvedelmi_terulet_nature_reserve_magyarorszag_hungary_ungarn_utazas_europaba.JPG

Ezeket mind megtalálod a Varázslatos magyar táj titkai c. korábbi cikkben:

uticelok_varazslatos.jpg

Ha az új cikkekről itt is értesülni szeretnél, klikkelj a jobb felső sarokban lévő +KÖVETÉS gombra!

fb_gomb.jpg

insta_gomb.jpg

Ha megjött a kedved egy kiránduláshoz, most még időben vagy, hogy az Utazás Európába által tesztelt legjobb ajánlatok közül foglalj! Bővebben az Utazásszervezőben (kattints rá)!

komment
süti beállítások módosítása